Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Jak si pochutnat na pampelišce? To není jen pampeliškový med. Pampeliškové recepty a tipy. Pampeliška na talíři – není to výstřednost? Není. Pampeliškový salát s mrkví příjemně překvapí. Pikantní ragú s pampeliškovými poupaty ocení labužníci. Co na jaře večeřela rodina Marie Trebenové? Bramborový salát s pampeliškou. Vyzkoušejte také. Pamatujete na hořkou limonádu Amaru? Zkuste si ji připravit z pampeliškových květů. 

pampeliska_jidlo_tit_mp

Pampeliška zpestří, ozvláštní a ozdraví jídelníček, a to bez koruny výdajů. Jíst na jaře pampeliškové listí, to není výstřelek nějakého „alternativního“ stravovacího směru. Pampeliška je konzumována všude tam, kde roste. V některých zemích ji najdeme  v kuchyni rustikální, jinde v alpakových miskách nóbl restaurací. Chutná všude stejně – pikantně nahořkle.

Pampeliška: Jedlá od hlavy až k patě

Obvykle to je tak:

  1. Člověk si přečte, jaký zázrak v oblasti domácího léčitelství je pampeliška.
  2. Uvědomí si, že má většinu chorob, v jejichž léčbě pampeliška pomáhá.
  3. Ty zbývající se o něj pokoušejí.

Vzpomene si na žlutý pyl pampelišek, kterým si malá děvčátka pudrují tváře. Jak asi musí být zdravý… Lodyha květu. Ach, ta musí být křehká. A což tak to zelené lupení – silné, šťavnaté a jistě výživné… Jenže dospělá hlava stále uchovává prožitky z dětství.

  • Že je lodyha hořká, jsme na vlastní pusu vyzkoušeli při výrobě a použití frkaček a pampeliškových trumpetek.
  • Listí je hořké. Tuto zkušenost máme z časů, kdy jsme museli s košíkem chodit na „mlíčáky“ pro králíky a pak bez umytí rukou jedli mazaný chleba, zhořklý těmi potřísněnými tlapkami.

dandelion-111011_960_720a

A tak třebaže známe všechny ty řeči o zdravotním účinku pampelišky, třebaže víme, že jsme doslova prolezlí jmenovanými chorobami a na ostatní máme náběh, to dítě v nás zůstává.

„Škoda, že nejsem králík,“ povzdechneme. A napijeme se hořkého piva, vyklopíme do sebe odlivku hořké kořalky. „Brr, to je to dobré,“ oklepeme se potěšeně. Cože? Že hořké je vlastně dobré?

Nastal čas někde v ústraní se znovu zakousnout do pampeliškového stonku. Je to dobré, co? Není to tak hořké, jak se nám kdysi zdálo. Vždyť to chutná jako drahé čekankové puky, jako štěrbák, který marně poptáváme v naší sámošce. Jsme zachráněni! Tak košík do ruky a šup šup někam na luka.

Pampeliška v kuchyni: Recepty a tipy na jídla z pampelišky

DSC03601

Bramborový salát s pampeliškou: Uši po něm nenarostou

“Celá rostlina je léčivá. Již sama jsem si zvykla na jaře předkládat salát z pampelišky nebo k večeři připravit salát smíchaný s brambory, doplněný vajíčky naměkko,” říká světoznámá rakouská bylinkářka Maria Treben (1907 až 1991) ve svém opusu Zdraví z boží lékárny.

Na vídeňský bramborový salát bylo založeno: Plátky horkých brambor už byly zality  poctivým hovězím bujonem s rozmíchanou domácí hořčicí, olejem, solí, pepřem a estragonovým octem. Sekaná cibule sladce čpěla. Jen zamíchat. Jenomže hluboký talíř s čerstvě opranými pampeliškovými listy na mne provokativně mrkal.

“Haló, pojďte sem někdo,” volám z kuchyně do útrob obydlí. Přišli oba. Ukázala jsem na talíř: „Mám to dát do salátu? Paní Trebenová to doporučuje.“ Menší starší neříkal nic, větší mladší šel ke skříňce s pečivem. “ Neznám paní Trebenovou, je od vás z práce? Ty mlíčáky budou k těm řízkům, co tu voněj? Jestli jo, je mi to jedno. Chleba je dost, ten to jistí.” Menší starší byl laskavější: “Snad nám po tom lupení nenarostou králičí uši. Dej to tam.”

