Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Bulgur: Vše o bulguru, recepty české i světové, sladké a slané. • Jak připravit základní podobu bulguru? • Bulgur vhodný pro diabetiky. • Bulgur nevhodný pro celiaky. • Česká jídla z bulguru. • Světová jídla z bulguru. • Bulgur s houbami jako kuba. • Bublanina z bulguru s jahodami. • Sekaná a karbanátky köfte z bulguru. • Deset receptů z bulguru, a každý jiný!

BULRUR v domácí kuchyni. Titulní fotografie MP k povídání o bulguru. Foto: receptar, pixabay.com

Bulgur. Kde se vzal?

Kuchyně našich babiček bulgur nepoužívala. Naše babičky (ať už to byly babičky v mezulánce, nebo babičky na skútru), bulgur neznaly. Pokud tedy ovšem nepocházely z Blízkého východu a neměly tureckou, libanonskou, syrskou nebo kurdskou minulost. Protože bulgur má kořeny v oblasti Úrodného půlměsíce.

Zmínky o něm se objevují v antickém Řecku, na Blízkém východě a je připomínán ve Starém zákoně. Dodnes je důležitou součástí kuchyně Blízkého východu, Indie a balkánských zemí.

BULGUR BÝVÁ NEJČASTĚJI prodáván ve spotřebitelském balení po 400 g. Foto: receptar

Bulgur: Co, jak a proč

Bulgur je tradiční potravina vyráběná z tvrdé odrůdy pšenice. Proces výroby zahrnuje částečné předvaření, sušení a následné drcení na různé velikosti zrn. Tento postup zajišťuje, že bulgur má dlouhou trvanlivost a je rychle připravitelný ke konzumaci. Díky způsobu zpracování si zachovává vysoký obsah vlákniny, bílkovin, železa a vitaminu B6.

BULGUR SE VYRÁBÍ z tvrdé odrůdy pšenice. Po úpravě je drcena na různé velikosti zrn. Foto: receptar

Československé babičky bulgur neznaly

Bulgur se v tradiční české kuchyni historicky nepoužíval. Do českého prostředí začal pronikat až od 90. let 20. století, kdy se postupně rozšiřoval sortiment zahraničních potravin a zvedal se zájem o zdravější způsob stravování.

V současné době už bulgur dobře známe. Nezaměňujeme jej s kuskusem (třebaže k nám přišly skoro ruku v ruce). Rozdíl mezi bulgurem a kuskusem je zásadní – liší se surovinou, způsobem výroby i strukturou.

BULGUR je dostupný v běžných obchodech s potravinami. Foto: receptar

Bulgur: Kde a za kolik

Bulgur je v České republice běžně dostupný v obchodech s potravinami. Nemusejí to být žádné „speciálky“ se zdravou výživou.

  • Každá, jak se říká „samoobsluha na rohu“ bude mít bulgur v nabídce.
  • Přiveze jej dovážková služba.
  • Pošlou mnohé e-shopy.

Prodává se nejčastěji v balení po 400 gramech. Ceny za spotřebitelské balení bulguru se mění v závislosti na místě a typu obchodu. V roce 2025 se pohybovaly od 35 do 52 korun.

BULGUR, povinně uváděné údaje českého výrobce. Foto: receptar.

Co si počít s bulgurem?

Bulgur je naprosto univerzální surovina:

  • Přílohy: Může nahradit rýži nebo kuskus.
  • Saláty: Základ pro tradiční tabbouleh.
  • Polévky a dušená kompletní jídla: Dodává pokrmům sytost a texturu.
  • Nádivky a karbanátky: Skvělý jako pojivo a zdroj vlákniny.
  • Snídaňové kaše: Lze připravit na sladko s ovocem a ořechy.
BULGUR nahradí rizoto i přílohové těstoviny. Foto: receptar

Bulgur „přeje“ diabetikům

Není bez zajímavosti, že bulgur se doporučuje diabetikům. Především proto, že má nízký glykemický index (GI), vysoký obsah vlákniny a přirozeně se pomalu vstřebává do krve. To pomáhá udržovat stabilní hladinu cukru v krvi. Obsahuje hlavně komplexní sacharidy, které tělo tráví pomalu. Může být součástí diabetického jídelníčku bez výrazného rizika.

