Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Pak choi, čínské zelí, využití v kuchyni. Pak choi nebo bok choy? • K čemu se hodí pak choi? • Vařit pak choi, nebo jíst za syrova? Recept na kuřecí soté s pak choi – uvařeno za dvacet minut, a to i s přílohou. • Salát po česku z čínského zelí. • A co ještě z čínského zelí pak choi? 

pak-choi

Pak choi je sice v Česku známá zelenina, ale stále tu ještě není běžně na trhu. Pak choi, někdy také bok choy, je zelenina ceněná pro chuť, nutriční hodnoty a minimální energetický obsah. Pochází z Číny, ale je oblíbena v Asii, Velké Británii, v Austrálii a Oceánii, v USA. Český název zní čínské zelí. Není to ale hlávkové zelí pekingské.

Pak choi je totéž co bok choy

Pak choi (Brassica chinensis, čínské zelí), jsem znala pod označením „bok choy“. Výraz používala kamarádka, která žije tak daleko od Česka, jak jen to je možné. Že prý – mimo jiné – tuhle zeleninu ráda dává do sendvičů, protože je svěží a šťavnatá, ale na rozdíl od jiných salátů nerozmáčí plátky chleba a zůstane pevná. A ještě říkala, že jakkoliv je ta zelenina původem z Asie, u nich je naprosto běžná, celoročně dostupná a dost oblíbená. 

2_salat-pak-choi-recept

„Nějaká pokahontas, či co“

Vzpomněla jsem si na její slova, když jsem bok choy uviděla poprvé v Česku. A světe, div se. Bylo to v malém hokynářství v našem podjesenickém regionu.

„Copak to máte,“ ukázala jsem přes pult na cosi zeleného, pěkně zabaleného. „To só nějaké pokahontas, či co. Něco jako špenát, salát, kedlubna,“ podává mi obchodník balíček. Jasně, už to poznávám. Bok choy.

„Salát Pak Choi, vyrobeno v České republice, Lysá nad Labem,“ čtu na etiketě. A pak tam je ještě cena: „10,90 Kč“. To byly věru velmi povzbudivé informace. „A to ty pokahontas jsou za jedenáct korun obě dvě v balíčku?“ Ujišťuji se ještě. „Deset devadesát za balíček, jak to tam máte, tak to je.“

Když jsem pak doma ukládala půl tuctu úhledných blíženců, odvyprávěla jsem příhodu s „pokahontas“. Nebylo to ode mne moc pěkné, ale já se nevysmívala, vážně ne. A znáte to – jakmile se nějaká zkomolenina z žertu vypustí – už se má k světu. Tak dlouho to říká s pomyslnými uvozovkami, až pojem přejde do běžné řeči. Už jsem tím virem nakazila pár známých.

  • Letos se chystám „pokahontas“ –  chci říct Brassica chinensis – vyzkoušet na záhonku. Semínka jsou k sehnání a v moudré knize jsem našla, jak na to. Nejdřív však z pak choi uvaříme.
Čtěte také:  Páj s rebarborou. Je to křehký koláč, nebo páj? Výtečně chutná se smetanou, jahodami a vlašskými ořechy

3_pak-choi-recepty

Kuřecí soté s pak choi: Recept

4_zelenina-pak-choi-recepty

Suroviny na soté s pak choi (2 porce)

  • 1 velké kuřecí stehno
  • 2 paličky pak choi
  • 2 feferonky
  • 2 menší cibule
  • 4 stroužky česneku
  • sojová omáčka, sůl
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • 1 čajová lžička škrobu

5_kureci-sote-recepty-pak-choi

Soté je dřív než příloha

Doba přípravy soté se skutečně počítá v řádu minut. Proto přípravné práce dělám v následujícím sledu:

  1. Vykostím velké kuřecí stehno a do menšího kastrolu dám hned vařit kosti a kůži.
  2. Postavím vodu na špagety nebo dám vařit rýži.
  3. Teprve pak se začnu věnovat přípravě soté.

Cibuli oloupu a nakrájím na měsíčky. Feferonky posekám. Maso nakrájím na drobné kousky. Česnek oloupu a hrubě nasekám. Pak choi operu a nasekám.

Na oleji rychle orestuji cibuli a feferonku. Jakmile cibule zesklovatí, přidám maso a česnek. Zakapu sojovou omáčkou, směs promíchám a asi na tři minuty zakryji poklicí.

