DSC02723Sója oslavovaná, sója zavrhovaná. Zdravý rozum, zdravá strava. Česká sója není geneticky upravovaná. Lepší je vařit sóji víc než míň. Co se sójou. Sójové saláty, inspirace. Lehký salát ze sóji. Vydatný salát ze sóji.

Sója je biologicky velmi vyvážená potravina a případně může být náhradou živočišných bílkovin. Odborníci zabývající se vhodným složením jídelníčku zdravých osob ovšem doporučují kombinaci obou potravinových skupin, aby strava byla přirozeně pestrá.

Sója: Potravina, o které se „hovoří“

Obliba sóji se – alespoň u nás – zmítá na houpačce. V některou dobu je téměř vynášena k nebesům jako univerzální potravina a snad i „všelék“, ale pak se houpačka dostane do dolní úvrati a sója je zatracována coby časovaná bomba zkázy lidstva.

Naštěstí se mezi oběma póly nacházejí období, kdy je sója považována jen za chutnou luštěninu. Zdá se, že v polovině druhé dekády 21. století není sója „in“ ani „out“. Nachází se v množině potravin, které by racionální strava měla obsahovat.

Sója: Pro a proti

Dietologové si na sóje cení nenasycených mastných kyselin, které chrání cévy před vznikem sklerotických plátů. Vysoce je hodnocen obsah minerálních látek v sóje. Draslík, fosfor, hořčík a vápník příznivě působí na stavbu kostí, svalů a šlach. Železo a zinek obsažený v sóje prospěje těm, kteří trpí poruchami krvetvorby a mají nedostatek červených krvinek. Sója dodá dostatečné množství vitaminů skupiny B, kyselinu listovou a pantotenovou, vitamin E a lecitin. Je cenným zdrojem rostlinných bílkovin, obsahuje téměř všechny důležité aminokyseliny, které si tělo samo nedokáže vytvořit, a musí je proto získávat z potravy. Důležitý je obsah vlákniny v sóje.

Vlna nevole se převaluje kolem tak zvaně geneticky modifikované sóji (GMO). Pro ty, kdo se GMO sóji obávají: Použití GMO v potravinách musí být podle evropské směrnice uvedeno na etiketě zboží, pokud je podíl GMO vyšší než 0,9 %.
A jedna dobře míněná rada: Nakupujte sóju od českých pěstitelů, a je po obavách. Třeba v prodejnách se zdravou výživou. Sója pěstovaná u nás není GMO.

DSC02679

Vaření sóje vyžaduje čas

Sója se prodává obvykle v balíčku po 450 gramech. Protože je její tepelná úprava poměrně dlouhá, a tedy náročnější na spotřebu energie, je hospodárné uvařit vždy celý balíček, nebo i dva. Část uvařené sóji lze zmrazit (v různém množství pro další využití) nebo i zavařit ve slaném nebo sladkokyselém nálevu.

DSC02696Sóju je třeba alespoň na čtyři hodiny předem namočit. Protože při vaření nepění, dá se bez problémů vařit v tlakovém hrnci. Ale i při jeho použití je třeba počítat s minimálně hodinovým varem.

Když jsou sójové boby dokonale měkké (při ochutnání „nekřupou“), scedíme je. Vývar ze sójových bobů není nijak valný, uchováme jej však, když bychom chtěli část sóji sterilovat, a nebo když bychom měli v plánu dělat nějakou polévku se sójou.

DSC02699

Bleskem: Co se sójou

  • Saláty nebo přídavek do salátů
  • Přídavek do polévek („hrstková“, zeleninová a jiné podobné)
  • Přídavek do zeleninových a masových směsí (ragú a podobně)
  • Přídavek do dušené rýže (přílohové i do rýžových pokrmů se zeleninou či s masem)

Namočené nabobtnalé sójové boby lze upéct v troubě, a tak si vyrobíme oblíbené alaburky. Chutí se podobají praženým burským oříškům, ale jsou méně kalorické. Lze je přidávat i do pečiva.

DSC02706

Sójové saláty: Inspirace

Balíček sóji uvaříme do měkka. Ještě než ji slijeme, připravíme si k ruce olej, sůl, ocet a plnotučnou hořčici. Sóju slijeme, hned přesypeme do mísy, přidáme 50 ml oleje, polévkovou lžící soli, lžíci hořčice a lžíci octa. Horkou sóju rychle mícháme, čímž se vytvoří emulze, která boby obalí. Pak necháme úplně vychladnout. Sója je připravena k dalšímu využití na luštěninový salát.

DSC02716

Vydatný sýrový sójový salát

Do předem připravené ochucené sóji přidáme:

  • na malé kostičky nasekanou cibulku,
  • čtyři prolisované stroužky poctivého česneku (nebo víc, když máme rádi česnek),
  • asi 250 g drobně nakrájeného nebo hrubě nastrouhaného eidamu (úplně postačí),
  • ještě 50 ml oleje,
  • trochu mletého pepře, polévkovou lžíci mleté sladké papriky a čajovou lžičku mleté pálivé papriky.

Necháme několik hodin, ale ideálně do druhého dne proležet, aby sýr změkl a boby nasákly chutí koření. Salát vydrží několik dní, mlsní tvrdí, že čím starší, tím lepší. Nejlépe chutná s celozrnným pečivem a sklenicí piva.

DSC02714

Lehký sójový salát

Do předem připravené ochucené sóji dáme:

  • nakrájená rajčata,
  • cibuli
  • a zelené papriky,

a to v množství „podle oka“, čili podle stavu zásob a oblíbenosti rajčatových salátů. Zamícháme, dochutíme solí, trochou octa, troškou cukru a mletým pepřem. Přidáme nakrájený sýr (vhodný je čedar nebo gouda) nebo salát posypeme strouhaným sýrem balkánského typu (v tom případě méně solit). Salátu „sluší“ přízdoba z čerstvé bazalky a celozrnný rohlík.

Varianty

  • DSC02721Místo sýra můžeme do salátu dát na jemné proužky nakrájený šunkový nebo pařížský salám (ne však gothaj).
  • Když dáme sýr i salám, nic se nestane.
  • Jestliže naopak k sóji dáme jenom zeleninu (bez sýra a uzeniny), salát báječně doplní grilovaná masa při letních přátelských zahradních sešlostech.

Foto: receptar

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC02723.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/DSC02723-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátyalaburky,česká sója,co je sója,co se sójou,co ze sóji,GMO,jak uvařit sóju,jak vypadá sója,luštěninový salát,rajčatový salát,rajčatový salát s cibulí,recepty ze soji,salát ze sóje,salát ze sóji,saláty,saláty recepty,sója,sója recepty,sója s rajčaty,sója se sýrem,sójové oříšky,sójový salát,vařená sója,všechny recepty ze sóji,výborný rajčatový salát,zdravá sójaSója oslavovaná, sója zavrhovaná. • Zdravý rozum, zdravá strava. • Česká sója není geneticky upravovaná. • Lepší je vařit sóji víc než míň. • Co se sójou. • Sójové saláty, inspirace. • Lehký salát ze sóji. • Vydatný salát ze sóji. Sója je biologicky velmi vyvážená potravina a případně může...Blog o zahradničení, pěstování a receptech