Pomazánky podle bývalých norem: Na chlebíčky, jednohubky i domácí pečivo
Jednoduché pomazánky, receptury ČSN a tipy. • Výborné pomazánky na chlebíčky, které nikoho nezruinují. • Aby pomazánky nechutnaly stále stejně. • Jakou pomazánku udělat? Tu nejjednodušší. • Recepty na pomazánky časem už dost zaváté. • Uherská a šunková pěna, pomazánka z Nivy – třená Niva, svačinový krém, pomazánka liptovská, sýrová pomazánka, rybí pomazánka ze sardinek a další recepty. • A navrch osvědčený recept na bramborový salát na chlebíčky. • Pomazánky na chlebíčky, jednohubky a kanapky – chuťovky i silvestrovské pohoštění.
Udělat pomazánku není nic těžkého. Dost často se ovšem upadá do „vyjetých kolejí“, a tak bývá výsledek sice jedlý, ale pořád tak nějak stejný. Někdy by postačilo polovinu ingrediencí ubrat a držet se přesně starých a osvědčených receptur. I když udržet kuchařskou invenci na uzdě bývá při výrobě jednoduchých pomazánek mnohdy to nejtěžší.
Jak pejsek s kočičkou vařili pomazánku
Dám vám úžasný recept na pomazánku, kterou jsem sama vymyslela:
Je třeba: Třetina sklenice tatarské omáčky, vejce na tvrdo, salám gothaj, tavený sýr, kousek nastrouhaného eidamu a malý kousek Nivy, půl pomazánkového másla, půl krabičky sardinek, kyselá okurka, malá cibulka (pro děti nedávat), půl sklenice nakládané zeleniny s feferonkou, jedno malé rajče, dva stroužky česneku (může být víc), hořčice, kečup, vegeta, trochu maggi, pepř (pro tatínka chilli), pro zjemnění trochu zakysané smetany.
Dáte mi však jistě zapravdu, že s podobnými „recepty“ na pomazánky se na internetu roztrhl pytel. Samozřejmě, každá hospodyně se mnohokrát dostala do situace, kdy udělala pomazánku typu „co dům dal“, když třeba chtěla zpracovat načaté zbytky z ledničky. Předávat však na takové dílo recept, to se nedělá. Jen si představte, že by se nějaká důvěřivá kuchařinka takovým předpisem chtěla řídit a musela na pomazánku nakoupit všechny suroviny. Stálo by to skoro jako večeře v restauraci.
Prostě to zkuste prostě
V knize starých norem pro studenou kuchyni jsem našla receptury na pomazánky, k jejichž přípravě je potřeba opravdu jen minimum surovin. Dělat pomazánky podle norem otevírá dosud neznámou dimenzi – tak málo stačí k naprosto dokonalému výsledku. Já vím, ono je těžké nedat hořčici tam, kam ji „vždycky dávám, a i moje máma ji tam dávala.“ Výsledky jsou však překvapivé: chuťově vyvážené, prosté.
Můj tip? Uherská pěna. Třená Niva. Šunková pěna. Pomazánka z uzenáče. Vlastně všechny. Vždyť proto jsem je vybrala a nabízím je k vyzkoušení.
Jednoduché pomazánky podle ČSN + dvě jiné
Uherská pěna podle normy
Uherská pěna, jedna z nejluxusnějších pomazánek obsažených v knize norem, neztratila nic na chuťové atraktivnosti. Naopak se stala cenově dostupnější. Luxusem byl použitý uherský salám, jehož cena byla v době vzniku norem 100 korun za kilo. V vzhledem k tehdejším a současným platům to bylo, jako kdyby dnes stálo kilo uherského salámu něco přes tisíc korun. Protože se pravý uherák už tolik nedováží, je možno jej nahradit jiným kvalitním, ale pozor – fermentovaným – salámem, kterých je trhu dost.
Uherskou pěnu můžeme zdobičkou nanést na chlebíčky, kanapky, miňonky nebo malými růžičkami doplnit studenou nářezovou mísu. Uherskou pěnu podáváme ztuhlou.
