Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Polský sernik, tvarožník, recepty.  Jak se peče polský sernik, tradiční vánoční a slavnostní zákusek?  Které recepty jsou vhodné k vyzkoušení serniku? Polské recepty.  Měkká čokoládová poleva na sernik, dva vyzkoušené tipy.  Co vyžaduje pečení polského serniku? Suroviny, čas a dodržení technologie. Pak už není problém.  

sernik tvarožník polský recept

To, co je pro nás vánočka, je pro Poláky tradiční sernik, tvarožník. Protože tuto tradici nedodržujeme, můžeme sernik upéct kdykoli.

Przyjaciele, znacie polski sernik?

Serniky, česky tvarožníky, mají v Polsku postavení tradičního vánočního zákusku. Nelze použít slova „tradičního moučníku“, protože serniky jsou sice sladké a pečou se v troubě, ale neobsahují mouku. Jen malé množství škrobu. To je dobrá zpráva pro nemocné celiakií, a také pro lidi, kteří se z jakéhokoliv důvodu vyhýbají lepku, ale rovněž pro ty, kdož ve své stravě eliminují množství uhlovodanů (při nahrazení cukru nějakým vhodným sladidlem).

tvarohové řezy tvarožník

Sernik: Jen tvaroh, vejce, tuk

Serníky se v základu vyrábějí jen z tvarohu, vajec a tuku. Těsto na vánoční serniky je obohaceno rozinkami a kandovanou citrusovou kůrou. Povrch tvarožníku se buď jen cukruje (což je spíš pro vzhled), anebo se opatřuje polevami. Sernik je nejchutnější po úplném vychladnutí.

  • V některých receptech se objevují i serniky se spodní stranou z nějakého těsta, obvykle lineckého typu.
tvarohový koláč sernik polsko

Věřme, že Poláci mají recepty „vychytané“

Domácí výroba serniku není právě levná, a tak doporučuji rigidně zachovat polské recepty. Alespoň zpočátku neexperimentovat, nepřidávat ani neubírat suroviny, a jestli, tak v propočítaném poměru. Tak jsem učinila v popisovaném receptu, kde jsem snížila množství všech surovin o jednu čtvrtinu. Původní recept (z kila tvarohu) totiž předpokládal pečení v dortové formě o průměru 260 až 270 milimetrů („velký dort“). Já mám jen „malou formu„, a to o průměru 230 milimetrů. Těsto na sernik podle původního poměru by v něm překypělo.

  • Tím jsem naznačila i to, že dodržovat se musí i v receptu uvedená velikost formy.
tvaroh recepty

Postačí obyčejný český tvaroh

Když se rozhodnete sami vyhledat recepty na „sernik tradycyjny“ na polských serverech, nesmějí vás odradit technická upřesňování týkající se tvarohu („ser twarogovy“) . Asi se tam budou objevovat výrazy jako „dvakrát mletý“ tvaroh, případně „tvaroh ze kbelíku“ a podobně.

Čtěte také:  Vizovické pečivo: Výroba tradiční moravské lidové dekorace zaujme děti i dospělé

V Polsku se běžně prodává i tvaroh od farmářů, který není průmyslově mlékárensky zpracován jako u nás. Je hrudkovitý (přirozeně) a je třeba před zpracováním jej pomlet nebo protřít sítem. Ostatně, má-li někdo u nás k dispozici tvaroh z farmy, musí jej před použitím též protřít sítem (jak se uvádělo ve všech starých kuchařkách).

Je vyzkoušeno, že tvarohy z naší obchodní sítě netřeba mlet ani protírat. Osvědčil se tak zvaně „měkký tvaroh“ (ten ve „stříbře“, jak se říká).

