DSC04458Šípkové recepty. Neposílejte muže „k šípku“. Jak sušit šípky. Šípkový čaj: vitaminy nebo báječná chuť? Šípkový kompot a přesnídávka.  Jak se dělá šípková marmeláda: nejjednodušší recept na výrobu domácí šípkové marmelády.  

Šípky patří k posledním darům, které nám příroda v průběhu roku štědře nabízí. Syrové šípky se nedají jíst, ale po tepelné úpravě dostanou jedinečnou chuť, díky níž mají ve venkovské kuchyni od pradávna čestné místo. Šípek je nejdostupnějším vydatným zdrojem vitaminů, například vitaminu C nebo A, a minerálů. Naši předkové používali šípek pro jeho chuť, dostupnost a léčebné i preventivní účinky. Málokdo pak ví, že díky kombinaci obsaženého vápníku, rutinu a vitaminu C jsou šípky také nejlepším přírodním lékem proti paradentóze a onemocnění dásní.

Šípek: Červený, lesklý, tuhý

Pomologové řadí šípky mezi ovoce, a to jak divoce rostoucí, tak i kulturně pěstované. Šípky, nepravé plody, je totiž možno sbírat nejen z planých růží, ale rovněž z některých druhů růžových keřů pěstovaných pro okrasu – například z oblíbené růže svrasklé (viz foto).

Pravými plody růží jsou semena skryta v mírně dužnaté malvici, a právě ta nás zajímá z hlediska kulinářského a zdravotního. Zralý šípek má jasně červenou barvu a lesklý pevný povrch. Po namrznutí měkne a trochu sládne, ovšem obtížně se sbírá, lepí se na něj nečistoty a hodí se leda k velmi rychlému zpracování – ne však na sušení.

DSC04387

Neposílejte muže k šípku

Na šípky chodím sama. A totéž doporučuji ostatním ženám, které nežijí s prokazatelnými anděly. Sběr šípků, to není nic ani pro děti, natož pro muže. Šípkové trní píchá a chytá za oděv, malvičky jsou drobné a musejí se trhat po jedné, práci nelze nijak uspíšit, vylepšit, zracionalizovat.

Má to ovšem své výhody. V okamžiku, kdy žena vysloví návrh společného sběru šípků, muž si v tu chvíli vzpomene, že vlastně musí: zazimovat travní sekačku, vyčistit gril, uklidit v garáži, doštípat dřevo – dosaď podle vlastní zkušenosti.

Sběr šípků vyžaduje trpělivost, ale na druhou stranu – když je člověk u šípkového keře sám, v tichu a klidu přírody může mnohé promyslet. A nebo si naopak mechanickou prací bez myšlenek „vyčistit hlavu“.

DSC04367

Sběr šípků: Elegance musí stranou

  • Šípky sbíráme na podzim – v září a říjnu, při teplém podzimu až do listopadu (nebo do prvních mrazíků). Vybíráme zralé, tvrdé plody.
  • Jako nejvhodnější svršek pro sběr šípků jsem selektivně vyhodnotila buď prastarou silonovou bundu (strašně nemoderní, a přitom ještě ne retro) nebo halenu od pracovních „modráků“. Trní se jich nechytá, mají rukávy v zápěstí upnuté. Oděv dám do batůžku a u keře se převléknu. (Ne, u nás na vesnici nechodíme, my ženské, v modrákách.)
  • Šípky trhám do menší plátěné tašky navlečené na předloktí a pak přesypávám do igelitových  „odnosek“. Jednou jsem trhala přímo do igelitky. Zachytila se za trn, roztrhla, šípek se vysypal a mohla jsem začít znovu.
  • Přesýpání do větší igelitky nijak nevadí – protože šípky musíme sbírat jen za suchého počasí, žádné zapaření nehrozí.
  • Po příchodu domů je hned vysypu na plechy a vyberu měkké nebo poškozené a roztřídím k dalšímu použití.

DSC04398

Sušení šípků

Největší část nasbíraných šípků je určena k sušení.

