Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zahradnický nákyp a mátové kuře, recept. Kdy na zásobnice se suchým kořením usedá prach? V létě. Kdy pokrmy voní čerstvými bylinkami? V létě. Kdy k masu podávat co nejvíc zeleninových příloh? V létě. Typickou letní kombinací proto mohou být pečená kuřecí stehna kořeněná čerstvou mátou peprnou a zeleninový / zahradnický nákyp. Příprava nedá moc práce. Tak proč ne?

pečená kuřecí stehna jinak máta recepty

Letní vaření má svá specifika. Chceme podávat jídla lehká, a dále taková, u jejichž přípravy nemusíme u plotny trávit moc času. Aromatické bylinky bují na záhonech i na balkonech a svádějí i k malým experimentům. Zeleninu nabízejí záhonky pěstitelů i pulty obchodníků. „Tak hrr na ně!“

máta perná recepty

Máte mátu?

Máta peprná patří k nejběžnějším bylinkám, které si vysazujeme na záhony či do truhlíků v bytových domech. Při venkovním grilování se nebojíme experimentovat, tak proč se trochu „neodvázat“ i tehdy, když maso připravujeme docela „nudně“ v troubě? Příkladem toho může být kuřecí maso kořeněné mátou peprnou. Zelené koření je v ideální formě, než vykvete.

recept z máty pečené kuře

Kuře s mátou, no toto…

O pečeném kuřeti kořeněném mátou peprnou jsem kdysi četla v nějakém románu z amerického Jihu z dob Konfederace. Mátu peprnou si spojuji spíš se sladkostmi, a tak jsem ten „jižanský“ způsob pečení kuřete nikdy nezkoušela. Až jednou… A potom opakovaně.

Mátové kuře, suroviny

Kuřecí stehna podle počtu připravovaných porcí

Čerstvá nať máty peprné

Sůl

Kousek másla podle volby (kdo má rád)

Kuřecí stehna opláchnu, posolím a obložím snítkami čerstvé máty peprné. Mohla bych pokrýt ještě plátky másla, ale v létě se člověk tuku víc vyhýbá, tak jenom podstříknu vodou. Žádné jiné koření nedávám, aby konečná chuť kuřete rezonovala. Přiklopím pokličkou a dám do trouby péct na 200 °Celsia.

  • Ne, nebude to kuře „jenom ovařené“, nebojte, uvidíte, jak pěkně se upeče a kolik vlastního tuku a šťávy pustí. Jako při grilování.
Čtěte také:  Saláty z bílých fazolí: švýcarský a křenový podle bývalé ČSN či s karí a s červenou řepou?
zeleninový nákyp

Zahradnický nákyp, suroviny

5 vajec

1000 g směsi čerstvé jarní zeleniny

180 g dětské krupičky

4 lžíce mléka

2 lžíce oleje

čajová lžička soli

na špičku nože muškátového květ nebo ořechu

máslo na vymazání pekáče

struhanka na vysypání pekáče

Připravím asi kilogram všelijaké čerstvé zeleniny – podle toho, co právě mám. Může to být: karotka, brukev, mladá cuketa, vodnice, tuřín, ředkev, ředkvičky (a čerstvé chrásty z nich), mladá nebo naťová cibule, kousek pórku, listový špenát, kousek květáku nebo brokolice, mladý nebo sterilovaný hrášek…

Všimněte si, že nejmenuji rajčata a papriky. Ty dají všem pokrmům takový ten „balkánsko-apeninský šmrnc“, tak je do úprav „po zahradnicku“ nedávám. Však on jejich čas ještě přijde.

