Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 2
    Shares

Zemlbába, žemlovka, recepty.  Kdy naposledy jste jedli zemlbábu?  Je to už nějaký ten pátek a nechutnala vám?  Přišel čas upéct si žemlovku doma.  Podle receptů na žemlovku s jablky a žemlovku s tvarohem.  Zužitkují se staré rohlíky, veka, toustový chleba, vánočka i mazanec. Jak voněla a chutnala jablková žemlovka v jídelnách podle bývalé československé normy (ČSN)? Strávníkům podávala i její stejně oblíbená „sestřička“ tvarohová žemlovka. Tvarohovo-jablečná žemlovka pro ty, kteří si chtějí vychutnat jablka i tvaroh bezezbytku.  Uplatní se i hrušky. Ale podávat švestkovou žemlovku, žemlovku s třešněmi, jahodami, broskvemi, nebo snad žemlovku s rebarborou, to je nějaký módní výstřelek ? Ne, Mária Hajková zemlbáby s ovocem ráda pekla.  Tu nejlepší domácí žemlovku se sněhem svede i kuchař začátečník.  

žemlovka

Žemlovky, podomácku zemlbáby, jsou na veřejnosti „brány na milost“ jako teplý moučník po nějakém „prázdnějším“ hlavním chodu. Sporné je však jejich postavení v roli sladkého hlavního jídla. Domácí žemlovky jsou tak chutné, že si své místo na pořadu dne bez problémů najdou. A nezbudou.

Zemlbába žemlovka je když…

Zemlbába, v současné době už víc žemlovka, je sladký pokrm, o němž se dost mluví. Pravidelně se vede řeč o původu názvu „zemlbába“. Zní tak nějak napůl „divně“ a napůl česky. Tak nebudeme opouštět zavedené schéma.

žemlovka recept

Ptejte se knihovny na zemlbábu

Na webových stránkách Národní knihovny ČR je v sekci Ptejte se knihovny vysvětleno: „V etymologických slovnících je pouze toto:

  • Žemle – od stč.; slc. žemľa, stpol. l. a nář. žemla. Z něm. Semmel, což je z lat. simila – jemná mouka, původu dále neznámého
  • Bába – lidový název jistých nákypů nebo pečiva, též bahuba Jg; odtud (tak slc.) bábovka, pův. forma na pečení báby, pak pečivo z ní, nář. babůfka, bábovica, babník, bábovník, babiereň = forma na bábu.“

Pro jistotu jsem se přeptala, zda nedošlo k nějaké změně výkladu. „Dobrý den, žádné další nové informace jsme k tomuto tématu zatím nedohledali,“ odpověděla promptně služba Ptejte se knihovny.

S úsměvem z České sody

Žertovný nápad zazněl před časem v satirickém televizním pořadu Česká soda, kde byla v kvazi kursu němčiny „zemlbába“ překládána do němčiny jako „Semmelgroßmütter“.

Na sladkém nákypu z jablek scheiterhaufen si ale v Bavorsku i Rakousku pochutnávají stejně jako my. Žemľovku pečou na Slovensku. A Slovinci, ti podávají sladki žemeljni narastek.

Po vzniku samostatného Československa v roce 1918 (prvorepubliková kuchyně – autentické domácí recepty), kdy byly germanismy důsledně nahrazovány výrazy českými (i v gastronomii), se začalo oficiálně víc používat termínu „žemlovka“. V některých domácnostech ovšem dodnes přežívá zemlbába.

  Poctivá rýžová kaše. A bonus: elegantní rýžové flameri či lahodná mléčná rýže
žemlovka z toustového chleba

Od žemlí k tvrdé vánočce

Základními „kameny“ žemlovky s jablky jsou (kdo by to řekl?) jablka a natvrdlé (den dva staré) žemle.

Místo žemlí lze použít jiné bílé pečivo: rohlíky, veka, toustový chleba, ale také starší vánočka, mazanec… Jenže v těch případech nedokážu „jen tak střelit“ potřebné množství pečiva. Zemlbábu mám „nacvičenou“ z šesti žemlí a šesti větších jablek.

recept na žemlovku

Žemlovka s jablky (zemlbába), 4 porce

6 žemlí

6 jablek

400 ml mléka

3 vejce

50 g rozinek

50 g vlašských ořechů

125 g másla nebo Héry

4 až 5 polévkových lžic cukru

1 balíček vanilinového cukru

strouhanka na vysypání pekáče

recept na žemlovku s jablky

Jablka oloupu a nastrouhám. Částečně na plátky, částečně na nudličky. Proč ty dva tvary?

