Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zapečené fazole velké bílé, a fazole barevné, recepty. • Zapečené fazole? Každý druh fazolí bude chutnat jinak. • Zapečené velké bílé máslové s kuřecí pečínkou. • Nebo jindy zase zapečené strakaté fazole s vepřovým masem. • Uvedené recepty jsou domácí, a tak jenom inspirativní. • Vyzkoušíte je? •

Zapékat uvařené fazole, na tom není nic inovativního. Ale někdy se na tento druh úpravy trochu zapomíná. Pečení dodá fazolím další dimenzi. V zapékání se kuchařovi meze nekladou. Pro začátek by mohly napovědět recepty na zapečené velké máslové fazole s kuřetem a na zapečené barevné fazole s vepřovým masem. Chcete-li, inspirujte se.

Není fazole jako fazole

Bílé fazole běžné velikosti jsou prima, když je třeba zaděláme na kyselo nebo je uvaříme ve stylu „trenčanský párok s bielou fazulou“. Naproti tomu červené fazole se dobře hodí na všelijaké guláše, mexické a jihoamerické úpravy. Pak tu jsou ještě strakaté barevné fazole. A královny mezi všemi fazolemi – velké bílé fazole zvané máslové.

Na dvou pokrmech si teď snadno dokážeme, že „není fazole jako fazole“. A že tak zvané zapečené fazole budou chutnat docela jinak, když je připravíme z fazolí máslových, a pak z fazolí barevných, strakatých.

  • Žádný strach, obě úpravy budou výtečné.

Zapečené máslové fazole s kuřetem

Zapečené fazole: Suroviny

400 velkých bílých fazolí

330 ml sterilované papriky

2 – 4 kuřecí stehna

Provensálské koření, sůl, pepř

Uvařit celý balíček fazolí je ekonomické

Velké bílé fazole znám jenom ze 400gramového balení. Říkám to proto, aby si někdo nemyslel, že jich je v balíčku 500 g jako jiných fazolí, a pak mu nechybělo. Kdyby naopak přebývalo, v mrazáku se neztratí.

Čtěte také:  Vepřenky. Placičky z mletého masa podávané s hořčicí a cibulí. Pamatujete?

Fazole přes noc namočím. Jako u každého druhu fazolí to pak výrazně urychlí vaření, a tedy spotřebu energie. Druhý den je uvařím. Jejich měkkost by měla být taková, že si po ochutnání řeknu: „Už dobré, ale ještě chvilku by to chtělo.“ Vodu z fazolí zachovám.

Fazole se vaří, šup s kuřetem do trouby

Kuřecí stehna okořením solí, pepřem a provensálským kořením. Podliji vodou a udusím do poloměkka. Tuk nepřidávám. Vypeče se ho dost. K polotuhému masu vyklopím menší skleničku naložených sladkokyselých paprik i s olejovým nálevem. Ono ho není v těch paprikách moc, ale příjemně ochutí nejprve maso, pak i fazole. (V době čerstvých paprik použiji čerstvou vlastní zeleninu ze zahrádky). Znovu přiklopím pokličku a dodusím kuře do měkka.

Když začíná kůže kuřete zlátnout, vyjmu pekáč z trouby. Maso vyberu, do kastrolu s výpekem a paprikami (mělo by ho být tolik, aby byly papriky zpola zakryty) nasypu uvařené fazole, promíchám. Kdyby bylo výpeku málo, doplním ho troškou odvaru z fazolí. Pak ochutnám. Většinou tomu skoro nic nechybí, snad jen mírně přisolit.

Na fazolích jako na pláži

Na promíchané fazole položím ta skoro upečené stehna. Pokropím je šťávou z fazolí a paprik a dám bez pokličky zprudka zapéct. Protože lák z paprik obsahoval cukr, vytvoří se nahnědlá zkaramelizovaná krusta, která ovšem není připálená.

Co se nesní hned, přijde k chuti později

Na porci pečených fazolí položím maso – a můžeme se dát do toho.

Pečené máslové fazole jsou jiné než vařené. Ještě chutnější, řekla bych. Zůstaly celé, ale uvnitř se jen rozpadají. Prostoupily jimi vypečené šťávy a koření. A protože nepopraskaly, zůstalo mezi nimi dost sosu, takže pokrm není suchý.

