Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Cuketové karbanátky, chlupaté knedlíky, cuketové placky, recepty a tipy. Cuketové karbanátky, nejjednodušší letní vaření.   Smažit cuketové karbanátky, anebo péct karbanátky v troubě?  Kdo Československo seznámil s cuketami?  Jak uvařit cuketové chlupaté knedlíky.  „Cuketové bramboráky“: Není to protimluv?  Cuketové placky smažené nebo pečené v troubě? 

Cuketa na všechny způsoby. A přece asi nejčastěji upravená do podoby karbanátků a česnekem kořeněných placek. Od cuketových smažených placek je jen krok k cuketovým chlupatým knedlíkům – těsto má podobný základ. Notoricky známé cuketové produkty nepotřebují recepty. Tak snad jen troška vlastních zkušeností z jejich přípravy.

Vivat, vivat cuketa!

Cuketa, jedna z mnoha podob tykve obecné (Cucurbita pepo), je rostlina, která při minimální zahradníkově péči vyprodukuje velké množství univerzální jedlé rostlinné hmoty. Rostlinný materiál – téměř bez chuti, zápachu a valných nutričních hodnot  je od poloviny 80. let minulého století stálou letní kulinářskou výzvou. Rukavici (elegantní rukavičku) československému lidu tehdy hodila herečka Jana Štěpánková, která by podle současné panující módy mohla oprávněně používat jméno Jana Cukína Štěpánková.

A tak se v Česku a na Slovensku každé léto cukety vaří, pečou, smaží, dusí, zavařují, plní, zapékají, rozvářejí. Vyrábějí se z nich „řízky“, chlupaté knedlíky, „bramboráky“, karbanátky i „karbenátky“. Proč předstírat, že stojíme mimo hlavní proud? Vivat cuketa!

Cuketové karbanátky nepotřebují reklamu

Opravdu nebudu vypisovat, jak oloupu cuketu, nastrouhám jim vymačkám tekutinu, spojím vejcem, zahustím strouhankou a okořením podle nálady. Cuketové karbanátky, to je východisko:

  • když v létě není nápad co vařit,
  • když nevíme jak naložit s cuketou,
  • když je mrazák prázdný, v lednici tak akorát dvě vajíčka a nechce se jít na nákup.

Cuketové placičky: Co je dobré vědět

Cuketové karbanátky/placičky dokáže udělat každý. Tak jen rekapitulace:

  • Na cuketové karbanátky se víc hodí starší vyzrálé cukety, které jsou méně vodnaté a mají pevnější dužinu.
  • Strouhanou cuketu lze zahustit strouhankou, polohrubou nebo hrubou moukou, vařenými krupkami, obilninovými vločkami, kukuřičnou krupicí, hraškou…
  • Ke strouhané cuketě lze přidat mleté nebo jemně sekané tepelně upravené maso, uzené maso nebo uzeninu, sýr. Protože se cuketové karbanátky smaží krátce, přidané syrové maso by se neupravilo dostatečně.
  • Z hmoty se tvarují placičky, které lze smažit hned, anebo před smažením obalit ve strouhance (zpevní se tím tvar a je-li v hmotě sýr, nebude vytékat a připalovat se). Hmotu, ve které je víc vajec, je možno lžicí přímo nalévat do rozpáleného tuku. 

Cuketové placičky smažit, anebo péct v troubě?

Před pár lety se v zrodila idea, že pokrmy budou méně tučné, když je místo smažení budeme péct v troubě.

No, ono to je tak: „Smažení je jiná technologie než pečení.“ S pokrmem smaženým v tuku se děje něco jiného než s pokrmem pečeným v troubě. Už proto zákonitě výsledky musejí být jiné.

A s tím tukem: I plech je třeba pomastit, jinak bude karbanátek suchý jako troud a nebude chutný. Na tukem pomazaném plechu se karbanátky pečou z jedné strany, pak se otočí a dopečou ze strany druhé. Všechen tuk z plechu se do nich vsákne a výsledkem jsou trupenaté, přesušené, tvrdé placky, mnohem mastnější než karbanátky smažené v tuku.  Proč jsou mastnější?

  1. Protože při smažení se prudce vytvoří pevná krusta, která udrží vnitřek karbanátku měkký a další tuk nenatahuje. Tuk ze smažené kůrky se snadno ubrouskem odsaje. 
  2. Při pečení se pozvolna propéká karbanátek v celé síle vrstvy a postupně vstřebává tuk. Karbanátek je pak tvrdý a mastný i uvnitř.

Ne nadarmo staří Mistři kuchaři nezaměňovali smažení s pečením. Vlastně jaképak další řeči. Kdo nevěří, ať na zkoušku udělá cuketové karbanátky tak i tak, a potom předloží obě verze rodině nebo partnerovi. Praxe je nejlepší učitelka vaření. 

Chlupaté knedlíky z cukíny

„Dobrý den, paní Jano Štěpánková, česká herečko. 

Děkuji Vám za odvedenou práci v oblasti prezentace a PR cuket mezi českými zahrádkáři a domácími kuchaři. Vlastně cukín nebo židovských okurek, jak jste tehdy v osmdesátých letech cukety nazývala. Představte si, že si na tu cukínovou televizní premiéru v Receptáři nejen na neděli pamatuji. Byla jsem ve věku, kdy mě nějaké zahradničení absolutně nezajímalo, televize dokonce běžela v sousední místnosti, a přesto si pamatuji skoro každé Vaše slovo. Mezi pokrmy, které lze z cukety připravit, jste tehdy jmenovala i chlupaté knedlíky.

