Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Když řízky z kuřete, tak stehenní kuřecí řízky. Recepty a tipy. Gratinované kuřecí řízky, recept. Tip na vynikající sváteční jídlo. Minimum ingrediencí dá maximální chuť.   Máte chuť na gratinované bazalkové kuře se sýrovou krustou?   Ne? Tak zkuste paprikové gratinované kuřecí plátky s hřebíčkovou rýží. Drůbeží polévka k tomu skoro zadarmo. Rajský salát korunuje dílo. Vaříme vtipně, levně a bez námahy. Gratinování: Když známe princip, jde to i bez receptů. 

titul_gratinnnnn

Chceme-li překvapit své blízké „rafinovaně“ vyhlížejícím pokrmem, je možno vyzkoušet třeba gratinované řízky. A má-li mít maso i trochu neobvyklou letní chuť, stačí pár snítek čerstvé bazalky. Pro ty, kdo nemají rádi jídla aromatická, a nebo pro děti, se hodí gratinovaný kuřecí řízek s paprikovou krustou.

Gratinování: Tajemné slůvko známého obsahu

Gratinované pokrmy, to zní tak nějak moderně, šik a trendy. A také odborně a tedy složitě.  Nic z toho. Gratinovaní znamená konečné zapékání. A proč se tedy nemluví hezky česky, ale používá se pokrouceného francouzského slova gratter (škrábat, seškrabovat)? Protože zapékání je v české kuchařské terminologii  víceznačné.

  1. Zapékat se mohou třeba šunkofleky s uzeným a jiná podobná jídla – v tom případě proléváme celý pokrm vaječnou směsí, která musí ztuhnout.
  2. Když ale řekneme gratinovat, jedná se sice také o zapékání, ale jde nám pouze o závěrečné vytvoření krusty (kůrky) na povrchu. Pokrm se posype něčím spékavým – strouhanka pokapaná sosem, sýr, sýr se strouhankou a podobně nebo pokape bešamelem a pak se v troubě nebo pod grilem svrchu zapeče. Zespoda ale zůstane zavlhlý.

woman-laughing-1437687-1600x1200

Univerzita třetího věku, obor gastronomie

Bez uzardění mohu tvrdit, že jsem na gratinování vyrostla. U našich se gratinovalo stále. Že to zní, jako bychom byli nějaká nóbl rodina? Ale ne, nebyli. To jen táta choval armádu králíků a když je máti pekla, na závěr tu pečínku polila šťávou, posypala strouhankou a dala ještě na chvíli do trouby. Nelíbilo se jí totiž, že by byl ten pečený králík na talíři takový holý, přímo nahatý. Chutnalo to skvěle. Ale že se jedná o gratinování, to jsme nevěděli.

Tuhle jsem se jí zeptala: „Mami, schválně. Jak sypeme pečeného králíka nakonec strouhankou, jestlipak víš, jak se to odborně nazývá?“ Máti lehce škubla hlavou, tím elegantním gestem starých dam. „Jakpak bych nevěděla. Gratinování se tomu říká.“ Tak tím mi vyrazila dech. To slovo jsem od ní nikdy neslyšela. Údivu neměl být konec:  „Kluci v akci tomu tak říkají. Od nich to vím.“

Inu, proč ne. I televize může posloužit jako jako katedra univerzity třetího věku.

Čtěte také:  Rychlý oběd: Kuřecí soté se zeleninou. S čerstvou mátou pomerančovou i bez ní

slepka gratmm

Gratinované kuřecí řízky

Pro gratinování jsem vybrala dva své oblíbené způsoby.

  1. První to budou kuřecí plátky, o jejichž dochucení se postará jen pár snítek čerstvé bazalky a oříšek rokfóru.
  2. Jako druhý představím inovaci starého klasického receptu na smažené paprikové kuře.

V obou případech jsem vařila z vykostěných kuřecích stehen. Doporučuji k následování, protože při použití kuřecích prsíček se nedosáhne takové lahodné šťavnatosti pokrmu. O ceně nemluvě. Vykostit stehno je otázka chvilky, pak už se pokrm dělá sám. A z kostí bude polévka skoro zadarmo.