“Mlíčáky” byly v mžiku rozsekány a vmíchány do salátu. U Trebenů jej sice jídali s vajíčky na měkko, ale nám s kuřecími řízky v těstíčku také chutnal náramně.

  • „Frau Treben, vielen Dank. Dle vašich slov jsem si bramborový salát s pampeliškou zvykla připravovat též.“

Pampelišková poupata: Kapary to sice nejsou, ale…

Moc prima potravinářskou surovinou jsou ještě nerozvinutá pampelišková poupata. Mají hojné využití v teplé i studené kuchyni. Chutnají nahořkle, ale nejsou úplně hořká, to zase ne.

Čtěte také:  Retro: Pravé nanukové řezy, zákusek z doby, kdy frčel styl "brusel". Domácí recept

DSC03562V docela syrovém stavu je dávám do jarních salátů: z míchané jarní zeleniny, z míchaného divokého býlí (spolu s pampeliškovým lupením, sedmikráskou, bršlicí, mlaďounkou kopřivou), do salátu z rajských jablíček, jarní cibulky a pampeliškových listů… Zálivka se hodí buď octová (sůl, cukr, ocet,  voda + olej, ten je na pampelišku třeba), nebo vinegret, jogurtová, smetanová nebo v případě „velkého“ rajčatového salátu i majonézová zálivka.

V dostupné starší literatuře se dost často připomíná, že očištěná, stopek a lístků zbavená poupata se nakládají do octu a soli, aby se jimi daly nahradit kapary. V současnosti se tato informace dost často interpretuje, že „naložená poupata pampelišky chutnají jako kapary“. Ne, nechutnají. Chutnají sice také nahořkle, ale jinak. I když těmi poupaty samozřejmě můžeme kapary nahradit. Kdyby poupata kapary trnité a pampelišky chutnala stejně, už dávno by se toho chopil nějaký konzervárenský podnikatel a založil na tom slávu.

  • Nicméně, od nakládání pampeliškových poupat do soli a octa (bez sterilizace), ale i do klasického octové nálevu a následné sterilizace, neodrazuji. Ve studené kuchyni najdou uplatnění jako nositelé pikantní kyselosti a příjemné hořkosti.

V teplé kuchyni se poupata hodí do každé polévky, ale nejlépe chutnají i vypadají v zahuštěných polévkách zeleninových nebo polévkách bramborových. Opticky i chuťově rozjasní všechny jarní zeleninové směsi. Zajímavě dochutí masová soté a ragú.

Nehrozí přitom, že by se pampelišková poupata nějak přejedla – jejich sezona je velice krátká. Tak proč si je nedopřát?

DSC03566

Kuřecí ragú s bršlicí a pampeliškovými poupaty

Suroviny na pikantní ragú s pampeliškou (dvě porce)

  • 1 velké vykostěné kuřecí stehno nebo 400 g kuřecího masa z prsou
  • 2 střední cibule nebo 3 jarní cibulky s natí
  • 2 menší mrkve nebo 1 mrkev + 1/2 jarní kedlubny
  • 1 šálek (1,5 dcl) pampeliškových poupat
  • Plná dvojhrsť bršlice, medvědího česneku nebo mladých kopřiv (případně směsi uvedeného)
  • Citron, sardelová pasta (nebo dvě ančovičky)
  • 50 ml oleje nebo 80 g másla
  • Plná lžíce jíšky nebo 1 lžíce celozrnné mouky
  • Sůl, mletý pepř
  • 2 vejce

Ragú s pampeliškovými poupaty je rafinovaně delikátní. Pro děti proto není vhodné, nechutnalo by jim. Rozpis je na dvě větší porce. Protože se ragú dělá skoro samo, není vůbec žádný problém na vedlejší pánvi připravit kuřecí ragú v nějaké dětské variantě.

