Pišoty, těstovinové taštičky z „depozitáře“ tradiční romské kuchyně
Romský pišot, tipy. • Pišot je oblíbené, chutné a proto často připravované jídlo. • Ale víte, co je pišot? • Pišot je romský pokrm vycházející z romských tradic. • Jak…
Růžičková kapusta, královna časného jara. Co uvařit z kapustiček? Inspirujte se
Růžičková kapusta, recepty. • Kotlety s růžičkovou kapustou. • Vepřová plec s růžičkovou kapustou • Smažené kapustičky v mletém mase. • Polévky s růžičkovou kapustou. • Zapečené kapustičky s bramborami.…
Závitky z listů červeného zelí: Zdravě, chutně, hospodárně
Plněné závitky z červeného zelí, domácí recept, tip. • Stačí malá hlávka červeného zelí, a je oběd pro celou rodinu. • Oběd chutný, zajímavý, nutričně hodnotný, levný. • Už nevíte,…
Yorkshirský pudink. Na talíři letem světem
Yorkshirský pudink, autentické recepty. • Dáte si v Anglii yorkshirský pudink s jahodami a se šlehačkou? Nedáte. • Yorkshirský pudink ovšem můžete dostat k pěknému kousku rostbífu, anebo k anglickému…
Kapusta: Těstoviny zapečené s kapustou, uzeným masem, vejci a bešamelem
Zapečené těstoviny s kapustou, domácí recept. • Flíčky s kapustou, jedna z mnoha tváří zapečených těstovin. • Ke kapustě ladí slanina či uzené maso. • Dopékat pokrm se sýrem je…
Šlehačkový dort Harlekýn. Originální československá receptura z roku 1962
Šlehačkový dort Harlekýn, původní receptura s lehkou pařížskou šlehačkou. • Jak se připravoval dort Harlekýn? • Jak dort Harlekýn chutnal? • A jak dort Harlekýn vypadal? • Připravoval se snadno,…
Špekové knedlíky. Evropské dědictví, které stále chutná
Špekové knedlíky, Speckknödel, recepty, tipy. • Špekové knedlíky - pokrm starodávný, nikoliv ovšem staročeský. • Proč špekové knedlíky nejsou staročeské? • Protože špekové knedlíky jsou tradiční v Předlitavsku, Zalitavsku, v…
Lehký závin s mákem a dýňovým kompotem. Recepty: maková náplň 7x jinak
Jednoduchý makový závin, makové náplně / nádivky, recepty. • Makový závin s dýňovým kompotem. • Univerzální těsto na záviny / štrúdly všeho druhu. • K čemu se hodí zásoba směsi…
Škvarkové zelné placky. 10+1 receptů na placky ze škvarků a kyselého zelí
Zelné a škvarkové placky, 11 receptů. • Zelné placky? • Škvarkové placky? • A co škvarkové placky z kyselým zelím? • Škvarkové placky se zelím. • Škvarkové placky s bramborami a se zelím. • Zelné placky…
Smažené těstoviny s rýží. „Eklektická“ příloha-pokrm na českém talíři
Smažené těstoviny s rýží, domácí tip na přílohu i samostatný pokrm. • Zase rýže? • Zase těstoviny? • A co rýže s těstovinami? • V krátkém čase a s minimem surovin…
Retro: Salát tlačenkový, bulharský a z volské tlamy. Zadáno hlavně pro muže
Tlačenkový salát, bulharský salát, saláty z volské tlamy; receptury. • Saláty podle ČSN? • Jeden někdy žasne. • Tlačenkový salát? To není výmysl, i na něj byla norma. • Bulharský…
Starosvětské pudinky aneb Jaký puding by mohla vařit Božena Němcová?
Klasické pudinky, techniky vaření a recepty. • Jaký znáte pudink? Vanilkový, kakaový, jahodový, z chia semínek a z tapioky? • A což zkusit českou a evropskou klasiku: Puding kukuřičný, kokosový,…
Ptačí mléko: Nápoj, cukrovinka, nebo zákusek? Recept na retro československý nápoj
Ptačí mléko, československý recept a další tipy. • Co je ptačí mléko? Od dob antiky nedosažitelná pochoutka. • Jak připravit ptačí mléko podle již klasické československé kuchařky a podle bývalé…
Retro: Vepřový závitek na smetaně podle ČSN
Vepřový závitek na smetaně, receptura dle ČSN. • To není vepřový ptáček. • Ani španělský ptáček se svíčkovou omáčkou. • Dokonce to není ani ptáček ala svíčková. • A už vůbec ne "svíčptáček". • Je…
Aspikový dort. Lidová škola aspiků (LŠA), aspikový rychlokurs
Aspikový dort, instruktáž. Vítejte v LŠA, Lidové škole aspiků. Jak udělat aspikový dort snadno a rychle? Aspikový dort lze vytvořit snadno, ale nikoliv rychle. Kde se dělají chyby, a jak…