  1. Mohla bych „vědecky“ vysvětlovat, aby „vznikla homogenní jablečná směs“.
  2. Ve skutečnosti to je tak, že z celých jablek nejprve strouhám plátky, protože nám to tak chutná. A když pak dojde na ostrouhávání jadřince („ohryzku“), lépe se pracuje s tou stranou struhadla, kde jsou velká očka.

Pečivo nakrájím na plátky silné asi půl centimetru.

Tukem vymažu a strouhankou vysypu pekáč, pečicí formu nebo zapékací mísu o průměru 230 až 240 milimetrů.

jablková žemlovka

Do misky nebo do „jumbo“ hrnku naliji 400 ml mléka. Přidám dvě lžíce cukru a tři žloutky (bílky uchovám). Metličkou nebo vidličkou rozšlehám na emulzi. V ní z obou stran namáčím krajíčky žemle a vystýlám jimi dno a boky formy.

zemlbába s jablky

Na vrstvu ve sladkém žloutkovém mléku namočeného pečiva nasypu všechna strouhaná jablka, čajovou lžičku mleté skořice, tři lžíce cukru, rozinky a ořechy. Překryji zbylými krajíčky žemle také namočenými v mléce.

Suroviny by měly vyjít tak akorát (při uvedené velikosti zapékací nádoby). Kdyby pár kapek mléka se žloutky zbylo, pokapu jimi boční krajíčky. Rozpustím tuk a pokapu jím celé „dílo“.

žemlovka nejlepší recept

Zemlbábu peču bez pokličky asi 20 minut při 180 stupních.

Ušlehám zbylé bílky s celým balíčkem vanilinového cukru. Když je povrch žemlovky „zapečený“ (je pevný a začíná růžovět), vyndám z trouby a rozetřu na něj sníh. Vrátím do trouby. Bez snižování teploty žemlovku s jablky dopeču, aby byl sníh příjemně nahnědlý.

  Hrachová polévka jako od babičky a hráškový krém jako z hotelové jídelny. Je mezi nimi rozdíl? Recepty
zemlbába s pěnou

Se sněhem i bez sněhu

Někdy zemlbábu peču bez sněhu. V tom případě do mléka nerozšlehám pouze žloutky, ale celá vejce.

Ostatně, tak je uvedeno i v receptu na žemlovku podle bývalé celostátní normy.

Jablková žemlovka, ČSN 19603

1 porce jablkové žemlovky 310 g

Porce žemlovky s jablky ochucenými skořicí a cukrem. Na řezu jsou viditelní vrstvy žemle a jablek smíchaných s rozinkami. Žemlovka je upečená do růžova, je propečená a vláčná, má jemnou vůni, má chuť jablek a žemle se skořicí; je mírně nasládlá. Podává se posypaná směsí moučkového a vanilinového cukru.

  • Suroviny: Žemle-veka 1100 g, vejce 4 ks (160 g), mléko konzumní 1200 ml, cukr krupice 250 g, skořice mletá 3 g, rozinky 20 g, margarin 300 g, cukr moučka 50 g, vanilinový cukr 20 g.

Žemli nakrájíme na tenčí plátky a zvlhčíme ji směsí rozšlehaných vajec s mlékem. Opláchnutá jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme na tenčí plátky.

Vhodný pekáč vymastíme ½ dávky tuku, na dno rozložíme 1/3 zvlhčených žemlí, na žemle navrstvíme ½ dávky nakrájených jablek, posypeme je přebranými opláchnutými a spařenými rozinkami, polovinou cukru rozmíchaného se skořicí. Na ochucená jablka dáme další vrstvu (1/3) žemlí a na žemle zbylou polovinu jablek s cukrem, skořicí a rozinkami. Poslední vrstvu tvoří zase 1/3 žemlí.

Žemlovku pokapeme zbylou polovinou dávky rozpuštěného tuku a ve středně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Při expedici krájíme žemlovku na obdélníky nebo čtverce a sypeme směsí moučkového a vanilínového cukru.

(Žemlovku lze také připravit tak, že se s mlékem rozšlehají jen žloutky; z bílků se vyšlehá s částí cukru pevný sníh, který se navrství na téměř upečenou žemlovku a nechá se krátce zapéct.)

Žemlovka tvarohová, ČSN 19604

Jablková žemlovka v současné době soupeří se žemlovkou tvarohovou. Bývalé normy obsahovaly recepturu 19604 i na tuto „sestřičku“.

1 porce tvarohové žemlovky 300 g

Porce žemlovky s ochuceným tvarohem, smíchaným s rozinkami. Žemlovka je upečená do růžova. Je propečená a vláčná, má jemnou chuť a vůni opečených žemlí a tvarohu ochuceného citronovou kůrou. Tvarohová žemlovka se podává posypaná směsí moučkového a vanilínového cukru.

