Tip nejen velikonoční: Barevná, pikantní a obložená vejce
Pikantní barevná vařená vejce, tip, inspirace. • Znáte vegetariánské utopence? • Bezmasý utopenec je naložené vejce okořeněné stejně jako špekáček. • Chceme dát vařenému vejci nejen pikantní chuť, ale i atraktivní barvu? • Postačí jen málo. • Jak po Velikonocích účelně využít vařená vejce? • Ring volný! S konečnou úpravou si každý poradí sám! •
Jak jsem potkala kyselá vejce
Nebyla to náhoda, že jsme v jednom středočeském okresním městě vešli do restaurace zřízené ve dvoře zdejšího pivovaru. Měli jsme žízeň, hlad a chtěli si odpočinout po turistickém výletu. Proč jinak člověk chodí do restaurace? Nad jídelním lístkem se srdce smálo. Zejména nad oddílem menších chuťovek. Ten výběr, a ty sympatické ceny!
Vezmu to zkrátka: Zvědavost a chuti ve mně vzbudil především „vegetariánský utopenec“. Víte, co to bylo? Kyselé vejce, fakt. Prostě vejce s cibulí v kyselém nálevu, s kořením a se vším jak to bývá u naložených buřtů. K tomu místní chleba. „No to je nápad,“ pochvalovala jsem si. „Vždyť v současné době je mezi mladými hodně vegetariánů. Když přijde parta na pivo, většina si dá utopeného buřta. Vegetariánům tu nabízejí utopené kyselé vejce. To se musí ochutnat!“.
A tak se i stalo.
Jak se z vajec luxus stal
Ledva jsme se vrátili z povodí Berounky, bylo mnohé jinak. Slípky všude v zemi ochořely, a musel se s nimi udělat „krátký proces“. Z obyčejných vajíček se stal luxus v pravém smyslu toho slova. Měla jsem hned jasno, jakou delikátní vzácnost připravím hostím: Kyselá vejce! No, nekruťte hlavou nad tím prostinkým výběrem. Vždyť věnec buřtů by se koncem roku 2022 sehnal snáz a levněji než plató vajíček. Pohostit vajíčkem byl téměř projev uctivosti.
Vaječné utopence – nic složitého
Naložit vejce jako utopence, to není žádný převratný nápad. Podle očekávání jsou různé recepty dohledatelné pomocí internetového vyhledávače. S čím se vařené vejce vloží do sklenice, s tím ho konzument bude mít: Cibule, feferonka, kozí roh, kyselá okurka, celý pepř, bobkový list, zrnka hořčice…
Stačí zalít „utopencovým“ nálevem a nechat pár dní v chladu odstát. Pak můžeme hned podávat jako drobný „pijácký“ zákusek.
Ale já měla jiný záměr.
Na něco jsem si vzpomněla. Jednou se přihodilo, že jsem při výrobě aspikového dortu uvařila aspik z nálevu po nakládaném červeném zelí. A co se nestalo: Bílek použitých vajec se zabarvil do fialova. „To je nápad! Naložím ta vejce do nějaké barevné kyselé zeleniny.“
Barva zajímavá, ekologická. A navíc chutná
- První poloprovozní zkouška měla prověřit barvicí a chuťovou sílu naloženého sterilovaného červeného zelí (vlevo).
- . Druhou pokusnou zkoušku jsem založila se sterilovanou červenou řepou (na obrázku vpravo).
Oloupaná vařená vejce jsem jednoduše „zahrabala“ do sterilované zeleniny, přidala pár koleček syrové cibule a zalila lákem z příslušné sklenice. Po pěti dnech jsem maceraci prohlásila do ukončenou. Sami vidíte výsledek: Červené zelí dalo vajíčkům mramorový vzhled. Sterilovaná červená řepa byla agresívnější. Vaječný bílek zabarvila rovnoměrně do sytě cyklámenového odstínu. „No to je tedy dílo! To se přece nemůže nechat jen tak! S tím si lze krásně dál vyhrát!“
Kyselé vejce v zelenině
Cyklámenové vejce z řepného nálevu jsem rozpůlila (bylo probarveno opravdu důkladně až k žloutku). Žloutek jsem vyjmula a spolu s čajovou lžičkou majonézy jsem v misce rozmačkala (kapička hořčice, pár zrnek soli, malilinko pepře). Pastu jsem vrátila do jamky v bílku. (Je to stále bílek, když je růžový?)
Na malý podšálek jsem naložila trochu sterilované červené řepy, zjasnila několika hrášky. Do toho lůžka jsem usadila naplněné vajíčko. Kompozici jsem „dotvořila“ několika střiky majonézy a zelenou petrželí. S plátkem pečiva, anebo i bez pečiva, se mi tento malý lehký předkrm docela líbil.
Kyselé obložené vejce na salátu
Mramorová vejce obarvená zelím. Protože mi po nakládce zbyla troška sterilovaného červeného zelí, umíchala jsem z něho salát (cibulka, kousek sýra, troška hrášku, střik worčestru, majonéza). Kdo si netroufne improvizovat, může nahlédnout do receptury na sýrový salát pražský Nebo vyrobit vlastní variantu salátu z červeného zelí.
Do lůžka ze salátu jsem vložila rozpůlené barevné vejce – jednu tak, druhou polovinu naopak. Kolem vajíček jsem vyskládala pár kornoutků salámu (doma byl právě nějaký paprikový), do nich jsem vložila kousek naložené zelené feferonky. Obložené barevné vajíčko jsem zastříkla majonézou ze sáčku (namísto majonézového přelivu používaného na tradiční obložená vejce). Posyp petrželkou byl už jen „úpravou z pilnosti“.
Obložené vejce s řepou a se sýrem
Cyklámenové řepné vejce jsem položila na trošku salátu z červené řepy a se sýrem, doplnila je rozpůleným taveným sýrovým trojúhelníčkem, zastříkla majonézou a posypala petrželí.
Obě nenáročné varianty nabízím jen jako „ideový návrh“, nikoliv coby předlohu hodnou následování. Domnívám se, že kdo chtěl porozumět, ten porozuměl.
Naložená kyselá vejce, barevná kyselá vejce a obložená barevná kyselá vejce – to je jen takový velikonoční tip.
Poznámky závěrem
- Jestliže doma máme víc úhledných (patentních) sklenic o objemu asi 200 ml, je ekonomické naložit vajíčka po jednom kusu a pak servírovat přímo ve skle (jak je vidět na fotce z restaurace). Strávník nebude mít pocit, že na něm šetříme (a ve skutečnosti budeme vejci šetřit).
- Kdo právě prochází „tvůrčí krizí“, anebo nemá s výrobou obložených vajec zkušenosti, může nahlédnout do článku, který se ruským vejcím a jiným vejcím věnuje (jsou v něm receptury na různá známá československá obložená vejce).
Napsat komentář