  • Když s jídlem nepospíchám, napichuji si ty velké fazole na vidličku jednu po druhé. Tak mi chutnají. Kdyby zbyly, poradíme si s se studenými. A už bez masa.
Čtěte také:  Všechno, co je třeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti

Zapečené barevné fazole s vepřovým masem

Zepečené fazole s vepřovým: Suroviny

300 – 400 g vepřového boku nebo plece

500 g barevných fazolí

100 g sádla

1 svazek mladých cibulek (to jsou asi 4 – 5 kusů)

3 stroužky česneku

Sůl, kmín, mletý černý pepř

Začínat se bude… fazolemi

Barevné fazole properu a namočím do studené vody. Třebaže hodně záleží na stáří suchých semen, obecně lze barevné fazole označit jako ty, které se uvaří relativně rychle – z množiny fazolí možná nejrychleji. Když je namočím večer, je to ideální, ale jestli si nevzpomenu a namočím je jen dvě hodiny před vařením, také jim to stačí.

Fazole uvařím do „skoro“ měkka, sliji, vývar zachovám.

  • Sotva postavím fazole na plotnu, hned se začnu věnovat masu.

Plec dobrá, bůček lepší

Prorostlou vepřovou plec, ale ještě lepší je bůček, nakrájím na plátky. Nenaklepávám je. Z mladých cibulek odříznu bílé bulvy a hrubě nakrájím na kousky (libovolně velké). Na dno pekáče dám kus sádla, položím maso, zasypu cibulí a česnekem pokrájeným na lístky, osolím, trochu opepřím a posypu kmínem. Podliji vodou a dám do trouby.

Kousky vepřového masa s cibulí upeču do měkka, za stálého udržování tekutiny v kastrolu. Když se voda vypaří, znovu podliji horkou vodou.

Než se maso upeče, jsou fazole uvařeny. Vsadím se, že se ani vám nepodaří, aby byly konzistentní:

  1. některé se rozpadly,
  2. jiné zůstaly celé,
  3. další na polovic.

Fazole sliji a odvar zachovám – bude hned zapotřebí.

Měkké maso vyjmu z pekáče. Do zbylého tuku a cibule naliji asi tři deci vody z fazolí a odškrabu do něj vrstvu napečenou na bocích kastrolu. (Na obrázku je patrna). Do kastrolu nasypu uvařené fazole, promíchám s výpekem. Na povrch položím plátky masa (méně opečenou stranou nahoru) a posypu nasekanou zbylou zelenou cibulovou natí. Zprudka zapeču.

Čtěte také:  Koláče plněné makovou nádivkou s dýní. Ochutnejte!

Pokrm nabírám lopatkou, a to tak, aby na povrchu porce byla opečená vrstva s plátky masa.

K zapečeným barevným fazolím, které jsou sušší než fazole máslové bílé, se naprosto organicky hodí nějaký „vlhký“ salát: zelný, hlávkový, cuketový, okurkový.

  • I tyto zapečené fazole jsou moc dobré, ale chutnají docela jinak, než ty máslové. Vyzkoušejte, porovnejte. Dobrou chuť přeji.

Měli byste si raději přečíst: Všechno, co je třeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/05/kure_fazole.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/05/kure_fazole-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbarevné fazole recept,bílé fazole,bílé fazole recepty,co s velkými fazolemi,co z barevných fazolí,fazole,fazole recepty,jak na velké bílé fazole,kuře po provensálsku,kuře recepty,kuřecí maso recepty,kuřecí stehna,máslové fazole recept,pečená kuřecí stehna,recept na fazole,recepty na kuře,recepty z bílých fazolí,recepty z fazolí,recepty z vepřové plece,recepty z vepřového bůčku,velké bílé fazole recepty,vepřová plec co uvařit,vepřová plec recepty,vepřový bok recepty,vepřový bůček recepty,zapečené fazole recept,zapečené fazole s kuřetem,zapečené fazole s vepřovým masem,zapečené velké bílé fazoleZapečené fazole velké bílé, a fazole barevné, recepty. • Zapečené fazole? Každý druh fazolí bude chutnat jinak. • Zapečené velké bílé máslové s kuřecí pečínkou. • Nebo jindy zase zapečené strakaté fazole s vepřovým masem. • Uvedené recepty jsou domácí, a tak jenom inspirativní. • Vyzkoušíte je? • Zapékat uvařené...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.