Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Moučníky z třeného mrkvového těsta, recepty. Chutná mrkvová bábovka po mrkvi? Nechutná. Je možno z mrkvového těsta upéct i jiný tvar moučníku? Je to možné. Proč se dává mrkev do třeného těsta? Pro barvu, pro chuť a pro udržení vláčnosti moučníku. Bude mrkvová bábovka dusit? „Každá bábovka dusí.“ Říkal to Jára Cimrman.

třená bábovka mrkvová bábovka

Moučníky z třeného těsta s přidanou mrkví mají velmi příjemnou sytě žlutou barvu. A tak se často pečou v době, kdy se lidem stýská po sluníčku. A také tehdy, když slepice nemají čerstvé krmení a jejich vajíčka jsou bledá. Mrkvové těsto lze upéct na plechu nebo v různých formách. Třené těsto si kuchařka může upravit podle svého.

Třené těsto s mrkví: Nic nového pod sluncem

Přidávat do třených těst nějakou ovocnou / zeleninovou složku, to není žádné novum. Namátkou: strouhaná jablka, hrušky, cuketa a jiné tykve, povidla, džemy – a také strouhaná mrkev. Na moučníky tohoto typu existuje bezpočet receptů – našich i zahraničních, protože pečení nemá hranice.

carrot cake recipe

Možná historie třeného těsta s mrkví

Zcela jistě nestála na prvopočátku snaha učinit moučník „zdravější“, ale o tom už byla řeč v povídání o mrkvovém cukroví. Asi uvěřitelnější by byla hypotéza, že strouhaná mrkev se ponejprv do třeného těsta přidávala, aby imitovala barvu žloutků (místo osmi vajec pak hospodyňka použila jen třeba čtyři + kypřicí prášek do pečiva).

  • Záhy se zjistilo, že mrkev v těstě udrží vlhkost a moučník je delší dobu vláčný.
  • A dalším důvodem mohla být i mírně peprná chuť mrkve, která vynikne v kombinaci s citronovou šťávou.

Formy, formičky i plechy na pečení

Lité třené těsto s mrkví lze péct ve všelijakých formách, formičkách (bábovičky) anebo na plechu. Poměrně populární je upéct třené mrkvové těsto ve formě na velikonočního beránka nebo zajíce. Bábovka je tvar staletími prověřený. Moučník málo vysychá a dobře se porcuje. Symetričnost formy dovoluje kombinaci více barev a chutí těsta.

A takovou bábovku navrhuji k dnešnímu pečení: Z lehce pikantního mrkvového těsta s nábojem z těsta s větším množství kakaa a tuzemského rumu. Výsledek je efektní na pohled, dobře chutná a pečení zvládne i naprostý nešika.

  • Bábovka s rumovým těstem není vhodná pro děti. (Jde o princip.)
  • Další recepty na mrkvové moučníky jsou pro inspiraci.
Čtěte také:  Lilek a jeho různé úpravy: Zapečený, plněný, smažený. Špíz z lilku. Musaka i pomazánka

Bábovka z mrkvového a kakaového třeného těsta

Suroviny na dvojbarevnou bábovku

3 vejce

2 špetky soli

150 g rostlinného tuku

350 g hladké nebo polohrubé mouky

1 prášek do pečiva

citronová kůra nebo citronový cukr

160 g moučkového cukru

220 g strouhané mrkve

1 polévková lžíce citronové šťávy

3 vrchovaté polévkové lžíce kakaa

50 ml rumu s vůní „tuzemák“

asi 150 ml mléka (podle potřeby)

Třené těsto lze připravit i poslepu

Do dvou šlehacích mís rozdělím bílky a žloutky. Nad bílky dvakrát otočím mlýnkem se solí (pasovala jsem si to na obligátní „dvě špetky“) a vyšlehám sníh. Do druhé mísy dám tuk, žloutky a cukr. Taktéž vyšlehám. Do žloutkové části přisypu mouku s práškem do pečiva a asi 50 ml mléka, aby se těsto dalo šlehat. Vmíchám bílkový sníh. Do uvolněné mísy po sněhu oddělím přibližně třetinu hmoty.

