151020-127Nejlepší recepty: Recept na jelení guláš. • Divočina chutná „na divoko“. • Jelení pečeně na zelenině. • Není mořidlo jako mořidlo. • Chuť zvěřiny musí vyniknout. • Jak lidé z venkova získávají zvěřinu. •

Zvěřina patří do tradičního českého jídelníčku od podzimu do počátku zimy. To je doba, kdy je povolen odstřel lovné zvěře. Zvěřina má svou chuť, která vyniká při použití tradičních přísad a koření. Bylo by škoda chuť zvěřiny přebíjet nějakou „exotikou“. Když uvážíme, čím se divoká lovná zvěř živí a jak žije, je nasnadě, že její maso bude málo tučné a že obsahuje množství zdraví prospívajících látek, které do masa přešly potravou. Cena jeleního a srnčího masa je srovnatelná s cenou masa hovězího.

Když je jelen pro maso střelen

Jíst zvěřinu, potažmo jelení maso,  je naprosto přirozené, navíc i zdravé. Uvádí se, že jelení maso obsahuje železo, zinek, selen, hořčík, draslík, fosfor a má vysoký obsah vitaminů řady B.

Mezi některými lidmi občas můžeme zaslechnout vyslovení lítosti nad střeleným kusem a odsouzení lovců. A není nic  neobvyklého, že si tito lidé si za pár dní s chutím dají v restauraci srnčí na smetaně, a už jim vůbec nevadí, že i jejich „svíčková“ původně zdobila lesy. Holt, ono každé maso kdysi bylo pěkným zvířetem.

Jelenům nehrozí vybití. Právě naopak. Lesní hospodáři se už několik let a na mnoha místech republiky potýkají s přemnožením lesní zvěře. Jeleni dělají škody na mladých porostech, protože je okusují až spásají. Prostě je to tak: Jelen je krásné zvíře. Ale když je správně odloven, je přirozené sníst ho. Chutná báječně.

standa

Jak my venkované přicházíme ke zvěřině

Než jsem přišla na dědinu, jelena jsem ve volné přírodě nikdy neviděla. Leda tak v oboře. Ale tady u nás, skoro v horách, tady se to jeleny doslova hemží. Pacholíčci na nich jezdí do školy a Robátkové do práce v lese. Tedy, tak to vyprávím přátelům. Ale fakt jich tu je dost.

Jednou nás návštěva z města „vytáhla“ na houby. A pak si nedali vysvětlit, že ač jsme v pasteveckém kraji, to bučení v lese opravdu nejsou zaběhlé krávy. Jiní zase závidí: „To asi máte zvěřinu stále. Myslivci to picnou a rozprodají…“ Obvykle odpovídám: „Co, myslivci? Sami si odlovíme. Lukem, kopím, a nebo jelínka uštveme.“

Ale, no tak. To je divné žertování. Pytlačení je přečin či trestný čin, který se trestá odnětím svobody až na dvě léta. Krom toho jíst zvěřinu, jež neprošla kontrolou hygienického a zdravotního stavu, je riskantní. Víte, jak my, venkované, získáváme zvěřinu? Členové mysliveckého sdružení si podle svých regulí mohou část masa ze střelené zvěře odkoupit. Za peníze, samozřejmě. My ostatní máme jiné možnosti.:

  1. Buď zvěřinu vyhrajeme na mysliveckém bále
  2. Nebo koukneme na internet, sedneme do auta a zajedeme si ji koupit do nejbližší speciálky.
  3. Hospodští také využívají e-shopu s dovážkou. Při větším nákupu se jim vyplatí dovoz zaplatit.
  Kančí guláš od Zdeňka Pohlreicha. Se špekovými knedlíky

Opravdu nepytlačíme.

Recepty na zvěřinové speciality

Jelení pečeně na zelenině

Potřebné suroviny

  • 800 g předního jeleního
  • 1 větší mrkev, 1 větší petržel nebo pastinák, čtvrtka celeru, cibule
  • Tymián, bobkový list, nové koření, celý pepř, hořčičné semínko, jalovec
  • 100 g uzeného špeku, 80 g másla
  • Ocet, cukr, sůl

Moření masa

V asi třech deci vody svařím pár kuliček celého pepře a nového koření, tři zrnka jalovce, půl lžičky hořčičných , dva bobkové listy, notnou špetku tymiánu, lžíci soli a dvě plné lžíce 8% octa. Přidám zeleninu nakrájenou na plátky, nechám přejít varem a pak vystydnout.

