Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Třešňové zavařeniny, recepty. Že nikdo nechce třešňové zavařeniny jíst, protože v nich jsou pecky? Tak třešně zkrátka vypeckujeme.  Jak zavařit třešně? Tipy pro zavařování třešní.  Jak na poctivý třešňový džem s pevnými celými kousky ovoce?  Pečené třešně: Až se zima zeptá…  Třešně ve vlastní šťávě: báječný polotovar vždy při ruce.  Vedlejší produkt: třešňová šťáva, ideální na grenadiny. 

zavarovani-tresni

Když na to přijde, jsou po jablkách třešně našim nejdostupnějším ovocem. Jsou lokality, kde roste velké množství „nikomu nepatřících“ třešňových stromů, takže jsou třešně ještě navíc velmi levné, mnohdy zadarmo. Jenže trhat třešně je pracné, vyčistit je ještě pracnější.

Pojďme zlomit nechuť k nepříliš povznášející činnosti. Připravme si alespoň pár skleniček zavařených třešní v té nejchutnější a nejužitečnější podobě: poctivý džem, třešně ve vlastní šťávě a jednoduše připravené pečené třešně.

Třešně: Přežily rok 2000, přežijí i dál. Snad

tresen_stary_strom_mpBurlat, Büttnerova, Granát, Hedelfingenská, Karešova, Kordia, Lambert, Lyonská Dönissenova žlutá, Moreau, Napoleonova, Rychlice německá, Troprichterova, Van. 

Ne, to není itinerář průjezdu velkoměstem, to jsou názvy starých českých odrůd třešní. Kde je dnes vidíme? Leda ve starých zanedbaných zahradách. Pak parcelu koupí nový majitel, přerostlou třešeň pokácí a místo ní vysadí tamaryšek či katalpu trubačovitou.

Staří majitelé těch starých stromů ve starých zahradách marně lákají mladé: „Přijďte si natrhat, nic za to nechceme.“ Mladí volají: „My třešně nejíme, jsou v tom pecky a červi.“ A když je majitelé ujistí: „Nejsou červivé, my stromy stříkáme,“ mladí zase volají: „Chemie, samá chemie.“

Stop. Už zase přeháním, už zase maluji čerty na zeď. Tak hrozná třešňová situace u nás není.

Znám místa, a mohla bych je jmenovat – na Rychnovsku, Královéhradecku, Olomoucku, Hlučínsku, Ostravsku – kde se krajina dozrávajícími třešněmi rok co rok červená. Kde si třeba i lze v sadu „pronajmout strom nastojato“ a očesat si jej. Nebo se jedná skutečně o stromy „ničí“, plodící tak nějak navzdory.

A z nich je ovoce zadarmo. Sice horší kvality, než z komerčního sadu, ale pro domácí zavařování třešní úplně postačí. 

2_tresne-pecky-odpeckovani

Zavařování třešní: Dá to práci

Ano, zavařování třešní dá práci. Zejména, když je situace taková, že vaši doma by sice:

  1. jedli zavařené třešně, ale „když ony v nich jsou pecky…“
  2. A jedli by zavařené třešně, ale „když oni v nich jsou červi!“

Třešen s plody bez pecek asi hned tak vyšlechtěna nebude. A dokud je v přírodě ještě něco živé, bude vrtule třešňová (Rhagoletis cerasi) klást vajíčka do třešňových plodů a vylíhlé larvičky se budou sladkou dužinou plodu živit. A nebo se musíme smířit s chemickým ošetřením stromů.

Čtěte také:  Třešňový závin s mákem: Třešně na stromě, léto za dveřmi

„Nemluv o své práci“

tresne_vyloupane_mpVšechny třešně, které dál kuchyňsky zpracovávám, zbavuji pecek a původních obyvatel. Jednou pro vždycky jsem se tak zbavila trapných scének u stolu, kdyby někdo z (cizích) strávníků objevil bílou larvičku v pokrmu. U této činnosti nechci žádné publikum, ani z těch nejbližších. K práci si pustím nějaké veselé poslouchání, jednu misku na odpad, jednu na třešně čisté. Pak už jen je nepoplést. Jednu po druhé beru třešinky do rukou a buď nožem neb jen prsty (podle kvality plodů) je zbavím pecek. Nahnilé a nakousané odkládám.

Když se člověk dostane do rytmu, jde to docela snadno. Jen to chce trochu času a trpělivosti. Což je u některých pokrmů povinná daň. Tak mám jistotu, že v ovoci není nic. Chci samozřejmě říct – ani jedna pecka. O tom „ostatním“ se totiž nehovoří.

