Bigos, nejznámější polské jídlo. Ocení je labužníci, jedlíci i dietáři
Bigos, recept na polské národní jídlo. Proč se někdy bigosu říká lovecký guláš? Skutečně jídali bigos hosté při honech pořádaných Jagellonci? Co je v případě bigosu nemožné? Získat jediný zaručeně pravý a správný recept na bigos! Protože kolik je Poláků, tolik je předpisů na bigos. A všechny jsou správné, protože výsledek je vždy chutný.

Polsko, to neznamená jen vozíky plné levnějšího vařiva. Polské dobroty, to nejsou pouze karamely Krowky či zapiekanky do ruky. Polsko je především krásná země s historií, která je nám, občanům České republiky, blízká. Do značné míry máme historii společnou.
Proč zase motám dohromady nákupy + jídlo + historii? Protože chci připomenout národní pokrm Poláků, a to tak zvaný bigos.
Každé pojednání o bigosu začíná připomínkou, že se jídlo v zemi připravuje od dob krále Vladislava z rodu Jagellonců. A to je ta společná historie. Vždyť Vladislav Jagellonský byl rovněž králem českým. (Ano, ano, to byl táta Ludvíka Jagellonského, který tak bídně zhynul v bažinách u Moháče.) Zpět k Vladislavovi. Uvádí se o něm, že k jeho „volnočasovým“ aktivitám patřil lov. Jako vydatnou přesnídávku pro zahřátí prý účastníkům honů nechával předkládat bigos.

Ile Polaków, style bigosów
Bigos je vydatné jídlo z masa, zeleniny, klobás, slaniny, hub a koření. Někdy s přídavkem sušených švestek a červeného vína. Tak to je od počátku 16. století. Od těch dob se bigos v Polsku s láskou vaří, a s chutí pojídá. Na tradici královských lovů upomíná přídomek v některých receptech, kdy je pokrm pojmenován jako lovecký bigos (bigos myśliwski), v anglických textech se objevuje název lovecký guláš (Hunter’s Stew).
Bigos uvádějí coby polské národní jídlo turistické průvodce z celého světa. Zmiňují ho slovníky a encyklopedie. Jako domovina bigosu se připomínají i jiné země severovýchodní Evropy. Když uvážíme místa působnosti Vladislava Jagellonského, připadne nám geografický „rozptyl“ bigosu logický.
Jednoduchý bigos Makové panenky
- 500 g čerstvého bílého zelí
- 500 g kyselého zelí (1 balíček)
- 2 středně velké cibule
- Miska sušených lesních hub
- 500 g vepřového masa (podle volby)
- 300 g libovější slaniny nebo tučnějšího uzeného masa
- 200 g klobása
- 2 plné lžíce vepřového sádla
- Sůl, mletý černý pepř, bobkový list, nové koření, jalovec, tymián

„The variety of meats is considered essential for good bigos. Rozmanitost masa je považována za zásadní pro dobrý bigos,“ říká nejen anglická verze Wikipedie, ale rovněž každý zkušenější kuchař (jakékoliv národnosti). Protože je bigos pokrm lovecký (myslivecký), prospěje mu kousek jakékoliv zvěřiny. Když není zvěřina, tak prostě není. ;=) Postačí hovězí a vepřové. V krajním případě samotné vepřové (pro naše domácnosti příznačné). Totéž platí také o klobásách – vepřové, zvěřinové. Volná ruka je i při vývěru slaniny: libová anglická nebo prorostlý uzený bůček.

Jak vařím jednoduchý bigos
Rozpustím vepřové sádlo. Mírně osmažím cibuli nakrájenou na kolečka, přidám kostky masa, slaniny a klobásu nakrájenou na špalíky nebo kolečka. Míchám a vše společně opeču. Přisypu bílé zelí nakrájené na proužky, scezené a překrájené kyselé zelí, sušené houby (nenamočené), sůl a koření. Podliji třemi decilitry vody. Promíchám. Zavřu multifunkční hrnec. Nastavím vysokou teplotu a tlak po dobu 45 minut.
Odmyji nádobí po přípravách, poklidím v kuchyni. Kdybych chtěla, mohu třeba tři čtvrtě hodiny ležet na kanapi, čučet do telefonu, na monitor počítače, číst si, či sledovat televizi. V kuchyni je ticho, pořádek a žádný odér z vaření.