Nutriční hodnoty bulguru (vařený, 100 g)

ŽivinaMnožství
Energie83 kcal (348 kJ)
Bílkoviny3,1 g
Sacharidy18,6 g
– z toho cukry0,1 g
Tuky0,2 g
– z toho nasycené0,04 g
Vláknina4,5 g
Sodík (sůl)5 mg (0,005 g)
Hořčík~32 mg
Železo~1 mg
Draslík~68 mg
Vitamín B6~0,08 mg
Kyselina listová~18 mcg
Zdroj: USDA, ČSN potravinové tabulky,

Bulgur není bezlepková potravina!

Bulgur sice je nízkokalorická potravina – vhodná pro redukci váhy i pro diabetiky. Protože se však vyrábí z celozrnné pšenice, obsahuje lepek. Není proto vhodnou potraviny pro lidi s poruchami příjmu lepku.

Čtěte také:  Uzená makrela ve studené kuchyni: Pomazánky z uzenáčů zachutnají i dětem

Bulgur se dá připravit dvěma způsoby – spařením nebo vařením – podle typu bulguru: jemný bulgur (fine) stačí spařit horkou vodou nebo vývarem. Postup: Zalijeme jej vroucí vodou v poměru 1:1 (bulgur : voda). Přikryjeme a necháme nabobtnat 10–15 minut. Pak načechráme vidličkou.

BULGUR se připravuje dvěma způsoby – spařením nebo vařením. Foto: pixabay.com

Jak tepelně upravit bulgur?

Hrubší bulgur (mediumcoarse) je lepší krátce povařit.
Postup: Poměr vody a bulguru je 2:1 (třeba dva hrnky vody na jeden hrnek bulguru). Přivedeme vodu k varu, vsypeme odměřený bulgur. Vaříme 10–12 minut, nebo dokud nezměkne. Necháme ještě pár minut pod pokličkou dojít. Vařený bulgur je výtečná příloha zejména k různým ragú.

  • Tip Makové panenky: Přílohový bulgur vařím často a ráda. Už mám nacvičený stereotyp: Jednu drobně nasekanou cibuli „zesklovatím“ v kastrolku s poklicí na dvou lžicích oleje nebo na plátku rostlinného másla. Odměřím jeden plný hrnek bulguru. Nasypu do kastrolu. Přiliji dva plné hrnky vody a přihodím jednu kostku „zeleninového vývaru“ (jakékoliv značky). Prudce přivedu k varu a pět minut vařím. Teplotu plotýnky stáhnu na stupeň 4 (z devíti), přiklopím poklici a deset minut si obsahu kastrolu nevšímám. Pak zkontroluji, a protože jsem vždy (!!) spokojena, může se jíst. Bulgur je slaný, kořeněný, mastný a měkký tak akorát.

Pro přílohu nebo salát se hodí jemnější bulgur (fine), který se pouze spaří, protože má rychlou přípravu a příjemnou strukturu. Můžeme vylepšit tím, že pro víc chuti použijeme vývar místo vody. Pokud připravujeme tabbouleh, přidáme čerstvou petrželku, rajčata, citronovou šťávu a olivový olej.

Pro přípravu bulguru jako přílohu nebo salát by měl být poměr vody k bulguru 1:1, tedy stejné množství. Po spaření ho necháme trochu zchladnout, a můžeme podávat.

100 g suchého bulguru může dát přibližně 200–300 g hotového bulguru.

BULGUR JE UNIVERSÁLNÍ příloha k nejrůznějším ragú. Foto: receptar

Recepty na jídla s použitím bulguru (ze sbírky)

Středomořský salát s bulgurem (Tabbouleh)

Lehký, osvěžující a výživný.

