Houskové knedlíky snadno a rychle? Výtečný nekynutý knedlík s bylinkami, ve vodě i v páře
Že knedlík nevykyne nebo se po uvaření srazí v kaučukový pendrek? Při vaření houskový knedlík popraská, rozpadne se nebo má po vytažení centimetrový rozvařený „ráfek“ ? Nabízím své řešení: Nekynutý houskový knedlík, chutný, a jako malovaný. Upotřebíme i bylinky, máme-li je po ruce. Bezpečnostní pojistka: Uvařit ho v páře, nejlépe v parním hrnci (když máme).
Houskový knedlík: Koupit či uvařit?
Ne, nejsou drahé, ty kupované knedlíky. A třeba k opečení s vajíčkem bohatě postačí. Ale dobrý domácí knedlík, to není jen bílá moučná hmota určená k tomu, aby se snědlo méně masa a bylo čím vytřít omáčku. I na knedlíku je možno si pochutnat.
Při vaření knedlíku se nečte
K uvaření dobrého kynutého knedlíku, aby to bylo „na jistotu“, zřejmě musí být nějaký talent. Ten nemám. S kynutým knedlíkem jsem odjakživa zápasila.
„Odflákla jsi těsto, utloukla jsi to, málo vymísila. Když nemáš s těstem trpělivost, tak se nehrň do vaření,“ drsně plísnila babička-selka. „Při vaření nemůžeš myslet na něco jiného. To nejde, dát knedlík do vody – a sednout si knížkou,“ jemně kárala druhá babička-městská.
Máti na vaření moc není, ale houskové knedlíky měla vždy výtečné, i když trochu jiné než babičky. „Copak ty sis nikdy nevšimla, že knedlíky nezadělávám kvasnicemi? Odjakživa je dělám z kypřícího prášku.“ Zkusila jsem, a hned napoprvé se zdařily. Kynuté knedlíky už dávno umím udělat. Ty nekynuté však vařím častěji. A ještě jsem je vylepšila.
Ne, nechci nikomu radit „Nedělejte kynuté houskové knedlíky s kvasnicemi.“ Jen nabízím pomocnou ruku těm, kteří se s těmi kynutými knedlemi prostě nedokážou „popasovat“, a přitom nechtějí jíst knedlíky kupované.
Houskový knedlík s kypřícím práškem
Knedlíky z kypřícího prášku jsou levné, málo pracné, příprava je rychlá, chuť příjemná. A co je důležité: dobrý výsledek vždy zaručen.
Základ knedlíku tvoří polohrubá pšeničná mouka (ale osvědčila se i špaldová), starší pečivo, kypřící prášek do pečiva, sůl, vajíčko a mléko (nebo voda, podmáslí, kyška). Když máme „něco zeleného“, knedlíkům to náramně prospěje. Především petrželová a celerová nať, libeček nebo domácí směs sušených polévkových bylin.
TIP: K domácímu houskovému knedlíku je výtečná rajská omáčka podle Zdeňka Polreicha s hovězím masem
Suroviny
- 500 g polohrubé mouky
- 2 rohlíky nebo housky
- ½ čajové lžičky soli
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 1 až 3 vejce (podle velikosti a stavu našich zásob)
- 200 ml tekutiny
- Hrst drobně sekaných čerstvých nebo sušených natí
Pracovní postup
Mouku promísíme se solí a s práškem do pečiva. Starší pečivo (klidně i chleba či celozrnné) nakrájíme na kostičky, přimícháme do mouky.
Slušelo by se napsat, že vejce rozkvedláme v mléce, aby se dobře v těstě rozptýlilo. Ale je to zbytečný úkon, stačí vejce rozklepnout do mouky. Přilijeme 200 ml mléka či jiné tekutiny a rukama v míse promícháme, až vznikne soudržná hrouda.
Překlopíme na pomoučenou pracovní plochu a obouruč vyhněteme homogenní, nedrobivé a nelepivé těsto střední tuhosti.
