Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Couračka, domácí recept z východních Čech.  Couračka, co je couračka? Toť otázka.  Proč se couračka courá?  Jak udělat couračku, aby se necourala?  Proč se couračka dřív nevařila v létě, ale jen od prosince do Velikonoc?  Už jste slyšeli, že couračku má velmi rádo „štědrodenní“ zlaté prasátko? 

couracka_tit_mp

Couračka je tak snadno a rychle připravena, že se k ní lidé dost často uchylují v exponované dny, kdy není na nějaké velké vaření čas. Například se v mnohých rodinách obyčejná couračka vaří ve Štědrý den – hospodyňka je vytížena chystáním štědrovečerní večeře, ale na dně mysli jí leží, že by rodina přece jenom měla v poledne něco sníst. Couračka je typicky zimní jídlo, ale teorie jin a jang s tím nemá nic společného.

Couračka: Polévka, anebo omáčka?

Couračka je pokrm připravený z kyselého zelí a mléčné složky. V některých lokalitách je couračka chápána jako polévka, jinde se couračka považuje za omáčku. Rozdíly jsou nepatrné:

  • Když má být couračka polévka, vkládají se do ní na kostičky nakrájené brambory, uvařené zvlášť. Obvykle se taková polévka podává jako přesnídávková a nic dalšího se po ní nejí.
  • Nebo je couračka chápána jako omáčka. Je o trochu hustší než ta polévková, konzumuje se s vařenými bramborami – a nepředchází jí žádná polévka.

Tak uznejte sami: má cenu se o tom dohadovat?

Couračku má vánoční prasátko rádo

zlate_prasatko_pixabay_mpCouračka se v domácnosti mých rodičů vařila na Štědrý den k obědu. Proto mám couračku spojenou s vůní vařené kořenové zeleniny na pozadí, protože se už chystal bramborový salát.

„Neuvidíš zlaté prasátko!“ volali na mě, když jsem se pak odpoledne vplížila do spíže salát ochutnat. „Stejně jsem už musela jíst couračku, tak jste mi to pokazili už v poledne,“ uraženě jsem argumentovala plnou pusou. „Jenže couračku má zlaté prasátko rádo, tak ta se jako porušení půstu nepočítá,“ posmívali se mé slabé vůli. Uznávám, zlaté prasátko, ty mžitky před očima z hladu, jsem na Štědrý den nikdy neviděla. Nejen přičiněním couračky.

Čtěte také:  Mozek "jako mozeček" a další recepty na úpravu mozečku v české kuchyni

Kupované kyselé zelí: Co o něm říká dTest

Základní surovinou, bez které nelze couračku uvařit, je kyselé, respektive kvašené zelí. Venkovští předkové ho nakládali na zimu velké hrnce nebo i sudy. Zelí krouhali koncem října, v listopadu. Mléčné kvašení skončilo počítejme počátkem prosince. V sudu zelí vydrželo do jara. Tato období tedy limitují dobu, kdy se couračka vařila.

  • Žádné jin a jang, ale stav zásob na českém venkově určoval, co se bude jíst.

zeli_ecka_mpV současné době je kyselé zelí na trhu celoročně. Jenže jeho nutriční hodnoty jsou jiné. V povídání o segedínském guláši jsou připomenuty výstupy dTestu, týkající se nezávislého zjišťování ztrát vitaminu C v prodávaném kyselém zelí.

V roce 2018 nechal dTest provést opakované rozbory. „V roce 2013 nás řada výrobků nemile překvapila nízkým obsahem vitamínu C. Bohužel i letos byla situace podobná,“ psalo se v únoru 2018 na stránkách dTestu.  „Analýzy ukázaly, že ne všechna zelí obsahují tolik zdravotně prospěšných látek, kolik bychom očekávali.“

Ne, žádná panika nemusí nastat. Jen snad by bylo rozumnější tlumit výkřiky o „vitaminových bombách“ a přistupovat zkrátka ke kupovanému kyselému zelí jako k běžné potravině 21. věku. 

couračka2_mp

Couračka, rodinný recept z východních Čech

Couračka, suroviny

  • 500 g kyselého zelí i s nálevem, tj. 350 g zelí bez nálevu
  • Brambory podle počtu strávníků
  • 1,5 l vody nebo 1 l vody + 1/2 l mléka
  • 1 polévková lžíce másla
  • 200 ml smetany ke šlehání (33 %)
  • nebo 400 smetany na vaření (12 %)
  • 1 bobkový list
  • sůl

kyselé_zeli_cednik_mp

Zelí je první na řadě

Zelí propláchnu a velkým nožem překrájím. Nemáme rádi couračku příliš kyselou a nemáme rádi, když se nám zelí „courá“ ze lžíce. (Kdo rád kyselé a nevadí mu courání nebude proplachovat ani překrajovat).

