Chlebíčky s pomazánkou: Jednoduché, nápadité, rychlé, levné, zdravé – a v retro stylu
Obložené chlebíčky s pomazánkou: recepty a tipy. • Chlebíčky prosté, ale chutné. • Když je hluboko do kapsy. • Chlebíčky na studentskou party. • Občerstvení za pár kaček. • Pohoštění v retro stylu. • V jednoduchosti je půvab. • Málo času? Připravíme chlebíčky s pomazánkou. •
Krajíčky pečiva natřené pomazánkou nemusejí vypadat jako svačina dětí na stanovém táboře. I z misky pomazánky můžeme vykouzlit nápadité a příjemné občerstvení. Chlebíčky s pomazánkou nám mohou vytrhnout trn z paty, když zazvoní nečekaná návštěva – a lednice prázdná. Chlebíčky s pomazánkou nijak nenaruší náš rozpočet – můžeme podat plnohodnotné pohoštění i v době, kdy musíme počítat každou korunu.
Chlebíčky s pomazánkou, to nemusí být z nouze ctnost
V běhu roku se mnohokrát naskytne příležitost, kdy chceme připravit pohoštění, které nebude nijak okázalé, ale na druhou stranu ponese známky péče hostitele. Jednoduché chlebíčky s pomazánkou jsou takovou možností.
Na přípravu chlebíčků pro inspiraci jsem použila až rafinovaně jednoduché pomazánky. Vybrala jsem je z knihy Receptury pro studenou kuchyni z roku 1976. Ráda tímto receptářem listuji, protože obsahuje lahůdky, na které jsme tak nějak “geneticky” zvyklí. Třebaže už víc než 25 let není povinností výrobců normy dodržovat, mnozí zkušení Mistři studené kuchyně na ně nedají dopustit a stále se jich drží. Nákup surovin, přesný poměr, přesný počet porcí i kalkulace se bez rozpisu neudělá. V normách je všechno uvedeno, stačí jednoduchou trojčlenkou propočítat. A pak, že matematika v životě není potřeba.
TIP: Domácí veka na chlebíčky – recept a postup
Chlebíčky s pomazánkou: Receptury, recepty a tipy
Obložené chlebíčky liptovské
Obložený chlebíček s liptovskou pomazánkou je velice jednoduchý, ale atraktivní svěží pikantní chutí. Na jeho zhotovení lze použít kupovanou strojově krájenou veku, jejíž krajíčky mají méně než 20 gramů. Příprava je proto velmi rychlá.
Liptovská pomazánka je krém vyšlehaný z tvarohu, másla, mleté papriky a jemně sekané cibule. Na chlebíček ji naneseme nožem a pak ozdobně načechráme vidličkou. S oblohou z cibule si můžeme „vyhrát“. Dobře vypadá i chutná rovněž cibule červená, případně v kombinaci s bílou.
Obložené chlebíčky s paštikovou pomazánkou
Paštikové obložené chlebíčky sice moc slavnostní nejsou, ale lze je připravit tehdy, když chceme nějak ozvláštnit svačinu pro návštěvu mládeže věčně při chuti, potěšit rodinu nápaditým servírováním jinak obyčejné večeře, a tak.
V receptu je uvedeno vajíčko – není nutné, paštika s máslem je dostatečně sytá. Chlebíčky zdobím jemně sekanou cibulkou nebo cibulovými kroužky a nakládanou zeleninou, v létě plátkem čerstvého rajčete a syrovou paprikou.
Chlebíček s tvarohovou pomazánkou
Chlebíček s tvarohovou pomazánkou je svou osvěživou chutí příjemný zejména v létě.
Nápadité zdobení chlebíčku, k němuž je potřeba jen velmi malé množství surovin, učiní tvarohovou pomazánku atraktivnější i pro ty, kteří se jí jinak snaží vyhnout. A chlebíček nijak neprodraží.
Že je tvarohový chlebíček zdravý, není třeba zdůrazňovat. Další body pro zdraví: podklad můžeme nakrájet z celozrnného pečiva. A ještě jeden klad: chlebíčky s tvarohovou pomazánkou si mohou dopřát i ti, kteří si z jakéhokoliv důvodu musí hlídat příjem kalorií.
Chlebíček se šunkovou pěnou
Obložený chlebíček se šunkovou pěnou děláme pro zpestření nabídky studeného občerstvení. Nemohou tvořit základní nabídku, protože by se rychle přejedly.
