Vepřová kotleta v rosolu na sváteční stůl. Žebírka v aspiku
Kotleta v aspiku, původní československá receptura + další tip. • Je to sulc? • Není to sulc. • A přece má pokrm se sulcem něco společného: Vepřové maso a rosol.…
Krtkův dort: Upečeme menší verzi oblíbeného dětského zákusku
Krtkův dort, domácí recepty. • Proč krtkův dort, v originále Maulwurfkuchen? • Protože vypadá jako krtina, krtkem navršený kopeček zeminy. • Nechceme kupovat tovární směs na přípravu krtkova dortu? •…
Akce: Perníková chaloupka!
Perníková chaloupka, recepty, tipy, praktické postřehy. • Překvapení pro předškolní děti. • Perníková chaloupka není na okrasu, je pro děti. • Perník na chaloupku by měl být chutný. • Pečete…
Eintopf, jídlo z jednoho hrnce. Původem z Německa, doma je na celém světě
Eintopf, pokrmy z jednoho hrnce, německé recepty. • Pořídili jste si pomalý hrnec? Případně hrnec multifukční? • Nebo zkrátka nemáte zálibu v půldenním tanci kolem sporáku? • Hledáte funkční recepty?…
Živáňská pečeně. Má svoje kouzlo i v 21. století?
Živáňská pečeně zhotovená doma v troubě. • Znáte živáňskou pečeni? • Víte, co je pro ni charakteristické? • Živáňská pečeně a živáňská jehla. • Živáňská není totéž co ražniči. •…
Když v lese najdeme kotrč kadeřavý, uvaříme nepravou „dršťkovou“ polévku
Kotrč kadeřavý, recept na nepravou "dršťkovou" polévku z kotrče. • Komu vadí hovězí vnitřnosti, ale chutná mu dršťková polévka, může oblíbený přesnídávkový pokrm uvařit z kotrče kadeřavého. • Chce to…
Čatní (chutney): Jak si poradit s domácí výrobou tradiční indické pochutiny?
Čatní (chutney), české a domácí recepty, tipy. • Indická inspirace pro české (moravské, slezské) domácí výrobce. • Čatní - chce to odvahu. • Proč se nerozhlédnout po světě? • Naladit…
Opomíjené mirabelky zastanou v kuchyni místo kulturního ovoce. Vyzkoušíte?
Využití mirabelek v kuchyni, recepty, tipy. • Mirabelky - pomíjený zdroj jedlého ovoce. • Mirabelky jsou zdarma. • A je to vůbec jedlé? • Proč někdy "ohrnujeme nos" nad mirabelkami?…
Džuveč s tuňákem. Hledání ztraceného času. Pomůžete?
Džuveč s tuňákem, rekonstrukce někdejší pochoutky. • Kdo měl rád džuveč s tuňákem? • Odkud přicházela kdysi oblíbená rybí specialita? • Proč nelze opatřit přesnou recepturu obsahu balkánské konzervy? •…
Kvašáky, mléčně kvašené okurky. A jak se připravují u vás doma?
Mléčně kvašené okurky, kvašáky, recepty. • Kvašené okurky jsou jiné než okurky kyselé. • Kvašáky kvasí v solném nálevu. • Kvašené okurky bývaly symboly některých poutí. • Na chuť máčených…
Srbské žebírko lepší než podle staré receptury. V čem nastala změna?
Vepřové srbské žebírko, receptura ČSN + současný recept. Kotleta, žebírko a pečeně, kde je rozdíl? • Žebírko nejsou žebra. • Jak se připravovalo srbské žebírko, když retro časy byly "nyní?"…
Samosběr ovoce úplně zadarmo? Ostružiny! Ostružinová marmeláda, cuketový perník s ostružinami
Ostružinová marmeláda, ostružinový perník, recepty. • Ostružiny jsou zdarma pro všechny, kdo si je nasbírají. • Marmeláda z lesního ovoce, marmeláda z ostružin. • Moučníky s ostružinami - letní aktualizace…
Játra nemusejí končit jen na cibulce nebo s omáčkou. Receptury ČSN pro úpravy jater
Tepelně upravená játra, starší receptury. • Proč vymizely starší recepty na úpravu jater? • Kdo má rád játra není trumpeta. • Jak se kdysi upravovala játra v československých restauracích? •…
Slepice: Vařit ze slepice je práce, která přináší samé dobré výsledky
Vařená slepice, recepty, tipy. • Proč vařit slepici? Protože má chutné maso. • Co je nejcennější z vařené slepice? Slepičí bujon. • Slepičí vývar není stejný jako vývar z kuřete.…
Паска, paska. Velikonoční ukrajinský sladký chlebíček je nazdobený příbuzný mazance
Paska, пaска, velikonoční chleba, ukrajinský recept. • Co je paska. • Jaký je rozdíl mezi paskou a paschou? • Jak upéct pasku. • Zdobení pasky. • Které suroviny vybrat v…