Vepřová kotleta v rosolu na sváteční stůl. Žebírka v aspiku
Kotleta v aspiku, původní československá receptura + další tip. • Je to sulc? • Není to sulc. • A přece má pokrm se sulcem něco společného: Vepřové maso a rosol.…
Паска, paska. Velikonoční ukrajinský sladký chlebíček je nazdobený příbuzný mazance
Paska, пaска, velikonoční chleba, ukrajinský recept. • Co je paska. • Jaký je rozdíl mezi paskou a paschou? • Jak upéct pasku. • Zdobení pasky. • Které suroviny vybrat v…
Tip nejen velikonoční: Barevná, pikantní a obložená vejce
Pikantní barevná vařená vejce, tip, inspirace. • Znáte vegetariánské utopence? • Bezmasý utopenec je naložené vejce okořeněné stejně jako špekáček. • Chceme dát vařenému vejci nejen pikantní chuť, ale i…
Hot cross buns. Velký pátek je nejvhodnější den, kdy upéct horké housky s křížkem
Hot cross buns, velikonoční kořeněné buchtičky, zahraniční recepty. • Proč se zavírat před světem, proč nedat Velikonocím trochu cizokrajný rozměr? • Mezi českými jidáši a britskými horkými houskami s křížem není příliš…
Kapr na černo. Jak bude v současnosti chutnat? Vrátíme jej na vánoční či velikonoční stůl?
Kapr na černo, recepty, zkušenost. • Pojídáte kapra v úpravě na černo? • Chutná vám kapr na černo? • Vyzkoušeli jste kapra na černo? • Kapr na černo se v naší zemi vaříval…
Velikonoční tipy: Matjesový salát a salát z makrely. Rybí speciality spojované kyselou smetanou
Matjesový a makrelový salát se smetanou, recepty. • Nemáte rádi majonézu v salátech? • Vyberte si recept, kde je místo ní použita zakysaná smetana. • Co je to matjes? Herinek.…
Zadělávaný zelený hrášek nejen na Zelený čtvrtek
Zadělávaný hrášek, recepty. • Hrášek jako příloha k masu. • Hrášek – jmenovatel jídel bezmasých. • Co postního na Zelený čtvrtek? Třeba zelený hrášek. • Zadělávaný hrášek na cibulce. • Hrášek…
Velikonoční menu: Jehněčí kotlety se smetanovým špenátem
Jehněčí kotlety se smetanovým špenátem, recept. • Nepřehledná situace se skopovým masem na českém trhu. • Kdy jindy kupovat jehněčí, když ne na Velikonoce? • Budeme stále jíst jen beránky…
Ruské, pražské a Henri vejce. Vejce Kasino a vaječný žabák. K tomu cibulová veka
Obložená vejce, receptury podle bývalých československých státních norem. Ruské vejce, pražské vejce, Henri vejce. Je mezi nimi rozdíl? • Není to jen různé pojmenování téhož? • Jak udělat ruské vejce doma,…
Mazanec do formy? Není to tradiční český způsob, zato ale praktický. Výsledek skvělý
Velikonoční pečení. Kynutý mazanec do formy, recept. • Jak ošidit technologii, ale neošidit mazanec. • Vyndáváte z trouby místo kulatého mazance beztvarou popraskanou placku? Je tu řešení! • Zkuste upéct mazanec v…
Velikonoce s dietou: Citronové kuře, žlutá rýže a zelené fazolky. Vesele a zdravě
Citronové kuře s citronovou omáčkou, recept. • Když do svátečního menu "mluví" ;• Z ovoce se stalo koření. • "Smetanová" omáčka bez smetany. • Barvy velikonoc: žlutá kurkumová rýže, "červené" kuře, zelené fazolky.…
Kuře pečené s nádivkou uvnitř: Jak na to? Tipy, triky, zkušenosti
Kuře pečené s nádivkou, postup. • Proč se nádivkám říká nádivka? Protože se nádivkou nadívá. • Jak se kuře nadívá nádivkou? • Co způsobí, že nádivka z kuřete nevyteče? • Proč dávat nádivku do…
Místo velikonočního mazance plněný kynutý velikonoční cop. Zajímavě vypadá a výtečně chutná
Plněný velikonoční pletenec, recept. • Tradičně, a přesto trochu jinak? • Místo velikonočního mazance upečeme velikonoční cop, pletenec. • Velikonoční cop každý naplní podle svého gusta - a tak to bude nejlepší. • A…
Masopust nebo Velikonoce? Boží milosti se hodí na všechny starodávné svátky
Boží milosti, vyzkoušené recepty, tradice • Boží milosti našich babiček? Symbol hojnosti. • Boží milosti jsou smažené, lehce nafouklé drobné křehké peč;• Kontrolní test: "V minulosti se boží milosti připravovaly na Vánoce, v masopustě,…
Kapr na česneku, kapří hranolky a ještě devatero způsobů, jak připravit kapra nejen na Velikonoce
Kapr sváteční – recepty. • Co na Velký pátek? Velikonočního kapra. • Proč jíst kapra na Velký pátek? • Oblíbené: Česnekový kapr pečený s cibulí nebo kapří hranolky s pepřem a citronem.…