Do vychladlého mořidla přidám celý kus jeleního masa, pokryji zeleninou, přiklopím poklicí a dám do chladna. V mořidle-láku bude maso den nebo dva odpočívat, ale občas je přeložím.

DSC05024

Pak maso obložím na plátky nakrájeným uzeným špekem a máslem a dám péct do trouby – tak jak je, se vším všudy, s lákem i zeleninou.

Peču nejdřív při nejvyšší teplotě asi 20 minut, a pak při asi 150 až 180 stupních do úplného změknutí. Podle stáří kusu to trvá dvě až tři hodiny. Maso je stále přikryté.

Když je měkké, vyjmu ze šťávy. Co zbylo v kastrolu, propasíruji přes síto. Trochu naředím. Dochutím solí a maličko cukrem, ale někdy to není třeba. Omáčku nezahušťuji, propasírovaná zelenina zahustí dostatečně.

DSC05093

Maso nakrájím přes vlákno na plátky. Jako přílohu obvykle volím široké nudle, ale byly by dobré i opečené brambory.

Podávám s „divokými“ kompotyaronie, brusinky, jeřabiny, šípky. Pro sváteční příležitosti, a pro dospělé, by se hodily i trnky ve víně nebo vychladlá hruška svařená v červeném víně.

TIP: Do sosu můžeme přidat smetanu a omáčku upravit podle receptu na falešnou svíčkovou.

DSC05108

Jelení guláš na divoko

Připravte si

  • 800 g předního jeleního
  • 3 větší cibule
  • Kmín, mletý pepř, mleté nové koření, tymián, hořčičné semínko, bobkový list
  • Vepřové sádlo
  • Chlebovou strouhanku
  Kančí guláš od Zdeňka Pohlreicha. Se špekovými knedlíky

DSC05197

Jelení maso nakrájím na menší kousky.

  • Cibuli oloupu a poctivé lžíci sádla osmažím v otevřeném tlakovém hrnci.
  • Přidám lžičku kmínu, zamíchám, přisypu maso a restuji, dokud se nezatáhne.
  • Pak osolím lžičkou soli, přidá čtvrt lžičky pepře, půl lžičky mletého nového koření, lžičku hořčičných semínek, dva bobkové listy a dvě špetky tymiánu.
  • Podlili vodou, aby bylo maso zpola potopené.
  • Zavřu papiňák a dusím do změknutí, což trvá asi 45 minut.
  • Pak vyberu bobkový list, přidám trochu horké vody a zahustím chlebovou strouhankou.

K jelenímu guláši se hodí rýže, drobné těstoviny, knedlíky, opečené brambory.

TIP: Vyzkoušejte recept na houskové knedlíky snadno a rychle. Výtečný nekynutý knedlík s bylinkami.

Já mám takovou specialitu, kterou jsem odkoukala v jednom horském hotelu. K jelenímu guláši na divoko dávám škubánky, které jsou zprudka zapečené. Guláš sypu pórkem nebo cibulí. K pokrmu se hodí stejné kompoty, jako jsou vyjmenovány u předcházejícího receptu.

DSC05220

Jelení guláš můžeme dělat na víc způsobů. Například podle receptu na kančí guláš podle Zdeňka Polhreicha.

Zvláštní poděkování: Za trpělivé pózování před objektivem děkuji jelenovi Standovi, který žije v návštěvnickém centru poblíž Kvildy.

Foto: (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/DSC05227.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/DSC05227-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco s jelením masem,guláš z jeleního masa,guláš ze zvěřiny,jak mořit zvěřinu,jak nakládat zvěřinu,jak udělat jelení guláš,jelen na zelenině,jelení guláš,jelení guláš pohlreich,jelení maso,jelení maso kýta recepty,jelení maso na zelenině,jeleni na divoko,jelení pečeně,kde koupit zvěřinu,mořidlo na zvěřinu,nejlepší recepty jelení guláš,recept na zvěřinu,recepty jelení maso,recepty z jeleního masa,škubánky jako příloha,zvěřina,zvěřina recepty,zvěřinová kuchařka recepty,zvěřinové hody,zvěřinové menu,zvěřinové receptyNejlepší recepty: Recept na jelení guláš. • Divočina chutná „na divoko“. • Jelení pečeně na zelenině. • Není mořidlo jako mořidlo. • Chuť zvěřiny musí vyniknout. • Jak lidé z venkova získávají zvěřinu. • Zvěřina patří do tradičního českého jídelníčku od podzimu do počátku zimy. To je doba, kdy je povolen odstřel...Blog o zahradničení, pěstování a receptech