Rozdělíme na dva díly, vyválíme šišky. Můžeme hned uvařit.
Knedlík vaříme
- Ve vodě (vkládáme do vroucí vody a vaříme 15 minut po jedné a 10 minut po druhé straně)
- Ve vodě v ubrousku (docílíme dokonalého tvaru, doba varu stejná)
- Na páře (v kastrolu se speciální podložkou nebo na pařáčku)
- V parním hrnci
Houskový knedlík v parním hrnci
Vařit houskový knedlík v parním hrnci, to je jak poslouchat polední koncert v rádiu. Nic náročného, klid, pohoda, žádná zrada. Cokoliv nečekaného se nemůže stát (až na přerušení dodávky elektrického proudu). Nehrozí opaření, vyklouznutí knedlíku na podlahu při vyndávání z hrnce, převaření, rozvaření, nedovaření. Zkrátka, kdo jednou zkusil, už nechce jinak.
Postup práce
- Parní hrnec naplním vodou
- Mřížky varných nádob (podle počtu knedlíkových šišek) potřu olejem
- Hřbet knedlíku také lehce potřu olejem
- Natřenou stranou položím na mřížku
- Uzavřu parní hrnec
- Nastavím 30 minut a zapnu
Můžu klidně i odejít z místnosti, třeba i na zahradu, protože „parníček“ jen tiše odfukuje a koná svou práci.
Po 30 minutách se sám vypne, takže se nic nestane, když mě něco naléhavějšího zdrží. („Ano, babičko. Já vím, že při vaření se nečte. Ale když mám knedlík v parníku, klidně bych mohla.“)
Po uvaření jednu šišku pro jistotu rozříznu „vejpůl“. Kdyby byl střed knedlíku nedovařený, vrátím do parníku a ještě deset minut pařím. Ale 30 minut obvykle tak akorát stačí.
Knedlíky nakrájím na plátky. Není třeba řezat nití, stačí i tenký ostrý rovný nůž nebo pilka. Jestliže knedlíky hned nenesu na stůl, srovnám je do napařovací nádoby a pak před podáváním parník na pár minut zapnu, aby se prohřály.
Knedlíky z kypřícího prášku jsou trochu tužší, než kynuté houskové knedlíky. Nenasakují proto tolik šťávou nebo omáčkou, nerozmáčejí se, což je někomu příjemnější „do pusy“. Mají svou vlastní chuť, kterou zvýrazní použití domácích vajíček, naťových bylinek, případně i tmavého pečiva (chleba nebo celozrnné).
TIP: Recept na bramborové knedlíky. Z nových brambor. Domácí bramborové knedlíky jsou chutnější a kvalitnější než ty kupované ve folii.
https://makova-panenka.cz/recepty/houskove-knedliky-snadno-a-rychle-vytecny-nekynuty-knedlik-s-bylinkami-ve-vode-i-v-pare/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC01185.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC01185-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbylinkový houskový knedlík,chlebové knedlíky,dobrý houskový knedlík recept,domácí houskový knedlík,domácí houskový knedlík recept,domácí knedlík,houskové knedlíky,houskové knedlíky s kypřícím práškem,houskové knedlíky snadno a rychle,houskové knedlíky z hrubé mouky,houskový knedlík,houskový knedlík bez droždí,houskový knedlík který se povede,houskový knedlík parní hrnec,houskový knedlík podle babičky,houskový knedlík recept,houskový knedlíky nadýchané,jak dlouho vařit knedlík v páře,jak udělat dobrý knedlík,knedlík v parním hrnci,knedlíky recepty houskové bez kynutí,nekynutý houskový knedlík recept,nekynutý knedlík z housek,nekynutý knedlíky,osvědčený recept na knedlíky,parní hrnec recepty,parní hrnec recepty na vaření,parní hrnec uvařit knedlík,recepty pro parní hrnec,recepty pro parní hrnec ověřené,rychlý houskový knedlík bez kvasnic,špaldový houskový knedlík,výborný houskový knedlík rychlý houskový knedlík,zdravé knedlíky ze špaldové moukyHouskové knedlíky snadno a rychle? • Houskový knedlík, který se povede. • Při vaření knedlíků se nečte. • Houskový knedlík bez kynutí. • Knedlík chlebový, celozrnný, špaldový. • Houskový knedlík s kypřícím práškem • Knedlík s bylinkami. • Osvědčený recept na knedlík. • Jak uvařit knedlík v parním hrnci. • Že knedlík nevykyne nebo...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Popraskaly mi… 🙁
Tyto knedlíky vařím již 50 let. Pokud chcete, aby vám nepopraskaly radím vytvarovat je navlchčenou rukou a nebo přidat do vroucí vody na knedlíky trochu Solamylu. Solamyl přidávám vždy, když vařím jakýkoliv knedlík.Hlavně se to týká chlupatých knedlíků.