Nebo…
…sádlo rozpustím v litinovém kastrolu. Postupně osmažím cibuli, slaninu, maso a klobásu. Přisypu čerstvé zelí, osolím, zamíchám. Přidám pokrájené kyselé zelí a houby předem namočené ve vodě, a to i s vodou. Přiliji 400 ml vody, přidám všechno koření. Přiklopím poklicí a vložím do pečicí trouby. Teplotu nastavím na 180 °Celsia. Za občasného promíchání a dolévání vody peču/dusím asi tři hodiny.

S čím podávat bigos
- S ničím (v misce, a se lžicí) – vhodné pro osoby, které nechtějí konzumovat sacharidy (keto, diabetes)
- S chlebem podle vlastní volby
- S bramborami nebo s libovolným knedlíkem (konzervativnější povahy)
Bigos podle „Kluků v akci“
„Bigos je tradiční polské jídlo. Do Polska ho prý přinesl král Vladislav II. Jagellonský, který ho podával na lovech,“ jak je zvykem, i Kluci v akci začínají svou variantu bigosu jagellonskou historií. „Bigos se vaří v mnoha variantách, jednu z nich jsme vyzkoušeli a ručíme za to, že je velmi povedená,“ ubezpečují profíci v oblasti gastronomie.
Suroviny na bigos: Na deset porcí bigosu Kluci v akci doporučují:
„100 g špeku, 2 lžíce sádla, 1 velkou cibuli, 2 paprikové klobásy, vodu, 250 g hovězího zadního, 250 g vepřového plecka, 250 g vepřového bůčku, 5 bobkových listů, 1 lžička kmínu, 1 lžíce mleté sladké papriky, 4 lžíce rajského protlaku, 1/2 kg syrového zelí, 2 hrsti sušených hub, 2 hrsti sušených švestek, 1/4 l bílého vína, 1/2 kg kysaného zelí, sůl, mletý pepř, majoránka.„

„Všechny ingredience, které jdou krájet, nakrájíme na kostky“, píšou Kluci v akci. Jejich další pracovní postup je stejný, jako při přípravě kteréhokoliv bigosu: „Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo, přidáme slaninu, vypečeme, dále vložíme klobásku, zasmahneme kmín, přidáme maso, orestujeme, bobkový list a papriku, orestujeme, rajský protlak, zarestujeme, houby i s vodou, ve které se máčely, syrové zelí, švestky, bílé víno, osolíme, opepříme, přiklopíme a necháme vařit zvolna, až tři hodiny.
Po dvou hodinách varu přidáme kysané zelí. Na závěr dochutíme majoránkou, případně ještě solí a pepřem. Ještě chutnější je bigos, když se druhý den dolije znovu troškou vína a ohřeje.“
Zdroj: https://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/832-polsky-bigos/

Tak znovu: Ile Polaków, style bigosów
Kolik Poláků, tolik bigosů. Opravdu se to tak v Polsku (a okolí) říká, není to jen alibismus Makové Panenky ;=). Pochopím ovšem, že recept na polský bigos od jakési „tetky“ z Moravy, anebo od „televizních Pepíků“ z Prahy nemusí být pro každého důvěryhodný. Tak jsem „random“ vybrala polský recept na polský bigos přímo z polské webové stránky. Ono by však bylo docela jedno, který recept se použije. Protože: „Ile przepisów na bigos, wszystkie są dobre“.