TIP: Vyrobte si doma také pochoutkový salát, pařížský salát a pravý vlašský salát podle ČSN
Šunková pěna podle normy
Šunková pěna překvapí svou lehkostí. Ideální je připravovat ji pomocí elektrického šlehače. Začneme máslem a pak podle předpisu. Je v něm doporučováno šunku semlet několikrát. V současné době máme i lepší pomocníky, takže můžeme šunku jemně rozmixovat nebo rozsekat nějakým kuchyňským přístrojem. Zašleháme jen máslo, pepř a papriku, poté ochutnáme, a pak teprve přisolíme. Šunka bývá někdy slaná až moc. Jednoduchost šunkové pěny umožňuje variabilně ji doplňovat: strouhaným křenem, cibulkou, nakládanou nebo čerstvou zeleninou.
Pomazánka je vhodná i pro děti a starší lidi, kteří nemají v oblibě příliš mnoho chutí a přísad v pomazánce. Šunkovou pěnu podáváme s bílým nebo celozrnným pečivem nebo ji mažeme na jednoduché chlebíčky, případné pěnou plníme paštičky nebo košíčky ze slaného křehkého těsta.
Liptovská pomazánka podle normy
Liptovská pomazánka výtečně chutná s čerstvým chlebem nebo s domácím celozrnným pečivem. Doplněna čerstvou nebo nakládanou zeleninou je příkladem nutričně vyvážené večeře. Liptovská pomazánka se rovněž používá ve studené kuchyni. Jednak pro přípravu obložených chlebíčků, plněných briošek, slaných trubiček nebo i jako náplň sýrových rolád a jiných výrobků v kombinaci se sýry.
- Současné tvarohy dodávané do obchodní sítě jsou tak nastavované, že do pomazánky už není třeba přidávat mléko.
- Ředění mlékem je stále třeba, když použijeme poctivé farmářské tvarohy.
- Když bychom měli tvaroh přímo z farmy, musíme jej nejdřív prolisovat ostrým sítem.
Sýrová pomazánka podle normy
Sýrová pomazánka s tvarohem neobsahuje cibuli, proto se hodí po celý den: ke zdravé snídani, v krabičce na přesnídávku či svačinu, se zeleninovou oblohou k večeři. Sýrová pomazánka s tvarohem je dobře využitelná ve studené kuchyni: jako základ sýrových chlebíčků, k plnění zeleniny (paprik, rajčat, okurek), do briošek a podobně.
V receptu je jako první krok uvedeno prolisování tvarohu. To už není třeba, tvarohy se do obchodů dodávají už prolisované. Rovněž mléko už asi nebude nutno dodávat, a když, tak v menším množství, než je předepsáno. Současné tvarohy jsou ředěné – až moc. Ředit bude třeba jen farmářský tvaroh z obchodní sítě a dále tvaroh koupený přímo na farmě (ten je nutno i prolisovat, jak je uvedeno).
Pomazánka se sardinkami podle normy
Rybí pomazánka odlehčená tvarohem neztratila na atraktivnosti. V současné době si jí dokonce ceníme víc než v době vzniku ČSN. Pomazánka se sardinkami obsahuje mléčné bílkoviny, proteiny z rybího masa a vajec, a to v přiměřené kombinaci. Doplněna sezonní či nakládanou zeleninou a tmavým chlebem nebo celozrnným pečivem je ideální večeří, ale rovněž nápaditým pohoštěním pro hosty. Tvarohovou pomazánku se sardinkami lze také použít jako podklad pro jednodruhové, sýrové nebo rybí obložené chlebíčky, k plnění zeleniny (rajčata), do slaných trubiček. Vzhledem ke konzistenci tvarohů dodávaných do běžné obchodní sítě nebude nejspíš nutno do pomazánky přidávat mléko, a nebo jen v menším množství.
TIP: Vyrobte si doma na oslavu original obložené chlebíčky – fotogalerie, recepty podle ČSN
Svačinový krém podle normy
Devízou této jednoduché a levné pomazánky je minimum surovin. Jsme zvyklí do pomazánky z másla a uzeniny přidat ještě další ingredience – kousek sýra, hořčici, vajíčko… Pro jednou zkusme jen to, co je v normě. Dostaví se příjemné překvapení. I tak to jde, a je to dobré. Kabanos ovšem musí být kvalitní a velice jemně umletý nebo ještě lépe – rozmixovaný. Už název pomazánek ji předurčuje do přesnídávkových sendvičů , na svačinové chleby, k večeři. Stačí doplnit zeleninou podle sezony a volby. Dobře se maže. Svačinovým krémem lze potírat plátky veky a přidáním pikantní oblohy vytvořit v bleskovém čase velmi chutné chlebíčky.