  1. Do větší části hmoty zamíchám strouhanou mrkev, citronovou kůru / cukr a citronovou šťávu. Těsto trochu zřídne, ale to nevadí.
  2. Do třetinoví části zamíchám rum, kakao a trochu mléka, protože kakaem těsto ztuhne.

Libovolná kombinace barev a chutí

Troubu nastavím na 180 °Celsia a zapnu ji. Bábovkovou formu důkladně vytřu máslem a vysypu strouhankou. Pak naliji těsto: vrstvu mrkvovou, vrstvu kakaovou, navrch mrkvovou.

Je na zvážení každého: když se nalije všechno těsto mrkvové a na ně všechno těsto kakaové, budeme mít potom v porci bábovky jasně odlišené dvě chuti. A bude se pak moct ujídat střídavě z obou variant. Možná to je pro labužníky lepší řešení. Nevím.

Čepice proti úpalu-úžehu

Bábovkovou formu s těstem vložím do trouby a svrchu volně přikryji alobalem. Jinak by se mohla připálit. Peču asi 40 minut při 180 °Celsia a stav upečení vyzkouším špejlí. Když je vytažená špejle obalena těstem, ještě asi pět minut přidám.

Podnos a cukr zamaskují nedostatky

Protože je v těstě dost kypřidla, bábovka se zřejmě trochu vyboulí. Vyklopím ji proto na hluboký talíř (bez praporce, miskovitého tvaru). Ještě horkou bábovku posypu moučkovým cukrem smíchaným s cukrem vanilinovým. (Tím skryji ten trochu „hyenovitý“ skvrnitý vzhled, který ovšem neznačí nic závadného.)

Bábovka na obrázku byla nakrojena sotva vychladla. Kdo vydrží a zakrojí až druhý den, dostane se mu řezů úhlednějších, protože moučník víc zatuhne.

Aby bábovka nedusila…

Jak říkal Jára Cimrman: „Bábovka dusí.“ Proto je vhodné podávat bábovky s nápojem. Někdo si bábovku v nápoji namáčí (dělá se to všude ve světě), někdo bábovku zapíjí. Aby nedusila.

Čtěte také:  Domácí veka na chlebíčky: recept a postup

Ke svěžímu mrkvovému i k temnému kakaem nahořklému a silně rumovému soustu se podle mne nejlépe hodí neochucené mléko. Hmmm, to asi mnozí nesnesou. Tak navrhuji čaj s mlékem. Nebo bílá káva? Aha, zase mléko. Tak to ponechme na osobních chutích. Hlavně na ten nápoj nezapomeňte. Vždyť, jak říkal Jára Cimrman: „Bábovka dusí.“

Mrkvová bábovka a mrkvové řezy, jiné recepty

Mrkvová bábovka podle Kluků v akci

Suroviny na mrkvovou bábovku: 250 g měkkého plnotučného tvarohu, 4 vejce, 100 g třtinového cukru, 400 g mrkve, 200 g hrubé mouky, 2 kávové lžičky jedlé sody, 80 ml slunečnicového nebo olivového oleje, 50 g dýňových semínek, 50 g slunečnicových semínek, 50 g vlašských ořechů, 2 lžičky skořice, 2 polévkové lžíce kvalitního kakaa, citrónová kůra, trochu másla na vymazání formy, hrubou mouku na vysypání formy.
Čokoládová pěna: 1 šlehačka ke šlehání nebo rostlinná šlehačka, 100 g čokolády na vaření, 1 vanilkový cukr.

Příprava bábovky: Formu na bábovku dobře vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Tvaroh, vejce, cukr a kakao dobře vyšleháme, přidáme jemně nastrouhanou mrkev, mouku smíchanou s jedlou sodou, skořici, olej, semínka dýně a slunečnice, hrubě posekané vlašské ořechy a citrónovou kůru. Dobře promíchané těsto nalijeme do formy na bábovku a pečeme na 180 °C asi 40 minut. (Bábovka je hotová, pokud se na vpíchnutou špejli do bábovky již nelepí těsto). Po upečení necháme bábovku ve formě chvilku „vydechnout“, poté vyklopíme a necháme vychladnout.

