Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Hot cross buns, velikonoční kořeněné buchtičky, zahraniční recepty.  Proč se zavírat před světem, proč nedat Velikonocím trochu cizokrajný rozměr?  Mezi českými jidáši a britskými horkými houskami s křížem není příliš velký rozdíl.  Jak horké housky upéct?  Třeba podle receptu Anabel Langbein.  Nebo podle Gordona Ramsaye?  Oba kuchaře známe z televizních obrazovek.  

Hot cross buns je velikonoční pečivo srovnatelné s našimi jidáši. Peče se v tradičních zemích „britské koruny“. Sice o den později – až na Velký pátek, ale dál už mají hot cross buns s jidáši hodně společného. Dokonce i pověry, mýty a zvyklosti, které se k pečivu váží. Vyzkoušíte letos upéct hot cross buns? S máslem a s džemem chutnají výtečně.

Kdy jindy, když ne na Velký pátek?

Někdo by mohl namítnout, že péct velikonoční hot cross buns není česká tradice. Že k českým (moravským, slezským) Velikonocům patří jidáše a mazance. A já bych na to drze opáčila: „A velikonoční zajíčci vám nevadí? Ti nemají českou, slezskou, dokonce ani moravskou nebo slovenskou minulost, a přesto do našich Velikonoc pronikli už před pěknou řádkou let!“ Nechme to tak. Kdo chce péct jidáše, upeče jidáše. Kdo chce hot cross buns, upeče hot cross buns. Velký rozdíl v tom nebude.

Co to jsou „hot cross buns

Hot cross bun je kořeněný sladký bochánek (houska, buchta)  s ovocem zapečeným v těstě, označený křížkem na povrchu. Tradičně se pojídá na Velký pátek, a to v historických zemích Commonwealthu a v některých dalších částech Ameriky, včetně Spojených států amerických.

Křížek dává pečivu název

Pro buchty (housky, bulky) je typický světlý křížek na povrchu. Docílí se jej bud prostým nařezáním, ale většinou je kříž z křehkého těsta, anebo z moučné pasty (voda, mouka). Někdy (méně častěji) je kříž na bulce zhotoven z polevy nebo z marcipánu (což by vyhovovalo českému naturelu). Bochánky jsou lesklé a někdy mírně lepkavé, protože jsou hned po vytažení z trouby potřeny sladkou emulzí (sirupem, medem, roztokem džemu – podle konkrétního receptu).

Hot cross buns jsou znamením konce postní doby (proto je pečivo zaděláváno mlékem). Kříž na povrchu pečiva, a také použité koření a hořká pomerančová kůra, mají symboliku ukřižování.  

Hot cross buns pověrami obestřené

K našim jidášům a k mazanci se vážou různé pověry, zvykosloví. K bochánkům s křížkem právě tak.

  • Jedna pověra říká, že buchtičky upečené a podávané na Velký pátek se během následujícího roku nezkazí ani nezplesniví. 
  • Další vybízí k držení pečiva pro léčebné účely. Kousek, který se předloží ke snědení někomu nemocnému, prý pomůže uzdravit se. 
  • Říká se, že housky s horkým křížem, pokud se vezmou na plavbu po moři, chrání před ztroskotáním. 
  • Jsou-li zavěšeny v kuchyni, údajně chrání před požáry a zajišťují, že se všechny chleby dokonale upečou. 

Horké „horké housky s křížem“

V zemích, kde se „horké housky s křížem“ pečou, je zvykem pojídat je opravdu horké, po vychladnutí rozpečené. Žádné velké „čarování“ v tom není: Bulka se buď na chvíli vloží do trouby nebo pod gril, anebo se rozkrojí a opeče v tousteru. Horká houska se maže máslem nebo džemem, případně obojím. K snídani, anebo k odpolednímu čaji (ke svačině). U nás je v současnosti zvyk říkat tomuto odpolednímu jídlu „ke kávičce“.

  • Ostatně: Přesně tak, jako my pojídáme jidáše.
Čtěte také:  Retro: Saláty s uzeným taveným sýrem a tajemství vaječné majonézy. Recepty podle ČSN

Jak se pečou Hot cross buns

Když pročítám zahraniční recepty na Hot cross buns, nacházím v nich téměř shodu s receptem na své vlastní jidáše. Označuji je za „marnotratné, přepychové“ nebo v pravém slova smyslu „luxusní“, protože na nich nijak nešetřím – materiálem, ani prací. Snad jenom méně tuku se v receptech na Hot cross buns objevuje. Chtěla jsem říct, že recept Makové panenky na Hot cross buns by byl shodný jako recept na jidáše. Jen konečná podoba a zdobení moučnou pastou by jej od jidášů odlišovala.

  • Proto se raději podíváme do světa, jak pečou Hot cross buns v jejich domovině.