Paštiková pomazánka podle normy + domácí paštiková pomazánka
Když na chleba namažeme máslo a paštiku, nikoho tím nenadchneme. Hostům bychom si takového pohoštění snad ani netroufli nabídnout. Ale proč jen pro hosty? I rodina bude potěšena tím, že jsme přípravě svačiny nebo večeře věnovali osm minut navíc a máslo s paštikou (víc není třeba) vyšlehali do lehké pěny. Paštikové koření, které je předepsáno ve staré normě, učiní pomazánku chuťově výraznější.
Protože na tuto pomazánku používám obvykle domácí paštiku, která je hrubší, nejdřív ji rozmixuji – šlehačem se tak jemně nerozmělní. Pak vyměním nástavce a máslo s paštikou vyšlehám do pěny (to zas nedokáže mixer).
Víc o domácí paštice a pomazánkách z ní v samostatném článku: játrová domácí paštika recepty
Tvarohová pomazánka s Nivou + třená Niva podle normy
Pomazánka z Nivy (nebo z jiného sýru rokforového typu) s tvarohem a máslem vyřeší potíž, jak jedním kouskem sýra pohostit víc lidí a jak respektovat i fakt, že zejména dětem a lidem s horším zažíváním ostrý aromatický sýr moc nechutná nebo jim nedělá dobře. V kombinaci s tvarohem a máslem Niva ztratí na ostrosti a intenzitě vůně – a v neposlední řadě jí i nabude.
Nivu (100 g) protřu sítem (je to lepší než nastrouhat nebo rozmixovat). Vyšlehám 125 g másla do pěny, zašlehám sýr, znovu vyšlehám a nakonec přidám 150 – 250 g tvarohu. Při podávání posypu petrželkou, pažitkou.
Tak zvaná třená niva, který bývala na jídelních lístcích „lepších“ restaurací v nabídce předkrmů, se dělá tak, že sítem protřeme zároveň tři díly sýra a jeden díl másla přímo na dezertní talíře. Podává se jen v malém množství jako delikatesa s tenkým krajíčkem černého chleba, případně jí můžeme plnit paštičky z křehkého těsta.
Jednoduchá jemná pomazánka z uzenáče
Maso z uzenáče včetně tmavších tučnějších kousků z břišní partie pečlivě (prsty) rozeberu a zbavím všech kostí. Zvážím. Odvážím máslo, aby ho byly tak dvě třetiny váhy uzenáče.
Máslo důkladně vyšlehám elektrickým šlehačem. Přisypu rybu a šlehám dál, až má pomazánka konzistenci nadýchaného krému. A je hotovo. Jediné, co se ještě dá udělat, tak ochutnat a nepatrně přisolit. Nic víc do této „elegantní“ pomazánky netřeba přidávat.
- Tipy, jak z uvedených pomazánek snadno, rychle, levně a efektivně připravit obložené chlebíčky, jsou k nalezení v samostatném článku Chlebíčky s pomazánkou: Jednoduché, nápadité, rychlé, levné, zdravé – a v retro stylu.
- Další tipy jsou v článku: Uzená makrela ve studené kuchyni: Pomazánky z uzenáčů zachutnají i dětem
Pro úplnost: Bramborový salát jako pomazánka na chlebíčky
Bramborový salát na chlebíčky tvoří základ mnoha výrobků klasické československé kuchyně. Používá se – už podle přívlastku – k přípravě obložených chlebíčků, dále do různých aspikových výrobků, obložených vajec případně i jako základ studených obložených mís. Bramborový salát na chlebíčky je výrobně levný, jeho zhotovení je rychlé a snadné, pouze je třeba den dopředu a uvařit brambory typu A ve slupce. Dřív než dáme vařit brambory, je dobré udělat si malou přípravu:
- buď na co všechno budeme na salát potřebovat,
- a nebo naopak co všechno s ním pak můžeme udělat.