Čtěte také:  Špekové knedlíky. Evropské dědictví, které stále chutná

Zelí a jeden bobkový list zaliji 1500 ml vody (v případě, že budu zahušťovat smetanou 33%), anebo litrem vody, když budu dál pracovat ještě i s mlékem a smetanou na vaření.

Přivedu k varu, stáhnu teplotu, zaklopím hrnec a nechám zelí zvolna vařit. Není to nějaké alchymie, to jen, aby se odér kyselého zelí nerozlézal po celém domě.

brambory_krajene_couracka_mp

Brambory vařím bez soli

Co se zelí vaří, připravím brambory. U našich se vařily jedině ve slupce. Já tak rigidní nejsem, takže někdy vařím i oloupané. Ale bez soli. Množství určím podle počtu jedlíků.

Kdo by chtěl podávat couračku jako polévku, oloupe brambory, nakrájí na kostky a dá je vařit v malém množství vody. Rovněž bez soli.

couracka_vareni_zeli_mp

Jediná práce na couračce

Do hrnce s uvařeným zelím vložím polévkovou lžíci másla. To jsem se naučila od naší máti. Prý, aby se nesrazilo mléko, když je kyselý základ.

  1. Pak v hrnku rozkvedlám mléko a tři polévkové lžíce polohrubé nebo hladké mouky a vliji k zelí. Když se zelí začne znovu vařit, přiliji dvě smetany na vaření. Přidávám je po částech, abych případně zbytek mohla použít na rozkvedlání další lžíce mouky, bude-li třeba.
  2. Nebo v rozkvedlám mouku ve šlehačce. Tento postup se mi jeví jako jednodušší – a stejně drahý.

Couračku zvolna provářím a volně míchám, aby se odspodu nepřipálila. Co se dochucování týká, je třeba jen dosolit, a to podle vlastní chuti.

couračka1_mp

Couračka v hodnosti polévky

Když má couračka figurovat jako polévka, vyklopí se do ní uvařené kostičky brambor i s vodou, v níž se uvařily. Protože se brambory vařily bez soli, jsou v couračce lahodně nasládlé.

  • Poznámka: Kdyby se kostičky brambor vařily zároveň se zelím, zůstaly by tvrdé, kyselé a vrzaly by pod zuby. Známe z některých veřejných jídelen (nemocniční, školní, menza, bufet…).

couracka3_mp

Couračka v roli omáčky

U našich a blízkém východočeském okolí měla couračka pozici omáčky, vlastně kompletního jídla. Jako třeba jedí v Podkrkonoší kyselo. Před a po couračce se už nic dál nepodávalo. Zvyk jsem převzala. Každý dostane talíř couračky a brambory se bere podle chuti. Vloží je do couračky, lžicí naklofá – a je to.

Čtěte také:  Zelňačka, kapustnica, kyselica: Polévky z kyselého zelí s uzeným masem a klobásou

Douška:

  • Couračka, tedy alespoň u nás, se ničím nevylepšovala. Leda snad, když máti neměla smetanu, rozšlehala do mléka s moukou pár žloutků.
  • Couračka se nekořenila paprikou a nedávala se do ní klobása. Takový druh zelné polévky je typický pro Slezsko, Moravu a Slovensko.
  • Couračka není „ošizená“ kyselica.
  • Jo, a také se couračka nenechávala rozležet do druhého dne. Naopak, byla to rychlovka, která se snědla hned. A jsme zase u těch Vánoc…

Foto: Zlaté prasátko je doma na serveru pixabay.com. Děkuji za pózování. Všechny další snímky z vaření couračky (receptar)

Zdroj: Citace pocházejí z článku Test kysaného zelí 2018, 2/2018

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/12/couracka3_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/12/couracka3_mp-150x150.jpgreceptarPoctivé polévkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je couračka,co k couračce,co na štědrý den k obědu,co na vánoce k obědu,couračka,couračka jako omáčka,couračka jako polévka,couračka recept,couračka s bramborami,couračka s mlékem,couračka s vajíčkem,couračka se šlehačkou,couračka se smetanou,couračka z kyselého zelí,jak se dělá couračka,jak uvařit couračku,jakou polévku na štědrý den,krkonošská couračka,kvašené zelí,kysané zelí,kysané zelí recepty,polévka couračka,polévka z kysaného zelí,recepty s kysaným zelím,recepty z kysaného zelí,staročeská couračka,štědrý den couračka,vánoční polévky,vánoční recepty,východočeská couračka,zelná polévka,zelná polévka z kysaného zelí,zelňačka,zelňačka z kyselého zelíCouračka, domácí recept z východních Čech. • Couračka, co je couračka? Toť otázka. • Proč se couračka courá? • Jak udělat couračku, aby se necourala? • Proč se couračka dřív nevařila v létě, ale jen od prosince do Velikonoc? • Už jste slyšeli, že couračku má velmi rádo 'štědrodenní' zlaté prasátko? • Couračka je tak snadno...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.