DSC02750Makrobiotické recepty? Makrobiotika po česku. Nejlevnější karbanátky na světě. Za stovku nakrmíme 30 dětí. Táborové recepty. Karbanátky v troubě. Mňamózní karbanátky se neříká. Pšeničné karbanátky pro zdraví.

Karbanátky z pšeničných vloček jsou tak chutné a levné, že by si zasloužily trvalé místo ne pouze v úsporné a vegetariánské kuchyni, ale i v „recepturách“ jídel pro dětské tábory a podobné akce. Vzhledem k tomu, že hlavní surovinou jsou pšeničné vločky, obstojí obilné karbanátky i před přísným soudem výživových specialistů. Pšeničné karbanátky lze upéct v troubě, což sníží spotřebu tuku a ušetří trochu práce.

Pšeničné vločky jsou jiné než ovesné

Pšeničné vločky se na českém trhu objevují nevyzpytatelně. Někdy je najdeme v regálech i té nejzapadlejší venkovské „sámošky“, jindy o ně v běžné obchodní síti nezavadíme i několik let.

Pšeničné vločky nejsou stejné jako ovesné. Už od pohledu je  patrno, že se jedná o rozdrcené neoloupané zrnko. Pšeničné vločky jsou tvrdší a ostřejší. Na müsli se nehodí, ani po několikahodinovém namočení by nezměkly tak jako ovesné. Pšeničné vločky jsou ovšem lahodnější na chuť – ostatně, ne náhodou si lidé pro své potřeby vyšlechtili pšenici a výživný oves ponechali koníkům.

  • O pšeničných vločkách se píše, že obsahují vápník, železo, hořčík, vitamin A a E, vitaminy skupiny B. Tak snad to je pravda.
  • Že pšeničné vločky fungují jako „kartáč“ na střeva, tak to pozná každý konzument.

DSC02738

Příběh pšeničných karbanátků

Nevím, zda byly pšeničné vločky na českém trhu ještě před rokem devadesát. Já je zaznamenala až po něm. V tu dobu se k nám překotně valilo vše, co do té doby mělo na hranicích červenou – mimo jiné i různé stravovací směry. Makrobiotika, kterou před rokem 1989 vyznávala jen hrstka lidí, se stala obrovskou módou a české potravinářské firmy na ni reagovaly pružně: v obchodní síti se objevilo tak zvané sójové maso, a také pšeničné vločky. Jenže – co s nimi?

DSC02740

Docela si dovedu představit, že se karbanátky z pšeničných vloček zrodily jako odpověď českých hospodyněk na makrobiotickou vlnu. Jednoho dne nějaká paní Věrka, Hanka nebo Slávka zoufale stála nad hrncem, v němž lpěla kompaktní hrouda – výsledek pokusu uvařit pšeničné vločky. „Přece to nevyhodím, stálo to deset korun! Když to drží v hrnci, bude to držet i na pánvi.“ Vzala masový mlýnek, vločky pomlela, aby přestaly škrábat v puse. Do směsi přidala vejce, česnek, sůl pepř a majoránku, maličko zahustila strouhankou a osmažila. Světe div se, rodina žadonila o přídavky.

  I kvasnice mohou být chutné aneb Jak se dostat droždí na kobylku

Se svým nápadem se dost možná paní Věrka, Hanka nebo Slávka dopisem pochlubila do televizního receptáře Přemka Podlahy – a pšeničné karbanátky opanovaly zemi.

060717 tábor grimmovy doly 064

Pšeničné karbanátky z táborového receptáře

Také jsme pšeničné karbanátky dělali, hlavně dětem na stanových táborech. V sešitě táborových receptů jsem našla dobovou poznámku, že se z 1000 g pšeničných vloček udělá 70 karbanátků. Cena všech surovin byla asi 100 korun, nejdražší byl olej. Měly nesporné výhody:

  1. Dětem skutečně chutnaly.
  2. Dělali jsme jen ze samých dobrých až zdravých surovin.
  3. Vločky mohly být v zásobní truhle bez rizika, že se zkazí.
  4. Výrobní cena karbanátků byla tak nízká, že jsme jimi „dorovnávali“ denní normy překročené třeba nákupem masa.