Hot cross buns podle Annabel Langbein

Annabel Rose Langbein (narozena 1958), nositelka řádu ONZM, je novozélandská kuchařka, spisovatelka a vydavatelka. Vydala 25 knižních kuchařek, byla protagonistkou televizního seriálu Annabel Langbein The Free Range Cook , který byl vysílán v 90 zemích (v ČR několikrát na stanici Mňam TV). Anabelin recept na Hot cross buns:

Suroviny na „horké housky s křížem“

  • 2 šálky mléka
  • 3 lžičky suchého droždí
  • ½ šálku cukru
  • 120 g máslo, rozpuštěné, ale ne horké
  • 2 šálky sultanky
  • 2 šálky rozinky
  • 2 šálky rybíz nebo sušené meruňky
  • ½ citron, jemně nastrouhaná kůra
  • 6 šálků  vysoce kvalitní mouka (hladká nebo polohrubá)
  • 1 lžička sůl
  • 1 polévková lžíce mletá skořice
  • ½ lžičky mletý hřebíček

Hmota na kříže

  • ½ šálku mouka (hladká)
  • ½ šálku voda
  • 2 lžičky  olej
  • 1 špetka sůl

Sirupová glazura

  • ¼ šálku cukr
  • 3 polévkové lžíce voda

Anabel doporučuje

V malém hrnci mírně zahřejte mléko (na dotek by mělo být neutrální, když do něj ponoříte prst, ne horké). Sundejte ze sporáku, navrch nasypte droždí a lehce prošlehejte, aby se rozptýlilo. Zašleháme cukr a necháme tři minuty odstát. Přidejte máslo a míchejte, aby se směs spojila. Vmíchejte suché ovoce a citronovou kůru.

Ve velké míse promíchejte mouku, sůl a koření a uprostřed udělejte důlek. Přidejte mléčnou směs a míchejte, dokud se nespojí. Hněťte do hladka, aby bylo těsto jako hedvábí (60–100 hnětacích tahů), nebo hněteme v robotu s hnětacím hákem po dobu pěti minut. Vložte do velké, lehce olejem vymazané nádoby, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě kynout, dokud téměř nezdvojnásobí svůj objem (asi 1 hodinu 20 minut).

Po vykynutí rozdělte na 24 malých kuliček. Plech vyložte pečicím papírem a bochánky naskládejte do řad a nechte mezi nimi 2 cm mezeru na kynutí. Přikryjte je čistou utěrkou a nechte na teplém místě 20–30 minut kynout. Zatímco bochánky kynou, předehřejte troubu na 200 °Celsia.

Čtěte také:  Velikonoce s dietou: Citronové kuře, žlutá rýže a zelené fazolky. Vesele a zdravě

Těstíčko na kříže udělejte tak, že všechny ingredience vyšleháte do hladka, vložíte do sáčku a pomocí něj vytvoříte kříže na bochánky. Bochánky pečte dozlatova a do propečenosti (15–20 minut).

Zatímco se „horké kříže“ pečou, připravte sirupovou polevu tak, že zahřejte cukr a vodu v malém hrnci a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Vařte 3–5 minut. Bochánky potřete horkým sirupem, jakmile je vyjmete z trouby.

Gordon Ramsay: Velikonoční housky s křížem

Gordon Ramsay (* 1966 Skotsko) je britský šéfkuchař a televizní osobnost. Získal celkem 16 Michelinských hvězd. Je znám především moderováním televizních reality show o vaření. Gordonův recept na hot cross buns.

  • 1 šálek (150 g) rozinek a/nebo sušeného rybízu
  • ¼ šálku (60 ml) rumu
  • ½ šálku (112 ml) vody
  • ¾ šálku (180 ml) plnotučného mléka pokojové teploty
  • 2 velká vejce plus 1 žloutek, pokojová teplota
  • 6 polévkových lžic (85 g) másla, změklého, plus další na vymazání
  • 1 polévková lžíce (10 g) instantního droždí
  • ¼ šálku (60 g) hnědého cukru
  • 1 ¼ lžičky mleté skořice
  • ¼ lžičky mletého nového koření
  • ¼ lžičky čerstvě mletého muškátového oříšku
  • ⅛ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 ½ lžičky (7 g) soli
  • 4 ¼ hrnku (570 g) chlebové mouky
  • ¼ šálku (50 g) kandované citrusové kůry, mleté Vymývání vajec (1 žloutek smíchaný s troškou mléka nebo smetany)
  • Na potření 1 žloutek smíchaný s troškou mléka nebo smetany

 Rumová glazura:

  • 2 polévkové lžíce (28 ml) vody
  • ¼ šálku (60 ml) rumu
  • 5 proužků pomerančové kůry
  • ¼ šálku (50 g) krystalového cukru

 Přeliv na kříže:

  • 65 g chlebové mouky
  • 4 polévkové lžíce (56 ml) vody
  • 1 lžíce (14 g) nesoleného másla, změklého

Jak na „hot cross buns“

V malém kastrolu smíchejte ingredience na vodní jíšku (my bychom řekli „zátřepku“, pozn. M.P.). Vařte na středním plameni za stálého míchání, dokud směs nezhoustne na pastu, asi 1–2 minuty. Okamžitě stáhněte z ohně a přendejte do malé misky, kde „kaši“ vychladíte.

