Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Plněné závitky z červeného zelí, domácí recept, tip. • Stačí malá hlávka červeného zelí, a je oběd pro celou rodinu. • Oběd chutný, zajímavý, nutričně hodnotný, levný. • Už nevíte, co vařit? Závitky z červeného zelí jsou možným tipem. • Jsou závitky z červeného zelí jiné než ze zelí bílého? • Vyzkoušejte a posuďte sami. •

Naplnit, smotat a upéct, to napadne mnohé. Zejména ty, kdo rádi plní (příkladem plněná cibule) a dál tepelně upravují vše co je duté nebo tenké (plněné papriky) a placaté.

Plnit listy bílého zelí, tak to je nadnárodní tradice. Ale zelí červené? Plněné listy červeného zelí překvapí svou specifickou chutí. Jakou? „Červenozelnou“, příjemnou. Stojí za vyzkoušení.

Plněné listy červeného zelí

Znáte asi typy obvykle internetem „vnucovaných“ receptů, které už v titulku hlásají „Nikdy už nebudete chtít nic jiného„, anebo „U nás to vaříme třikrát do týdne“? Ne, to se nedá o závitcích z červeného zelí říct. Ale jednou za čas, když se ze sklepa / lednice smutně kouká hlávka červeného zelí a vyhrožuje zkázou, to není špatné.

Ne, nevymyslela jsem to sama.

  1. Nejdřív jsem se podívala do starých kuchařek (nic),
  2. a pak do internetového vyhledávače (přeci něco).

Ne snad, abych kopírovala něčí dílo. Jen jsem se chtěla ujistit, zda závitky z červeného zelí lidé dělají. Ano, dělají. Tak proč to také nezkusit?

Plněné listy červeného zelí: Suroviny

1 menší hlávka červeného zelí (asi 1000 g)

2 větší cibule

400 – 500 g libovolné masové nádivky

120 g tuku (olej, sádlo)

700 ml rajčatové šťávy

sůl, pepř + koření podle vlastní volby

Hlávka zelí určená ke zpracování se mi jevila jako malá (na to, abych ji nakrájela a podusila coby zelí přílohové). Přitom vážila 1300 gramů. Červené zelí má hlávky hutněji „smotané“ než zelí bílé, a tak se „nezdá“. Proto jsem váhala, zda hlávku rozebrat zasyrova, anebo předem povařit. Nejprve jsem učinila zkoušku. Volné listy se daly odlupovat snadno a byly vláčné, tak jsem hlávku rozebrala bez vaření.

Čtěte také:  Omeleta s žampiony a hráškem, smetanové brambory a cuketový salát. Uvařeno bude do půl hodiny

Od nejtužších po nejkřehčí jsem je naskládala do čtyřlitrového hrnce, celé zalila vodou, přidala dvě polévkové lžíce soli. Uvedla jsem k varu a asi deset minut vařila. Červené zelí je tužší než zelí bílé, a tak potřebuje delší čas varu.

Nádivka: Co dům dá a rozum dovolí

Jako náplň zelných listů jsem připravila fáš z rozkutrovaného kuřecího ořezu. Byly to menší kousky masa a kůže zbylé po porcování celého kuřete. Fáš jsem trochu nastavila kouskem slaniny, ovesnými vločkami a vejcem.

  • Nebudu vypisovat přesné složené, protože jsem improvizovala. Každý nechť postupuje podle své chuti, rozumu, stravovacích zásad a stavu zásob. Náplně by mělo mělo být asi půl kilogramu.

Malé (asi pět až sedmigramové) válečky jsem zabalila do předvařených zelných listů. Komu by vadila silnější žebra listů, může je před zabalením listu naplocho seříznout. My jsme na vařené zelí navyklí, tak nám to nevadí, a proto žebro seříznu jen tehdy, kdyby bránilo sbalení listu.

Pekáč vymažu tukem, na dno rozložím jednu pokrájenou cibuli. Zelné závitky skládám těsně jeden vedle druhého. Zasypu druhou nakrájenou cibulí a zbylými odřezky zelí. Kdyby naopak přebývala masová fáš, vytvořím z ní bochánky a vložím mezi závitky.

