Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Vepřový guláš s černým pivem, recept. Jak připravit pivní guláš?  Musí být pivní guláš z vepřového masa?  Vepřový guláš z plecka nebo kýty. • Proč maso podlévat černým pivem?  Mohou jíst pokrm s pivem děti?  Nechybí v guláši paprika?  S čím podávat guláš z černého piva. 

pivni_gulas_titul_mp

Guláš s černým pivem je jedna z přemnoha variant pivních gulášů. Pivní guláše nemají přesná pravidla, kuchaři si recepty obvykle upravují „sobě na ruku“, podle chuti a zkušeností. Jenže kdo se chce do pivního guláše pustit poprvé, nějaké „berličky“ alespoň rámcové receptury potřebuje.

Guláš z černého piva je kořeněn podobně jako guláš zabíjačkový. Proto v něm není paprika – ani sladká, ani pálivá. Pikantnosti pokrmu dodávají použité suroviny a koření.

Pivní guláše, výsada pivovarských restaurací

Česká turistika (a já se mezi turisty skromně hlásím) se specializovala. Nejsou to už jen výlety na hrady či k vodopádům jako za Vojty Náprstka.

  • Někdo sbírá turistické známky,
  • jiný vyhledává úzkokolejné trati,
  • další se věnují geocachingu,
  • někteří při svých výšlapech „sbírají“ rozhledny.
  • A mezi tyto novodobé specialisty patří i vyhledávači malých pivovarů.

Ne, neznamená to někam přijít, zpít se „do němoty“ a jet domů. Pivovary se navštěvují „ze sportu“.

Nepatřím do žádné vyhraněné skupiny. Ale vedou-li nás na výletech kroky kolem nějakého malého pivovaru, hned si vzpomeneme, že „máme hlad a žízeň na něco speciálního.“ A protože v pivovarských restauracích bývají pivní guláše jejich „vlajkovou lodí“, výběr bývá jasný.

Za poslední roky, kdy mají tato zařízení v naší zemi boom, vyprázdnili jsme na nejrůznějších místech Česka nejeden talíř s pivním gulášem. Každý jiný, všechny dobré.  Proto žádný z pivovarů nejmenuji, abych na některý neprávem nezapomněla. Uvedený recept ovšem z jednoho takového pochází.

Čtěte také:  Setkání protinožců: Rakousko-uherský makový preclík a "kiwi" sýrový tymiánový krekr

Dávám tip na velmi chutný vepřový guláš dušený na černém pivu. Recept je jednoduchý, guláš se podaří i úplnému začátečníkovi. Podruhé si jej už doladí podle svého. Snad jen připomínám, že jedinou zkázou by mohlo být tvrdé maso. Proto je přípravě guláše třeba věnovat patřičně dlouhý čas. Co to je „patřičně“? Do úplného změknutí masa.

Vepřový guláš na černém pivu

pivni_gulas_suroviny_mp

Pivní guláš, suroviny na 4 porce

  • 500 g vepřové kýty (nebo plece)
  • 2 střední cibule
  • 500 ml černého piva
  • sůl, pepř, kmín, majoránka
  • 4 stroužky česneku
  • Krajíc staršího konzumního chleba
  • 2 lžíce vepřového sádla

cibule_maso_mp

Jednoduchý základ vepřového guláše

Nakrájenou cibuli začnu smažit na sádle, dokud nezčervená. Přidám na kostky nakrájené vepřové maso, vrchovatou lžičku soli, lžičku kmínu a společně restuji, dokud není maso ze všech stran opečené.

maso_pivo_mp

Žádná voda, žádný vývar. Jen černé pivo

Podušený základ zaliji 250 ml černého piva. Na značce piva, řekla bych, jinak nezáleží. U nás na venkově je spíš problém černé pivo vůbec koupit. Pro tuto variantu guláše ale je důležité, aby bylo pivo černé. Guláš tím dostane pikantnítrochu nahořklou a nasládlou stopu praženého ječmene. Guláše se dělají i z piva světlého. Ale chutnají pak jinak. Ani hůř, ani lépe, prostě jinak.