3_tresnovy-dzem-domaci

Třešňový džem s tuhými kousky třešní

Třešně nemají pektin, proto je třeba při výrobě marmelády a džemu používat želírující přípravek. Babičky používaly Petosu (pektinový přípravek, světový vynález Ladislava Koldinského). A nebo – možná častěji – využívaly vysokého obsahu pektinu v rybízové šťávě. Marmeládu dělaly ze směsi třešní a rybízu, macerované ovoce na džem zavářely do odpařené rybízové šťávy. My máme pektogel, ó, my se máme. 

Suroviny na třešňový džem

  • 2 kg vyloupaných třešní
  • 1000  g cukru krupice
  • 3 kusy želírovacího přípravku pektoge (3 x 40 g)

Odvážím dva kilogramy vyloupaných a vyčištěných třešní. Přesypu je do kastrolu/železňáku, v kterém jsem zvyklá vařit marmelády, sirupy a podobně. Třešně prosypu 750 g cukru. Kastrol uložím přes noc do lednice (lze i do sklepa). Pokračování další den.

Vlivem osmotického jevu pustily třešně v cukru dost šťávy. Obsah hrnce zamíchám.

  • A hle, nebyla jsem tak pozorná, jak jsem myslela. V temně rudé šťávě něco bílého plave. Honem vylovit, ať si toho nikdo nevšimne. Možná ještě nějaký „úlovek“ bude, práce zatím neskončila.

Třešně přecedím a nechám vlastní vahou vykapat. Už od pohledu vidím, že macerace v cukru nebyla zbytečná. Třešinky pustily vodu, svraštěly a ztuhly. Tak to mělo být.

Přes síto (další kontrola) přeliji šťávu zpět do kastrolu. Dobře se podívám, do jaké výšky vnitřku nádoby sahá. Budu ji totiž při nízké teplotě svářet, a to alespoň o jednu třetinu. Protože je ve šťávě cukr, není možno od hrnce odejít. Je nutno mít var stále pod kontrolou. Zrovna tak, jako když se vaří třeba pampeliškový „med“ nebo sirob z cukrovky.

Čtěte také:  Bramboráky jako od babičky? Ze syrových brambor. Bramborák s kopřivami, na plech i krkonošské sejkory

Šťáva se vaří, vaří, na pohled už ji ubylo, a najednou – aniž bych zvýšila teplotu – začne sirup v hrnci víc pěnit a jeho hladina začne stoupat. To je chvíle, kdy je sirup tak akorát zhoustlý a je třeba přisypat odcezené třešně a tři pektogely rozmíchané ve zbylých 250 g cukru.

Přivedu k varu a podle návodu na sáčku pět minut vařím. Odstavím. S naléváním do skleniček nijak nepospíchám. Protože se třešně vařily jen pět minut, je třeba džem sterilovat. A na to je čas kdykoliv.

4_tresnovy-dzem-marmelada

Třešňový džem: Delikatesa

Třešňový džem je skutečná pochoutka. Není nijak moc sladký, protože na původní kilo ovoce přišlo jen 500 g cukru (spodní hranice). A kdo chce, může množství ještě snížit. Kyselina citronová z pektogelu mu dodá potřebné nakyslosti. A tuhé celistvé třešně jsou na skus báječné.

Třešňový džem výtečně chutná na briošky, mazance, vánočku, jidáše.
Můj tip: Třešňový džem v kombinaci s bílým jogurtem. Domácím nebo kupovaným, to je celkem jedno – i když je domácí jogurt samozřejmě lepší ;=).

5_pecene-tresne

Pečené třešně s kořením

Suroviny na pečené třešně

  • 2000 g vypeckovaných třešní
  • 1000 g cukru krystalu
  • 1 kávová lžička kyseliny citronové nebo jeden citron
  • 2 celé kousky skořice
  • 4 hřebíčky

Odvážené třešně nasypu do kastrolu, zasypu cukrem a kyselinou, přidám koření a bez jakéhokoliv míchání vložím do trouby. Když bych místo kyseliny použila citron, rozkrájím ho na kolečka a dám k třešním. Při 220 stupních bez pokličky peču, až se uvolní šťáva, třešně v ní začnou volně plavat a na povrchu se začne vytváře karamelový škraloup.