Tvarožník s rozinkami: Recept

recept na polský sernik

Vyzkoušený tvarožník: Suroviny do formy ø 230 mm

750 g měkkého tvarohu

4 vejce

200 g cukru

200 Héry

1 vanilinový cukr

1 vanilkový pudinkový prášek

1 lžička kypřicího prášku

100 g rozinek namočených v rumu (nebo nenamočených, vysvětleno v poznámce).

kůra z 1/2 citronu

špetka soli

sernik tvarožník recept

Polský sernik krok za krokem

  • Zapnu troubu, aby se vyhřála na 170 °Celsia. Práce půjde totiž rychle od ruky (od šlehače), tak ať nejsou prostoje.
  • Žloutky, tuk, citronovou kůru a cukr vyšlehám do hladké pěny. Doporučuji použití elektrického šlehače. Když není, tak cukrářskou metlu.
  • Po částech do žloutkové směsi zašlehám všechen tvaroh. V původním polském receptu nebyla Héra ani jiný tuk na pečení. Předepisovalo se máslo. Nám Héra nevadí, ale kdo ji nemá rád, použije máslo.
  • Přidám škrob (vanilkový pudinkový prášek) + prášek do pečiva. Zašlehám do masy. Vanilkový pudinkový prášek je vlastně v receptech předepisovaný bramborový škrob, navíc je jen vanilkové aroma.
  • Ručně vmíchám rozinky, které jsem předtím trochu pokapala rumem.
  • Umyji metly šlehače.
  • Do odložených bílků přidám špetku soli a vyšlehám z nich tuhý sníh.
  • Sníh ručně vmíchám do tvarohové masy.
tvarožník bez mouky
  • Tvarohovou hmotu rozprostřu do dortové formy, kterou jsem vymazala Hérou a vysypala čerstvou strouhankou. Komu by vadila Héra, vymaže máslem. Komu by vadila strouhanka, vysype mletými mandlemi, ořechy, oříšky.
  • Formu vložím do trouby a při 170 °Celsia, zvolna peču 50 minut.
  • Vypnu troubu, otevřu její dvířka a sernik v troubě zvolna ochlazuji.
bezlepkové pečení dort sernik

Sernik trochu klesne

Upečený sernik je skoro vždycky trochu víc hnědý, než by si člověk představoval. Není to však znak připálení. Po těch 50 minutách ho je plná forma, pěkně vyklenutá. Neradujte se předčasně, trochu klesne. Pokaždé a každému, jak vidíme i na zahraničních fotkách.

Čtěte také:  Co na sváteční stůl? Plněnou vepřovou kýtu nebo plněné pečené vepřové kotlety

Pozor! Chladit opatrně a pomalu!

Ve všech polských receptech se bazíruje na fázi po dopečení serniku. Připomíná se, že nejprve je třeba vypnout troubu a pootevřít její dvířka. Pak se trouba úplně otevře a sernik se postupně vysunuje na mřížce z trouby, aby chladl zvolna.

tvarožník bezlepkový tvarohový koláč z polska

Upečený sernik v Polsku sypou moučkovým cukrem, či polévají čokoládou nebo nějakou polevou. Mně osobně chutná tvarožník samotný, anebo jen s tím cukrovým popraškem.

Že jsem ovšem pekla hlavně pro podzimního oslavence, opatřila jsem sernik polevou z čokolády a zakysané smetany. Je to taková zjednodušená „napodobenina“ nyní populární ganache: jedna rozpuštěná tabulka čokolády na vaření + jeden kelímek zakysané smetany 15 %).

Povrch jsem trochu „poházela“ kuličkami hroznového vína. Polevu jsem nechala volně stéct, když ztuhla, vypadalo to „úmyslně nedbale“. Protože byly v těstě hrozinky, připadlo mi to hroznové víno vhodné. Sernik s polevou jsem dala do lednice, aby dobře vychladl a poleva ztuhla. Je ovšem věcí každého, jak serník na závěr „pojedná“.

  • Poznámka: Pouze to ochucování rumem bylo v tomto případě tak nějak „navíc“. Rumová příchuť se hodí k zimním zákuskům (však také se v Polsku sernik peče na Vánoce). V kombinaci se svěžím hroznovým vínem rum poněkud „překážel“. Ale to je jen můj osobní postřeh.

Polský sernik: Další recepty

Tradiční tvarožník / Sernik tradycyjny I.

  • 1 kg mletého (pasírovaného, prolisovaného) tvarohu, 250 g změklého másla, 1 a 1/3 šálku práškového cukru, 6 vajec, 1 balení vanilkového cukru, 150 ml smetana 36%, 4 polévkové lžíce bramborové moučky.
    Příprava: Vyšlehejte změklé máslo do pěny, postupně přidejte střídavě žloutky a lžičky cukru. Snižte otáčky šlehače a postupně přidávejte vanilkový cukr, smetanu a bramborovou moučku. Šlehejte, aby vznikla homogenní hmota. Nakonec jemně (ručně) vmíchejte pevný bílkový sníh.
    Dortovou formu o průměru 26 cm vymažte máslem a vysypejte strouhankou či mletými mandlemi, anebo vyložte pečicím papírem. Vložte do trouby vyhřáté na 170 °Celsia a při této teplotě hodinu pečte. Troubu s upečeným sernikem nejdřív vypněte a pootevřete dvířka, pak koláč z trochu trouby vysuňte a nakonec vyjměte z trouby.
    Svrchu posypte moučkovým cukrem nebo čokoládovou polevou.

