Buřtguláš? Bramborový guláš s masem nebo se zeleninou je také výtečný
Bramborový guláš, recepty. • Bramborový guláš od A do Zet. • Bramborový guláš nemusí nutně být „buřtguláš“. • Všechno chce své. • Jak se různé typy brambor „chovají“ při vaření guláše. • Kterou uzeninu použít, když buřty nejsou? • Máte výhrady k uzeninám? Připravte bramborový guláš bez nich. • Třeba bramborový guláš s vepřovým masem. • Bramborový guláš se zeleninou. • Nebo bramborový guláš „postní“ – bezmasý. •
Když se řekne bramborový guláš, představíme si jako první jeho nejčastější podobu s uzeninou – lidový buřtguláš. Jenže jak k tomu přijdou lidé, kteří uzeniny nechtějí nebo nemohou jíst? Naštěstí kuchyně okolních zemí nabízejí chutné a možná i zdravější způsoby, jak připravit bramborový guláš bez buřtů. A nejedná se o nějaké „kažení“ nebo „náhražkovost“ české many nebeské.
Bramborový nebo buřtguláš?
Dřív než se zvedne vlna odporu vzedmutá názorem ortodoxních zastánců buřtguláše, že bramborový guláš nelze uvařit bez uzeniny, dovolím si malou rozpravu.
Velice chutný a oblíbený je například buřtguláš fazolový nebo buřtguláš cizrnový.
- Ten je dokladem, že buřtguláš může být nejenom bez brambor, ale docela beze všeho – jen z buřtů.
- Zároveň je dokumentem, že i naše babičky vařily uzeninové rychlovky. A kdo ví – kdyby bývaly znaly a měly kečup, zda by se buřtguláš s kaší nezvrtl v kečupovo-uzeninové kreakce se špagetami, které připravují svým dětem jejich potomkyně?
Jaké brambory na guláš?
Ono se to nezdá, ale i takový bramborový guláš chce své. Například výběr brambor. Jestliže nechceme na závěr bramborový guláš zahušťovat moukou, stačí ohlídat si varný typ brambor, z kterých chceme vařit.
- Varné typy B a C se rozpadají. Této jejich vlastnosti lze využít k zahuštění guláše – stačí jich pár rozmáčknout. V případě brambor typu C tedy obvykle stačí jen odpařit tekutinu. Žádná mouka (zátřepka, jíška) se do guláše už nemusí přidávat, zahustí se sám.
- Když použijeme varný typ A (salátové) nebo brambory rané, nerozvaří se a zůstanou lojovité. To je zkrátka jejich vlastnost, které si jindy ceníme. Jenže aby guláš z těchto brambor „vázal“, je k jeho zahuštění zátřepka potřebná.
Tip: Je možno mouku rozmíchat do mléka nebo do smetany, které moučnou chuť skryjí.
Jednodušší je proto vařit bramborový guláš z „béček“ nebo „céček“.
Když uzenina, tak jaká?
Lidový název buřtguláš napovídá, že „značkovou“ uzeninou by měl být špekáček, buřt. Čili uzenina s mozaikou špeku (sádla). Oblíbenost bramborového (i jiného) guláše s uzeninou je ovšem taková, že jej často nevaříme jen ze špekáčků, ale použijeme na něj jinou uzeninu. Výběr není neomezený. Na guláš se hodí měkká nebo polosuchá uzenina:
- špekáčky, uzenky, silné párky,
- točený salám (na Moravě zvaný kabanos),
- málo suché klobásy,
- trampské cigáro,
- pařížský nebo gothajský salám,
- případně také polosuché salámy (Inovecký a jiné krajové názvy).
Co se nehodí:
- drůbeží párky,
- drůbeží točený salám,
- šunkové salámy.
Drůbeží uzenina se po ohřátí nafoukne a bude plavat na povrchu.
Bramborový guláš, recepty
Brambory dušené na paprice
Bramborový guláš skutečně jenom z brambor znají vegetariáni jako svou „speciální krmi“, a dále ti, kteří mají vztah k Maďarsku nebo k podunajským oblastem na Slovensku. Brambory dušené s cibulí a gulášovým kořením tam jsou běžným pokrmem. Nic nebrání zařadit je do běžného všednodenního jídelníčku. Hodí se pro postní dny a postní týdny (advent, velikonoční půst…) nebo pro odlehčení (kalorické a finanční).