Když je obsah kastrolu temně rudý a třešně jsou měkké, úzkou naběračkou třešně vybírám do sklenic a dolévám kořeněným sirupem. Uzavřu, převrátím na víčko a už nesteriluji. Když bych to nestihla a pečené třešně v kastrolu by vychladly, pak ovšem steriluji (klasika: 20/80).

  • Třešně se vypečou a dost šťávy zbude. Ještě najde upotřebení.

Pečené třešně v zimě používám na rýžové kaše, tvarohové krémy, do jahelníku a do sladkých nákypů, na pudinky, trhance a svítky. A nebo z nich připravuji horké nápoje – půl napůl s černým čajem nebo s trochou alkoholu, nebo se svařeným vínem.

  • Stejně jako třešně připravuji také pečené jahody. Obvykle to střídám- když peču jahody, nedělám třešně a naopak. Abych neměla plný sklep produktů podobného charakteru.

6_tresne-ve-vlastni-stave-tresnovy-kompot

Třešně ve vlastní šťávě: V zimě jako bych je našla

Vyloupané očištěné třešně napěchuji do sklenice, přisypu lžíci nebo dvě (podle velikosti sklenice) krystalového cukru a na špičku kulatého nože kyseliny citronové.

  • V misce obvykle zbude trochu trochu puštěné šťávy. Tu přes sítko přiliji ke zbytku sirupu z pečených třešní.
Čtěte také:  Vlašské ořechy s masem - delikátní kombinace výtečných chutí

Naplněné sklenice uzavřu víčkem a bez přídavku cukru 25 minut steriluji při 80 stupních Celsia. Mírně zchladlé sklenice několikrát převrátím, aby měla jistotu, že je přidaný cukr stejnoměrně rozptýlený. 

Ze všech typů zavařených třešní má dle mého soudu „natur“ nejširší využití. Třešně ve vlastní šťávě jsou báječným polotovarem pro třešňový závin s mákem nebo s tvarohem, ideální na přípravu schwarzwaldského dortu, do kynutých knedlíků, na lívance a palačinky, trhance a svítky. Nebo lze z třešní připravit nějakou kreativní omáčku k masu připravenému jen na přírodní způsob.

Často z nich dělám to, co mám sama nejraději, a co při každé možné příležitosti připomínám: ovocné vodové pudinkyPrincip výroby je stejný, jak je popsaný v článku Zázvorový pudink, kompot s ořechy a zázvorem, zázvorová limonáda.

  • Třešňový pudink s jogurtem a banánem je náramná snídaně, přesnídávka do skleničky, svačina.
  • Dospělí si jej mohou zastříknout nějakým alkoholem a dát si jej jako „mlsání“ k televizi – a jak kdo chce.
  • Třešňovou pudinkovou hmotu můžeme nanést na piškot  a pak při podávání dozdobit smetanou.

7_tresne-zavareniny

A co s tou zbylou šťávou?

Zbylou šťávu ochutím kyselinou citronovou, přidám do ni trochu rumové a madlové tresti a steriluji. Používám na moučníky (třeba punčové řezy) nebo také na přípravu nepravé grenadiny (granátová jablka nemám běžně ve spíži). ;=)

Foto: Nakrojený schwarzwaldský dort je ze serveru pixabay.com, všechny ostatní fotky třešní a třešňových zavařenin (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/zavarovani-tresni.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/06/zavarovani-tresni-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařovánícherry jam recipe,džem z třešní,jak na třešně ve vlastní šťávě,jak připravit třešňový džem s kousky ovoce,jak udělat třešňový džem,jak zavařit třešně,jak zavařovat třešně bez červů,odpeckovač třešní,pečené třešně použití,pečené třešně s kořením,pečené třešně se skořicí,pečené třešně zavařené,poctivý třešňový džem,recept na třešňový džem,recept na zavařování třešní,recepty z třešní,třešně,třešně bez červů,třešně recepty,třešně ve vlastní šťávě,třešně ve vlastní šťávě recept,třešně zavařování,třešňový džem bez pecek,třešňový džem recept,třešňový džem správný,třešňový kompot,třešňový sirup,zavaření pečené třešně,zavařování,zavařování třešníTřešňové zavařeniny, recepty. • Že nikdo nechce třešňové zavařeniny jíst, protože v nich jsou pecky? Tak třešně zkrátka vypeckujeme. • Jak zavařit třešně? Tipy pro zavařování třešní. • Jak na poctivý třešňový džem s pevnými celými kousky ovoce? • Pečené třešně: Až se zima zeptá... • Třešně ve vlastní šťávě: báječný polotovar vždy při ruce....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.