To proto, abychom měli dost, a nebo aby nezbýval. Když zamýšlíme použít bramborový salát pouze na chlebíčky, krájíme pevné suroviny velmi drobně. „Zlepšovák“ se struhadlem není šťastné řešení, salát pak sice chutná stejně, ale chlebíček potřený kaší ztrácí na kyprosti.
Tipy:
- Kvasnicová pomazánka – návrat do dětství?
- Škvarková pomazánka podle babičky – recept Kluků v akci
Foto: Fotografie pomazánek k článku (receptar), pejsek s kočičkou scan ilustrace Josefa Čapka, scany předpisů Receptury studených pokrmů, Merkur Praha, 1976
https://makova-panenka.cz/recepty/pomazanky-podle-byvalych-norem-na-chlebicky-jednohubky-i-domaci-pecivo/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/1_pomazanky-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/12/1_pomazanky-recepty-150x150.jpgDomácí pomazánky, paštikyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborový salát na chlebíčky,chlebíčky inspirace,domácí šunková pěna,jednohubky a chuťovky fotogalerie,Liptovská pomazánka,nejlepší pomazánka z nivy,pomazánka na obložené chlebíčky,pomazánka z nivy,pomazánka z tvarohu,pomazánky,pomazánky na chlebíčky,pomazánky na chlebíčky a jednohubky,pomazánky na jednohubky,pomazánky podle bývalých norem,pomazánky podle ČSN,pomazánky podle norem,recept bramborový salát na chlebíčky,rybí pomazánka,rybí pomazánka ze sardinek,salámová pomazánka,salámová pomazánka ze suchého salámu,silvestrovské pohoštění recepty,šunková pěna recept,Sýrová pomazánka,sýrová pomazánka na chlebíčky,sýrová pomazánka na jednohubky,třená niva,tvarohová pomazánka recept,výborná pomazánka na chlebíčkyJednoduché pomazánky, receptury ČSN a tipy. • Výborné pomazánky na chlebíčky, které nikoho nezruinují. • Aby pomazánky nechutnaly stále stejně. • Jakou pomazánku udělat? Tu nejjednodušší. • Recepty na pomazánky časem už dost zaváté. • Uherská a šunková pěna, pomazánka z Nivy - třená Niva, svačinový krém, pomazánka liptovská, sýrová...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Pěkná sbírka chutných receptů.
Před časem jsem četla článek o polévkách, o těch solidních, maminkovských a babičkovských. Které také dodržovaly určité ingredience a poměr, a nevrážely tam všechno, co dům dal.
Tyhle pomazánky jsou vážně výborné a přitom i jednoduché na přípravu.
Pěkně popsáno i nafoceno.
Dobrý den,
moc Vám chci poděkovat za zveřejnění norem. Hledám původní recept na budapešťský krém/pomazánku, a mezi vašimi zveřejněnými není. Blíží se mu liptovská pomazánka, ale zdá se mi, že se do původní budapešti dávalo ještě něco. Není náhodou taky v této knize norem? Děkuji.
Dobrý den, Jane. Sice Vám nemohu podat přesnou informaci, ale mohu ukázat zaručeně správnou cestu.
Budapešťský krém není v Recepturách studené kuchyně. Byl zařazen do Receptur mléčných nápojů a jídel jako položka číslo 60703.
Já tuhle „knihu příprav“ bohužel nemám. Ale třeba by někde v antikvariátu mohla být. Také se po ní budu dívat, tak abychom si ji navzájem „nevyfoukli před nosem“. Lovu zdar, a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
Dobrý den Makové panence i vám všem ostatním!
Ač sám nedůvěřivý vůči všem blogům a stránkám o vaření, musím s potěšením konstatovat, že jsem se (sice víceméně náhodou) dostal na web, který mne potěšil. Nejprve jsem se trochu zděsil, když jsem četl Jak kočička s pejskem vařili pomazánku, avšak vtípek je to výborný :-). Myslím, že vás budu rád sledovat.