Guláš zakryji poklicí a maso nechám dusit při střední teplotě na plotýnce. Nebo vložím do trouby a nejprve zprudka a pak zvolna dusím v troubě. Asi po hodině dušení (tak i tak) přiliji zbylých 250 ml piva.

zahusteni_chleba_mp

Omáčku zahustí krajíc chleba

Asi za dvě hodiny je dušené maso dokonale měkké. Sos zbylý v kastrolu po dušení obsahuje ještě dost černého piva. Nedal by se proto „vysmažit na tuk“, zaprášit moukou a znovu zasmažit, jak se dokončují přírodní omáčky.

  • Poznámka: Tento guláš dělám z libové vepřové kýty. Třeba z plece by byl také dobrý, ale dušení masa by trvalo déle. S tím je třeba počítat.
Čtěte také:  Osm odstínů dušené mrkve aneb Dušená mrkev s vepřovým masem i bez masa na osm způsobů

Do pivního guláše rozdrobím poctivý krajíc konzumního chleba, ale jen střídu. Když mám strouhanku ze starého chleba, kterou dělám z chleba i s kůrkou, je to ještě lepší. Ale rozdrobená střídka chleba stačí. V guláši se docela rozvaří, zahustí omáčku a chuťově ladí s ostatními ingrediencemi.

Až když je omáčka hustá tak akorát, přidám rozetřený nebo jemně nastrouhaný česnek a hrst sušené majoránky, podle potřeby přisolím nebo přidám čerstvě namletý pepř.

pivni_gulas_spalicky_mp

Přílohy ke guláši podle vlastní volby

Než se maso udusí, je dost času rozmyslet se, jakou přílohu budu podávat, a pak ji připravit. Hodí se:

pivni_gulas_polenta_mp

A co děti? Mohou pivní guláš?

Ne, nemohou. Tedy, je to můj ryze osobní názor. Jsem té zásady, že dětem na talíř nepatří žádný pokrm na bázi alkoholu. Já vím, že je pivní guláš lihuprostý, protože při dušení všechen alkohol vyprchá. Ale jde o princip.

Jsou jídla, která se hodí pro děti, ale jiná se hodí pro dospělé. Děti nejsou miniaturou dospělých. Pochoutek pro dospělé si užijí dost, až vyrostou. Masa připravovaná na pivu (vínu, koňaku…) k nim patří.

  • Ostatně – stejně by jim pivní guláš nechutnal. Do jeho specifické, lehce nahořklé chuti musí teprve dorůst.

Foto: Všechny fotky k článku (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/pivni_gulas_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/02/pivni_gulas_titul_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco uvařit z vepřové kýty,co z vepřové kýty,guláš guláš z vepřového masa,guláš z černého piva,guláš z vepřové kýty,jak na pivní guláš,pivní guláš domácí výroba,pivní guláš recept,pivní guláš s polentou,recept na dobrý vepřový guláš,recept na vepřový guláš,recepty z vepřové kýty,recepty z vepřového masa,vepřová kýta nejlepší recepty,vepřová kýta recepty,vepřová plec nejlepší recepty,vepřová plec recepty,vepřové maso recepty,vepřový guláš,vepřový guláš na pivě,vepřový guláš na pivu,vepřový guláš recept,vepřový guláš z kýty,vepřový guláš z plecka,výborné recepty na vepřovy guláš,zahuštění guláše chlebemVepřový guláš s černým pivem, recept. • Jak připravit pivní guláš? • Musí být pivní guláš z vepřového masa? • Vepřový guláš z plecka nebo kýty. • Proč maso podlévat černým pivem? • Mohou jíst pokrm s pivem děti? • Nechybí v guláši paprika? • S čím podávat guláš z černého piva. •
Čtěte také:  "Paprika" z vepřové plece versus kuře na paprice se zakysanou smetanou a kapií
Guláš s černým pivem je jedna...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.