Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Cuketové karbanátky, chlupaté knedlíky, cuketové placky, recepty a tipy. Cuketové karbanátky, nejjednodušší letní vaření.   Smažit cuketové karbanátky, anebo péct karbanátky v troubě?  Kdo Československo seznámil s cuketami?  Jak uvařit cuketové chlupaté knedlíky.  „Cuketové bramboráky“: Není to protimluv?  Cuketové placky smažené nebo pečené v troubě? 

1_recepty-z-cukety-placicky-placky

Cuketa na všechny způsoby. A přece asi nejčastěji upravená do podoby karbanátků a česnekem kořeněných placek. Od cuketových smažených placek je jen krok k cuketovým chlupatým knedlíkům – těsto má podobný základ. Notoricky známé cuketové produkty nepotřebují recepty. Tak snad jen troška vlastních zkušeností z jejich přípravy.

Vivat, vivat cuketa!

Cuketa, jedna z mnoha podob tykve obecné (Cucurbita pepo), je rostlina, která při minimální zahradníkově péči vyprodukuje velké množství univerzální jedlé rostlinné hmoty. Rostlinný materiál – téměř bez chuti, zápachu a valných nutričních hodnot  je od poloviny 80. let minulého cuketa_obri_sirky_mpstoletí stálou letní kulinářskou výzvou. Rukavici (elegantní rukavičku) československému lidu tehdy hodila herečka Jana Štěpánková, která by podle současné panující módy mohla oprávněně používat jméno Jana Cukína Štěpánková.

A tak se v Česku a na Slovensku každé léto cukety vaří, pečou, smaží, dusí, zavařují, plní, zapékají, rozvářejí. Vyrábějí se z nich „řízky“, chlupaté knedlíky, „bramboráky“, karbanátky i „karbenátky“. Proč předstírat, že stojíme mimo hlavní proud? Vivat cuketa!

Cuketové karbanátky nepotřebují reklamu

2_cuketove-placicky

Opravdu nebudu vypisovat, jak oloupu cuketu, nastrouhám jim vymačkám tekutinu, spojím vejcem, zahustím strouhankou a okořením podle nálady. Cuketové karbanátky, to je východisko:

  • když v létě není nápad co vařit,
  • když nevíme jak naložit s cuketou,
  • když je mrazák prázdný, v lednici tak akorát dvě vajíčka a nechce se jít na nákup.

3_cuketa-nejlepsi-recepty

Cuketové placičky: Co je dobré vědět

Cuketové karbanátky/placičky dokáže udělat každý. Tak jen rekapitulace:

  • Na cuketové karbanátky se víc hodí starší vyzrálé cukety, které jsou méně vodnaté a mají pevnější dužinu.
  • Strouhanou cuketu lze zahustit strouhankou, polohrubou nebo hrubou moukou, vařenými krupkami, obilninovými vločkami, kukuřičnou krupicí, hraškou…
  • Ke strouhané cuketě lze přidat mleté nebo jemně sekané tepelně upravené maso, uzené maso nebo uzeninu, sýr. Protože se cuketové karbanátky smaží krátce, přidané syrové maso by se neupravilo dostatečně.
  • Z hmoty se tvarují placičky, které lze smažit hned, anebo před smažením obalit ve strouhance (zpevní se tím tvar a je-li v hmotě sýr, nebude vytékat a připalovat se). Hmotu, ve které je víc vajec, je možno lžicí přímo nalévat do rozpáleného tuku. 
Čtěte také:  Ražniči chutná i "baví". 10 osvědčených receptů na špízy na špejli, na plechu v troubě i v remosce

4_cuketove-karbanatky-smazene-v-troube

Cuketové placičky smažit, anebo péct v troubě?

Před pár lety se v zrodila idea, že pokrmy budou méně tučné, když je místo smažení budeme péct v troubě.

No, ono to je tak: „Smažení je jiná technologie než pečení.“ S pokrmem smaženým v tuku se děje něco jiného než s pokrmem pečeným v troubě. Už proto zákonitě výsledky musejí být jiné.