Šunkovou pěnu natíráme na řezy pečiva – veky, bagety, vykrojené tvary z chleba a podobně. Nanášíme vidličkou a ozdobně „načechráme“ nebo pěnu můžeme stříkat cukrářským sáčkem se širší hubicí (aby se neucpávala kousky šunky). Šunková pěna je jemné neutrální chuti. Proto jí „sluší“ pikantní, mírně nakyslá obloha z nakládané zeleniny či rajčat. Recept na šunkovou pěnu
Chlebíček s pomazánkou z uzenáče
Pomazánka z uzenáče chutná i těm, kdo jinak tuto u nás nejdostupnější uzenou rybí specialitu odmítají.
Chlebíčky s pomazánkou z uzenáče zdobím cibulkou a sezonní nebo nakládanou zeleninou. Jemnou chuť uzené ryby podpoří také plátek nebo osminka vajíčka. Tyto chlebíčky velmi chutnají dětem – a je to způsob, jak je naučit jíst ryby, pokud je odmítají. Recept na pomazánku z uzenáče
Obložený chlebíček se svačinovým krémem
Tip na tyto chlebíčky by mohli uvítat pořadatelé „nízkorozpočtových“ party.
Protože má svačinový krém přirozenou chuť po použitých surovinách (kabanos, máslo, cibule), lze chlebíček učinit pikantnějším v podstatě čímkoli: „tečkou“ hořčice, tabaska, salsy verde, cibulkou, nakládanou nebo čerstvou zeleninou, naloženými hříbky… Stačí opravdu jen to, „co spíž dá“ a chlebíček nijak neprodraží.
Chlebíček s uherskou pěnou
Chlebíček s uherskou pěnou neztratil ani po letech na „noblese“. Uherská pěna je svou lehce svíravou chutí delikátní. Ocení to dospělí, dětem chlebíčky s uherskou pěnu nabízet nebudeme. Mají na ně dost času, a krom toho – uherský salám ani jiný fermentovaný salám do dětského jídelníčku nepatří.
Jinou variantou může být řez taveného sýra, jeden kornoutek z tenince nakrájeného kolečka uherského salámu a kousek kyselé okurky. Uherskou pěnu lze na chlebíček také nanášet cukrářským sáčkem.
Chlebíčky s uherskou pěnou je před podáváním nutno vychladit.
Aby byl retro akord dokonalý
Co k těmto chlebíčkům podávat? Nejlépe:
- kofolu (pro dospělé s rumem = letecká limonáda),
- čaj z expresa tea nebo Pigi čaj
- kávu „Santosku“, dětem Bikavu,
- Prazdroj, Perštejn, Popovice,
- víno raději současné (Ostravský kahan či Pražský výběr se snad už naštěstí nevyrábějí)
– a ještě filmy Československé nové vlny, Blue Effect a Collegium Musicum. Dobrou chuť.
Zkuste též:
- obložené chlebíčky recepty na různé sýrové variace
- obložený chlebíček se šunkou, s vajíčkem i francouzským salátem
- nebo pravý vlašský salát, pochoutkový salát a pařížský salát podle norem
Foto: Všechny snímky k článku Chlebíčky s pomazánkami (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/chlebicky-s-pomazankou-jednoduche-napadite-rychle-levne-zdrave-a-v-retro-stylu/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/chlebicek_tvarohova_mp1.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/chlebicek_tvarohova_mp1-150x150.jpgDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAChlebíček s pomazánkou z uzenáče,Chlebíček s uherskou pěnou,Chlebíček se šunkovou pěnou,jak udělat obložené chlebíčky,jednoduché chlebíčky,nejlevnější chlebíčky,obložené chlebíčky s pomazánkou,obložený chlebíček s paštikovou pomazánkou,pomazánky na chlebíčky a jednohubky,pomazánky na obložené chlebíčky,pomazánky podle bývalých norem,retro chlebíčky,silvestrovské pohoštění recepty,velmi levné chlebíčkyObložené chlebíčky s pomazánkou: recepty a tipy. • Chlebíčky prosté, ale chutné. • Když je hluboko do kapsy. • Chlebíčky na studentskou party. • Občerstvení za pár kaček. • Pohoštění v retro stylu. • V jednoduchosti je půvab. • Málo času? Připravíme chlebíčky s pomazánkou. • Krajíčky pečiva natřené pomazánkou nemusejí vypadat jako...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář Zrušit odpověď na komentář