Kynutá maková bábovka, právě taková jako z Karkulčina košíčku
Kam se poděly makové bábovky? • Vláčná bábovka od Karkulky. • Nejlepší bábovka na světě plná zdravých živin. • Recept na makovou bábovku z kynutého těsta. • Babiččina bábovka. • Jediné pravidlo: neuspěchat. •
Maková bábovka z kynutého těsta je tradiční moučník, na který by bylo škoda zapomenout. Není to „buchta“ pro slavnostní příležitost, spíš pro denní spotřebu. Dlouho vydrží, zasytí, dodá tělu potřebné živiny. S hrnkem kakaa, bílé kávy nebo mléka je maková bábovka ideální snídaní pro děti i dospělé.
Kam se poděly makové bábovky?
Když jsem byla holka, často jsem snídala makovou bábovku. Babička-selka prohlašovala, že piškotová bábovka je „vopeslost“, mls z rozmaru. Babička-městská zase byla názoru, že třená mramorová bábovka je moučník sváteční a snídat ji ve všední den je „zpanštělost“. Přísun makových bábovek byl tedy plynulý z obou větví. Babičky se obávaly, že by máti, která nepekla, „byla schopna“ makovou bábovku koupit. Kynuté makové bábovky bývaly v obchodech běžně k mání. Kam se jen poděly?
Karkulka nesla makovou bábovku
Když jsem tak přemýšlela, jakou že to nesla Červená Karkulka babičce bábovku, dospěla jsem k přesvědčení, že se muselo jednat o kynutou makovou bábovku.
Proč? To je jednoduché: Karkulčina maminka byla rozumná ženská. Věděla, že babička žijící v lese má potíže se zásobováním. Hajný se u babičky sice občas stavil, ale spíš jen pro kontrolu, jestli je bábí v pořádku. Ten jí asi žádný nákup neudělal. Maminka tedy chtěla babičku obdarovat něčím, na čem si babička svátečně pochutná, ale zároveň ji to hodnotně zasytí. Kus uzeného to být nemohl, to by sežral vlk. Buchty jsou obyčejné, koláče se pekly na posvícení.
Kynutá maková bábovka splňovala všechny požadavky: sváteční vzhled, mimořádná chuť, zdroj energie, minerálů a vlákniny, dlouhá doba spotřeby. A vlk ostrouhal mrkvičku, protože podle dalšího vývoje událostí na sladké moc nebyl.
Kynutá maková bábovka: Recept
Kynutá maková bábovka se připravuje z jemného kynutého těsta a uvařené nádivky z máku, v němž může být přídavek rozinek, sekaného kandovaného ovoce nebo ořechů. Proto je maková bábovka vhodná pro start dne – k snídani. Dodá tělu potřebnou energii i živiny. Nespornou výhodou makové bábovky je, že dlouho vydrží, při vhodném skladování i týden. A stále je chutná a vláčná.
Suroviny na jemné kynuté těsto
- 500 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka a 50 ml smetany
- Čajová lžička soli
- 2 až 3 žloutky (podle velikosti vajec)
- 42 g droždí (balíček)
- 120 g cukru krupice
- 125 g rozpuštěného másla nebo rostlinného másla
- Citronová kůra
Suroviny na makovou nádivku
- 200 g mletého máku
- Rozinky, kandované ovoce, ořechy – podle volby, celkem 100
- Cukr vanilinový
- Cukr krupice podle chuti
- Citronová kůra
- 2 polévkové lžíce rumu (nemusí být)
- 100 ml smetany nebo mléko podle potřeby
- Piškotové drobky podle potřeby
Příprava těsta na makovou bábovku
- Mouku prosejeme do mísy, aby se provzdušnila. Promísíme s cukrem a solí.
- Ve vlažném mléce rozmícháme lžíci mouky odebrané z mísy s kvasnicemi a necháme vzejít.
