Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zoufalé chlebíčky, recepty, receptury, tipy. • Třeba když slavíme silvestra na horách. • Proč jsou ty chutně vyhlížející chlebíčky „zoufalé“? • Čemu Mistr Vilém Vrabec říkal „čajové chlebíčky“? • Když se sejde od všeho jen trochu. • Jak se „popasovat“ s jedinou konzervou lososa? • Vegetariáni chtějí chlebíčky vegetariánské. • Rozumíte větě: „Ty to dáš“? • Tož my to dáme!

Jsou různé důvody, proč se při výrobě domácích obložených chlebíčků pouštíme na tenký led improvizace. Ale pozor! I v takovém případě můžeme mít preventivně navlečenu „záchrannou vestu“ odborné literatury: rady Viléma Vrabce, nebo knihu příprav Receptury studených pokrmů. I chlebíčky vytvořené ze „zoufalství“ mohou mít pevný řád.

Veselý čas „zoufalých“ chlebíčků

Dávno dospělí lidé se (bohužel) už málokdy dostanou do situace, kdy se někde na horách, u rybníka, v lese či v jiné pustině sejde parta lidí za účelem společné oslavy. Narozenin, konce nějakého životního období, ale nejčastěji asi konce kalendářního roku.

Nikdo nepřijde s prázdnou. Ve společné kuchyni se sejdou: Dva balíčky plátkového sýra, 150 g krájeného uheráku, kus uzeného, kečup, jedno máslo, jedna Rama, troje sardinky (z toho jedny v tomatové omáčce), krabička pochoutkového salátu, citron, jablko, sklenice majonézy, půl kuřete, kus játrové paštiky, konzerva sterilované čočky, nakládačka okurek, feferonky, menší karton vajíček, teewurst… K tomu čtyři nakrájené veky.

Komu padne Černý Petr?

Znáte to: Běda tomu, kdo potraviny začne prohlížet jako první. Natož, aby to byla dáma, o níž se ví, že jí kuchyně není cizí. V tu ránu se parta rozvzpomene, že se vlastně ještě jde ven. „Jdeme na procházku, stavíme se na pivo. Něco dobrého zatím připrav. Ty to přece umíš! „ rozverně volají. Nebo vlastně – v souladu se stylem mluvy konce druhé dekády 21. století – budou volat: „My dáme procházku. Pak dáme pivo. Ty to tu dáš, ty to dáš!“

Stejná situace může nastat i doma při pohledu do lednice, která je sice plná, ale od všeho je jen trošku.

  • Tak na svět přicházejí „zoufalé chlebíčky“.

Chlebíček čajový, král českých domácností

Už od dob největší slávy Mistra Viléma Vrabce (dále jen VV) jsou možná nejpřipravovanějším druhem ryze domáckých obložených chlebíčků ty, které VV nazval chlebíčky čajovými. Jejich charakteristikou je:

  • velikost na tři sousta,
  • přičemž každé z tří soust je jiné.
Čtěte také:  Vajíčkový salát: od babičky, podle normy, od Mistra Vrabce a nebo netradičně?

Čajové chlebíčky nemají přesnou recepturu, jsou tolerantní a umožňují různou skladbu surovin. Ideální pro stav, kdy je lednice plná menšího množství všelijakých delikátních surovin.

Skladba čajových chlebíčků

Plátky bílé veky se potřou máslem: natur (pravé i rostlinné, podle zvyku), anebo vyšlehané s hořčicí, sardinkou, sardelkou nebo se sardelovou pastou, s křenem, paštikou nebo s čajovkou (teewurst, métský salám)… Chlebíček se rozdělí (pomysleně) na tři ideové sektory:

  1. Mistr VV doprostřed kladl hromádku majonézového salátu. Lze využít vlašský salát, pařížský salát, francouzský salát, rybí salát, pochoutkový salát… Prostě přesně ten, jehož je v lednici jen malý zbytek, nebo který někdo přinesl „do placu“ při oslavách.
  2. Na jeden konec chlebíčku kypře vyskládáme „něco od masa“: salám, šunku, plátky uzeného, slaninu, klobásu, jemně nařezané pečené maso… (Myšlen je jeden druh uvedené suroviny.)
  3. Na druhý konec položíme plátek vejce, případně plátek sýra, řez čajovky, kopeček paštiky… (viz čajové chlebíčky paštikové).

Na obrázcích jsou kombinace: salám + salát + vejce; vejce + salát + sýr s treskou; paštikový podklad + salám + vejce.

Čajový chlebíček se pak už jen dokončí řezem okurky, sterilovanou paprikou nebo jinou pikantní zeleninou a posype petrželkou, strouhaným sýrem nebo hoblinkami vejce.

Samozřejmě lze při jedné práci vytvářet chlebíčky různé (a spotřebovat tak nesourodý materiál). Ale asi by jich od každého druhu mělo být minimálně tolik, kolik je účastníků oslav.

Chlebíčky s rybou z konzervy

Sardinky či jiné ryby v oleji nebo ve vlastní šťávě jsou vhodným materiálem k obložení chlebíčků. Ale má to svá ale. Chlebíčky s rybami
nemají rádi všichni. Tak není moc šťastné řešení rybu „zakomponovat“ do oblohy chlebíčků, které jinak vyhlížejí naprosto „nerybovitě“. Je lepší rybu přiznat a připravit pár zákusků jmenovitě rybích.

Čtěte také:  Kynutý jablečný závin, a na několik dní je o sladké postaráno

Chlebíčky s olejovkou

Olejovka má natolik výraznou chuť, že k ní postačí jen máslo, případně smetanový sýr, tvaroh, cibule.