K normám: ty vychází i v současné době, obohacené o další receptury a ve stejném duchu, čili jsou použitelné a sehnatelné i dnes. Sám mám tři vydání knihy Reptury teplé kuchyně a zrovna se chystám na Sikulské žebírko – léta jsem jej nikde neviděl a pokud si vzpomínám bylo výborné.
Mějte se krásně
Dobrý den, hledám rybí pomazánku z rybiček v tomatě, dělávali ji v KSB na učilišti jako svačinu a byla úžasná, ja tu chuť nedovedu ani připodobnit, kdyby jste měl recept – normu ČSN to by bylo super. Děkuji Zdeněk
Dobrý den, Zdeňku. Děkuji za důvěru, jenže Vás zklamu. Jako mnohokrát mě zaujala poznánka nepodstatná, a to co je (bylo) učiliště KSB?
Ale teď k věci.
a) Jestliže jídelnu učiliště provozovala škola, řídíla se normami pro školní stravování (pro věkovou skupinu 14 až 17 let).
b) Jenže také mohl tu jídelnu provozovat závod (KSB, bylo-lo učiliště KSB), protože zároveň sloužila jako závodka pro dospělé zaměstnance (KSB). Tak by se tam vařilo podle norem pro závodní stravování.
c) Receptury, z kterých čerpám, byly vytvořeny pro „komerční“ využití (bufety, jídelny, restaurace). Tam záleželo na dodržování přesné gramáže surovin, aby byl výrobek chuťově a cenově standardní. Ve školním stravování záleželo spíš na „spotřebním koši“, na dodržování receptur se tolik nebazírovalo. Takže u pomazánky bylo důležité, že to jsou ryby, máslo (tvaroh). U závodního stravování k tomu ještě přistupovala kalorická hodnota (jinak se vařilo pro hutníky, jinak pro švadleny). To bylo třeba i ve vojenském stravování, ale to už zabíhám.
Pro Váš dotaz je podstatné to, že lituji, ale nevím. Nevím, jak a kdo na učilišti KSB vařil, a asi to už nezjistíme. Leda byste měl možnost zeptat se kuchařky, která v tom „měla prsty“.
Přesto děkuji za dotaz, možná problematika zaujme i jiné čtenáře a vloží se do diskuse.
Zachovejte přesto, prosím, stránkám přízeň.
Přeji hezké léto. M.P.
Dobrý den, pane Linharte. Máte-li stále zájem o původní recepturu na budapešťský krém, s potěšením Vám oznamuji, že už je na světě. Najdete jej na stránkách Makové Panenky.
http://makova-panenka.cz/recepty/prava-budapestska-pomazanka-a-original-ementalsky-salat-retro-podle-byvalych-csn/
Zdravím Vás a pevně věřím, že TO JE ONO. M.P.
Dnes jsem udělal Uherskou pěnu. Vynikající!!!
Dobrý den, Jane. Děkuji za zprávu. A tak málo stačí, že? Uherská pěna je doslova „elegantní“, gurmetská. Pouze delikátní chuť uherského salámu, jemně podmalovaná smetanovým sýrem. Také mi velmi chutná. Děkuji a zachovejte, prosím, stránkám přízeň. M.P.
Mockrát děkuji za váš web,ač věkem mladá, přinášíte retro recepty a jejich oživení s přídavkem dnešních surovin. Jste super,i má dvacetiletá neteř si vás oblíbila. Díky ještě jednou Luboš
Moc děkuji za Vaše recepty,z knih receptury teplé i studené kuchyně.Marně sháním recept na pomazánku na chlebíček Rumcajs.Byla to ostrá zeleninová ,asi ze sterilovaných kapií a sypaný strouhaným sýrem.Za totáče byl k dostání v každém bufetu.Kdyby náhodou někdo znal recept, byla bych ráda.
uheráková pěna stála 3 kačky kelímek a uherák 10 deka 7 korun. ty recepty jdou, ale to není problém udělat. smíchat cokoliv a namazat na veku.
komunistické výrobny byly vyníkající.
Dobrý den, předem vám chci poděkovat za mnoho skvělých rad a receptu. Chtěla jsem vás poprosit, zda nemáte recept na Bulharku takovou co se dělala za socialismu. Moc děkuji za váš čas Šebestová