DSC03036

Pšeničné vločky pak na čas zmizely z trhu. Nebo jsem jen byla nepozorná? Nedávno jsem je objevila, tak jsem karbanátky zase zkusila. Akorát, že jsem je nesmažila na pánvi, ale upekla v troubě, aby nebyly moc mastné. Pokusná skupina obyvatel ve věku od šesti do dvaašedesáti let vyhodnotila, že jsou pšeničné karbanátky chutnévýtečné.

  • (Hodnocení jako „mňamózní karbanátek“ nebo „karbanátek-mňamka“ neuvádím, protože tento slovník nepodporuji.)
  • Při současné ceně potravin a nižší spotřebě oleje vycházejí pšeničné karbanátky ještě levněji, než v době své první slávy.

DSC02755

Pšeničné karbanátky: Recept

Suroviny

  • 300 g suchých pšeničných vloček
  • 2 až 3 vejce
  • 4 až 6 stroužků česneku
  • Polévková lžíce sádla nebo 2 lžíce oleje
  • 1 střední cibule
  • 4 lžíce strouhanky + strouhanka na obalení
  • Sůl, pepř, majoránka
  • Trocha oleje na pečení nebo víc oleje na smažení

Pracovní postup

  • Pšeničné vločky zalijeme vodou (dvojnásobný objem), přivedeme k varu, uvaříme do zhoustnutí a změknutí, pak odstavíme a necháme vychladnout.
    Původní receptura doporučovala vločky uvařit ve větším množství vody, scedit a pak rozemlet na masovém mlýnku. To se mi jeví jako zbytečné. Jednak jsme si už zvykli na drsnější strukturu celozrnných pokrmů, jednak v hmotě zůstanou všechny vyvařené dobré složky pšenice. A také je méně práce a nádobí.
  • Než vločky vychladnou, drobně pokrájíme cibuli a osmažíme ji na tuku dozlatova.
  • Vychladlé vločky překlopíme do mísy, přidáme cibulku i s tukem, rozetřený česnek, vejce, sůl, pepř a majoránku. Důkladně promísíme. Podle konzistence hmoty přidáme trochu strouhanky – asi čtyři lžíce.
  Co k lehké večeři? Plněné papriky nebo plněný zelný list. Dnes ale trochu jinak

DSC02742

  • Pečicí plech polijeme tukem, stačí asi 50 ml, ale musí být slabší vrstvička, nikoliv jen „film“.
  • Na prkénko nasypeme strouhanku. Lehkou rukou vytvoříme placičky (pavézky), obalíme ve strouhance.
  • Položíme plech, hned obrátíme (dobře se na to hodí třeba pružná silikonová stěrka). Tím zajistíme, že budou mít placičky z obou stran vykřupanou kůrku.

Tak zpracujeme všechnu hmotu. Z vedeného množství je 20 až 24 karbanátků, které se přesně vejdou na standardní pečicí plech. Troubu zapneme na 200 stupňů a upečeme do červena (asi 25 minut, záleží na typu trouby).

Plech vyndáme z trouby, chvíli necháme „odstát“, aby se zpevnily a můžeme dát na mísu.

DSC02744

  • Dětem pšeničné karbanátky nejvíc chutnají s bramborovou kaší a třeba s okurkovým salátem či vařeným jablečným kompotem.
  • Dospělým je můžeme podat s novým bramborem, cibulí a hořčicí, a nebo jak je u karbanátků zvykem.

DSC02747

Foto: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC03036.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC03036-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezmasé karbanátky,co z pšeničných vloček,karbanátky mňamka,karbanátky s bramborovou kaší,karbanátky v troubě,karbanátky ze pšeničných vloček,levné jídlo,levný oběd,makrobiotické recepty,makrobiotika,mňamózní karbanátky,nejlevnější karbanátky,pečené karbanátky,přemek podlaha,pšeničné karbanátky,pšeničné placičky,pšeničné vločky,recepty na tábor,táborové recepty,tevizní receptář,vegetariánské karbanátky,vegetariánské recepty,výborné karbanátky,zdravé karbanátkyMakrobiotické recepty? Makrobiotika po česku. • Nejlevnější karbanátky na světě. • Za stovku nakrmíme 30 dětí. • Táborové recepty. • Karbanátky v troubě. • Mňamózní karbanátky se neříká. • Pšeničné karbanátky pro zdraví. • Karbanátky z pšeničných vloček jsou tak chutné a levné, že by si zasloužily trvalé místo ne pouze v...Blog o zahradničení, pěstování a receptech