  • Cibuli posekám na měsíčky (jarní cibulku na špalíky), maso nakrájím na drobné kousky.
  • Na tuku začnu opékat nejdřív cibuli, pak přidám maso, chvíli dusím.
  • Jarní zeleninu (mrkev, brukev) nakrájím na delší špalíky, přidám k masu.
  • Přiklopím, snížím teplotu, tři minuty dusím ve vlastní šťávě. Přiliji asi dvě deci vody a pod pokličkou dusím ještě dalších asi pět minut.
  • V mezičase jemně nasekám byliny bršlici, medvědí česnek, trochu kopřiv – co právě mám. Pampelišková poupata zbavím lodyh. Nechám je vcelku.
  • Dám vařit dvě vejce.
  • Ragú zahustím lžicí jíšky (mívám ji udělanou do zásoby) nebo zátřepkou ze lžíce celozrnné mouky.
  • Zároveň přidám lžičku sardelové pasty. Kdyby měl někdo vůči pastě výhrady, může to udělat jako naše prababičky – v hmoždíři utřít dvě sardelky (ančovičky).
  • Přisypu divokou zeleninu, nastrouhám kůru z asi třetiny citronu a přidám asi polévkovou lžíci citronové šťávy.
  • Pokrm za stálého míchání asi tři čtyři minuty provářím – zároveň kontroluji hustotu.
  • Ragú ochutnám a podle uvážení případně dochutím solí, pepřem a citronem.
Čtěte také:  Masopust nebo Velikonoce? Boží milosti se hodí na všechny starodávné svátky

Podávám s rýží nebo s těstovinami a vařeným vejcem.

DSC03579

„Amara“, domácí hořká perlivá limonáda z pampelišek

Pro ty, kterým nevadí cukr, chtějí využít zdraví prospěšných látek obsažených v syrové pampelišce a navíc mají rádi sklenici „dobrého napití“, nabízím tip na domácí Amaru, hořkou perlivou limonádu s možným nižším obsahem alkoholu.

Amara ji říkám proto, že tak se jmenovala před mnoha lety prodávaná hořká limonáda. Třeba se někdo její výroby zase chopí? Vždyť kolik tradičních výrobků už prošlo úspěšnou reinkarnací?

pampeliskova_limonada_mp2

Perlivou pampeliškovou limonádu připravuji stejně jako jiné květové perlivé nápoje:

Suroviny na domácí Amaru

  • 1 napěchovaný hrnek pampeliškových květů
  • 150 g krystalového cukru
  • 1 vymačkaný a rozkrájený citron
  • 7 g čerstvých pekařských kvasnic (to je 1/6 balíčku)
  • 3000 ml vlažné vody

Květy pampelišek (klidně i se zbytky lodyh nebo s nerozvinutými poupaty) properu. V láhvi od okurek o objemu 3 300 ml rozpustím v asi litru vlahé vody oříšek droždí a cukru. Přisypu pampelišky. Citron do roztoku vymačkám a pak tam přihodím i rozkrájenou kůru. Doplním po vrch vlahou vodou, volně přikryji víčkem, postavím na parapet, aby měly kvasinky pěkně teplo. Nechám do třetího dne stát, ale občas trochu promíchám.

Není třeba se obávat, že by obsah láhve vypěnil. Nevypění.

DSC03640Po třech dnech přes sítko sliji do mísy s hubičkou a pomocí nálevky přeliji do PET lahví, které pro jistotu postavím do dřezu (kdybych je nešikovností převrhla). Uložím do lednice.

Dá se pít hned, po třech je lepší, po týdnu nejlepší. To už ovšem není pro děti, protože je mírně alkoholická.

A protože doba pampelišek je stejná jako čas mladé bršlice, přidávám ji někdy do láhve k pampeliškám. Hořká limonáda pak má mrkvovitý ocásek, což také není špatné.

Zaujala vás myšlenka přírodních domácích perlivých limonád? Podrobnosti k výrobě a výběru květů jsou v samostatném článku:  Šumivé limonády z bylinkové zahrádky: domácí bezinková limonáda, z tužebníku nebo máty.

To nejlepší nakonec: Saláty z pampelišek

pampeliska_salaty_mp2

Základním kamenem pojídání pampelišky jsou syrové saláty z mladého listí. Připravujeme je stejně tak, jako kdybychom neměli k dispozici pampelišku, ale hlávkový salát, polníček, rukolu, špenát, mangold, čekanku – prostě jinou listovou zeleninu.