Bigos: Polský recept
„Zobacz jak smakuje prawdziwy bigos tradycyjny. Poznaj mój sprawdzony przepis na bigos z dużą ilością różnych mięs, z suszonymi grzybami, śliwkami i idealnie dobranymi przyprawami. To danie, które Cię zachwyci,“ píše například kuchařka Ania na svých stránkách. Podívejme se, jak chutná její pravý tradiční bigos . „Poznejte můj osvědčený recept na bigos se spoustou různých mas, sušenými houbami, švestkami a perfektně sladěným kořením. Toto je jídlo, které vás potěší.“ Tak se Anie podíváme do kotlíku. Raději česky. ;=)
Suroviny na 5 kg bigosu
- 1 kg čerstvého zelí – půl střední hlávky
- 2 kg kysaného zelí + 2,5 hrnku vařící vody
- 80 g sušených hub + 500 ml vody na namáčení
- 500 g vepřové plece
- 300 g hovězí plece
- 500 g syrové slaniny bez kůže
- 500 g vepřové krkovičky
- 50 g vepřového sádla
- 180 g uzené lovecké klobásy
- 150 g syrové uzené slaniny
- 150 g uzené, vyškvařené slaniny
- 2 velké cibule – až 400 g
- 50 g sušených švestek bez pecek – nebo více
- 1 šálek suchého červeného vína – lze vynechat
- koření a bylinky: 5 zrnek nového koření, lžička černého pepře, 5 bobkových listů, 1 hřebíček, 2 zrnka jalovce
Ania píše: „Můj recept na domácí bigos obsahuje hodně masa. Uvědomuji si, že většina kuchařů do bigosu tolik masa a uzenin nepřidává. Pokud chcete v bigosu omezit množství masa, můžete se části vzdát. V bigosu bude méně masa, ale zbytek ingrediencí (včetně koření) zůstane nezměněn. Čím více různých druhů masa, tím bohatší chuť bigosu. Máte-li přístup ke kvalitní zvěřině (divočák, srnec, kachna nebo zajíc), doporučuji vzdát se části vepřového ve prospěch zvěřiny.“
Více je možno dozvědět se v celém článku https://aniagotuje.pl/przepis/bigos. A nebo v mnoha dalších receptech podle vlastního výběru.

Víte, že…
… pojem bigos je germánského původu? Jeden z výkladů slova říká, že významem je zmatek, změt, nesoulad.
… slovo bigos vyslovujeme důsledně s hláskou „s“ na konci slova? Neříkáme „bigoš“. Bigoš je slovo z vojenského slangu. Jedná se o nelichotivé, dehonestující označení příslušníků motostřeleckých jednotek (pěchoty).
… bigos si v Polsku můžeme objednat v jídelnách či bufetech, podobně jako u nás dršťkovou polévku. Tak obvyklé a populární jídlo je bigos.
… když máme nutkání, že je nezbytné bigos „zjemnit“ smetanou, podáme ji zvlášť, aby si každý mohl přidat pouze do své porce.
https://makova-panenka.cz/recepty/bigos-nejznamejsi-polske-jidlo-oceni-je-labuznici-jedlici-i-dietari/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2025/02/bigos-titul.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2025/02/bigos-titul-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbigoš,bigos przepis,bigos recept,co je bigos,jak udělat bigos,jak uvařit bigos,kyselé zelí recepty,polská kuchyně recepty,polské recepty,pravý polský bigos,recept na bigos,recepty polské kuchyně,vepřové maso recepty,vepřový bigos receptBigos, recept na polské národní jídlo. Proč se někdy bigosu říká lovecký guláš? Skutečně jídali bigos hosté při honech pořádaných Jagellonci? Co je v případě bigosu nemožné? Získat jediný zaručeně pravý a správný recept na bigos! Protože kolik je Poláků, tolik je předpisů na bigos. A všechny jsou správné,...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Traduje se, že Bigos se dělal týden – 3 druhy masa, 3 druhy zelí. Stál obrovský hrnec na plotně a postupně se tam přidávaly ingredience. Ano už ani Poláci ho dnes většinou tak dlouho nedělají:) Já si dávám tu práci, aby byl aspoň třídenní. Začínám hovězím a červeným zelím, druhý den přidávám bíle zelí a vepřové maso a třetí den klobásku a kysané zelí. A nejlepší je, jako to bývá s takovým jídlem, ohřáté až x-tý den. 🙂
V zápalu boje jsme tam udělal tuhle prasárnu : „postupně se tam přidávali ingredience“ Můžu poprosit o opravu, pomalu kvůli tomu nespím:), co jsme za barbara. Děkuji Horák Petr