Brynzové halušky, pozdrav ze Slovenska
Brynzové halušky, recept. • Halušky s brynzou jsou atributem Slovenska. • Kde si nejlépe pochutnat na brynzových haluškách? • Jak si halušky s brynzou připravit doma? • Víte, co je…
Grenadýrský pochod a uhlířina. Pokrmy levné, syté, bezmasé, postní. A chutné
Grenadýrský pochod a uhlířina, recepty. • Pro někoho vzpomínka na dávné jídlo, pro jiného velká neznámá. • Grenadýrský marš je vojenské jídlo známé i ve světě. • Uhlířina je skoro…
Vepřové ragú po zahradnicku. K mrkvi a bramborám ještě alespoň dva druhy zeleniny
Vepřové ragú po zahradnicku, recept. • Nakrmíme čtyři lidi čtvrt kilem masa? Nakrmíme, když uvaříme vepřové ragú s mrkví a bramborami. • Hledím, aby k bramborám a mrkvi přišly ještě…
Pečené plněné cibule s nastavovanou kaší: Menu šité Paní Zimě na míru
Pečené plněné cibule s nastavovanou kaší, recepty. • Čím naplnit cibuli? • A jak cibuli naplnit? • Plní se syrová, nebo vařená cibule? • Lze cibuli naplnit tak, aby ji jedli i vegetariáni?…
Vaříme bez masa: Zapečené brambory s cuketou nebo brambory s květákem zapečené v bešamelu
Zapečené brambory, bezmasé recepty. • Co s mladou cuketou? Zapečené brambory! • Na čem si ještě pochutnat? Na bramborách zapečených s květákem. • Tradiční vejce, obligátní sýr, anebo jemný bešamel na zapékání?…
Dušené kopřivy na cibulce s bramborovou roládou a kopřivové polévky silné „jako hrom“
Špenát z kopřiv. Kopřivy dušené na cibulce a kopřivové polévky - recepty. • Proč v Česku říkáme, že jíme špenát, když máme na talíři kopřivy? • Jak se připravují dušené kopřivy?…
Krokety jako kuličky, placičky, pavézky i malé šišky: Prostě chutná příloha k omáčkám a dušené zelenině, ale i samostatné jídlo
Přílohové krokety, recepty. Krokety, kroketky, smaženky, opečenky, pavézky, placičky – mnoho názvů, ještě víc receptur. • K čemu se krokety hodí a k jakým jídlům krokety nepodávat. • Prý jsou krokety „totálně out“.…
Francouzský salát, originální receptura podle bývalých československých norem
Francouzský salát, původní receptura ČSN 50147. • Salát bezmasý, a přesto výživný? • Salát zeleninový, a přece nenadýmavý? • Salát k řízku, na chlebíčky, na obložená vejce, salát jen tak k housce? • To vše…
Buřtguláš? Bramborový guláš s masem nebo se zeleninou je také výtečný
Bramborový guláš, recepty. • Bramborový guláš od A do Zet. • Bramborový guláš nemusí nutně být „buřtguláš“. • Všechno chce své. • Jak se různé typy brambor „chovají“ při vaření guláše. • Kterou uzeninu…
Škubánky: Starodávná jídla „frčí“, tak proč nevyzkoušet třeba škubánky s mákem?
Staročeské škubánky/kucmoch, recept. • Bramborové škubánky s mákem, obyčejné jídlo časem zaváté. • Jedli jste někdy škubánky? Co je kucmoch? • Budou současné škubánky s mákem chutnat jako od babičky? Budou. • Proč dospělým…
Francouzské brambory na 7 způsobů. Zapečené brambory se salámem, uzeným i kuřecím masem
Zapečené brambory, recepty. • Proč jsou francouzské brambory tak oblíbené? Protože jsou české. • Proč není žádný kastrol na zapečené brambory dost velký? Protože jsou výtečné. • Francouzské brambory z vařených brambor, nebo…
Chlupaté knedlíky: Tentokrát v parním hrnci nebo s přídavkem celozrnné mouky
Chlupaté knedlíky, recepty a zkušenosti. • Z jakých brambor dělat chlupaté knedlíky? Ze syrových brambor, mouky a vajec. • Co s vodou po vaření chlupatých knedlíků: rady Rádce z Předmostí. • Bolí vás…
Bramborový salát bez majonézy: Vídeňský, recepty Mistra Vrabce, podle norem a další
Bramborový salát bez majonézy: recepty a tipy. • Bramborový salát jako od babičky? Raději jen jednou za rok. • Bramborový salát od prababičky? Proč ne! • Dříve velmi lehký, potom…
Bramborové placky od babičky vs. slovenské lokše z vařených brambor
Bramborové placky - recept od babičky • Bramborové placky z vařených brambor, to jsou „opravdicky pravé“ bramborové placky. • Dáte si klasické bramborové placky s povidly nebo makovou nádivkou? • Co je to…
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem či jablkové knedlíky? Každému podle chuti
Bramborové knedlíky od babičky? Recept na bramborové knedlíky plněné uzeným masem nebo jablky. • Dvě mouchy jednou ranou. • Nejjednodušší bramborové těsto. • Knedlíky: Pro pány s uzeným, pro dámy…