Obsah kastrolu zaliji rajčatovou šťávou, kterou na podzim vyrábím z přebývajících rajčat (0,70 l). Není tak hustá jako rajský protlak. Tedy kdo by použil rajský protlak nebo jiný koncentrovaný sterilovaný rajský produkt, naředí jej vodou, aby vzniklo potřebné množství.

Pekáč zakryji poklicí a hodinu dusím při 180 °Celsia. Odkryji, povrch zvlhčím šťávou z pekáče, zvýším teplotu na 220 °C a asi 15 minut prudce zapeču.

Závitky z červeného zelí jsou dobré s chlebem, s bramborami, s rýží, anebo bez ničeho. Stejně tak jako holubky chutnají teplé, vlahé i studené. To červené zelí ovšem způsobilo, že chutnají jinak než holubky (závitky ze zelí bílého).

Čtěte také:  Sirup z okvětních plátků růží. Může být vznešenější "šťáva" do vody?

Při pojídání závitků z červeného zelí možná někoho přepadnou myšlenku na pečínku s červeným zelím a knedlíky. Od nápadu není daleko k realizaci, tak jsem to po čase vyzkoušela. I když bez pečínky.

Závitky s vepřovým masem a s knedlíky z brambor

Tak tohle bude jenom bleskovka, jen takový tip, který se musí obejít bez fotografií. Nestihla jsem je pořídit.

Velmi chutné jsou závitky z červeného zelí naplněné mletým vepřovým masem (dobře se hodí plec). Okořením jen solí a kmínem. Listy červeného zelí se uvaří ve vodě, kterou ochutím lžicí soli, lžicí cukru a asi 50 ml octa (nebo podle chuti). Deset minut povařím (podle kvality zelí) a listy nechám v nálevu vychladnout.

Závitky naplním mletým vepřovým (nešetřím). Smotám, naskládám do kastrolu na sádlo (vepřové, drůbeží, výpek z masa) a vrstvu cibule, zasypu odřezky zelí a druhou sekanou cibulí, okořením divokým kořením.

Úmyslně ponechám trochu masa volného a vytvořím z něj tři čtyři bochánky. Vložím mezi závitky. Velmi to prospěje chuti šťávy, a vlastně celého pokrmu. Místo rajčatovou šťávou zaliji silným masovým bujonem (nejčastěji je při ruce vývar z nějaké drůbeže).

Peču hodinu pod pokličkou při 180 °C, pak odkryji a 15 minut prudce zapeču při 220°Celsia (podle potřeby přidám vodu či bujon, aby se zelí nepřipálilo).

  • Výpek nezahušťuji, postará se cibule a zelné odřezky. Kdyby bylo šťávy příliš, zkorigují odpařením.
  • Výtečně s k tomu hodí chlupaté knedlíky nebo bramborové knedlíky.
  • Experimentátoři a inovátoři mohou závitek zabalit a podávat v bramboráku.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/03/cervene_zeli_zavitky_mp22.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/03/cervene_zeli_zavitky_mp22-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčervené hlávkové zelí recepty,červené zelí,červené zelí k huse,červené zelí ke kachně,červené zelí recept,červené zelí recepty,červené zelí s mletým masem,co s červeným zelím,co s hlávkou červeného zelí,dušené červené zelí,hlávkové červené zelí recept,hlávkové zelí recepty,jak na závitky z červeného zelí,levné vaření,levný oběd,mleté maso recepty,mleté maso s červeným zelím,plněné zelné závitky,recept na červené hlávkové zelí,recepty z mletého masa,šťavnatá kachna s červeným zelím a bramborovými knedlíky,syrové červené zelí,vepřová plec recepty,závitky z červeného zelí příprava,závitky z červeného zelí recept,závitky z červeného zelí s knedlíky,zelí,zelné závitkyPlněné závitky z červeného zelí, domácí recept, tip. • Stačí malá hlávka červeného zelí, a je oběd pro celou rodinu. • Oběd chutný, zajímavý, nutričně hodnotný, levný. • Už nevíte, co vařit? Závitky z červeného zelí jsou možným tipem. • Jsou závitky z červeného zelí jiné než ze zelí...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.