  1. Šípky nasypu do velké mísy, doplním vodou, zamíchám – tak vyplavou na povrch suché lístky, větvičky a jiné nečistoty. Velice jemně je rukou propírám.
  2. Vodu několikrát vyměním.
  3. Pak šípky přeliji do cedníku, ještě propláchnu studenou vodou, nechám vykapat.
  4. Vysypu na starý froté ručník, zabalím – rozbalím, tak je osuším.
  5. Suché plody rozprostřu v jednoduché vrstvě na plechy nebo tácy. Velmi vhodná jsou i síta určená k sušení ovoce.
  Šípková omáčka: Sedm osvědčených receptů na tradiční omáčku z šípků

DSC04392Třebaže se v různých pramenech uvádí, že nejlepší je sušit šípky v elektrické sušičce, to mi připadá zbytečné a neekonomické. Mám dlouholeté zkušenosti, že se šípkům sušeným přirozenou cestou nic nestane, jen je první dny třeba alespoň jednou za den je zkontrolovat a „prohrábnout“. Mám je uloženy třeba na horních dílech skříní, kde nejsou vidět a je tam teplý vzduch.

Jak se šípky sesychají, sesypávám je, takže zabírají méně místa. Plechy se šípky také vkládám do mírně pootevřené trouby po pečení, abych využila zbytkového tepla. Takto jsem šípky sušila i v „panelákovém“ bytě. Byly tam suché ještě dřív, protože šipky dozrávají v topné sezoně a suchý vzduch jim svědčí.

Usušené šípky mají temně rudou až načernalou barvu. Při zmáčknutí suše praskají a semínka se drolí. Skladuji je dobře uzavíratelných sklenicích.

  • Naše babička-selka však šípky uchovávala v plátěných pytlíkách, které byly zavěšeny na suché půdě a vždy si jen odsypala do plechovky, aby měla „do kuchyně.“ Já se trochu obávám molů, tak proto dávám šípky do sklenic.

DSC04453

Domácí šípkový čaj – jak na jeho přípravu?

Skoro se bojím o šípkovém čaji mluvit. Je to nejkontroverznější téma, co se šípků týká. Ať se řekne tak nebo tak, vždycky to je podle někoho špatně.

Ti, kdož skálopevně dbají, aby bylo zachováno co nejvíc zdraví prospívajících látek, se zdviženým ukazováčkem tvrdí, že je třeba šípkový čaj povařit jen krátce, nanejvýš pět minut. Doporučují předtím šípky drtit, vylouhovat ve studené vodě a podobně.

  • Víte, mají pravdu. Vitaminy tam zůstanou. Ale čaj moc dobrý není. Chybí mu „to pravé šípkové“.

Já vařím šípkový čaj tak, jak jej dělala babička-selka a předtím prababička-selka, prostě jak se na vesnici odjakživa vařil.

  1. Do litru vody nasypu velkou hrst (asi decilitr) sušených šípků. Přivedu k varu, snížím teplotu, přiklopím a nechám asi 20 minut táhnout. Pak sliji přes síto do konvice.
  2. Uvařené šípky doplním 1,5 l vody a proces opakuji.
  3. Rozvařené šípky rozmačkám, zaliji 0,75 vody, kratičce povařím, nechám ustát a přes husté sítko sliji.

První várka je taková „nijaká“, proto k čaji dávám med a citron. „Druhák“ je nejlepší. Má sytou barvu, silnou sladkokyselou chuť a bylo by skoro „hříchem“ čímkoliv jej doplňovat.

  • Naše babička měla smaltovanou konývku s „druhákem“ stále na hraji plotny, neslévala ho, každý si nalil podle chuti. Poslední porce byly skoro až husté.

Třetí várku, která je také ještě poměrně chutná, ale už se od ní „moc neočekává“, přecedím a nechávám studenou na běžné denní pití.

DSC04307

Šípek si rozumí s jablky: Kompot a pyré

Šípky se v minulosti také zavařovaly jako kompot. Svědčí o tom recepty ve starých klasických českých kuchařkách.

Zavařování šípků je pracné:

  1. Každou malvičku je třeba rozpůlit, vyškrábat z ní jadýrka a chloupky, proprat.
  2. Půl kilogramu šípků krátce povaříme v půl litru vody s 300 g cukru (asi 4 minuty) a necháme v roztoku do druhého dne.
  3. Pak naložíme i s roztokem do malých zavařovaček a 15 minut sterilujeme při 75 stupních Celsia.

Šípkový kompot se míchá s jablečným nebo hruškovým a zdobí se jím ovocné dezerty.

DSC04314Zavařený šípkový kompot do zásoby nedělám každý rok, ovšem několikrát v sezoně ráda vařím čerstvý kompot z šípků a padaných jablek.