Čtěte také:  Zavařování hotových jídel. Zavařujete jídlo na dovolenou? Velký test domácích konzerv. Recepty, tipy, triky

Jen je vhodné doplnit zálivku tukem – olejem, vyškvařenou slaninou (jak bývá v některých regionech zvykem). Při použití zálivek na mléčné bázi (jogurt, kyselé mléko, smetana, kefír) už tuk není třeba přidávat.

Odrazový můstek pro kreativce

Na saláty z využitím pampelišky, ale i z jiného „divokého býlí“, nelze uvádět přesné recepty. Spadají to kulinářské oblasti kreativního vaření. Proto uvádím jen tipy na kombinace surovin.

  • Pampeliškový salát s mrkví:
    Pampeliškové lupení, jemně postrouhaná mrkev, jemně sekaná cibule (bílá, červená, šalotka nebo mladá naťová cibulka).
    Zálivka: Voda, sůl, ocet, cukr, olej.
    Hodí se hlavnímu masitému jídlu, pomůže dobrému trávení.
  • Luštěninový salát s pampeliškou:
    Uvařená luštěnina (čočka, sójové boby, fazole), cibule (bílá, červená, šalotka nebo mladá naťová cibulka), jablko (oloupané, protože v době pampelišek už jablka nejsou valná a mají za sebou půl roku ve skladu).
    Zálivka: Hořčice, olej, sůl, mletý pepř.
    Pro toho, kdo si může dovolit jíst v pracovní době luštěniny a cibuli, to je báječné „krabičkové“ jídlo do práce (školy).
    Pro ostatní tip na svěží lehkou večeři nebo druhou večeři (vhodné pro diabetiky – pampeliška jim ostatně pomáhá.
  • Rajčatové saláty s pampeliškou:
    Pampeliška tak ladí s rajčaty, že ji lze přidávat do všech variant salátu a se všemi druhy zálivky.
    Pampelišky, pampelišková poupata, jarní cibulka a vajíčko natvrdo (případně i pár nudliček šunky), dochuceno trochou soli a pepře a zamícháno s octem a olejem, nebo s troškou majonézy, s jogurtem nebo smetanou, tak to bych mohla na jaře večeřet když ne denně, tak obden.
  • Zelné saláty s pampeliškou:
    Pampeliška osvěží a přidá na nutriční hodnotě jakémukoliv salátu z bílého zelí.  Výjimku tvoří zelné saláty „značkové“ s ustálenými recepturami – coleslaw a podobně.

Poznámka: „Je víc než pravděpodobné, že dětem saláty s pampeliškou nebudou chutnat. Není to žádné neštěstí, tak je do nich nenuťme. A hlavně je „neznechucujme“ řečmi o tom, jak jsou saláty z pampelišky zdravé. Ony do nich dorostou.“

TIP: Léčebné využití pampelišky a recept na pampeliškový med

Foto: Všechny snímky z přírody + fotka bílé misky s kořenem pampelišky pocházejí z fondu serveru pixabay.com. Děkuji za možnost využití. Pragmatické fotky pampelišky v kuchyni (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/04/DSC03618.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/04/DSC03618-150x150.jpgreceptarNápojeRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyamara,bramborový salát s pampeliškou,domácí limonáda,domácí limonády recepty,jak chutná pampeliška,jak na limonádu s pampeliškou,jak na maso s pampeliškou,jak na salát s pampeliškou,kapary z pampelišky,kuřecí maso s pampeliškou,limonáda amara,pampeliška bramborový salát,pampeliška kapary,pampeliška limonáda,pampeliška poupata s masem,pampeliška salát,pampeliška v kuchyni,pampelišková šťáva,pampeliškový salát,ragú s pampeliškou,salát s pampeliškou,saláty s pampeliškouJak si pochutnat na pampelišce? To není jen pampeliškový med. Pampeliškové recepty a tipy. • Pampeliška na talíři - není to výstřednost? Není. • Pampeliškový salát s mrkví příjemně překvapí. • Pikantní ragú s pampeliškovými poupaty ocení labužníci. • Co na jaře večeřela rodina Marie Trebenové? Bramborový salát s...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.