DSC07911

Gratinované kuře s bazalkou a rokfórem

Suroviny. Opravdu nic víc

  • 1 kuřecí stehno na každou porci
  • Snítka čerstvé bazalky na každé stehno
  • Hrst polohrubé mouky
  • 4 lžíce oleje
  • 20 g rokfóru, nivy nebo jiného ostrého sýra

Vaření ve stylu „racionalizace práce“

Pomocí malého, špičatého a právě přibroušeného nožíku vykostím kuřecí stehna, abych získala celistvý plát i s kůží. Zbylé odřezky a kosti zaliji neosolenou vodou a dám vařit do tlakové hrnce, nepotřebují moc času.

Plátky kuřete prohlédnu, případně překrájím tak, aby zůstaly kůží spojené celistvé porce. Pod kůži nastrkám snítky čerstvé bazalky a maso osolím, ale jen lehce, méně při jiné úpravě (na závěr se použije dost slaný sýr).

DSC07920

Maso naskládám do misky a nechám v lednici chvíli odležet. Mezitím oškrábu nové brambory, dám vařit.

  • Plátky masa obalím v polohrubé mouce (i s tou bazalkou pod kůží).
  • V kastrolu, který lze dávat do trouby rozpálím olej a řízky na něm zprudka opeču.
  • Otočím tak, aby byly kůží nahoru a do poloviny jejich výšky je zaliji vývarem z kostí (z hrnce na vedlejší plotýnce).
  • Přikryji poklicí a dám do trouby.

DSC07933

Do vývaru přidám tolik vody, aby bylo dost na polévku, přisolím a znovu přivedu k varu. Brambory se vaří, tak stáhnu teplotu.

Čtěte také:  Levný oběd: Kapustové závitky s kuřecím masem a s tarhoňou. Vaříme bez plýtvání

Umíchám salát: Papriky rozkrájím na proužky, rajčata na měsíčky, mladou cibuli i s natí na proužky, olivy na polovinu, bazalku jen potrhám. Zakapu olejem, osolím, opepřím – a to je vše, nic víc tento salát „řeckého“ typu nepotřebuje. Jen vychladit.

  • Přecedím vývar z kostí a kůží, vymyji hrnec, přeliji do něj znovu vývar.
  • Oberu zbytky masa z kostí a vrátím do polévky.
  • Přidám dvakrát na špici nože mletého muškátového ořechu, trochu pepře.
  • Ochutnám v případě potřeby dosolím.
  • Jemně nakrájím zelenou nať z jedné cibule, dám do vroucí polévky a zavařím nudle.

Nic víc není třeba, tentokrát žádnou kořenovou zeleninu, ať je jednou také změna. Jen to zkuste.

DSC07943

Nastrouhám kousek rokfóru (nebo jiného sýra) a smíchám s asi lžičkou polohrubé mouky.

  • Odkryji pečínku, opatrně posypu povrch kůží a právě tak opatrně posýpku pokapu sosem z masa.
  • Odkryté vložím do trouby.
  • Sliji brambory.
  • Podívám se znovu na pečínku. Asi už bude akorát, jen se odpařila tekutina. Tak znovu jemně, aniž bych polila maso, přiliji trochu horké vody a ještě dám na malou chvilku do trouby, aby se od kastrolu odlouply napečené částice.

A pak už stolovníci nevědí  co dřív, protože všechno chutná báječně.

  • A mimochodem – spočítejte si náklady. Hned bude jasné, že dopřát si 20 gramů rokfóru na posypání není v tomto případě žádná rozmařilost.

DSC07961

Kuře gratinované v paprikové krustě

Co je třeba připravit

  • 1 kuřecí stehno pro dospělého nebo 1 velké stehno pro dvě menší děti
  • Sladká mletá paprika, sůl
  • Asi 5 + 3 lžíce oleje
  • Polohrubá mouka
  • Hrnek kulatozrnné rýže
  • 1 cibule, tři celé hřebíčky

DSC07887

Jde to rychle od ruky

Kuřecí stehna vykostím, kosti a odřezky dám vařit do tlakového hrnce. Vařím asi 15 minut. Mezitím připravím rýži.