5_placicky-z-cukety

A s tím tukem: I plech je třeba pomastit, jinak bude karbanátek suchý jako troud a nebude chutný. Na tukem pomazaném plechu se karbanátky pečou z jedné strany, pak se otočí a dopečou ze strany druhé. Všechen tuk z plechu se do nich vsákne a výsledkem jsou trupenaté, přesušené, tvrdé placky, mnohem mastnější než karbanátky smažené v tuku.  Proč jsou mastnější?

  1. Protože při smažení se prudce vytvoří pevná krusta, která udrží vnitřek karbanátku měkký a další tuk nenatahuje. Tuk ze smažené kůrky se snadno ubrouskem odsaje. 
  2. Při pečení se pozvolna propéká karbanátek v celé síle vrstvy a postupně vstřebává tuk. Karbanátek je pak tvrdý a mastný i uvnitř.

Ne nadarmo staří Mistři kuchaři nezaměňovali smažení s pečením. Vlastně jaképak další řeči. Kdo nevěří, ať na zkoušku udělá cuketové karbanátky tak i tak, a potom předloží obě verze rodině nebo partnerovi. Praxe je nejlepší učitelka vaření. 

6_cuketa-chlupate-knedliky

Chlupaté knedlíky z cukíny

„Dobrý den, paní Jano Štěpánková, česká herečko. 

Děkuji Vám za odvedenou práci v oblasti prezentace a PR cuket mezi českými zahrádkáři a domácími kuchaři. Vlastně cukín nebo židovských okurek, jak jste tehdy v osmdesátých letech cukety nazývala. Představte si, že si na tu cukínovou televizní premiéru v Receptáři nejen na neděli pamatuji. Byla jsem ve věku, kdy mě nějaké zahradničení absolutně nezajímalo, televize dokonce běžela v sousední místnosti, a přesto si pamatuji skoro každé Vaše slovo. Mezi pokrmy, které lze z cukety připravit, jste tehdy jmenovala i chlupaté knedlíky.

Jsem už dávno „velká holka“, zahradničení mě už zajímá, cukíny pěstuji a chlupaté knedlíky z nich vařím. Tak Vám děkuji – za pěstitele i domácí kuchařky.“

7_recepty-na-jidlo-z-cukety

Letní menu: Kuřecí „výpečky“, „sladké“ letní zelí, cuketové chlupaté knedlíky.

Čtěte také:  Krokety jako kuličky, placičky, pavézky i malé šišky: Prostě chutná příloha k omáčkám a dušené zelenině, ale i samostatné jídlo

Z cuket stejně jako z brambor

Chlupaté knedlíky z cuket připravuji naprosto stejně jako chlupaté knedlíky z brambor. Strouháním cukety dost rozbřednou. Aby bylo těsto pevnější a nudličky delší, nakrouhám je v elektrickém strojku (nástavec na krouhání zeleniny). Není pak třeba vymačkávat tolik puštěné tekutiny, jako při ručním strouhání

  • Na chlupaté knedlíky jsou vhodnější vyzrálé cukety.
  • Chlupaté knedlíky z cuket vařím stejně jako chlupaté knedlíky na páře – v parním hrnci. Je to sázka na jistotu. Vaření cuketových knedlíků ve vodě nemám vyzkoušeno. Třeba se někdo podělí s vlastními zkušenostmi…

8_testo-na-cuketove-bramboraky

Cuketové placky, „cukeťáky“

Cuketové placky, cukeťáky. Nikdo mne nemůže donutit vyslovit – neřku-li napsat – „cuketové bramboráky“ nebo „bramboráky z cuket“. To snad by už bylo lepší uchýlit se k regionální mluvě a cuketové placky nazvat „strouhanec, kramfleky, cmundu, křápance z cukety“Jenom ne ty „cuketové bramboráky.“ 

U placek ze strouhaných cuket, které se připravují i koření stejně jako jejich bramborová předloha (viz recepty na bramboráky), rovněž není třeba vypisovat pracovní postup. Stejně jako u karbanátků postačí jen vyzvednout  některé body.