Bramborový guláš z brambor
- 1000 brambor varného typu B nebo C
- 4 velké cibule
- 80 g sádla nebo oleje
- 1 lžička kmínu
- 1 vrchovatá polévková lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžička pálivé papriky
- sůl
- 500 ml masového vývaru
- u varného typu A 1 lžíce polohrubé nebo hladké mouky
- případně sladká nebo zakysaná smetana
Cibuli oloupu, nakrájím na drobné kostky a dám smažit na sádlo nebo olej. Brambory oloupu, nakrájím na hrubší kousky. Když je cibule temně zlatá, přidám kmín a sladkou papriku. Rychle zamíchám, jen aby se paprika spojila s tukem a pustila barvu. Nasypu brambory, přiliji vývar nebo vodu, osolím a pod pokličkou dusím do měkka.
- Brambory typu B a C se částečně samy rozpadnou. Kdyby ne, pár kousků jich rozmáčknu přímo v kastrolu. Rozvařené brambory guláš zahustí.
- Brambory typu A (salátové, lojovité) se nerozpadnou. V tom případě je nutno pokrm zahustit zátřepkou. Mouku můžeme rozkvedlat ve vodě, a nebo v mléce nebo ve sladké smetaně. Tak dostaneme „luxusnější“ variantu pokrmu.
Bramborový guláš se zeleninou
Chuťově i nutričně pestřejší variantu bezmasého bramborového guláše získáme, když k poloměkkým bramborám přidáme tak 350 až 500 g zeleniny. Vynikající jsou třeba fazolky, fazolové lusky, možná ještě lepší rajčata a papriky. V zimě mražené, v sezoně čerstvé.
Smetana nemusí být (pak je vhodnější upravit guláš víc roztékavý, méně hustý), nebo ji dáme do pokrmu. Možná nejlepší je podat zakysanou smetanu zvlášť, ať si každý přidá podle svého gusta.
Bramborový guláš s masem
Suroviny na bramborový guláš s masem
- 300 g libové vepřové plece
- 2 velké cibule
- 80 g sádla nebo oleje
- 1000 g bramor typu B nebo C
- Mletá sladká paprika, pálivá paprika nebo maďarská papriková pasta
- 1 lžička kmínu
- sůl, pepř,
- česnek podle chuti,
- podle vlastní volby smetana
Při současných příznivých cenách vepřového masa je možná vhodnější obligátní uzeniny nahradit masem. Zejména když vaříme:
- pro děti,
- dlouhodobě nemocné,
- rekonvalescenty
- nebo seniory.
Finančně to vyjde nastejno (porovnejte místní ceny uzeniny a vepřové plece), akorát vaření zabere trochu víc času.
- Vepřovou plec nakrájím na drobné kousky (aby rychleji změkla).
- Cibuli nasekám, dám smažit na sádlo. Když začne zlátnout, přisypu maso a společně opékám. Na opečené maso nasypu vrchovatou lžíci papriky, lžičku kmínu a sůl, rozmíchám, přiliji vývar nebo vodu a pod pokličkou dusím.
- V mezičase oloupu brambory a nakrájím na větší kousky. K poloměkkému masu nasypu brambory a dál dusím do úplného změknutí masa.
- Když je maso měkké, rozmáčknu o stěny kastrolu pár kousků brambor, které zahustí omáčku.
- Dochutím solí, prolisovaným česnekem, mletým pepřem a pálivou paprikou nebo paprikovou pastou (v tom případě solit až na konec, pasty jsou slané).
- Smetanové dokončení není nutné, tak to ponecháme na osobní volbě každého.
Bramborový guláš s masem a se zeleninou
Takový eintopf, kompletní jídlo z jednoho hrnce, je bramborový guláš s masem a se zeleninou. Začneme masem, pak přidáme koření a brambory (jako v předpisu předešlém) a v poslední fázi guláš doplníme zeleninou. Může to být: mrkev (k vepřové pleci mrkev velmi dobře ladí), v létě mladá cuketa, rajče, paprika, lilek, květák, čerstvý hrášek, žampiony, fazolky – co zahrada a spíž dá.
Bramborový guláš s masem a se zeleninou je hodnotné a velmi chutné jídlo, které lze uvařit i na chalupě nebo tam, kde není k dispozici plně vybavená kuchyně – třeba někde na dovolené.