  • Suroviny: 150 g jemného nebo středního bulguru, 2 velká rajčata (nakrájená na kostičky), 1 okurka (na kostičky), 1 svazek čerstvé petrželky, 1 hrst máty, 1 jarní cibulka nebo červená cibule, šťáva z 1 citronu, 2–3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti.

Příprava: Bulgur zaliji vroucí vodou (poměr 1:2) a nechám 15–20 minut nabobtnat. Nakrájím zeleninu a bylinky. Sliji přebytečnou vodu z bulguru, smíchám se zeleninou. Zakápnu citronem, olejem, osolím, opepřím. Nechám nějaký čas odležet v lednici. Je výtečný ke smaženým a grilovaným specialitám.


Zeleninový bulgur

Ideální rychlovka, příloha ragú.

  • Suroviny: 200 g bulguru, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 mrkev, 1 cuketa, hrst hrášku, 1 lžíce rajčatového protlaku, zeleninový vývar (cca 400 ml), olivový olej, sůl, pepř, bylinky (oregano, tymián).

Příprava: Na oleji osmažím cibuli a česnek. Přidám nakrájenou zeleninu a krátce opeču. Vmíchám bulgur, protlak, zaliji vývarem. Vařím pod pokličkou 15 minut při mírné teplotě. Dochutím solí, pepřem, bylinkami.

TABBOULEH, středomořský salát s bulgurem. Foto: pixabay.com

Sladká bulgurová buchta

  • Suroviny: 1 hrnek jemného bulguru, 1,5 hrnku mléka (může být i rostlinné), 2 vejce,1/2 hrnku cukru (lze použít i med, javorový sirup nebo používané diabetické sladidlo), 1/2 hrnku másla (nebo rostlinného oleje), 1 lžička vanilkového extraktu, 1/2 lžičky skořice, 1/4 lžičky prášku do pečiva, špetka soli, ořechy, rozinky nebo jiná sušená ovoce dle chuti.

Příprava: Zalijte bulgur mlékem a nechte jej stát asi 10–15 minut, dokud nenabobtná. Smíchejte vlhké ingredience: V míse rozšlehejte vejce s cukrem (nebo medem), vanilkovým extraktem a rozpuštěným máslem (nebo olejem). Smíchejte suché ingredience: V jiné míse smíchejte skořici, prášek do pečiva, sůl a trochu ořechů nebo rozinek.

Čtěte také:  Pstruží hody: Nejlepší recept na pečeného pstruha a 16 dalších pstružích receptů

Do vlhké směsi přidejte nabobtnaný bulgur a suché ingredience. Promíchejte dohladka. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy na pečení (cca 20×20 cm) a pečte v předehřáté troubě při 180°C asi 30–40 minut, dokud není povrch zlatavý a špejle vyjde čistá. Nechte buchtu vychladnout, a teprve potom nakrájejte. Můžeme ji podávat s jogurtem, se šlehačkou či s jiným přelivem.

Bublanina s bulgurem a jahodami

  • Suroviny: 1 hrnek jemného bulguru, 1,5 hrnku mléka (může být i rostlinné), 2 vejce, 1/2 hrnku cukru (nebo podle chuti či zvyklostí), 1/4 hrnku másla (nebo rostlinného oleje), 1/2 lžičky vanilkového extraktu, 1 hrnek čerstvých jahod (nakrájených na plátky), 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, cukr moučka na posypání (volitelné).

Příprava: Zaliji bulgur mlékem a nechám jej nabobtnat asi 15 minut, dokud nebude měkký. V míse vyšlehám vejce s cukrem do světlé pěny. Přidám rozpuštěné máslo (nebo olej) a vanilkový extrakt. Dobře promíchám. K vaječnému základu přidám nabobtnalý bulgur a promíchám.

V jiné misce smíchám prášek do pečiva, sůl a trochu mouky, (lze použít asi 1/4 hrnku, aby těsto nebylo příliš hutné). Přidám to k vlhké směsi a promíchám.