Na obrázku jsou plátky celozrnné veky potřené neochuceným rostlinným máslem, na veku je položena půlka sardinky. Kolem malé pusinky liptovské pomazánky připravené bez cibule (aby se dala stříkat), kroužky cibule, petrželka a několik střiků tabaska.

  • Mistr VV doporučuje položit sardinku na veku potřenou máslem, posypat cibulkou a rybku cik-cak jemně přestříkat kečupem. Domnívám se, že se tím dosáhne podobné chuti, jak když by se použila rybka v tomatové omáčce. Ale s tím cik-cak kečupem to bude vypadat lépe

Bývalé normy pro studenou kuchyni obsahují i receptury na chlebíčky s lososem. Třebaže jsou velice prostinké, na pultech v lahůdkářstvích nebo mléčných lahůdek se z dobách komunismu neobjevovaly. Totiž podle norem se připravovalo i studené občerstvení na rauty pro tehdejší celebrity, proto asi byl jinak nedostupný losos do knihy příprav zahrnut. Možno se inspirovat z dobových receptur.

Chlebíčky s lososem z konzervy

Lososové chlebíčky na obrázku jsou tipem, jak efektivně naložit s jedinou plechovkou konzervovaného lososa.

Jednoduché lososové chlebíčky

Polovinu obsahu konzervovaných filet z lososa jsem vyšlehala s máslem (poměr 2 : 1), jemně přisolila a dochutila citronovou šťávou. (V knize příprav se této úpravě říká lososová pěna.) Vidličkou jsem ji nanesla na plátky bílé veky. Na pěnu jsem rovnoměrně rozložila kousky lososa z druhé poloviny obsahu krabičky. Povrch chlebíčků jsem ozdobila kroužky cibule, petrželkou a výsečí z plátku citronu.
Poznámka: Lososovou pěnu lze vyšlehat rovněž s majonézou nebo s čerstvým sýrem typu Philadelphia nebo s kvalitním (třeba Choceňským) pomazánkovým máslem.

Jednoduché chlebíčky s lososem a vejcem

Na jednoduché chlebíčky s lososem z konzervy jsem krajíčky bílé veky potřela máslem. Na jeden konec chlebíčku jsem položila plátek vejce, na zbytek plochy jsem vidličkou kypře nanesla maso z lososové konzervy. Na maso přišla cibule, na vejce kopeček křenu (krenexu). Rybí a vaječný sektor oddělil hranolek kyselé okurky.

Myslíme na vegetariány

V silvestrovské (velikonoční, narozeninové) partě se zřejmě najde nějaký vegetarián. To bude radosti, když mu někdo uchystá nikoliv chlebíčky bezmasé, ale jmenovitě chlebíčky „vegetariánské“.
(Ostatně, nemusí to být jen nějaké dislokované místo, aby člověk vegetariánům připravil slaný zákusek dle jejich gusta).

Čtěte také:  Chlebíčky s pomazánkou: Jednoduché, nápadité, rychlé, levné, zdravé - a v retro stylu

Na vegetariánské chlebíčky se hodí pomazánky ze všech druhů luštěnin: cizrna, hrách, sója, fazole… Jen je třeba vyvarovat se masných výrobků. A naopak – na chlebíčky pro vegetariány lze s úspěchem zpracovat suroviny, o které „masojedi“ příliš nedbají: tofu, šmakoun, tempeh a podobně.

Jednoduché čočkové chlebíčky

Z vařené čočky (v nouzi i z konzervy) připravíme čočkový salát. Jím potřeme plátky veky. Přizdobíme hvězdičkou liptovského sýra, nebo plátkem vejce, cibulí, olivami… Můžeme posypat (vyhovujícím) sýrem.

Zdroj: S využitím Vilém Vrabec, Moderní studená kuchyně, Praha 1968, Receptury studené kuchyně, Praha 1976.

Foto: Všechny obrázky k článku o obložených chlebíčcích (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/zoufale_chlebicky_titul_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/12/zoufale_chlebicky_titul_mp-150x150.jpgreceptarDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyčočka,čočka recept,jak zdobit obložené chlebíčky,jednohubky s lososem,lososová pomazánka,obložené chlebíčky,obložené chlebíčky bezmasé,obložené chlebíčky domácí,obložené chlebíčky levné,obložené chlebíčky na chalupě,obložené chlebíčky obrázky,obložené chlebíčky obyčejné,obložené chlebíčky s čajovkou,obložené chlebíčky s lososem,obložené chlebíčky s paštikou,obložené chlebíčky s vejcem,obložené chlebíčky se salámem,obložené chlebíčky se sardinkou,obložené chlebíčky vegetariánské,pomazánky na silvestra,recepty na rychlé pohoštění,recepty z lososa,rybí pomazánka ze sardinek,rychlé chlebíčky,rychlé chuťovky na oslavu narozenin¨,rychlé občerstvení na oslavu,rychlé pohoštění,rychlé pohoštění na party recepty,rychlé pohoštění pro hosty,rychlé pohoštění pro návštěvu recepty,rychlé recepty na oslavu,sardinky,sardinky recepty,sardinky v oleji,silvestr 2020,silvestr 2021,silvestr 2022,silvestr na horách,silvestrovské chuťovky,silvestrovské pohoštění recepty,silvestrovské recepty,tipy na rychlé pohoštění,uzený losos recepty,uzený losos recepty jednohubkyZoufalé chlebíčky, recepty, receptury, tipy. • Třeba když slavíme silvestra na horách. • Proč jsou ty chutně vyhlížející chlebíčky 'zoufalé'? • Čemu Mistr Vilém Vrabec říkal 'čajové chlebíčky'? • Když se sejde od všeho jen trochu. • Jak se 'popasovat' s jedinou konzervou lososa? • Vegetariáni chtějí chlebíčky vegetariánské....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.