Odkryji, přisypu pak choi. Zamíchám a znovu přikryji poklicí. Protože budu k soté podávat těstoviny/špagety a protože mí strávníci vyžadují, aby směs na těstoviny měla nějakou „omáčku“, přiliji do pánve asi dvě deci z vařících se kostí. Odkryté nechám projít varem. V deci studené vody rozmíchám škrob (bramborový škrob nebo maizenu) a vliji do směsi. Promíchám a ještě asi dvě minuty provařím. Pracuji ve svižném tempu. Soté bude hotovo ve chvíli, kdy je tak akorát třeba slít těstoviny.

  • Že lze soté doplnit i jinými surovinami, které nevyžaduji dlouhou tepelnou úpravu (třeba žampiony) a že je lze okořenit i jinak, to i méně zkušeného kuchaře jistě napadlo.

6_co-je-pak-choi-bok-choy

Jednoduchý salát z pak choi

Suroviny na jednoduchý salát z pak choi

  • 2 paličky pak choi
  • 1 malá cibule
  • čerstvý kopr
  • sůl, cukr, ocet (citron), voda

7_cinske-zeli-recepty

Je to jen tip…

Pak choi operu a nařežu je jemné proužky. Cibuli velmi jemně nakrájím. Asi pět snítek kopru nasekám. Připravím sladkokyselou zálivku takové chuti, na jakou jsme zvyklí k salátu hlávkovému nebo okurkovému. Zeleninu zaliji, promíchám – hotovo. Salát rozdělím do misek, aby se snědl hned a žádný nezbyl. Zelenina by v zálivce „zhadrovatěla“. 

  • Je to jen tip, třeba na první vyzkoušení. Koprová verze salátu z pak choi také náramně chutná se zálivkou jogurtovou. Pak salát samostatně poslouží k lehké večeři. Nebo se pak choi použije do salátových kreací podle momentálního nápadu – vždy bude chutnat.
Čtěte také:  Odpalované těsto na ovocné knedlíky. Znáte? Zpracujeme jahody, švestky i meruňky

8_salat-z-cinskeho-zeli

Další využití pak choi

O pak choi mohu potvrdit vše, co jsem o něm slyšela i četla:

  • Pravdu měl pan hokynář, že chutná trochu jako špenát, salát i kedlubna.
  • Souhlasím i s informací Asociace kuchařů a cukrářů ČR (AKC ČR), že se pak choi „Dá jíst zasyrova, vařit, dusit, péct, upravit na páře nebo grilovat.“
  • AKC ČR také radí: „Pak choi je vynikající dušený nebo osmažený ve směsích asijského typu – stir fry, nudlích, nebo jako příloha či s plody moře. Lehce dušený jej lze přidat také do salátů. Výborná je kombinace se zázvorem a česnekem, skvěle se hodí také do různých druhů asijských polévek.“ 
  • Po vzoru kamarádky dávám „lžičky“ pak choi do sendvičů. Dobře „padnou“ do malých baget.
  • Přikládám je k teplým jídlům i ke studeným specialitám (na obrázku jsou studené a teplé plněné cukety).
  • Přidávám je tam, kam bych jindy dala zelí pekingské.
  • Rádi pak choi koušeme jen tak, pouze si sousta namáčíme v nějakém pikantním dipu (třeba smetanový s česnekem).

Foto: Obrázek pokrmu v misce s bleděmodrým okrajem je ze serveru pixabay.com. Ostatní fotky čínského zelí (receptar).

Zdroj: S využitím informací AVC ČR

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/pak-choi.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/03/pak-choi-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORASalátybok choy nebo pak choi,bok choy recept,čínské zelí pak choi,čínské zelí recepty,co je bok choy,co je pak choi,jak připravit pak choi,jak se vaří pak choi,kuřecí nudličky,kuřecí soté,kuřecí soté recept,pak choi,pak choi čínské zelí,pak choi kuřecí směs na špagety recept,pak choi recepty,pak choi salát,pak choi soté,pak choi ve studené kuchyni,recepty z kuřecího masa,recepty z pak choi,salát pak choi recept,salát z čínského zelí,salát z čínského zelí recept,zelenina pak choi receptyPak choi, čínské zelí, využití v kuchyni. • Pak choi nebo bok choy? • K čemu se hodí pak choi? • Vařit pak choi, nebo jíst za syrova? • Recept na kuřecí soté s pak choi – uvařeno za dvacet minut, a to i s přílohou. • Salát po česku z čínského zelí. • A co ještě z...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.