Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Co uvařit k obědu?  Klopsy, čufty nebo masové kuličky?  Masové kuličky z mletého masa.  Když se rajčat urodí. Jak se nepřejídat, a přitom se najíst dosyta? Zdravé nemusí být nedobré.

Rajčata a papriky jsou nejchutnější v sezoně dozrávání. V tu dobu jsou venkovní teploty vyšší, takže hospodyňka nemá moc elánu do „velkého“ vaření. A strávníci zase uvítají jídla lehčí a svěží chuti. Masové bochánky s letní zeleninou a dušenou rýží jsou proto dobrým tipem. Jídlo se uvaří „skoro samo“, je lehce stravitelné, chutné a zdravé.

Rychle, zdravě, levně

Masové kuličky z mletého masa dušené na zelenině a pak zapečené jsou jednou z variací na téma mleté maso, rajčata a papriky. Zhotovení toho jídla – ať je nazveme jakkoliv – je nesmírně snadné a málo pracné. Pokrm se připravuje s minimem tuku, takže jej mohou i dietáři. Protože lze mleté maso vtipně a zdravě „nastavit“, je jeho výrobní cena skutečně velmi nízká. Když navíc máme rajčata či papriky ze své zahrádky, máme oběd doslova „za hubičku“.

Klopsy, čufty nebo masové kuličky?

S přesným označením tohoto pokrmu bych byla opatrná. Ze všeho nejvíc by se na ně hodil název klopsy, protože podle kuchařské terminologie jsou klopsy „masové kuličky předem neopékané, dušené v omáčce, nejčastěji rajské.“

No jo, já sice bochánky masa předem neopékám a pak je dusím, ale ne v omáčce, nýbrž na zelenině, která by za jiných okolností mohla omáčku tvořit. V samém závěru je zprudka zapeču, takže se nakonec podobají jiné balkánské specialitě – čuftům. A s tím masem to také není jednoznačné, protože do něj přidávám ovesné nebo pšeničné vločky.

Takže aby nevznikaly zbytečné spory, dávám na výběr: klopsy, čufty nebo masové kuličky na zelenině.

Masové kuličky na zelenině: Recept

Suroviny

  • 500 g mletého masa
  • Ovesné nebo pšeničné vločky
  • Cibule, rajčata, paprikové lusky
  • Sůl, tymián (nebo dobromysl), paprika nebo pepř
  • Bobkový list, nové koření, bazalka
  • 1 vejce
  • Olej na vytření zapékací nádoby

Mleté maso zalijeme deci vody, přidáme dvě lžičky soli, půl lžičky pálivé papriky nebo čtvrt lžičky pepře, z bylinek dvě špetky tymiánu nebo dobromysli (oregano), vrchovatou hrst ovesných nebo pšeničných vloček. Důkladně promísíme a necháme chvíli odpočinout, aby vločky natáhly vodu.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky (přepůlit a pak krájet od kořínků se stvolu, aby se plátky nerozpadly. Papriky očistíme a překrájíme na proužky. Rajčata nakrájíme na plátky.

Množství zeleniny se těžko určuje, záleží na možnostech. Když máme zeleninu ze své zahrádky a máme ji rádi, nemusíme šetřit, zelenina se rozpeče. Minimální množství jsou dvě velké cibule, čtyři papriky a šest rajčat, ale když je víc, ničemu to nevadí, ba spíš naopak.


Zapékací nádobu
vytřeme olejem, stačí jen trochu, aby se mohla zelenina zespoda trochu opékat (bez oleje to jde také, ale zelenina bude jen dušená). Zeleninu rozprostřeme do dně nádoby a osolíme.

Z masové směsi vytvoříme bochánky, které položíme na zeleninu. Přidáme dva bobkové listy a pár kuliček nového koření. Když máme, můžeme přidat i čerstvou bazalku.

Přikryjeme poklicí a dáme do trouby péct při 200 stupních Celsia. Asi po 20 minutách odkryjeme a pět minut zapékáme. Pak pomocí obracečky bochánky otočíme a ještě zapékáme, dokud nemají pěknou nahnědlou barvu. Vybereme bobek, a jestli se podaří, tak i nové koření.

V této fázi by se mohlo pokračovat. Když bychom bochánky vyjmuli, k zelenině přidali trochu vody a rozmixovali ji, vznikla by hladká omáčka chutí podobná domácímu kečupu.

Ale to je zbytečné, když nikomu nevadí zelenina v konzistenci leča. V tom případě můžeme servírovat přímo.

Jako příloha se moc dobře hodí rýže, třeba rýže natural. Stačí ji uvařit bez tuku a jen mírně osolit.

Masové bochánky do sebe přijaly chuť zeleniny, kterou naopak krásně dochutila a mírně omastila šťáva puštěná z masa. Bochánky nejsou vysušené a díky vločkám ani neztratí na velikosti. Vločky samy chuť bochánků nijak neovlivní. A jak je z obrázku zjevné, z půl kilogramu masa se vyrobí jedenáct bochánků, což dá na pět porcí pro dospělé.

Foto: receptar

TIP: Z mletého masa holandský řízek čili smažený vepřový řízek se sýrem

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/5_masove-kulicky-z-mleteho-masa.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/5_masove-kulicky-z-mleteho-masa-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco vařit,co vařit k obědu,co z paprik,co z rajčat,čufty s rajskou omáčkou,čufty se zeleninou,čufty z mletého masa,dalmátské čufty,klopsy,klopsy se zeleninou,klopsy v rajské omáčce,klopsy z mletého masa,kuličky z mletého masa,levný oběd,masové kuličky,masové kuličky s rajčatovou omáčkou,masové kuličky s rýží,masové kuličky se zeleninou,masové kuličky z mletého masa,mleté maso,mleté maso recepty,papriky a rajčata,recepty z paprik,recepty z rajčat,recepty z rajčat a paprik,rychlý oběd,rýže natural,zdravá výživa,zdravý obědCo uvařit k obědu? • Klopsy, čufty nebo masové kuličky? • Masové kuličky z mletého masa. • Když se rajčat urodí. • Jak se nepřejídat, a přitom se najíst dosyta? • Zdravé nemusí být nedobré. • Rajčata a papriky jsou nejchutnější v sezoně dozrávání. V tu dobu jsou venkovní teploty vyšší, takže hospodyňka nemá moc elánu do...
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.