- Kvásek vlijeme do mísy, přidáme žloutky, smetanu, strouhanou kůru z půlky citronu a rozpuštěný tuk.
- Vypracujeme hladké lesklé těsto, ideálně s pomocí elektrického hnětače. Když se těsto čistě odlupuje od stěn hnětací mísy, je dostatečně propracované.
- Přikryjeme čistou utěrkou a dáme na teplejší místo kynout (ne však na radiátor).
Příprava makové nádivky
Uvaříme mák. Je možno vařit jej v mléce, ale mně se osvědčilo vařit nejdřív ve vodě a v závěru přilít smetanu. Mák potřebuje k uvaření alespoň 15 minut, a když se vaří v mléce, víc hrozí připálení. Proto jej nejdřív dohusta uvařím ve vodě, pak přidám rozinky (kandované ovoce, ořechy), kůru, cukr, rum a smetanu, snížím teplotu (mák „rád“ stříká z hrnce) a za stálého míchání zvolna provařím, aby směs zhoustla. Počítám s tím, že předem nenamočené rozinky nasáknou tekutinu při pečení, ale i tak musí být maková nádivka hustá. Když se nedaří, přisypu trochu piškotových drobků. Nechám vychladnout.
„Kompletace“ makové bábovky
- Bábovkovou formu pečlivě vymažeme máslem.
- Vykynuté těsto překlopíme na pomoučenou pracovní plochu.
- Poprášíme moukou a válečkem nebo šikovnou dlaní těsto roztáhneme do obdélníku.
- Potřeme vychladlou nádivkou a stočíme do závinu. Kdyby byla nádivka vlahá, těsto se přetrhne.
- Závin vložíme do bábovkové formy a necháme ještě asi 15 minut kynout. Mezitím předehřejeme troubu na 180 stupňů Celsia.
- Nakynutou bábovku vložíme do trouby, teplotu snížíme na 160 stupňů a zvolna pečeme 45 až 60 minut.
Pečení musí být opravdu pomalé a při nižší teplotě, aby se bábovka dobře propekla až do středu. Pečení nesmíme uspěchat.
Asi po 20 minutách bábovku zkontrolujeme. Kdyby byla na povrchu tmavší, přikryjeme ji alobalem, aby se nepřipálila (problém starších trub s topnými trubicemi). Když se bábovka odchlipuje od boků formy, zkontrolujeme propečení špejlí. Vedeme ji blíž ke středu, protože tam je kritické místo. Jestliže vytáhneme špejli suchou, bez přilepeného těsta i máku, je bábovka hotova.
- Asi pět minut ji necháme „odpočinout“ a poté bábovku překlopíme na drátěnou mřížku. Při vyklopení přímo na talíř (tác) se bábovka přilepí, a jestliže se netrefíme přímo středem na střed, už s ní nehneme a nebude to vypadat hezky (viz foto).
- Chceme-li bábovku cukrovat, uděláme to, pokud je horká, aby se vytvořila krustička.
- Bábovku krájíme až po úplném vychladnutí.
„Tak, Karkulko“, ještě láhev malinové šťávy – víno dnes raději ne – a můžeš jít. A prosím tě, s nikým cestou nemluv, hlavně ne s vlkem. Pamatuješ, jak to posledně dopadlo.“
Foto u mého receptu na makovou bábovku: Za snímek vlka děkuji serveru freeimages.com, ostatní fotky receptar.