  Šípková omáčka: Sedm osvědčených receptů na tradiční omáčku z šípků

Misku šípků rozpůlím, vyčistím, properu. Jablka oloupu, rozčtvrtím, vykrájím. Dám vařit šípky, kousek skořice a pár hřebíčků, po deseti minutách přidám jablka, přivedu k varu, vařím pět minut, odstavím a podle chuti přisladím. Kompot jíme teplý, vlažný i studený. 

 

DSC04321Když mám víc jablek k rychlé spotřebě, udělám jablečné pyré s šípky. Postup je stejný jako u kompotu.

Misku rozpůlených očištěných šípků dám vařit do asi 1,5 dl vody. Po pěti minutách přidám vykrájená jablka (i se slupkami), přikryji pokličkou, snížím teplotu a rozdusím. Pak ručním mixerem dohladka rozmixuji a přisladím cukrem nebo medem. Podávám teplé i studené. Dětem k pyré chutnají piškoty. Když by pyré zbylo, můžeme ho zmrazit na oblíbenou „dřeň“.

Legenda zvaná šípková marmeláda

Že je šípková marmeláda aristokratem mezi zavařeninami, a že připravit ji je prubířský kámen hospodyňské trpělivosti, to jsou teze, které se opakují ve všech internetových pojednáních o šípkové marmeládě.

Opakování stále stejných věcí v různých článcích mi je vždy trochu podezřelé. Ale protože pro mne jsou meze rudé zralými šípky velkou výzvou, mety šípková marmeláda jsem chtěla dosáhnout. Naše prababičky ji přeci dělaly „levou zadní“, tak v čem je ten problém?

Nakonec to bylo mnohem jednodušší, než si kdo může představit. Jako vždy stačilo sáhnout po staré kuchařské knize. Jediné, co je k tomu potřeba, je odšťavňovací mlýnek na ovoce. Ano, ten tradiční litinový ruční mlýnek, který pod označením 2A vyráběla od roku 1895 ve Skuhrově v Orlických horách česká firma Porkert.

DSC04394

Recept na šípkovou marmeládu je prostý:

  • Šípky se uvaří do měkka.
  • I s vodou, v níž se vařily, je „proženeme“ mlýnkem. Chce to trochu síly (nebo mužskou pomoc), ale výtěžnost je úžasná – při dobrém seřízení přítlačného šroubu vycházejí do opadu opravdu jen suchá zrníčka.
  • Hustou měl zvážím, dám do kastrolu, přivedu k varu.
  • Přidám poloviční množství cukru než byla váha dřeně a deset minut provařím za stálého míchání.
  • Pro zjasnění je možno přidat citronovou šťávu nebo trochu kyseliny citronové.
  • Naplním skleničky – když to stihnu, dokud je marmeláda vřelá,stačí překlopit na víčko.
  • Když dávám marmeládu do sklenic zchladlou, steriluji 20 minut při 80 stupních.

A použití šípkové marmelády? Do vánočního cukroví – výtečná je v lineckém cukroví, na šípkovou omáčku nebo do různých dortů.

TIP: Šípková omáčka: 7 osvědčených receptů na šípkovou omáčku 

DSC04461

Foto k receptům na šípkový čaj, šípkový kompot nebo domácí šípkovou marmeládu: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/DSC04394.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/10/DSC04394-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařovánídomácí šípková marmeláda,domácí šípkový čaj,jak sbírat šípky,jak se dělá šípková marmeláda,jak správně uvařit šípkový čaj,jak sušit šípky,jak uvařit šípkovou marmeládu,jak vařit šípkový čaj,kdy sbírat šípky,kompot z šípků,marmeláda z šípků,recept na šípkovou marmeládu,recept na šípkový džem,sběr šípků,šípková marmeláda,šípková marmeláda recept,šípková přesnídávka,šípková zavařenina,šípkové pyré,šípkový čaj,šípkový čaj příprava,šípkový čaj recept,šípkový čaj ze sušených šípků,šípkový džem,šípkový kompot,šípky recepty,snadná šípková marmeláda,sušení šípků,sušení šípků na čaj,výroba šípkové marmeládyŠípkové recepty. • Neposílejte muže 'k šípku'. • Jak sušit šípky. • Šípkový čaj: vitaminy nebo báječná chuť? • Šípkový kompot a přesnídávka. • Jak se dělá šípková marmeláda: nejjednodušší recept na výrobu domácí šípkové marmelády.  • Šípky patří k posledním darům, které nám příroda v průběhu roku štědře nabízí. Syrové šípky se nedají jíst,...Blog o zahradničení, pěstování a receptech