Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Hovězí přední maso na pepři, recept podle bývalých norem. Maso i omáčka výtečné chuti – a přitom jediným kořením je pepř.   Jak vařit bez „berliček“ dochucovacích prostředků.  Bramborové koláčky – stačí málo a pečené brambory hned chutnají i vypadají jinak. 

Přední hovězí dušené na pepři je základní úprava masa. Devízou pokrmu je dokonale měkké maso a poctivě připravená zahuštěná omáčka. K hovězímu na pepři lze podávat jakoukoliv přílohu a libovolnou zeleninu. Brambory zapečené s rajčaty jsou kombinací obojího.

K jednoduchému složitější

Hovězí na pepři jako položka 11114 figuruje v tak zvané „knize příprav“, kdysi závazných Recepturách pro teplou kuchyni. Je to další z úprav předního hovězího masa, které se vyznačují jednoduchostí, a přitom báječnou chutí.

Tím důležitým, co hovězí na pepři potřebuje, je dostatečně dlouhá doba dušení masa – aby změklo a rozvařily se všechny vazivové části, kterými je přední hovězí prorostlé. A další podmínkou je poctivá příprava omáčky – věnovat práci čas a pozornost. Potom se můžeme radovat:

  1. jednak z báječné přirozené chuti pokrmu,
  2. jednak z vědomí, že jsme do omáčky nedali nic, co lze vyjádřit chemickým vzorcem.

Když je maso připraveno tak jednoduše, lze si vyhrát s přílohou. Tip na „bramborové koláčky“ jsem našla ve své sbírce výstřižků. Podle „zteřelosti“ papíru a dikce názvosloví to odhaduji tak na šedesátá/sedmdesátá léta. Tak jsem si říkala, že se k tomu retro receptu stylově hodí.

  1. Brambory zapečené s rajčaty a se sýrem lze připravit i jako lehké bezmasé jídlo.
  2. K hovězímu na pepři se hodí jakákoliv jiná příloha.

Retro: Hovězí maso na pepři, ČSN 11114

Hovězí na pepři, suroviny

  • 500 g předního hovězího
  • 1 polévková lžíce sádla
  • 1 větší cibule
  • sůl, pepř mletý a pepř celý
  • 1/2 polévkové lžíce hladké nebo polohrubé mouky

Příprava je snadná

Hovězí maso nakrájím na větší kostky, osolím, opepřím. Cibuli oloupu, nakrájím. V tlakovém hrnci rozpustím sádlo a začnu na něm opékat nejdřív cibuli a pak i maso. V chvíli, kdy je cibule nahnědlá a maso ze všech stran opečené, zaliji vodou (aby bylo maso maso taktak ponořené).

Hrnec zavřu, obsah přivedu k varu. Pak snížím teplotu a maso asi 40 minut dusím.

Hnědá omáčka: Vydusit a zasmažit

Po čtyřiceti minutách Papinův hrnec otevřu a zkontroluji měkkost masa. Kdyby nebylo dokonale měkké, hrnec zavřu a ještě tak deset patnáct minut přidám.

Pro lepší manipulaci vezmu nižší kastrol a přeliji do něj obsah tlakového hrnce. Maso vyberu a šťávu vydusím na tuk. Zapráším moukou. Pilně míchám a odškrabuji přichycený obsah. Když má moučná hmota hnědavou barvu a odděluje se od ní tuk, zaliji trochou horké vody. Stále odškrabuji částečky přichycené na dně a na bocích nádoby a rozvářím omáčku. Podle potřeby přilévám vodu. Nakonec do omáčky vrátím maso, dochutím solí (je-li třeba) a čerstvě podrceným pepřem.

  • Žádné jiné koření omáčka nepotřebuje, je silná, hnědá a má „břink“. Dosáhlo se toho právě tím vydušením na tuk a zasmažením mouky.

Bramborové koláčky

Syrové brambory důkladně vydrbu kuchyňským kartáčkem, vyřežu očka a „sporná“ místa. Plech vytřu tukem (sádlo, olej. máslo). Brambory nakrájím na asi centimetrová kolečka, rozložím na plech, posolím a posypu trochou pálivé papriky (nikoliv však chilli). .

Kořením se nic nezkazí

Na každý kotouček brambory položím kousek:

  • rajčete,
  • bazalky (čerstvý tymián, mátu pomerančovou, čerstvou majoránku…),
  • možno také cibuli
  • nebo pod rajčetem skrytý plátek česneku (aby se nepřipálil).

Balkán zvítězil

Plech vložím do trouby, zapnu na 200 °Celsia a peču do změknutí brambor. Pak posypu strouhaným balkánským sýrem. Zkoušela jsem víc druhů:

  1. obligátní eidam se speče s rajčetem do tuhé klobouku, který se nepřekrojí, ale celý sloupne s brambory.
  2. Parmazán je zase příliš aromatický a strhne na sebe veškerou chuťovou pozornost.
  3. Třeba balkánský sýr není ideální pro zapékání, v tomto případě se hodí. Na již měkkých bramborách jej nechám jen roztavit, hlídám, aby se nepřipálil.

To si zase pochutnáme

Třebaže nejsem žádný food-stylista a jídlo na talíř spíš „nakládám“ než úhledně upravuji, tak v tomto případě se už při pohledu na fotku „dělají laskominy“. Tedy, tak bych si to alespoň přála. Dobrou chuť. 

Foto: Všechny fotky k článku o hovězím na pepři (receptar)

Zdroj: Receptury teplých pokrmů, Merkuria Praha, 1976

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/09/hovezi_pepr_brambor_kolacky_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/09/hovezi_pepr_brambor_kolacky_mp-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborové koláčky s rajčaty,brambory s rajčaty a se sýrem,brambory zapečené s rajčaty,co s rajčaty,co vařit z předního hovězího,hovězí kostky na pepři,hovězí krk recepty,hovězí maso na pepři,hovězí maso recepty,hovězí na pepři,hovězí nudličky na pepři,Hovězí přední maso na pepři delikátní,Hovězí přední maso na pepři jednoduchý recept,Hovězí přední maso na pepři podle čsn,Hovězí přední maso na pepři recept,Hovězí přední maso na pepři recept podle československé n ormy,Hovězí přední maso na pepři retro recept,Hovězí přední maso na pepři s bramborovými koláčky,Hovězí přední maso na pepři s pečenými bramborami,Hovězí přední maso na pepři s rajčatovými bramborami,Hovězí přední maso na pepři snadná příprava,hovězí přední recepty,jak upéct brambory s rajčaty,jak uvařit přední hovězí,jak zpracovat rajčata,recept na hovězí maso na pepři,recepty z hovězího masa,tlakový hrnec receptyHovězí přední maso na pepři, recept podle bývalých norem. • Maso i omáčka výtečné chuti - a přitom jediným kořením je pepř. •  Jak vařit bez 'berliček' dochucovacích prostředků. • Bramborové koláčky - stačí málo a pečené brambory hned chutnají i vypadají jinak. • Přední hovězí dušené na pepři je základní úprava masa....
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.