Zdroj: www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-tradycyjny

Tradiční tvarožník / Sernik tradycyjny II.

  • 1000 g nízkotučného nebo polotučného tvarohu, ​​nejméně dvakrát mletý (prolisovaný), 200 g másla, 250 g jemného cukru pro pečení (nebo méně), 4 velká vejce (nebo 5 malých), bílky a žloutky zvlášť, 2 polévkové lžíce bramborového škrobu (nebo 50 g krupice), vanilkové nebo rumové aroma, 1 čajová lžička prášku na pečení (lze vynechat), rozinky nebo kandovaná pomerančová kůra podle chuti. Všechny přísady by měly mít pokojovou teplotu.
    Příprava: V míse vyšlehejte máslo a cukr, abyste získali nadýchanou a lehkou hmotu. Přidejte žloutky, aroma a promíchejte. Postupně přidávejte tvaroh, dále šlehejte. Přidejte bramborový škrob (nebo krupici), prášek do pečiva, promíchejte. Přidejte pomerančovou kůru nebo rozinky, promíchejte. Vyšlehejte vaječné bílky v pevný sníh a jemně promíchejte do sýrové hmoty. Pečte v plechové formě o průměru 24 – 25 centimetrů asi 60 minut při 170 ° C. Ochlaďte v vypnuté a mírně pootevřené troubě. Ozdobte podle chuti, třeba čokoládovou polevou.
Čtěte také:  Dýňový zákusek s kokosem stojí za vyzkoušení. Je bez másla a vajec

Měkká čokoládová poleva / Miękka polewa czekoladowa

  • 70 ml smetany 36%, 70 g čokolády, tmavé nebo mléčné, nasekané.
    Příprava: V malém hrnci zahřejte tučnou smetanu. Odstavte z plotny, přidejte čokoládu. Nechte dvě minuty stát, poté promíchejte dohladka. Odložte na chladném místě, aby zhoustla.

Zdroj: www.mojewypieki.com/przepis/sernik-tradycyjny

Fotografie polského serniku: receptar a pixabay

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/09/tvarohove-rezy-tvaroznik_2.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2020/09/tvarohove-rezy-tvaroznik_2-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbezlepkové cukroví,bezlepkové pečení recepty,bezlepkové recepty,bezlepkové vánoční cukroví,bezlepkový dort,bezlepkový koláč,čokoládová ganache,ganache,jak na serník,jak na tvarožník,jak se peče tvarožník,měkká čokoládová poleva,polské recepty,polské recepty na tvarožník,polský sernik,polský sernik recepty,polský sernik s hroznovým vínem,polský sernik s měkkou čokoládouvou polevou,polský sernik s rozinkami,polský tvarohový koláč,polský tvarožník,polský tvarožník recepty,recept na sernik,recept na tvarožník,recepty polské kuchyně,recepty z tvarohu,sernik,sernik tradycyjny,sernik vyzkoušený recept,tvaroh,tvaroh recepty,tvarohové řezy,tvarohový cheesecake,tvarohový dezert,tvarohový dort,tvarohový koláč,tvarožník,tvarožník bez mouky,tvarožník na plech,tvarožník recept,tvarožník s ovocem,tvarožník vyzkoušený recept,úžasné tvarohové řezy,vánoční cukroví nejlepší recepty,vánoční cukroví recepty,vánoční receptyPolský sernik, tvarožník, recepty. • Jak se peče polský sernik, tradiční vánoční a slavnostní zákusek? • Které recepty jsou vhodné k vyzkoušení serniku? Polské recepty. • Měkká čokoládová poleva na sernik, dva vyzkoušené tipy. • Co vyžaduje pečení polského serniku? Suroviny, čas a dodržení technologie. Pak už není problém. •  To, co je pro...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.