Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Vdolky s mákem a se švestkami, rodinný recept. Málo cukru, málo tuku. Uvnitř měkké, na povrchu s vykřupanou štědrou vrstvou pečeného máku. Pečivo možná z předminulého století. Vdolky s mákem na oběd, k večeři i na svačinu do práce a do školy. Znáte? Vyzkoušíte?

vdolky s mákem se švestkami recept

Kdo ví, kde se vzaly vdolky s mákem a se švestkami? Je to jen rodinný způsob, jak zpracovat švestky do poslední pecky? Pečou se vdolky s mákem a se švestkami v celých východních Čechách? Budou vdolky s mákem a se švestkami chutnat i těm, kdož na „ni nich nevyrostli“?

Podivné dědictví z rodového gruntu

Na konci švestkové sezony, když byly švestky tak zralé, že samou sladkostí málem padaly z větví, pekla naše babička-selka „dolky se švestkama“ (vdolky se švestkami). Nebylo to nic jiného, než obyčejný vdolek s mákem naplněný nepřislazenými švestkami.  Onehdy jsme na to vzpomínaly s naší mátí a se sestrou.

  • Naše máti říkala, že ten recept pocházel z původního gruntu ve Lhotě, od prababičky Novotné („od prababičky Novotnýho“, v mém rodném kraji se některá ženská příjmení udržují ve druhém pádu mužského rodu).

Pamatuji, že v dětství jsem o toto pečivo nijak nedbala. Bylo takové suché, makem drsné, málo sladké. Měla jsem raději babiččiny slíváky. Když jsem je však po letech upekla ve své domácnosti, setkaly se vdolky se švestkami s vlídným přijetím.

  • Od té doby je občas peču. Ačkoliv si stále myslím, že budou chutnat jenom tomu, kdo je na toto pečivo zvyklý od dětství. A že menším dětem „moc nepojedou“. To se musí vyzkoušet.

Rozpíčky, poplamenice, pampušky

Zkoušela jsem vyhledat, zda se něco podobného peče i v jiných regionech. O bochánky z obyčejného kynutého těsta není nouze. Některé jsou i plněné – od rozpíčků (Káji Maříka a Járy Cimrmana), přes chlebové poplamenice až po ukrajinské pampušky. Rozdíl je jenom v krajovém pojmenování. Ale makové vdolky se švestkami jsem nikde nenašla. Snad jsem málo usilovně hledala? Pečou se také u vás?

Čtěte také:  Ty voní! Ovocné koláče ze "zmrzlého" těsta. Použijeme švestky, meruňky, jahody i broskve

Oproti babiččinu receptu jsem provedla dílčí změny:

  • těsto na vdolky se švestkami zadělávám z hladké mouky (lze i z polohrubé),
  • místo jedné polévkové lžíce cukru dávám dvě
  • a jsou-li švestky mdlé chuti, přidám do nich půl kostky cukru.

Jinak je postup stejný jako u receptu na obyčejné vdolky s mákem.

Makové vdolky se švestkami: Recept

  • 500 g hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 2 polévkové lžíce pískového cukru
  • 150 g směsi tuku
  • 1 vejce
  • 150 – 200 ml mléka
  • 21 g čerstvých kvasnic (půl balíčku)
  • švestky (alespoň 32 kusy)
  • kostkový nebo krupicový cukr (není nutný)
  • 1 vejce + celý mák na posypání

Svěříme práci kuchyňským přístrojům

Odvážím mouku, proseji do mísy, rozptýlím v ní čajovou lžičku soli a dvě polévkové lžíce pískového (krystalového) cukru. V hrnku trochu přihřeji 250 ml mléka a asi 150 ml z toho vliji do důlku v mouce. Do důlku s mlékem rozdrobím půl balíčku čerstvého droždí (to je 21 g). V hrnečku rozehřeji směs tuku: sádlo, margarin, olej. Bude ho potřeba 150 ml, z toho 100 ml do těsta. Krom tuku do těsta ještě přijde jedno celé vejce.

těsto na kynuté vdolky s mákem a švestkami recept

Suroviny připravené v míse hnětačem zpracuji do hladkého lesklého těsta, bez žmolků a hrudek. Protože v současné době už nemáme vůli půl hodiny vařečkou do těsta vhánět vzduch (od okraje mísy ke dnu a krouživě ode dna k povrchu), použijeme nějaký hnětač elektrický: ruční, stolní, pekárnu…

Kdyby bylo těsto tak tuhé, že by je hnětač (natož ruka) nezvládal, po kapkách přidáme zbylé mléko z původních 250 mililitrů. Hladké těsto přikryji čistou textilní utěrkou a dám na teplé místo kynout – v době zrání švestek ještě sluníčko dokáže hřát „fest“, tak stačí dát mísu s těstem k oknu.

nejelepší kynuté vdolky s mákem a se švestakmi

Aby vše potřebné bylo při ruce

Připravím pracoviště / balírnu: pečicí plech vyložím pergamenem a papír pomastím zbývající směsí tuku. (Papír má v tomto případě odůvodnění. Nějaký ten vdolek jistě praskne, tak ať se vytékající šťáva nepřipeče na holý plech.)

  • Do jedné mělké misky rozšlehám vajíčko, do druhé mělké misky nasypu celý mák.
  • Plochu, na které budu pracovat, posypu hladkou moukou.
Čtěte také:  Kmínová, chlebová, rýžová nebo mléčná polévka aneb Černá listina neoblíbených polévek
švestky, recepty ze švestek, se švestkami

Babička nesladila, měla dobré švestky

Vyloupu dvaatřicet švestek (pár si jich nechám ještě v záloze). Do menší misky rozlámu osm kostek cukru, nebo chystám asi 40 g pískového cukru (bílý, hnědý, třtinový, to je na každém). Když jsou švestky výrazné chuti a sladké jako med, cukr nedávám.