Jahody nakrájím na plátky a lehce zamíchám do těsta. Těsto naliji do vymazané a vysypané formy na bublaninu (cca 20×20 cm). Na vrch těsta rozložím zbytek jahod a jemně je zatlačím. Peču v předehřáté troubě při 180 °C (horkovzduch na 160 °C) asi 30–40 minut, nebo dokud není povrch zlatavý a zkušební špejle nevyjde čistá. Po upečení nechám bublaninu vychladnout.

Sladký bulgur s ovocem a skořicí (snídaně/dezert)

  • Suroviny: 100 g bulguru, 250 ml mléka (nebo rostlinného), 1 lžička medu nebo javorového sirupu, skořice podle chuti, ovoce (banán, jablko, borůvky, rozinky), oříšky, semínka (volitelně).

Příprava: Bulgur uvařím v mléce do měkka (asi 15 minut). Přisladím (používaným sladidlem) a přidám skořici. Vmíchám čerstvé nebo sušené ovoce (podle sezony a stavu zásob). Podávám teplé i studené, posypané oříšky.

BULGUR, karbanátky, koftesi. Ilustrační foto: pixabay.com

Sekaná s bulgurem

  • Suroviny: 500 g mletého masa (volitelný mix), 100 g vařeného bulguru, 1 vejce, 1 cibule (na jemno), 2 stroužky česneku, majoránka, sůl, pepř, trocha mléka (dle potřeby), lžíce hořčice.

Příprava: Na troše sádla orestuji cibuli a česnek. V míse smíchám maso, bulgur, vejce, koření, cibuli. Vytvaruji šišku a dám do pekáčku. Peču asi 50 minut na 180 °C, přelévám výpekem.


Bulgurové karbanátky

  • Suroviny: 150 g bulguru, 1 menší cibule, 2 vejce, 1 stroužek česneku, majoránka, pepř, sůl, strouhanka podle potřeby, (volitelně: nastrouhaná mrkev, celer, sýrové kostky).

Příprava: Bulgur uvařím, cibuli osmažím. Vše smíchám, ochutím, případně zahustím strouhankou. Vytvaruji pavézky a smažím na pánvi, a nebo upeču v troubě. Podávám jako přílohu k dušené kapustě.

Houbový kuba z bulguru

 Alternativa tradičního kuby (místo krup).

  • Suroviny: 200 g bulguru, 40 g sušených hub (nebo čerstvé lesní houby), 1 cibule, 3 stroužky česneku, majoránka, kmín, sůl, pepř, sádlo na restování.

Příprava: Houby namočím a podusím s cibulkou na sádle. Bulgur uvařím zvlášť a smíchám s houbami. Dochutím česnekem, majoránkou, kmínem. Někdy zapeču 10 minut v troubě, aby vznikla křupavá kůrka. Chuťově věrné klasickému kubovi, ale je stravitelnější a rychlejší. A hlavně nenadýmá!

Čtěte také:  Místo velikonočního mazance plněný kynutý velikonoční cop. Zajímavě vypadá a výtečně chutná

Zapečený bulgur se zelím a cibulkou

  • Suroviny: 200 g bulguru, 300 g kysaného zelí (nebo bílé hlávkové), 1 cibule, 2 lžíce sádla nebo oleje, sůl, pepř, kmín, majoránka, volitelně: trocha česneku nebo uzené papriky.

Příprava: Bulgur uvařte ve vodě (asi 10–15 minut). Cibuli osmahněte dozlatova, přidejte zelí a krátce poduste. Smíchejte s bulgurem a dochuťte. Zapečte 15–20 minut v troubě na 180 °C – povrch se příjemně opeče.