Bramborový guláš s uzeninou
Suroviny na buřtguláš
- 1000 g brambor varného typu B nebo C
- 300 – 500 g uzeniny
- 2 cibule
- mletá sladká paprika, pálivá paprika, sůl, kmín
- 80 g sádla nebo oleje
- podle chuti česnek
Cibuli nakrájím a dám s kmínem smažit na sádlo. Uzeninu oloupu, nakrájím na kousky a přidám k cibuli. Společně opékám. Zejména když použiji uzeninu s mozaikou špeku, důkladně ji vysmažím (vypražím), ale aniž bych ji připálila.
Zasypu paprikou, zamíchám v tuku a hned vložím na kostky nakrájené brambory. Zaliji vodou, aby byly brambory tak akorát zakryty a osolím zarovnanou lžicí soli. Buřtguláš guláš dusím pod pokličkou téměř do změknutí brambor.
Buřtguláš se zahustí sám
V poslední fázi sundám poklici, aby se odpařením zredukovalo množství tekutiny. Několik kousků brambor v kastrolu rozmačkám. Protože se i z kousků brambor částečky odvařily, není už třeba guláš ničím zahušťovat, jen kondenzací tekutiny.
- Nakonec dochutím pálivou paprikou, solí, pepřem, drceným česnek (asi tři stroužky, ale množství ať dá každý podle obliby – nebo vůbec).
- Buřtguláš podávám v hlubokém talíři se lžicí, na stůl dím k dispozici nakrájený chleba nebo domácí celozrnné pečivo.
Bramborový guláš s uzeninou a zeleninou
Také varianta bramborového guláše s uzeninou dobře „snese“ přídavek zeleniny. Dávám ji do kastrolu zároveň s bramborami nebo o něco později (podle druhu zeleniny).
Velmi dobře chutná:
- balkánská zelenina (rajčata, papriky, lilek, mladá cuketa, patizon),
- karotka a mrkev,
- fazolové lusky a mladý čerstvý hrášek,
- žampiony a jiné polní a lesní houby (pečárky, václavky a šupinovky).
Protože by se současná doba dala pojmenovat „smetanová“, je pro její vyznavače dobrou zprávou, že sladkou smetanou dovnitř nebo zakysanou smetanou navrch guláše se nic nezkazí.
Foto: Fotka klobásy je ze serveru pixabay.com. Děkuji za možnost využití. Ostatní fotky k článku o bramborovém guláši (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/burtgulas-bramborovy-gulas-s-masem-nebo-se-zeleninou-je-take-vytecny/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/1_burtgulas-bramborovy-gulas.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/1_burtgulas-bramborovy-gulas-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborový guláš,bramborový guláš bez buřtů,bramborový guláš bez mouky,bramborový guláš čím zahustit,Bramborový guláš nehoustne,bramborový guláš podle babičky,Bramborový guláš s masem,Bramborový guláš s masem a se zeleninou,bramborový guláš s uzeninou,Bramborový guláš s uzeninou a zeleninou,Bramborový guláš s vepřovou plecí,Bramborový guláš varný typ brambor,Bramborový guláš z brambor,Bramborový guláš z nových brambor,Bramborový guláš ze salátových brambor,Brambory dušené na paprice,buřt guláš,buřt guláš s bramborem,buřtguláš,buřtguláš recept,buřtguláš s bramborami,co vařit na chalupě,co vařit na chatě,co vařit na dovolené,guláš,jak uvařit bramborový guláš,jak zahustit bramborový guláš,Jaké brambory na guláš,jakou uzeninu na bramborový guláš,nejlepší buřtguláš,recept na bramborový guláš,recept na buřtguláš,recept na dobrý bramborový guláš,recepty z brambor,recepty z vepřové plece,vepřová plec nejlepší receptyBramborový guláš, recepty. • Bramborový guláš od A do Zet. • Bramborový guláš nemusí nutně být „buřtguláš“. • Všechno chce své. • Jak se různé typy brambor „chovají“ při vaření guláše. • Kterou uzeninu použít, když buřty nejsou? • Máte výhrady k uzeninám? Připravte bramborový guláš bez nich. • Třeba bramborový guláš s vepřovým masem. • Bramborový guláš...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Naprosto skvělé recepty ! Tedy spíše recepty obecně známé, ale dotáhnuté k dokonalosti, výborné rady, fígle. Zkrátka jsem ráda, že jsem na Váš web narazila a je mi velkou inspirací. I když vařím ráda a snad i dobře, pokaždé se něco nového, užitečného a fungujícího naučím. Děkuji.yvona