Mně taky popraskaly, ale jsou první, které se mi povedly, takže autorce velmi velmi děkuji za recept 🙂
Dobrý den, ano to se může stát. Radí se třeba knedlík namočenou rukou „ovlažit“ po celém povrchu, než jej dáme do vody. Já knedlíky vařím v páře, v parním hrnci. Je to taková jistota, že nejsem ani líná „parník“ kvůli tomu uvést do chodu a pak umýt. Je mi však jasné, že každý tohoto pomocníka nemá. Takže výborným řešením je vařit knedlík v ubrousku. Dělala jsem to v době „před parní“. K ubrouskům jsem přišla snadno: prostě jsem si jich natrhala velké množství z vyřazené plátěné cíchy. „Marnotratnice“ je ani nemusejí zaobroubit, po použití je vyhodí – beztak už byla cícha určena na odpis. Šetrné hospodyňky ubrousky zaobroubí nebo alespoň oentlují a po použití vyperou. Pozor, před dalším použitím propláchnout, aby z ubrousku nebyl cítit prací prášek. Není to zase tolik práce navíc, a knedlík bude jako když střihne. Jestliže se stane, že knedlík vybalíte z ubrousku, rozkrojíte a střed bude syrový, můžete jej vrátit do vody už bez ubrousku – nepraskne a tvar si už podrží. Tak ať se daří. MP
Místo ubrousku používám potravinovou fólii a nemusím ubrousky prát, doba vaření je stejná.
Manželův tatínek dával do těsta místo mléka sovovku a byly knedlíky jako báseň👍
Dobrý den, mám dotaz: když vaříte ve fólii jak v ní nakynou?
Ráda bych to vyzkoušela. Děkuji za odpověď. MB
Houskové knedlíky z prášku zadělávám jedině sodovkou
Vynikajici recept – dekuji. Jednu pripominku: nevim, jake mnozstvi kypriciho prasku je v „1 kypřícím prášku do pečiva“. (Ziji v Kanade zdejsi baleni je uplne jine). V tomto pripade jsem to odhadnul na 1 polevkovou lzici (15 mL) a zda se, ze to bylo spravne. Ale pro jistotu, mohla byste podobna mnozstvi uvadet take v gramech, mL, atd.
Dobrý den, pane Jiří, nejdříve děkuji za mezikontinentální příspěvek. Vaše připomínka byla zcela namístě. A protože jsem „balení“ prášku do pečiva konzultovala s kamarádkou – „native Kiwi“, dostala problematika doslova „globální“ rozměr. Poslala mi fotku balíčku prášku do pečiva o 400 gramech. Tak mi otevřela oči k pochopení, proč se v zahraničních předpisech i prášek do pečiva uvádí v množství odměřovaném na lžičky.
