Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zapečené těstoviny s kapustou, domácí recept. Flíčky s kapustou, jedna z mnoha tváří zapečených těstovin. Ke kapustě ladí slanina či uzené maso. Dopékat pokrm se sýrem je tak nějak stále stejné. Fleky s kapustou zapečeme s bešamelem.

zapečené těstoviny s kapustou

Zapékat italské lasagne nebo řeckou musaku s bešamelem nám připadá samozřejmé. Ale bešamelovou čepicí můžeme opatřit i takové české domácí jídlo, jako jsou fleky s kapustou a s uzeným masem. Kapusta s uzeným dodá oblíbeným zapečených těstovinám jinou chuť, bešamel zase docela jinou „dimenzi“. To stojí za vyzkoušení.

Těstoviny zapečené s kapustou a uzeným masem

zapečené těstoviny s uzeným masem

Zapečené těstoviny kapustu: Suroviny

1 menší hlávka kapusty (asi 400 g)

400 g těstovin (fleky, nudle a podobně)

1 cibule

40 + 40 g rostlinného másla

200 g uzeného masa nebo libové slaniny

4 vejce + 125 ml mléka

2 stroužky česneku nebo 2 lžičky suchého česneku

Na bešamel

60 másla + 80 g polohrubé nebo hrubé mouky + 250 ml mléka

sůl, mletý pepř, případně muškátový květ

kapusta zapečená s těstovinami

Suroviny nasekat a společně podusit

Oloupu cibuli, nasekám nadrobno a dám ji smažit na polovinu rostlinného tuku (může i být i jakýkoliv jiný tuk). Libovou slaninu nebo vařené uzené maso nakrájím a dám k cibuli. Zatímco společně opékám, rozčtvrtím hlávku kapusty, vyříznu košťál, nasekám a přidám k cibuli a uzenému. Společně podusím (pod pokličkou).

jak se dělá bešamel

Podomácku v jednom hrnci

V dostatečně velkém hrnci uvařím do poloměkka těstovinové fleky. Míchám s nimi, protože fleky a nudle se rády shluknou v jeden chuchvalec. Vařím je do poloměkka. Ne proto, abych dostála italskému způsobu „na zub“, ale protože se budou ještě dál tepelně upravovat, a tím „dojdou“.

Fleky scedím, propláchnu, aby se nelepily. Vrátím je do hrnce, v kterém se vařily (to jen pro úsporu špinavého nádobí). K těstovinám přisypu kapustu s uzeným a suroviny dobře promíchám. Ochutnám (klid, vše je vařené), případně lehce přisolím.

V pracovním hrnku rozmíchám vejce, 125 ml mléka, čtvrt kávové lžičky pepře.

bešamelová omáčka na těstoviny

Místo obligátního sýru bude bešamel

V menším kastrolku rozpustím máslo, přisypu na něj mouku, zamíchám a krátce opražím – jen do vzkypění mouky. Jestliže připravuji bešamel ke gratinování, použiji polohrubou nebo hrubou mouku. Mám ráda, když má bešamel „texturu“, jemnou zrnitost. Jakmile mouka vzkypí (a začne vonět), přiliji do ní mléko a za stálého míchání uvařím do husté kaše.

Čtěte také:  Poctivá ovesná kaše a nákyp z ovesných vloček. Vaříme chutně, zdravě, hospodárně

Odstavím z plotny a dochutím solí, dvěma špetkami mletého pepře a na špičku kulatého nože muškátovým květem. Ten není nutný, proto jej pokaždé nedávám. Muškát má specifické aroma, které ne každému vyhovuje.

těstoviny kapusta

Předpéct, zapéct, dopéct

Pekáč vymažu zbylým tukem a přesypu do něj těstovinovou směs. Zaliji vaječnou emulzí a dám při 200 °C zapéct do ztuhnutí. Na ztuhlé těstoviny stěrkou rozetřu bešamel. Znovu vložím do trouby a dál peču, dokud povrch pokrmu není pevný a zlatý.

zapékané těstoviny uzené maso kapusta

Těstoviny zapečené s uzeným masem a kapustou po vyjmutí z trouby nechám ještě tak deset minut odstát. Pokrm, a především bešamelový povrch, se ještě víc zpevní, a přitom v pekáči nevychladnou.

těstoviny zapečené s kapustou

Lopatkou krájím a odděluji úhlednější porce. Nějakou svěží přílohu zvolím podle roční doby: čerstvou zeleninu, salát, nakládanou zeleninu…

těstoviny s uzeným kapustou

Zapečená kapusta, recepty

Určitě už přišla řeč na užitečnou publikaci Zeleninová mísa. Pro generaci současných babiček, které svá mladá léta domácího hospodaření prožívaly v 60. letech letech minulého století, to byla jediná ucelená ryze zeleninová kuchařka.

Ovšem Zeleninová mísa nebyla jen tak ledasjaká kuchařka. Jednalo se o knižní vydání domácích receptů na zeleninová jídla, které zaslaly v roce 1958 čtenářky do soutěže vyhlášené Sdružením obchodu ovocem a zeleninou. Na sedm tisíc se jich jich zúčastnilo. V knížce je uveden abecední seznam oceněných.

  • Zevrubnější informace o knížce a okolnostech jejího vydání je k nalezení v článku Plněná rajčata.