Jsem už dávno „velká holka“, zahradničení mě už zajímá, cukíny pěstuji a chlupaté knedlíky z nich vařím. Tak Vám děkuji – za pěstitele i domácí kuchařky.“

Letní menu: Kuřecí „výpečky“, „sladké“ letní zelí, cuketové chlupaté knedlíky.

Z cuket stejně jako z brambor

Chlupaté knedlíky z cuket připravuji naprosto stejně jako chlupaté knedlíky z brambor. Strouháním cukety dost rozbřednou. Aby bylo těsto pevnější a nudličky delší, nakrouhám je v elektrickém strojku (nástavec na krouhání zeleniny). Není pak třeba vymačkávat tolik puštěné tekutiny, jako při ručním strouhání

  • Na chlupaté knedlíky jsou vhodnější vyzrálé cukety.
  • Chlupaté knedlíky z cuket vařím stejně jako chlupaté knedlíky na páře – v parním hrnci. Je to sázka na jistotu. Vaření cuketových knedlíků ve vodě nemám vyzkoušeno. Třeba se někdo podělí s vlastními zkušenostmi…

Cuketové placky, „cukeťáky“

Cuketové placky, cukeťáky. Nikdo mne nemůže donutit vyslovit – neřku-li napsat – „cuketové bramboráky“ nebo „bramboráky z cuket“. To snad by už bylo lepší uchýlit se k regionální mluvě a cuketové placky nazvat „strouhanec, kramfleky, cmundu, křápance z cukety“Jenom ne ty „cuketové bramboráky.“ 

U placek ze strouhaných cuket, které se připravují i koření stejně jako jejich bramborová předloha (viz recepty na bramboráky), rovněž není třeba vypisovat pracovní postup. Stejně jako u karbanátků postačí jen vyzvednout  některé body.

  • Čím starší cuketa, tím lepší = vykřupanější placky.
  • Mladá cuketa pustí hodně tekutiny. Když se ve stejnou dobu vaří polévka, tekutinu do ní přidám.
  • Stejně jako u bramboráků je možno těsto kromě mouky zahustit i strouhankou nebo ovesnými vločkami. Celiaci sami vědí, které přípravky se jim na zahušťování osvědčily a strouhanou cuketu zahustí po svém.
  • Smažit na sádle je lepší než na oleji – pro chuť a pro větší křehkost placky.

Cuketové placky na plechu

Péct placky v troubě – stejný novodobý „vynález“, který vede jen ke snížení kvality pokrmu. Těsto je třeba roztírat na pečicí papír.

  • I když se papír pomastí, výsledek není nijak valný.
  • Když se papír nepomastí, výsledkem je jen česnekem a majoránkou chutnající tupé plnidlo útrob.

Dle mého soudu: Je to jen škoda surovin a elektrické energie. Před smrtí hladem to zachrání, ale česká gastronomie už je, řekla bych, trochu dál. Ovšem je to pouze můj názor.

Smažené cuketové placky kořením jako bramboráky. Stejně tak, má-li být cuketová placka něčím plněna, těsto dochutím jen solí, pepřem, nanejvýš kmínem, aby se chuť netloukla s kořeněnou náplní.

Foto: Všechny fotky k článku o cuketových plackách, placičkách a knedlících (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/3_cuketa-nejlepsi-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/3_cuketa-nejlepsi-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborák z cukety,bramborák z cukety recept,bramboráky z cukety a brambor,chlupaté knedlíky z cukety,chlupaté knedlíky z cukety na páře,co s cuketou,cuketa cukína židovská okurka,cuketa jana štěpánková,cuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,cuketa recepty bramborák z trouby,cuketové bramboráky,cuketové karbanátky,Cuketové karbanátky pečené na plechu,Cuketové karbanátky pečené v troubě,Cuketové karbanátky recept,Cuketové karbanátky s masem,Cuketové karbanátky s uzeninou,Cuketové karbanátky s uzeným masem,Cuketové karbanátky se sýrem,Cuketové karbanátky smažené,cuketové placičky,cuketové placičky v troubě,cuketové placky,cuketové placky jako bramborák,cuketové placky v troubě,cuketové recepty,cuketový bramborák,cuketový bramborák na plech,cuketový bramborák s ovesnými vločkami,cuketový bramborák smažený,jak na chlupaté knedlíky z cukety,jak na Cuketové karbanátky,jak na Cuketové karbanátky na plechu,jak na Cuketové karbanátky v troubě,jak se dělají Cuketové karbanátky,jak udělat Cuketové karbanátky,jak zpracovat cuketu,jídla z cukety,nejlepší recepty z cukety,placky z cukety,pokrmy z cukety,recept z cukety,recepty na cuketu,recepty na jídlo z cukety,recepty s cuketou,recepty z cuketyCuketové karbanátky, chlupaté knedlíky, cuketové placky, recepty a tipy. • Cuketové karbanátky, nejjednodušší letní vaření. •  Smažit cuketové karbanátky, anebo péct karbanátky v troubě? • Kdo Československo seznámil s cuketami? • Jak uvařit cuketové chlupaté knedlíky. • 'Cuketové bramboráky': Není to protimluv? • Cuketové placky smažené nebo pečené v troubě? • Cuketa na všechny způsoby....
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.