https://makova-panenka.cz/recepty/kynuta-makova-babovka-prave-takova-jako-z-karkulcina-kosicku/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/3_makova-babovka-z-mleteho-maku.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/08/3_makova-babovka-z-mleteho-maku-150x150.jpgMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbabiččina bábovka,bábovka,bábovka s mákem,bábovka s makovou náplní,bábovka z kynutého těsta,jak uvařit makovou nádivku,kynutá bábovka,kynutá bábovka s mákem,mák recepty,maková bábovka,maková bábovka kynutá,maková bábovka recept,maková bábovka z mletého máku,maková nádivka postup,maková nádivka recept,maková nádivka suroviny,maková náplň,maková náplň do buchet,mramorová bábovka,nejlepší bábovka nejlepší bábovka na světě,nejlepší recepty na bábovky,pečení bábovky,piškotová bábovka,recept na bábovku,recept na makovou bábovku,recepty s mákem,třená bábovka,vynikající kynutá maková bábovka,zdravá bábovkaKam se poděly makové bábovky? • Vláčná bábovka od Karkulky. • Nejlepší bábovka na světě plná zdravých živin. • Recept na makovou bábovku z kynutého těsta. • Babiččina bábovka. • Jediné pravidlo: neuspěchat. • Maková bábovka z kynutého těsta je tradiční moučník, na který by bylo škoda zapomenout. Není to „buchta“ pro slavnostní příležitost, spíš pro...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Nejedla sem ji 37rokov schanela jsem recept som rada že ho mám děkuji.
Dobrý den, Iveto, děkuji za Váš příspěvek. Jsem ráda, že jsem Vám kynutou makovou bábovku připomněla. Ono jde hlavně o ten způsob pečení a plnění, protože těsto může být klidně jiné – prostě jemné, koláčové, tučnější, se žloutky. Můžete podle svých zvyklostí třeba snížit množství cukru (tuku raději ne, aby bábovka netvrdla). Kamarádka mi onehdy poslala fotku kynuté makové bábovky upečeného podle tohoto receptu, ale z celozrnné mouky. Také si prý pochutnali, bábovka se zdařila. Jinak tento recept „sedí“, je mnohokrát vyzkoušený. Tak pečení kynutých makových bábovek zdar! M.P.
Dobrý den. Zítra se chystám na vaši bábovku. Prosím mák se mele,nebo vaří v celku. Diky
Bábovku jsem upekla. To není recept, to je sen. Konečně jsem našla to, co mně pekla moje babička. Děkuji.
Dobry den, vite jak dlouho hledam dobry recept na makovou babovku adnes, ciste nahodou narazim na vas recept, naprosto verim, ze je to prave ta babovka, kterou nesla Karkulka babicce, koncem tydne ji urcite upecu, moc se tesim, tak nejak me ta vase babovka vzala, moc vam dekuji za vas recept. Nada Maternova.
Dobrý den, Nadjo. Děkuji za příspěvek. Máte krásné jméno, Naděje. A při tomto pravopisu jména si musím vzpomenout na Hrabalovy Bambini di Praga, no a svět je zase o něco úsměvnější.
Takže poslední rady na cestu, než se pustíte do pečení makové bábovky:
1. Makovou nádivku uvařte s dostatečným předstihem, aby dobře vychladla. I jen vlažná nádivka rozehřeje těsto, nesmotáte je a nepřenesete do formy.
2. A pak pečte pomalu.
3. A svrchu, prosím, překryjte formu alobalem, ať se nepřipeče.
To víte, mám starosti, aby se bábovka povedla. ;=)) M.P.
Zkusím místo máku dát ořechy, máme jich dostatek.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat v jaké pečete formě, ve skleněné? A jestli stačí vymazat máslem. Děkuji. Marcela
Dobrý den, Marcelo. Ano, peču ve skleněné formě.
1. Pro bábovky z kynutého těsta stačí formu vymazat máslem.
2. Bábovky z těsta piškotového nebo z těsta třeného je však třeba vymazat a vysypat (podle zvyku nebo receptury). Zdraví M.P.
Dobrý den,
děkuji za recept, kterým jste mi připomněla manželovu maminku, která přesně takovou pekla a vždy byla úchvatná. Loni v létě zemřela ve věku 92 let!
Dobrý den, taky se přidávám ke všem kladným hodnocením. Maková bábovka je opravdu jako od babičky, dnes jsem ji vyzkoušela i bez náplně, jen s rozinkami a je výborná. Peču v kameninové formě na 160 stupňů 60-90min.