Cizrna: Výborné recepty. Cizrnová polévka, cizrnová pomazánka, karbanátky a další pokrmy z cizrny
Cizrna: výborné recepty a tipy na využití v české kuchyni. Cizrna alias římský hrách. • Cizrna mýtů zbavená. • Jak cizrnu vařit a cizrna v receptech. Česká jídla z cizrny: cizrnová…
Sirob. Povídání o sladké řepě, kostce cukru, ale hlavně o vaření sirobu doma
Domácí výroba sirobu, návod. • Syrob nebo sirob? • Zpátky do školních lavic. • Jak jeden úraz proslavil české cukrovarníky. • Sirob, pochutina patřící k době řepné sezony. • Sirob milovaný, sirob…
Dva pokusy s kondenzováním mléka: slazené a na jogurt. Co dopadlo líp?
Domácí kondenzované mléko, návod. • Salko nebo kondenzované slazené mléko? • Proč je Salko salko? • Vyplatí se domácí kondenzace? • K čemu slazené kondenzované mléko využít? • Pokus: Domácí…
Kouzlíme se starým mlýnkem na ovoce po babičce: Výroba rybízové marmelády z černého rybízu
Mlýnek na ovoce po babičce a marmeláda z černého rybízu. • Byl jednou jeden mlýnek. • Jak se mlýnek vydal do světa. • Konec mlýnků v Čechách? • Jak se používá odšťavňovací…
Aby byly polévky jako od babičky, stačí dodržovat klasická pravidla
Polévky jako od babičky. • Proč naše babičky uměly vařit polévky? • Co dřív musela znát každá „prostá“ hospodyňka. • Jak volit polévku k hlavnímu jídlu. • Kde děláme chyby při…
Vaření v páře: Parní hrnec vaří zdravě a velmi chutně. Recepty pro parní hrnec navrch
Vaření v páře. Jak vařit v parním hrnci. • Není parník jako parník. • Parní hrnec pro nemocné i labužníky. • Proč vařit v parním hrnci? • Parní hrnec není zbytečná investice ani…
Domácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře. Chutnají skvěle a přijdou na pár korun
Domácí celozrnné housky a rohlíky jako od pekaře. • Recepty na celozrnné a tmavé domácí pečivo. • Báječné celozrnné housky za pár korun. • Konečně dost slunečnicových semínek na rohlíku. •…
Kalendář sběru planých léčivek je nepostradatelný pomocník bylinkářů
Kalendář sběru bylin – základní pomůcka sběrače. • Co nenosíme v hlavě, máme v bylinkovém kalendáři. • Bylinky nepočkají. • Moderní technika poslouží i při sběru bylinek. • Jen zkušená babka kořenářka se obejde bez bylinkového kalendáře…
Česnek medvědí: pěstování, kde rád roste, sběr a jak medvědí česnek uchovat
Česnek medvědí: praktické osobní zkušenosti. • Kde roste a jak jej sbírat. • Míry a váhy česneku medvědího. • Jak uchovat medvědí česnek? • Domácí pěstování česneku medvědího. • A kde se…
Všechno, co je třeba vědět o fazolích. Praktické tipy, rady a zkušenosti
Praktické rady pro vaření fazolí. • Kolik suchých fazolí je třeba na jednu porci? • Proč odborníci doporučují jíst fazole? • Brouk v hlavě a brouk ve fazolích. • Jak to…
Co to je, když se řekne „divoké koření“ + recepty na vepřové a kuře na divoko
Co je divoké koření? • Jak divoké koření chutná? • K čemu se divoké koření používá? • Maso na divoko, česká klasika. • Zdravotní účinky divokého koření. • Dva recepty:…
Bylinky, bylinkové směsi a „babské rady“ na rýmu, kašel a nemoci z nachlazení
Co uleví od kašle a rýmy? • Kdy pomohou bylinky. • Jak vybrat správnou léčivku. • Bylinky jako prevence? • Bylinné směsi na nemoci z nachlazení. • "Babské rady" - 10 předávaných způsobů lidové…
Pravá domácí majonéza a poctivá tatarka. V testech kvality by obstály na výbornou
Domácí majonéza snadno, rychle, levně. • Majonéza bez „eček“. • Aby se majonéza povedla. • Jak napravit sraženou majonézu. • Proč kupovat tatarku? • Tatarská omáčka je produkt, nikoliv surovina. • Majonéza…
Závěsný adventní věnec z přírodnin vlastní výroby. Jak na to? Tady je inspirace
Závěsný adventní věnec nebo vánoční věnec. • Adventní věnec z přírodnin. • Výroba adventního věnec na míru. • Inspirace: Věnec na dveře, který nic nestojí. • Adventní věnec „za hubičku“. •…
Výroba domácí hořčice: Bez domácí hořčice se už neobejdu
Domácí hořčice na každý stůl. • Hořčice mýtů zbavená. • Tajemství výroby hořčice odhaleno. • Víme, kde se dělá chyba. • Opisovat se nemá. • Opravdu vyzkoušený recept na domácí hořčici. • Hořčice zdravá, hořčice…