V Česku se prášek do pečiva prodává v balíčku po cca 13 gramech (a traduje se, asi z dávných dob, že nespotřebovaný prášek v otevřeném balíčku zvětrává a ztrácí na účinnosti. Mám ale vyzkoušeno, že tomu tak není, nezvětrá.) Těch 13 g se počítá na půl kilogramu mouky (přibližně).
Ale k tomu odměřování:
13 g jsou tři průměrné čajové lžičky
nebo jedna plná polévková lžíce.
Váš odhad byl tedy správný.
Od Čechů žijících v zahraničí vím, že někdy bývá problém i s moukou, respektive její frakcí. Rovněž nasákavost přidané „žemle“ může být jiná. Proto doporučuji při výrobě knedlíků dávat pozor i na množství použitého mléka (nebo vody) – přilévat opatrně a buď ubrat nebo trochu přidat. Těsto musí být měkké asi jako dětská plastelína.
Zdravím do Kanady – a prosím, zachovejte Makové panence přízeň. MP
Super recept! Pro me idealni, peotoze knedliky varim tak 4x za rok a nikdy nemam doma drozdi! Je to jednoduche, bez cekani a knedliky jsou vyborne!
Dobrý den, Hanko. Děkuji za příspěvek. Jsem ráda, že jste rozšířila skupinu nás, kdo na „knedlíky z prášku“ nedáme dopustit.
Něco Vám řeknu: Když se mne někdo ptá, jak dělám houskové knedlíky a já odpovím „z prášku“, to jsou vám častokrát pohledy, jak se na mne tazatel podívá! Každý si totiž hned představí sypký polotovar. Tak doporučuji připravit pro případné „gastronomické soudce“ nějakou vtipnou odpověď. ;=)
Přeji hezký zbytek jara a čtyřikrát do roka dobrou chuť. MP
Zkusila jsem 2x.Poprvé se to ani nechtělo spojit a byly tvrdé a suché. Podruhé jsem ubrala 50g mouky a přidala více tekutiny. Byly prfektní. díky
Dobrý den, Jano, děkuji za příspěvek. Jsem ráda, že jste si nakonec poradila. Možná jste ani nemusela ubírat mouky (prášek je „kalibrovaný“ na půl kila), ale jen přidat mléko nebo vodu. Ono dost záleží na kvalitě mouky a suchosti pečiva. Asi jsem to měla napsat hned do receptu, že když by se těsto nespojovalo, a nebo bylo tvrdé, je třeba přidat tekutiny. Ale zkušenou kuchařku to napadne, viďte. Jsem ráda, že jste byla nakonec s knedlíkem spokojena.
Když syn chodil do turistického oddílu, jezdila jsem jim vařit na stanový tábor. I v těch „lesních“ podmínkách se knedlíky podle tohoto receptu vždycky povedly – a pro čtyřicítku dětí. Kdyby to nebylo vyzkoušené, recept bych nedoporučovala.
Mimochodem – recept mám od babičky, není to můj výmysl. ;=)
Přeji hezké jarní dny a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. MP
Dnes jsem knedle zkusila a moooc se povedly a moooc chutnaly vsem diky za recept
Knedlík byl měkký asi tak tři minuty po vyndání z parního hrnce, pak bych s ním mohla.sousedovi rozbít hlavu 🤦 už ho nikdy neudělám, příště radši zajdu do krámu pro kvasnice.
Během vaření se asi nesmí hrnec otvírat a je nutno dodržet dobu vaření.Raději přidat nějakou minutu.Mně se to taky stalo když jsem začínal.
Zatím jsem vařil s kvasnicemi. Budu to muset taky vyzkoušet.
Podobné knedlíčky vařím léta, ve vodě bez ubrousku. Ale rodina zbožňuje, když rohlíky do knedlíků lehce orestuji na rozpuštěném morku z morkové kosti, a do knedlíků mimo bylinek (i kopřivy třeba) přidám i jednu do béžova orestovanou cibuli. Máme je tak 2x do roka, obvykle v zimě, a s morkem a cibulkou mají nižší GI.
Nejlepší knedle