Bábovku můžeme podávat s čokoládovou pěnou.

Šlehačku ušleháme s vanilkovým cukrem do tuha, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni a zlehka ji smícháme se šlehačkou.

Mrkvová bábovka

Suroviny na mrkvovou bábovku: 300 g strouhané mrkve, citronová kůra z jednoho velkého citronu, šťáva z jednoho velkého citronu, 1 vanilkový cukr, 250 g cukru krupice, 120 g rozpuštěného másla, 3 větší vejce (nebo 4 menší), 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva.

Příprava bábovky: K jemně nastrouhané mrkvi do mísy přistrouháme i kůru z dobře očištěného velkého citronu. Přidáme cukry, vejce a dobře promícháme, vmícháme citronovou šťávu, rozpuštěné máslo a nakonec i mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto přelijeme do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy a vložíme do trouby předehřáté na 170 stupňů. Bábovka se peče zhruba 35 až 40 minut.

Čtěte také:  Tipy: Salátový minibar a tucet receptů na zeleninové saláty. Zálivky, dresingy

Vyzkoušíme špejlí.

Po zchladnutí lze bábovku přelít citronovou polevou nebo posypat moučkovým cukrem.

Mrkvové řezy s tvarohovým krémem (na plech)

Suroviny na přípravu řezů: 500 g hladké mouky, 4 lžičky mleté skořice, 4 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 2 lžičky jedlé sody, 2 lžičky soli, 8 vajec pokojové teploty, 2 lžičky vanilkového extraktu, 360 ml řepkového oleje, 450 g cukru moučka, 1,8 kg nastrouhané mrkve. Krém: 100 g másla, 450 g smetanového sýra typu Philadelphia nebo žervé, 2 lžičky vanilkového extraktu, 5 lžic cukru moučka.

Příprava řezů: Troubu předehřejeme na 180 stupňů. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a skořici. Do další misky rozbijeme vejce, přidáme vanilkový extrakt a vyšleháme. Ve velké míse spolu vyšleháme olej a cukr, dokud se nespojí. Snížíme otáčky šlehače a postupně přisypeme asi třetinu mouky, potom přidáme asi třetinu vajec. Pokračujeme, dokud do těsta není zašlehaná všechna mouka i vejce.
Do těsta vmícháme postupně nastrouhanou mrkev. Důkladně zapracujeme. Těsto přendáme na vymazaný nebo pečicím papírem vyložený plech.

Pečeme asi 45 minut, dokud kraje nejsou zlatavě hnědé.

Buchtu necháme před zdobením úplně vychladnout, minimálně jednu hodinu, nejlépe ale do druhého dne.

Krém na ozdobení buchty: Rozmícháme změklé máslo spolu s krémovým sýrem, přidáme vanilkový extrakt a dochutíme cukrem. Opatrně rozmažeme po povrchu buchty.

Foto: Obrázky z přípravy dvoubarevní domící bábovky (receptar). Ostatní obrázky jsou ze serveru pixabay.com.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/02/mrkvova-babovka_9.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/02/mrkvova-babovka_9-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbábovka,bábovka recept,bábovka s tvarohem,bábovky,bábovky recepty,moučníky,mramorová bábovka,mrkev recepty,mrkvová bábovka,mrkvová bábovka kluci v akci,mrkvová bábovka s tvarohem,nejlepší bábovky,nejlepší moučníky,nejlepší recepty na moučníky,recept na bábovku,recepty moučníky,recepty na moučníky,recepty z mrkve,třená bábovka,třená bábovka jako od babičky,třená bábovka recept,třená mramorová bábovka,třené těsto,tvarohová bábovka,tvarohová bábovka recept,vláčná bábovka,výborná mrkvová bábovka,výborné moučníky,výborné moučníky a řezy receptyMoučníky z třeného mrkvového těsta, recepty. • Chutná mrkvová bábovka po mrkvi? Nechutná. • Je možno z mrkvového těsta upéct i jiný tvar moučníku? Je to možné. • Proč se dává mrkev do třeného těsta? Pro barvu, pro chuť a pro udržení vláčnosti moučníku. • Bude mrkvová...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.