  • Čím starší cuketa, tím lepší = vykřupanější placky.
  • Mladá cuketa pustí hodně tekutiny. Když se ve stejnou dobu vaří polévka, tekutinu do ní přidám.
  • Stejně jako u bramboráků je možno těsto kromě mouky zahustit i strouhankou nebo ovesnými vločkami. Celiaci sami vědí, které přípravky se jim na zahušťování osvědčily a strouhanou cuketu zahustí po svém.
  • Smažit na sádle je lepší než na oleji – pro chuť a pro větší křehkost placky.

10_bramborak-z-cukety

Cuketové placky na plechu

Péct placky v troubě – stejný novodobý „vynález“, který vede jen ke snížení kvality pokrmu. Těsto je třeba roztírat na pečicí papír.

  • I když se papír pomastí, výsledek není nijak valný.
  • Když se papír nepomastí, výsledkem je jen česnekem a majoránkou chutnající tupé plnidlo útrob.
Čtěte také:  Omeleta s žampiony a hráškem, smetanové brambory a cuketový salát. Uvařeno bude do půl hodiny

Dle mého soudu: Je to jen škoda surovin a elektrické energie. Před smrtí hladem to zachrání, ale česká gastronomie už je, řekla bych, trochu dál. Ovšem je to pouze můj názor.

11_bramboraky-z-cukety-a-brambor

Smažené cuketové placky kořením jako bramboráky. Stejně tak, má-li být cuketová placka něčím plněna, těsto dochutím jen solí, pepřem, nanejvýš kmínem, aby se chuť netloukla s kořeněnou náplní.

12_co-s-cuketou-cuketova-placka

Foto: Všechny fotky k článku o cuketových plackách, placičkách a knedlících (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/3_cuketa-nejlepsi-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/07/3_cuketa-nejlepsi-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbramborák z cukety,bramborák z cukety recept,bramboráky z cukety a brambor,chlupaté knedlíky z cukety,chlupaté knedlíky z cukety na páře,co s cuketou,cuketa cukína židovská okurka,cuketa jana štěpánková,cuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,cuketa recepty bramborák z trouby,cuketové bramboráky,cuketové karbanátky,Cuketové karbanátky pečené na plechu,Cuketové karbanátky pečené v troubě,Cuketové karbanátky recept,Cuketové karbanátky s masem,Cuketové karbanátky s uzeninou,Cuketové karbanátky s uzeným masem,Cuketové karbanátky se sýrem,Cuketové karbanátky smažené,cuketové placičky,cuketové placičky v troubě,cuketové placky,cuketové placky jako bramborák,cuketové placky v troubě,cuketové recepty,cuketový bramborák,cuketový bramborák na plech,cuketový bramborák s ovesnými vločkami,cuketový bramborák smažený,jak na chlupaté knedlíky z cukety,jak na Cuketové karbanátky,jak na Cuketové karbanátky na plechu,jak na Cuketové karbanátky v troubě,jak se dělají Cuketové karbanátky,jak udělat Cuketové karbanátky,jak zpracovat cuketu,jídla z cukety,nejlepší recepty z cukety,placky z cukety,pokrmy z cukety,recept z cukety,recepty na cuketu,recepty na jídlo z cukety,recepty s cuketou,recepty z cuketyCuketové karbanátky, chlupaté knedlíky, cuketové placky, recepty a tipy. • Cuketové karbanátky, nejjednodušší letní vaření. •  Smažit cuketové karbanátky, anebo péct karbanátky v troubě? • Kdo Československo seznámil s cuketami? • Jak uvařit cuketové chlupaté knedlíky. • 'Cuketové bramboráky': Není to protimluv? • Cuketové placky smažené nebo pečené v troubě? • Cuketa na všechny způsoby....Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.