Eintopf, jídlo z jednoho hrnce. Původem z Německa, doma je na celém světě
Eintopf, pokrmy z jednoho hrnce, německé recepty. • Pořídili jste si pomalý hrnec? Případně hrnec multifukční? • Nebo zkrátka nemáte zálibu v půldenním tanci kolem sporáku? • Hledáte funkční recepty?…
Živáňská pečeně. Má svoje kouzlo i v 21. století?
Živáňská pečeně zhotovená doma v troubě. • Znáte živáňskou pečeni? • Víte, co je pro ni charakteristické? • Živáňská pečeně a živáňská jehla. • Živáňská není totéž co ražniči. •…
Džuveč s tuňákem. Hledání ztraceného času. Pomůžete?
Džuveč s tuňákem, rekonstrukce někdejší pochoutky. • Kdo měl rád džuveč s tuňákem? • Odkud přicházela kdysi oblíbená rybí specialita? • Proč nelze opatřit přesnou recepturu obsahu balkánské konzervy? •…
Srbské žebírko lepší než podle staré receptury. V čem nastala změna?
Vepřové srbské žebírko, receptura ČSN + současný recept. Kotleta, žebírko a pečeně, kde je rozdíl? • Žebírko nejsou žebra. • Jak se připravovalo srbské žebírko, když retro časy byly "nyní?"…
Játra nemusejí končit jen na cibulce nebo s omáčkou. Receptury ČSN pro úpravy jater
Tepelně upravená játra, starší receptury. • Proč vymizely starší recepty na úpravu jater? • Kdo má rád játra není trumpeta. • Jak se kdysi upravovala játra v československých restauracích? •…
Slepice: Vařit ze slepice je práce, která přináší samé dobré výsledky
Vařená slepice, recepty, tipy. • Proč vařit slepici? Protože má chutné maso. • Co je nejcennější z vařené slepice? Slepičí bujon. • Slepičí vývar není stejný jako vývar z kuřete.…
Sekaná z bufetu, nikoliv od babičky. Receptury ČSN
Ve velkém vyráběná sekaná pečeně. • Byla tak chutná, anebo vzpomínky na ni zkresluje čím dál vzdálenější doba její "slávy"? • Podle jakých receptur se v dobách "reálného socialismu" připravovala…
Mozek „jako mozeček“ a další recepty na úpravu mozečku v české kuchyni
Jateční mozek v české kuchyni, recepty. • Ceněná lahůdka, v celém světě uznávaná delikatesa. • Jak upravit mozek, nejcennější orgán, který se může ocitnout na talíři? • Mozek "jako mozeček".…
Levné jídlo: Curried sausages, párky v karí omáčce prý nikdy nevyšly z módy
Curried sausages, párky na karí, britský tip na levné jídlo. • Curried sausages není top britská specialita, a přesto se počítá k jídlům z nejoblíbenějších. • Curried sausages nepatří k…
Játrová omáčka bez kusů jater. Staré i novodobé recepty
Játrová omáčka, recepty. • Přílohu pouze s omáčkou? • Proč ne? A nemusí k tomu vést pouze šetření (na jídle). • Když někdo maso nemá rád. • Když někomu příloha…
Retro: Vaječná smaženka na chleba? I vaječný řízek z bufetu měl svou normu
Vaječný řízek zdobený, ČSN 61201. • Vaječný řízek na chlebu je jeden z rudimentů socialistické studené kuchyně. • Studené kuchyně? • Vaječný řízek se přece smažil! • Zdoben hořčicí, okurkou…
Spätzle, spaetzle, špecle. Přivítejme národní pokrm sousedů
Spätzle, spaetzle, špecle, recepty, triky. • Svět nás učí. • Tak proč se nepoučit v německé gastronomii? • Špecle jsou německá národní specialita. • Samostatné jídlo i univerzální příloha. •…
Kapr na černo. Jak bude v současnosti chutnat? Vrátíme jej na vánoční či velikonoční stůl?
Kapr na černo, recepty, zkušenost. • Pojídáte kapra v úpravě na černo? • Chutná vám kapr na černo? • Vyzkoušeli jste kapra na černo? • Kapr na černo se v naší zemi vaříval…
Plumlovský řízek se dočkal padesátin
Plumlovský řízek, regionální hospodská specialita, recept. • Kdo ví, co je plumlovák? • Jak se do menu restaurací zapsal Páclův plumlovský řízek. • Padesáté výročí regionální speciality. Je to důvod…
Recepty: Polská omáčka nemusí být jen s vařeným jazykem
Polská omáčka, recepty. • Kdo zná polskou omáčku? • A kdo má polskou omáčku v oblibě? • Polská omáčka nemusí být jen k vařenému jazyku. • Polské omáčce svědčí i…