MAKOVÁ PANENKA DOPORUČUJE recept z bulguru: Ciğ köfte nebo mercimek köfte. Foto: pixabay.com


Maková Panenka doporučuje Mercimek köfte – recept


Köfte z bulguru – turecké bulgurové karbanátky (çiğ köfte nebo mercimek köfte)

Proč doporučuji právě tohle: Je to tradiční a zároveň moderní turecká klasika s hlubokými kořeny. Skvěle kombinuje bulgur, luštěniny a koření. Je to vegetariánské (bezmasé), zdravé a plné chuti. Chuťově originální – s orientálním nádechem, ale pořád přístupné i pro české chutě.

  • Suroviny: 1 hrnek červené čočky, 1 hrnek jemného bulguru, 1 větší cibule (najemno), 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 lžička mleté sladké papriky, ½ lžičky římského kmínu, citronová šťáva, olivový olej, sůl, pepř, svazek petrželky, (volitelně jarní cibulka, máta)

Příprava: Červenou čočku vařte v 2 hrnkách vody do rozvaření (asi 15 min). Sundejte s plotny a ihned přisypte bulgur, zakryjte a nechte 15 minut nabobtnat. Mezitím osmažte cibulku, přidejte protlak a koření – krátce orestujte. Vše promíchejte s bulgurem a čočkou, dochuťte citronem a olejem. Vmíchejte nasekanou petržel. Tvarujte válečky nebo karbanátky. Podávejte studené s listy salátu a citronem.

NEJJEDNODUŠŠÍ A NEJRYCHLEJŠÍ vaječná omeleta ze zbylého bulguru. Foto: receptar

Ale, no tak…

… na něco podobného se snad ani nesluší předávat „recept“ Tak to berme jen jako tip, předávání praktických zkušenosti.

Tak jako ze zbylých vařených brambor či zbylých knedlíků připravíme omeletu, stejně lze naložit i se zbylou porcí uvařeného bulguru. Ocení lidé časově zaneprázdnění, či lenoši, anebo ti, kdo neradi vaří (a přitom se jim už přejedl „namazaný chleba“).

Tak stopky do ruky a hlídejme čas společně:

  • Na sporák (stupeň 6 z 9) položit malou pánev s nepřilnavým dnem.
  • Rozpustit plátek másla nebo vystříkat olejem).
  • Do pánve vysypat zbytek vařeného bulguru.
  • Na bulgur rozklepnout vejce (dvě až tři).
  • Osolit a okořenit podle chuti a možností).
  • Přiklopit poklicí. Stáhnout teplotu na stupeň čtyři.
  • Přejít ke konvici (kávovaru), postavit na kávu. Připravit talíř.
  • Vyndat z lednice nějakou zeleninu (je-li tam).
  • Odklopit poklici, vypnout sporák, přesunout omeletu na talíř.
  • Cestou ke stolu pobrat připravenou zeleninu.

Stop! Kolik je stopkách? Čtyři minuty? To není možné, to jste ještě telefonovali. Obvyklý čas jsou minuty tři.
Když nezapomeneme na tu zeleninu, bude naše snídaně obsahovat všechno potřebné: bílkoviny, tuky, sacharidy (s nízkým GI) i vlákninu. Dobrou chuť. ;=))


 


https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2025/05/bulgur_mp16.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2025/05/bulgur_mp16-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaMOUDRÉ RADY MAKOVICERECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbulgur bublanina,bulgur cena,bulgur kuba,bulgur příprava,bulgur recepty,bulgur sladké recepty,bulgurové rizoto,co je bulgur,houbový kuba,jak ochutit bulgur,je bulgur dietní,karbanátky z bulguru,köfte recept,kuba z bulguru,kuskus bulgur rozdíl,mercimek köftesi recipe,netradiční bublaniny,placičky z bulguru,recept s bulgurem,turecká kuchyně receptyBulgur: Vše o bulguru, recepty české i světové, sladké a slané. • Jak připravit základní podobu bulguru? • Bulgur vhodný pro diabetiky. • Bulgur nevhodný pro celiaky. • Česká jídla z bulguru. • Světová jídla z bulguru. • Bulgur s houbami jako kuba. • Bublanina z bulguru s jahodami....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.