Tentokrát jsem vybrala několik i dnes akceptovatelných receptů z kapitoly Kapusta. Nabízím k vyzkoušení nebo k inspiraci.

zeleninová mísa kniha

Kapusta zapečená s rýží a masem

  • 1 hlávka kapusty (asi 400 g), 150 g rýže, 80 g sádla, 300 g smetany, 500 g vepřového masa, sůl, pepř, paprika, cibule, 1 lžíce strouhané housky. Příprava: kapustu očistíme, nakrájíme nadrobno a povaříme v osolené vodě. Na osmažené cibuli a paprice podusíme maso nakrájené na kousky. Když maso změkne, stáhneme je s plotny, necháme vychladnout a umeleme.
  • Na části tuku a drobně pokrájené cibuli podusíme do měkka také rýži. Ohnivzdornou misku vymastíme, vysypeme strouhankou a skládáme do ní střídavě vrstvu kapusty, vrstvu rýže, vrstvu masa, zalijeme trochou smetany a opět poklademe vrstvou kapusty a tak dále. V troubě zapečeme.
Čtěte také:  Smetanová křenová omáčka pozvedne vařené přední hovězí do vyššího levelu

Kapusta zapečená s palačinkovým těstem

  • 600 g kapusty, 40 g tuku, 50 g cibule, česnek, sůl, muškátový květ, 100 g uzeného masa, 250 ml mléka, 100 g hladké mouky, 3 vejce, citronová kůra.
    Příprava: Kapustu opereme, drobně nakrájíme podlijeme s dusíme s tukem a s cibulí. Když kapusta změkne, zaprášíme ji moukou, podlijeme, vmícháme česnek utřený se solí, koření a usekané maso. Kapustu dáme do vymazaného, houskou vysypaného pekáče a zalijeme těstem z mléka, mouky, vajec a citronové kůry. Pečeme v dobře vyhřáté troubě.

Kapustová nádivka pečená s masem

  • 300 g kapusty, 3 žloutky, sůl, 50 g másla, na špičku nože muškátového květu, 1 hrst zelené petržele, 250 g strouhané housky, 500 ml mléka, 750 g masa telecího, králičího nebo drůbežího, 80 g tuku, 3 bílky.
    Příprava: Na másle upečeme do poloměkka osolené maso. Žloutky utřeme se solí, přidáme rozpuštěné máslo, menší ovařenou kapustu umetou na strojku, strouhánku navlhčenou mlékem. Vše okořeníme muškátovým květem a zelenou petrželí. Dobře promícháme a zkypříme sněhem z bílků. Maso nakrájíme na kousky, pokryjeme nádivkou a upečeme.

Kapustové omelety

  • 300 g kapusty, 4 vejce, 100 strouhané housky, 50 g tuku, sůl.
    Příprava: Kapustu spaříme a dvakrát umele. Na másle s troše cibule ji necháme osmažit. Ušleháme tuhý sníh z bílků, vmícháme dva žloutky, osolíme a vmícháme kapustu a strouhanou housku. Hmotu roztíráme na rozpálenou pomaštěnou pánev a pečeme z ní omelety. Hotové můžeme potřít dvěma smaženými vejci. Omelety sbalíme a podáváme se salátem.
    Poznámka MP: Smažená vajíčka na omeletu by asi nevyhovovala současným chutím, ani zvyklostem. My bychom nejspíš volili strouhaný sýr.

Kapusta zapečená s rajčaty

  • 1 kapusta (asi 400 g), 400 g rajčat, 125 ml mléka, 4 vejce, 200 g tuku, sůl.
    Příprava: Očištěnou kapustu uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Necháme okapat. Po vychladnutí kapustu nasekáme na drobné kousky a do vymaštěného pekáčku skládáme střídavě vrstvy kapusty a vrstvy rajčat. Nakonec rozkvedláme v mléce vejce, osolíme je a kapustu jimi zalijeme. Pokapeme rozpuštěným tukem a dáme zapéct do trouby. Podáváme s brambory.
    Poznámka MP: Přimlouvala bych se za nakrájenou cibuli položenou na samé dno kastrolu (aby se při zapékání opekla zespodu), případně za alespoň jeden rozetřený stroužek česneku (nebo víc, kapustě česnek svědčí) a trochu mletého pepře (svědčí nejen kapustě, ale i rajčatům).
Čtěte také:  Lasagne s mletým masem pro začátečníky. Podle Pohlreicha krok po kroku
recepty z kapusty

Rekapitulace: Rejstřík kapustových receptů MP

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/04/testoviny-s-uzenym-kapustou_9.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/04/testoviny-s-uzenym-kapustou_9-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbešamel,bešamel na lasagne,bešamel recept,bešamelová omáčka,bešamelová omáčka recept,fleky s kapustou,flíčky recept,flíčky s uzeným,hlávková kapusta recepty,jak se dělá bešamel,jak udělat bešamel,jak uvařit bešamel,kapusta recepty,kapusta s uzeným masem a těstovinami,kapusta v palačinkovém těstě,kapustová nádivka recept,kapustová omeleta,omelety,recept na kapustu,recepty z kapusty,recepty z těstovin,šunka fleky,těstoviny recepty,těstoviny s kapustou,těstoviny zapečené se zeleninou,zapečená kapusta,zapečená kapusta recept,zapečená kapusta recept vynikající,zapečená kapusta s bešamelem,zapečená kapusta s rýží,zapečené těstoviny,zapečené těstoviny s bešamelem,zapečené těstoviny s kapustou,zapečené těstoviny s uzeným,zapečené těstoviny s uzeným masem,zapékaná kapusta,zapékané těstoviny,zapékané těstoviny s uzenýmZapečené těstoviny s kapustou, domácí recept. • Flíčky s kapustou, jedna z mnoha tváří zapečených těstovin. • Ke kapustě ladí slanina či uzené maso. • Dopékat pokrm se sýrem je tak nějak stále stejné. • Fleky s kapustou zapečeme s bešamelem. • Zapékat italské lasagne nebo řeckou musaku s bešamelem...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.