Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Vepřové ragú po zahradnicku, recept. Nakrmíme čtyři lidi čtvrt kilem masa? Nakrmíme, když uvaříme vepřové ragú s mrkví a bramborami. Hledím, aby k bramborám a mrkvi přišly ještě alespoň dva druhy zeleniny – cuketa, květák, fazolky nebo hrášek. Co se k vepřovému s mrkví a bramborem nehodí? „Balkánská“ zelenina: rajčata, lilek, papriky. To aby měl pokrm „po zahradnicku“ zachovánu svou tvář.

Ragú po zahradnicku

Do stejné rodiny s mrkvovou polévkou patří ragú, jehož základem je kousek vepřového masa a stavebním materiálem mrkev a brambory. Ozdobami na fasádě pak malé množství jakékoliv zeleniny, která je právě k mání.

Dalšími společnými rysy s mrkvovou polévkou je to, že na přípravu je potřeba jen jeden kastrol. A dále to, že ten báječně chutnající pokrm dokáže zhotovit i člověk, který v životě vařit nezkoušel.

Vepřové ragú po zahradnicku: Suroviny na 4 porce

± 250 g vepřové kýty

± 300 g mrkve

± 650 g brambor

± 350 g další zeleniny (kousek cukety, květáku, fazolky, hrášek…)

2 cibule

80 g másla

sůl, mletý černý pepř

Maso má přednost

Dvě cibule oloupu a začnu zvolna smažit na másle. Vepřovou kýtu nakrájím na drobné kostky a přidám k cibuli, když je sklovitá a začíná růžovět. Osolím, opepřím a společně opékám, dokud se vepřovémaso nezatáhne. Pak podliji vodou (do poloviny výšky vrstvy masa), přikryji poklicí a nechám při střední teplotě dusit.

Nejdřív tužší, později křehčí zeleninu

Mezitím očistím brambory a nakrájím na větší kostky, oškrábu mrkev a nakrájím na kolečka. Jakmile maso začne měknout – to je v případě nakrájené vepřové kýty otázka půl hodiny – přisypu k masu brambory a mrkev. Trochu podliji vodou (zase tak do poloviny vrstvy). Přiklopím a dál dusím, teplotu nezvyšuji. Kontinuálně připravuji další zeleninu:

  • nakrájím 1/2 mladé cukety,
  • rozeberu na drobné růžičky 1/4 květáku,
  • na hranolky nakrájím kousek vodnice, ředkve, tuřínu
  • překrájím hrst hrachových nebo fazolových lusků,
  • vyloupu trochu hrášku nebo otevřu malou konzervu hrášku sterilovaného

Aby si ragú zachovalo „zahradnickou“ tvář

Zkrátka, co je od zeleniny právě k mání. Hledím, aby k bramborám a mrkvi přišly ještě alespoň dva druhy zeleniny. Když brambory začínají měknout, dodám poslední komponenty, kterým stačí jen krátký var, aby zůstaly křehké.

  • K mrkvi ovšem nepřidávám „balkánskou“ zeleninu: rajčata, lilek, papriky. To aby měl pokrm „po zahradnicku“ zachovánu svou tvář. S rajčaty a paprikou by byl také výtečný, ale úplně jiný. Nesplňoval by to, co „staří“ kuchaři měli za způsob „po zahradnicku“.

Zahradnické ragú se dokončí samo

Zatímco takto uvažuji, „zahradnický rendlík“ se při střední teplotě sám dodusil. Sice pod dohledem, ale bez nižádného míchání a jiného zasahování. Stačilo jen udržovat hladinu tekutiny na středním stavu. Brambory se začaly trochu rozpadat, takže se ragú samočinně zahustilo. Takže stačí už jen ochutnat a případně přidat sůl a čerstvě mletý pepř. Žádného jiného koření není třeba. Dobrou chuť, přátelé.

Na závěr ještě jeden tip: Dušená mrkev s vepřový masem i bez masa 8x jinak

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/veprove-ragu-mrkev-brambory-zelenina.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/veprove-ragu-mrkev-brambory-zelenina-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbrambory recepty,co uvařit z vepřové kýty,dušená mrkev s vepřovým masem,mrkev recepty,recepty z brambor,recepty z mrkve,recepty z vepřové kýty,recepty z vepřového masa,vepřová kýta nejlepší recepty,vepřová kýta recepty,vepřová kýta recepty pro začátečníky,vepřové maso recepty,vepřové ragú,vepřové ragú recept,výborné recepty z vepřové kýtyVepřové ragú po zahradnicku, recept. • Nakrmíme čtyři lidi čtvrt kilem masa? Nakrmíme, když uvaříme vepřové ragú s mrkví a bramborami. • Hledím, aby k bramborám a mrkvi přišly ještě alespoň dva druhy zeleniny - cuketa, květák, fazolky nebo hrášek. • Co se k vepřovému s mrkví a bramborem...
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.