Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Vepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou, recept. Není třeba čekat na mráz. Velké malvice růže svrasklé jsou nasládlé už koncem léta.  Omáčka z šípků okrasného keře, a to jde?  Svázaná se líp udusí a pak naporcuje.  Ne, žádná brutální vražda. Řeč je o způsobu úpravy vepřové plece. 

sipkova_titulka_mp

Vepřová plec s delikátní a pikantní šípkovou omáčkou je způsob, jak využít plody okrasné růže svrasklé. Samozřejmě se dají použít i divoké šípky, plody obou druhů jsou ve všech směrech zaměnitelné.

Velké plody růže svrasklé však dozrávají dřív. Smetanová šípková omáčka s paprikami se může na stole objevit už v druhé polovině léta.

Šípková omáčka z růže svrasklé

Tradiční šípková omáčka je typickým představitelem podzimního jídelníčku. Někdo dokonce čeká až do prvních mrazíků, aby šípky nasládlé mrazem na omáčku nasbíral.

Růže svrasklá, kterou známe jako okrasný keř ze zahrad, dvorků, parkových úprav i městského parteru, má plody připravené ke kuchyňskému zpracování dřív. Je-li horké léto, mohou se její velké kulovité plody sklízet už počátkem srpna. Malvice růže svrasklé se sbírají snadněji než drobné divoké šípky. Jedinou práci dá vyčistit je od jader. 

Smetanová šípková omáčka s paprikami chutná jinak než podzimní „klasika“. Jediným použitým kořením jsou paprikové lusky, vrstevníci plodů růže svrasklé. Smetanová šípková omáčka tedy splňuje zásadu konzumovat to, co právě příroda dává.

ruze_svraskla_pixabay_mp

Vepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou: Recept

Suroviny na plec se šípkovou omáčkou

  • 600 g vepřové plece
  • 2 cibule
  • 3 – 4 paprikové lusky
  • 1 malá feferonka
  • plná miska očištěných malvic růže svrasklé
  • 80 g másla nebo rostlinného másla
  • 200 ml zakysané smetany
  • sůl, pepř, případně trochu cukru
  • 1 lžíce hladké nebo polohrubé mouky

sipkova_zelenina_mp

Na omáčku z šípkové keře

Vyčistím tolik malvic růže svrasklé, aby jich byla plná miska. Neuvádím váhu, protože ta záleží na velikosti a zralosti šípků.

Čtěte také:  Závitky z listů červeného zelí: Zdravě, chutně, hospodárně

Cibule oloupu a nasekám na hrubší kousky. Papriky a malou feferonku nakrájím na proužky.

veprova_plec_svazana_mp

Svázaná se lépe porcuje

Vepřovou plec osolím a trochu opepřím. Zformuji do válečku a pevně ovážu kuchyňskou nití. Posolím i po povrchu.

  1. Při dušení se tukové i vazivové tkáně spojí s libovým masem.
  2. Maso svázané do válečku se také lépe porcuje a kousky jsou stejnorodé. 

sipkova_maso_papinak_mp

Tlakový hrnec se postará

V tlakovém hrnci rozpustím máslo a opeču na něm ze všech stran váleček masa. Přisypu cibuli a zarestuji ji dozlatova. Pak nasypu šípky a ještě chvíli restuji, dokud se šípky nezačínají přichytávat ke dnu.

Do poloviny výšky masa zaliji vodou. Zavřu „papiňák“ a plec asi 45 minut dusím. Pak maso zkontroluji. Když je měkké tak, že do něj snadno zapíchnu vidličku a vytáhnu ji naprosto volně, mohu dušení ukončit.

V mezičase dušení na malém kousku másla podusím nakrájené papriky.

sipkova_omacka_smetanova_mp

Ach, toho nádobí…

Maso vyndám na pracovní talíř, tekutinu s rozdušenou cibulí a šípky přeliji do kastrolu.

  • Postavím na plotýnku sporáku zapnutou na střední teplotu.
  • Ponorným mixerem vývar s cibulí a šípky v kastrolu jemně rozmixuji.
  • Postupně zahřívám a přidávám obsah celého kelímku zakysané smetany. Mixuji až do fáze pomalého varu.
  • Pak přidám dušené papriky s feferonkou, a už nemixuji.

Omáčku teprve poté ochutnám a zkontroluji hustotu omáčky. Přisolím, je-li řídká, zahustím lžicí mouky rozmíchané ve studené vodě nebo oříškem moučného másla. Kdyby byla naopak omáčka hustá, trochu naředím vodou nebo mlékem.

Jestliže byly šípky málo zralé a omáčka je příliš kyselá, po špetkách dochutím cukrem. Žádné jiné koření omáčka nepotřebuje.

plec_porovani_mp

Svázání masa se vyplatilo

Maso zbavím „pout“ z nití. Ostrým tenkým nožem je nakrájím na plátky. Jde to snadno a plátky vypadají pěkně – nikde žádný tuk a žádná „flaksa“. A to je také důvod svazování plece.

Čtěte také:  Když je chuť na maďarský guláš, uvaříme pravý maďarský perkelt. Přílohou noky či tarhoňa

sipkova_spagety_mp

Příloha: Co kdo rád

K pikantní šípkové smetanové omáčce a dušenému masu se hodí skoro jakákoliv příloha. Těstoviny, rýže, houskové knedlíky – co kdo rád. Zbylou omáčku dávám v omáčníku na stůl. Každý si rád přilije, a ne jednou.

  • Tak to také zkuste vašim připravit. ;=)

sipkova_ryze_mp

Foto: Obrázky k článku o omáčce z růže svrasklé (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/sipkova_ryze_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/sipkova_ryze_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco vyrobit z růže svrasklé,jak na omáčku z šípků,jak na šípkovou omáčku,jak udělat šípkovou omáčku,jak využít růži svrasklou,nejlepší šípková omáčka,omáčka z růže svrasklé,pečená vepřová plec,recepty z vepřové plece,rolovaná vepřová plec,růže svrasklá,šípková omáčka,šípková omáčka recept,Šípková omáčka z růže svrasklé,šípková růže,šípky,šípky zpracování,Smetanová šípková omáčka s paprikami,tlakový hrnec,vepřová pečeně,vepřová pečeně nejlepší recepty,vepřová plec na smetaně,vepřová plec nejlepší recepty,vepřová plec pečená v celku,vepřová plec recepty,Vepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou,vepřové maso receptyVepřová plec se smetanovou šípkovou omáčkou, recept. • Není třeba čekat na mráz. Velké malvice růže svrasklé jsou nasládlé už koncem léta. • Omáčka z šípků okrasného keře, a to jde? • Svázaná se líp udusí a pak naporcuje. • Ne, žádná brutální vražda. Řeč je o způsobu úpravy vepřové plece. • Vepřová plec s...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.