Těsto asi za 45 minut zdvojnásobí objem. Překlopím je na vál / pracovní plochu. Způsobem postupného dělení na polovinu a poloviny zase na polovinu těsto rozkrájím na 16 kousků. Kousek těsta rukama roztáhnu na čtverec o straně asi sedm centimetrů.

Do jedné vypeckované švestky vložím půl kostky cukru nebo do ní špičatou kávovou lžičkou nasypu asi 2,5 gramů cukru krupicového (prostě ekvivalent poloviny kostky). Vložím ji do druhé rozpůlené švestky. Švestky srovnám dokulata na střed a z těsta vytvořím uzavřený raneček.

Cípy toho „ranečku“ mi zůstanou v prstech pravé ruky (jsem pravák). Dno „ranečku“ smočím v rozšlehaném vejci, pomocí lehkého přidržování prsty levé ruky jej přemístím do misky s mákem.

na plechu domácí vdolky s mákem se švestkami

Opatrně vyjmu z máku, čisté cípy v prstech pravé ruky smáčknu a raneček položím na plech, makovanou stranou nahoru. Zas tak pracné, jak se jeví slovní popis, to není a než se vyrobí všech 16 vdolků, člověk grif dostane „do ruky“.

v troubě pečené staročeské vdolky s mákem a se švestkami

Neodcházím z kuchyně

Zapnu troubu, odmyji nádobí, uklidím pracovní plochu. Než se trouba rozehřála na 220 °Celsia, vdolky na plechu ještě trochu vykynuly. Plech vložím do trouby, teplotu stáhnu na 200 stupňů. Neodcházím z kuchyně.

Když vdolky začnou z trouby vonět, podívám se na ně. Asi už budou mít zlatou vrchní stranu, ale to je zatím jen vajíčko. Teprve až budou zlaté kolem dokola a na spodní straně budou světle hnědé, vytáhnou se z trouby. Nechám je na plechu. Některé vdolky podle očekávání pukly a uniklá šťáva bude pomalu vsakovat do pečiva.

vdolky s mákem maminčiny recepty

Zchladlé vdolky přemístím na tác. Zkuste nějak zařídit, aby se na ně jedlíci nevrhli hned. Ony jsou teplé vdolky sice moc dobré, ale když za dvě tři hodiny vychladnou a maková vrstva trochu zvlhne, to je teprve to pravé.

Čtěte také:  Kapustový nápadník: Kapustové řízky, kapusta s vepřovým masem i kapustová rýže
vdolky s mákem babiččiny recepty

Vdolky s mákem a švestkami k obědu, k večeři i na svačinu

Mí selští předkové si prý „dolky se švestkama“ nosili „na póle“ k obědu. K tomu „butelku“ bílé kávy, což byla žitovka s kozím mlékem. Kozí mléko nemám, a ani by mi nechutnalo, tak ke vdolkům se švestkami připravím bílou kávu z Melty a z takového mléka, které právě je. Na druhý den si vdolky se švestkami bereme na svačinu do práce / školy.

vdolky s mákem se švestkami kluci v akci

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/09/vdolky-s-makem-se-svestkami-kluci-v-akci_9.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/09/vdolky-s-makem-se-svestkami-kluci-v-akci_9-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččiny recepty vdolky,babiččiny vdolky,babiččiny vdolky s parádou,české vdolky,české vdolky recept,domácí vdolky,domácí vdolky recept,domácí vdolky s mákem,jak na vdolky s mákem a se švestkami,jak zpracovat švestky,kynuté těsto na vdolky,kynuté vdolky,mák,mák recepty,mák setý,makové recepty,makové vdolky,málo známý recept,maminčiny recepty vdolky,mletý mák,mletý mák recepty,moučník s mákem,moučník s mákem a se švestkami,moučník se švestkami,nejlepší kynuté vdolky,nemletý mák,netradiční recept,pečené kynuté vdolky recept,podzimní pečení,recept na české vdolky,recept na domácí vdolky,recept na kynuté těsto vdolky,recept na slané vdolky,recept na vdolky,recept na vdolky slané s mákem,recept na vdolky v troubě,recepty na vdolky,recepty s mákem,recepty se švestkami,recepty z máku,recepty ze švestek,rychlé těsto na vdolky,slané vdolky recept,staročeské vdolky,švestky,švestky recepty,těsto na vdolky,vdolky,vdolky do trouby,vdolky na plech,vdolky našich babiček,vdolky od babičky,vdolky pečené v troubě,vdolky plněné švestkami,vdolky recept,vdolky s mákem,Vdolky s mákem a se švestkami rodinný recept,Vdolky s mákem a se švestkami starý recept,Vdolky s mákem a se švestkami z východnícj čech,vdolky s parádou,vdolky s povidly,vdolky se švestkami,vdolky sypané mákem,vdolky v troubě,vdolky z kynutého těsta od babičky,vdolky z trouby,zdravé pečeníVdolky s mákem a se švestkami, rodinný recept. • Málo cukru, málo tuku. • Uvnitř měkké, na povrchu s vykřupanou štědrou vrstvou pečeného máku. • Pečivo možná z předminulého století. • Vdolky s mákem na oběd, k večeři i na svačinu do práce a do školy. • Znáte?...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.