  • Odměřím hrnek rýže, properu ve třech vodách, vysypu do kastrolku, zaliji třemi hrnky vody. Osolím a dám na plotnu.
  • Než se začne vařit, oloupu malou cibuli a píchnu do ní tři hřebíčky.
  • Když se rýže vaří, přidám tři lžíce oleje, snížím teplotu a pět minut vařím.
  • Doprostřed vařící se rýže vložím cibuli, stáhnu teplotu na minimum (jednička u elektrického sporáku) a přiklopím poklicí.

Teď už se bude dělat bez hlídání.

DSC07895

Vykostěné stehno i s kůží přeříznu na dva plátky (které drží kůže). Osolím, posypu paprikou a obalím v polohrubé mouce (nebo je možno mouku smíchat s paprikou a obalit tak.

  • Rozpálím olej, zprudka z obou stran opeču maso, pak je obrátím kůží nahoru,
  • do poloviny podliji vývarem z kostí,
  • povrch posypu vrstvou mouky s paprikou.
  • Dám do trouby.
Čtěte také:  Maminčino kuře jak je připravují v restauracích a jídelnách

Doplním tekutinu odebranou z vývaru, vývar přecedím, oberu maso z kostí a vrátím do vývaru, přidám trochu zeleniny a zavařím libovolnou zavářkou.

DSC07909

Připravím rychlý rajčatový salát – třeba jen rajčata s naťovou cibulí a sladkokyselou zálivkou s olejem (na fotce vlevo).

V tu dobu už bude maso dokonale změklé. Odkryji, ještě trochu posypu zbylou moukou s paprikou a bez poklice nechám chvilku znovu zapéct. Protože je na rýži potřeba víc šťávy, vyndám nakonec opatrně lopatkou maso, šťávu naředím, provařím. A nebo přidám vodu, aniž bych maso vyndávala, ale sos se pak musí provařit velmi patrně, aby nenavlhla krusta. Zahušťovat není třeba, trochu ji sváže mouka z masa.

Z uvařené rýže vyndám cibuli, rýži vidlicí pročechrám a trochu zamíchám.

A můžu zvát ke stolu.

DSC07907mmm

Foto: Snímek smějící se dámy je z fondu serveru freeimages.com, děkuji. Ostatní fotky z přípravy gratinovaných kuřecích řízků (receptar).

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/07/DSC07961.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/07/DSC07961-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbazalka použití v kuchyni,bazalka recepty,bazalka využití,gratinované kuře,gratinování co je gratinování,gratinování význam,gratinovaný kuřecí plátek,gratinovaný steak,hřebíčková rýže,jak gratinovat,jak gratinovat kuře,jak gratinovat kuřízek,jak vařit rýži,kuře na bazalce,kuřecí řízek na bazalce,kuřecí řízek s bazalkou,kuřecí řízek s nivou,kuřecí řízek s rokfórem,kuřecí řízek se sýrem,kuřecí stehenní řízek,kuřecí stehna recepty,kuřízek jinak,kuřízek na bazalce,kuřízek na paprice,kuřízek s bazalkou,kuřízek s nivou,kuřízek se sýrem,pečené kuřecí stehna recepty,rajčatový salát s olivami,rajský salát s olivami,recepty z kuřecího masa,rokfór,stehenní kuřecí řízky receptyKdyž řízky z kuřete, tak stehenní kuřecí řízky. Recepty a tipy. • Gratinované kuřecí řízky, recept. • Tip na vynikající sváteční jídlo. • Minimum ingrediencí dá maximální chuť.  • Máte chuť na gratinované bazalkové kuře se sýrovou krustou? •  Ne? Tak zkuste paprikové gratinované kuřecí plátky s hřebíčkovou rýží. • Drůbeží polévka...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.