  • Suroviny: Žemle-veka 1100 g, vejce 3 ks, mléko konzumní 800 ml, tvaroh měkký 800 g, cukr krupice 250 g, citronová kůra, rozinky 30 g, margarín 300 g, cukr moučka 50 g, vanilinový cukr 20 g

Žemli nakrájíme na tenké plátky a zvlhčíme mlékem, do kterého jsme rozšlehali 1 1/2 vejce. Tvaroh rozmícháme, přidáme zbylou dávku vejce (1 1/2 kusu), krupicový cukr, pečlivě omytou a jemně nastrouhanou citronovou kůru, přebrané, opláchnuté a spařené rozinky a pečlivě promícháme.

Vhodný pekáč vymastíme 1/2 dávky tuku, na dno rozložíme 1/3 dávky zvlhčené žemle, žemli potřeme 1/2 ochuceného tvarohu, na tvaroh dáme opět 1/3 dávky žemle a na žemli zbylou polovinu tvarohu. Poslední vrstvu tvoří zbylá 1/3 dávky žemlí. Žemlovku pokapeme zbylou polovinou dávky rozpuštěného tuku a tvarohovou žemlovku ve středně vyhřáté troubě upečeme do růžova.

Při expedici krájíme žemlovku na obdélníky nebo čtverce a sypeme směsí moučkového a vanilínového cukru.

Žemlovky z různého ovoce

Doslova velkoryse k žemlovkám přistupuje Mária Hajková ve svých slavných Moučnících (Múčniky v originálu). Uvádí recepty na obligátní žemlovky jablečné, tvarohové i na žemlovku s jablky a s tvarohem.

  Výborné jablečné řezy z těsta kynutého pod vodou. Vyzkoušený recept od paní hastrmanové

Krom toho na žemlovku třešňovou, rebarborovou, broskvovou, švestkovou... Recepty se liší pouze použitým ovocem.

Noblesní žemlovka z vánočky

Trochu nadstardně mezi žemlovkami vyčnívá zapékaná vánočka s jablky. Recept nalezený rovněž u paní Hajkové nechávám jako noblesní tečku za zemlbábami.

  • (Existuje však ještě bezpočet receptů, triků a fíglů kolem žemlovek. Napíšete ten svůj?)
výborná žemlovka s jablky
sladká jídla recepty
http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/11/zemlovka-z-toustoveho-chleba.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/11/zemlovka-z-toustoveho-chleba-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččina tvarohová žemlovka,Co je zemlbába,jablečná žemlovka,jablka recepty,jablková žemlovka,nejlepší recepty z jablek,nejlepší žemlovka,recept na výbornou žemlovku,recept na zemlbábu,recept na žemlovku,recept na žemlovku s jablky,recept na žemlovku s tvarohem,recept žemlovka od babičky,recept žemlovka s jablky a tvarohem,recept žemlovka s tvarohem,recepty na sladká jídla,recepty podle čsn,recepty s jablky,recepty s tvarohem,recepty z jablek,recepty z tvarohu,sladká jídla,sladká jídla recepty,sladké pečení,sladké pečení recepty,sladké recepty,top recepty sladke recepty,top recepty z jablek,tvaroh,tvarohová žemlovka,tvarohová žemlovka s jablky,tvarohovo-jablečná žemlovka,výborná žemlovka,zemlbába,zemlbába nejlepší recept,zemlbába recept,zemlbába s jablky,zemlbába s jablky a tvarohem,zemlbába s ovocem,zemlbába s pěnou,zemlbába s tvarohem,zemlbába význam slova,zemlbába z vánočky,žemlovka,žemlovka nejlepší recept,žemlovka recept,žemlovka recept podle čsn,žemlovka s jablky,žemlovka s jablky a tvarohem,žemlovka s jablky a vlašskými ořechy,žemlovka s jablky recept,žemlovka s jablky se sněhem,žemlovka s ovocem,žemlovka s třešněmi,žemlovka s tvarohem,žemlovka s tvarohem a jablky,žemlovka se sněhem,žemlovka z rohlíků,žemlovka z toustového chleba,žemlovka z vánočky,žemlovka z vánočky s jablky,žemlovka z vánočky s tvarohemZemlbába, žemlovka, recepty. • Kdy naposledy jste jedli zemlbábu? • Je to už nějaký ten pátek a nechutnala vám? • Přišel čas upéct si žemlovku doma. • Podle receptů na žemlovku s jablky a žemlovku s tvarohem. • Zužitkují se staré rohlíky, veka, toustový chleba, vánočka i mazanec. • Jak voněla a chutnala jablková...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Doporučte ho také.
  • 2
    Shares