Směs sušených rozinek, rybízu, rumu a vody dejte do malého kastrůlku. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu, nechte vařit asi 2 minuty, poté sejměte z plotny a nechte 5–10 minut louhovat. Jakmile je „baculaté“ a hydratované (nasáklé tekutinou), sceďte. Tekutinu můžete vylít. Ovoce osušíme a odložíme.

V míse robotu, stolního mixéru s hnětacím hákem smíchejte vychladlou „vodovou jíšku“ se všemi ingrediencemi na těsto kromě rozinek, rybízu a citrusové kůry. Míchejte při nízké rychlosti po dobu 3–5 minut, občas seškrábněte z boků mísy, dokud těsto není měkké a pružné. Stále bude lepkavé a stále bude padat na dno mísy (spíše než sedět v kouli na háku na těsto). Přidejte rozinky, rybíz a kandovanou citrusovou kůru a znovu míchejte při nízké rychlosti, dokud se ovoce nezapracuje do těsta. Možná budete muset použít stěrku, abyste oškrábali dno a boky misky, abyste ji zapracovali.

Ve Skotsku stejně jako v Česku

Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte jednu hodinu kynout. Těsto možná nezdvojnásobí svůj objem, ale mělo by výrazně nakynout. Dvě zapékací misky 9″ x 13″ bohatě vymažte tukem.

Čtěte také:  Mrkvová polévka se zázvorem. Kdo nemá karí pastu, přidá karí koření a chilli

Požár, ale řízený. A pod kontrolou

Zatímco těsto kyne, připravte rumovou polevu: Do malé pánve dejte vodu, rum a proužky pomerančové kůry a postavte na střední teplotu. Přiveďte k varu a poté opatrně nakloňte pánev a tekutinu zapalte. Nechte alkohol několik sekund hořet, než fouknete do zhasnutí. Přidejte cukr, snižte teplotu a nechte 1–2 minuty probublávat, dokud se poleva mírně nezredukuje a nezavoní. Odstraňte z tepla a nechte pomerančovou kůru luhovat.

Chvilka pekařských počtů

Po vykynutí těsto vyklopte na pomaštěnou pracovní plochu a namažte si i ruce (nějakým jedlým tukem), aby se s lepkavým těstem lépe pracovalo. Pomocí nože nebo karty rozdělte těsto na čtvrtiny a ty pak rozdělte na poloviny. Každá osmina těsta by měla vážit asi 175 g. Z osmi porcí vytvarujte kuličky (nemusí být dokonalé). Poté rozdělte každou kuličku na čtvrtiny a vznikne 32 kousků těsta.

Rukama ubalte každý kousek těsta do úhledné kuličky, stáhněte cípy a uzavřete spodní stranu. Pokud nějaké ovoce vypadne, jednoduše je zapíchněte do spodní části koule a znovu uzavřete.

Konečně došlo na kříže

Těsto necháme znovu kynout asi jednu hodinu. Zatímco těsto kyne, vytvořte křížovou pastu: v malé misce vařečkou umíchejte mouku, vodu a máslo a promíchejte do hladka. Pasta by měla být dostatečně hustá, ale ne tekutá. Pokud je pasta příliš tuhá, přidejte další kapku vody. Směs vložte do cukrářského sáčku.

Začněte vyhřívat troubu na 375° F (190° Celsia).

Jakmile housky vykynou, potřete je po jejich vršku i po stranách vaječnou hmotou (žloutek s mlékem nebo se smetanou). Sáčkem vytvořte křížky na povrchu. Bochánky pečte 22–27 minut, dokud nebudou navrchu zlatavě hnědé a vnitřní teplota nedosáhne 87° C (190° F). Vyndáme z trouby a ihned celé potřeme rumovou polevou. Před vyjmutím z pečicích misek nechte zcela vychladnout.

Podávejte s pomerančovou marmeládou a máslem.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/02/Hot-cross-buns_velikonoce_mp6.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2022/02/Hot-cross-buns_velikonoce_mp6-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAanabel langbein,anglické buchtičky,anglické mazanečky,britské velikonoční bochánky,co jsou hot cross buns,easter hot cross buns recipe,gordon ramsay,hot cross buns josef maršálek,hot cross buns podle gordona ramsaye,hot cross buns recept kluci v akci,hot cross buns recepty,hot cross buns recipe,jak peče hot cross buns anabel langbein,jak upéct hot cross buns,kluci v akci hot cross buns,recept na velikonoční bochánek,sladké velikonoční pečivo,velikonoční bochánek,velikonoční bochánek kluci v akci,velikonoční bochánek recept,velikonoční bochánky hot cross buns,velikonoční pečení,velikonoční pečení recepty,velikonoční pečivo,velikonoční postní bochánky,velikonoční receptyHot cross buns, velikonoční kořeněné buchtičky, zahraniční recepty. • Proč se zavírat před světem, proč nedat Velikonocím trochu cizokrajný rozměr? • Mezi českými jidáši a britskými horkými houskami s křížem není příliš velký rozdíl. • Jak horké housky upéct? • Třeba podle receptu Anabel Langbein. • Nebo podle Gordona Ramsaye? • Oba kuchaře známe z...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.