Zeleninu nakrájím. Do většího hrnce dám vařit osolenou vodu. Když vře, nasypu zeleninu (kromě sterilovaného hrášku), znovu přivedu k varu, minutu vařím klokotem a hned sliji. Vodu nezachytávám, je moc slaná a za takovou chvilku se do ní příliš chutí a látek ze zeleniny nevyplavilo. Nechám na sítu dobře okapat.

zahradnický nákyp

Pekáč nebo zapékací mísu vymažu syrovým máslem a vysypu strouhankou. Okapanou zeleninu nasypu do pekáče.

kuřecí stehna zeleninový nákyp

Těsto skoro jako na bublaninu

  • Bílky oddělím od žloutků a vyšlehám z nich sníh.
  • V jiné míse ušlehám žloutky, mléko, olej, sůl, muškát.
  • Zašlehám i krupici
  • a nakonec ručně vmíchám bílkový sníh.
  • Těsto naliji na zeleninu.
  • Obsahem několikrát „cuknu“, aby se těsto dostalo do všech mezer mezi kousky zeleniny.
mátové kuře recept

Střídání stráží

Z trouby vyndám kuřecí pečínku, aby se uvolnilo místo. Na její místo vložím pekáč s nákypem. Nastavených 200 °Celsia ponechám.

  • Kdo má větší horkovzdušnou troubu, nemusí kastrol s kuřetem vyndávat, ale dá nákyp k němu.
cuketa brokolice nákyp

Zeleninový nákyp zapeču, po asi deseti minutách snížím teplotu na 180 °Celsia a nechám dojít. Zkoušku upečenosti provádím jako v případě jiného moučníku – zapíchnutím špejle. Vodítkem je i to, že nákyp „odskočí“ od stěn zapékací nádoby.

Čtěte také:  Co na sváteční stůl? Plněnou vepřovou kýtu nebo plněné pečené vepřové kotlety

Zeleninový nákyp vyndám z trouby, přikryji poklicí. Do trouby vrátím kastrol s masem. Zvýším teplotu na 220 °Celsia a bez pokličky zprudka peču pro vykřupaný povrch masa. Těsně před dokončením podliji trochou horké vody, aby se naředil výpek na polití nákypu.

letní kuře zeleninový nákyp

Pak už je hotovo. Lopatkou nakrájím nákyp, na talíř dám kuře, podliji troškou kořeněného sosu. Jde se ke stolu, a jen se skromně poslouchají slova chvály.

nejlepší pečená kuřecí stehna recepty

Co se zbylým zeleninovým nákypem

Jestliže kus nákypu zbude, není to žádná tragedie.

  1. Večer se sní studený třeba se zeleninovým salátem.
  2. Anebo některý další den studený zeleninový nákyp nakrájím na kostky, ohřeji v mikrovlnné troubě a podávám jako svítek do polévky.
  3. Případně lze zbytek nákypu odložit „na někdy příště“ do mrazáku.

Což se ale asi nestane, protože většinou platí bod číslo jedna.

zeleninový nákyp svítek

Foto k receptu na pečená kuřecí stehna a zeleninový nákyp (receptář)

TIP: Vyzkoušejte maminčiny recepty na pečená kuřecí stehna pokaždé jinak

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/nejlepsi-pecena-kureci-stehna-recepty_10.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/07/nejlepsi-pecena-kureci-stehna-recepty_10-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbrokolicový nákyp,cuketový nákyp,kuře 100x jinak,kuře na mátě peprné recept,kuře recepty,kuře s mátou peprnou,kuřecí stehna jinak,kuřecí stehna recepty,kuřecí stehna v troubě,květákový nákyp,letní jídla recepty,letní recepty,maminčino kuře,máta,máta peprná,máta peprná koření,máta peprná recepty,nákyp po zahradnicku recept,nejlepší pečená kuřecí stehna,nejlepší pečené kuře,pečená kuřecí stehna,pečené kuře,pečené kuře jinak,pečené kuře recept,pečené kuře recepty,příloha nákyp po zahradnicku,příloha zahradnická nákyp,recepty na kuře,recepty na kuřecí stehna,recepty s mátou,recepty z máty,zeleninové nákypy,zeleninový nákypZahradnický nákyp a mátové kuře, recept. • Kdy na zásobnice se suchým kořením usedá prach? V létě. • Kdy pokrmy voní čerstvými bylinkami? V létě. • Kdy k masu podávat co nejvíc zeleninových příloh? V létě. • Typickou letní kombinací proto mohou být pečená kuřecí stehna kořeněná čerstvou mátou...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.