Pravé československé retro: Míchané drinky podle receptáře 50 let starého
Míchané alkoholické nápoje, staré receptury. • Co pili současní kmeti v barech a na domácích mejdanech? • Jak se českoslovenští barmani vypořádali s nedostatkem surovin na koktaily? • John, anebo Tom Collins? • Jak se ze světové Margarity stala československá Margherita? • Kdo nebo co je Dědeček na scestí? •
Míchané nápoje, koktaily, short nebo long drinky. To není v Česku (a Slovensku) otázka posledních tří dekád. I ve čtyřicetiletém období „temna“ si lidé rádi dali koktail v baru nebo si míchaný nápoj s chutí připravili doma. Kde vzali recepty na drinky světových jmen? Jak se barmani vypořádali s nedostatkem bazálních surovin? Třeba našli radu v receptáři autora Ivana Crhy Dědeček na scestí a 300 dalších míchaných nápojů. Pojďme též nahlédnout.
Dědeček na scestí, a ještě „pro západní“?
Jak mohla v dobách socialismu vyjít kniha s titulkem málem až „frivolním“? Jak mohl cenzurou projít text, který se hemžil amerikanismy a na západní kultuře byl doslova postaven? Že receptář Dědeček na scestí a 300 dalších míchaných nápojů vůbec vyšel, bylo možné díky letopočtu prvního vydání – 1968. Ale že potřetí vyšel ještě v roce 1974, tak to musel být na dobu nastupující normalizace poloviční zázrak.
Ivan Crha to uměl
Autor veleúspěšné, padesát let staré knihy Ivan Crha (narozen 1932) nebyl barman. Ale uměl získat přesné informace z dobrých zdrojů. Jako inženýr ekonomie pracoval v nakladatelství Merkur. A různé kuchařky balancovaly na okraji technické/obchodní literatury. Snad proto Dědeček na scestí prošel nebo unikl cenzuře i v době „po prověrkách“, ačkoliv kniha nebyla ani trochu orientovaná na Sovětský svaz, ale zcela nezakrytě na západ.
Ivan Crha měl při psaní lehkou ruku. Jeho texty jsou čtivé, nenásilně úsměvné, a v kontextu doby přesné. Ostatně Crha uvádí i seznam použité literatury, což v té době ještě nebylo u kuchařek neobvyklé.
- Úsměvný odpočinkový charakter Dědečka na scestí podtrhují ilustrace Spytimíra Bursíka (narozen 1924, ilustrátor a grafik).
Zábava i poučení
Dědeček na scestí není jen soubor předpisů na míchané alkoholické a nealkoholické nápoje. Čtenář je seznámen se základním barmanským názvoslovím, jsou mu ozřejmeny typy a názvy míchacích pomůcek, nezbytných ingrediencí, sklenic, názvosloví druhů nápojů.
Protože alkohol je třeba zakusovat, tu a tam jsou do textu organicky vloženy recepty na nějaký ten „pijácký zákusek“ (obvykle to je nějaká specialita Viléma Vrabce, jehož Moderní studená kuchyně vyšla v nakladatelství Merkur také v roce 1968).
- V současné době se dají prostřednictvím internetu najít různé, přesné, a i zahraniční receptury známých míchaných nápojů. Ale někdy se jejich zjednodušená verze také hodí. Knížka Dědeček na scestí se dá sehnat v antikvariátech (i elektronických). Žádné domácí knihovně neudělá ostudu.
- Obrovskou výhodou knihy je také abecední rejstřík popisovaných nápojů. Internet odpoví jen na to, na co se ptáme. Kniha nabídne seznam receptů, v nichž najdeme i ty, na které bychom si nevzpomněli.
Martini koktail: „Méně suché, prosím“
Nechtěla bych být ve společnosti, kde se podává martini koktail koupený v „sámošce“ v už namíchaném stavu. V případě martini chci mít ta pootevřená vrátka, kterými mohu zavolat: „Ale nemíchejte mi to, prosím, příliš suché.“ Chtěla bych, jako americké ženy v 50. letech, nosit v kabelce tyčinku na míchání martini. Protože martini koktail má styl.
Právě ten vermut dal koktailu martini jméno. Na stránce alkohol.cz se mimo jiné uvádí, že: „Vermut Martiny se vyrábí ve čtyřech druzích – světlé, růžové, červené a extra dry. Krom toho, že se pije samotné – jako aperitiv – může být i součástí různých koktejlů. Každý druh Martiny má svůj výrobní proces, postup i své ingredience. Všechny jsou ale poctivě vybírané a výrobní proces je tradiční a neměnný po celou dobu existence tohoto nápoje.“
Přestože hrdinové románů a filmů z amerického prostředí dokážou strávit celý večer obracením sklenek martini, jinde ve světě je zvykem podat martini jako aperitiv.
Ivan Crha v úvodu svého povídání o martini koktailu píše: „Funkcí aperitivu je, jak známo, povzbudit chuť k jídlu, připravit jazyk i žaludek na hody, které budou následovat. Martini koktail, jeden z nejslavnějších koktailů, je jako aperitiv velmi vhodný. “
Na všemožných webových stránkách jsou k nalezení receptury na míchání toho nejoriginálnějšího martini na světě. Včetně – protřepat, nemíchat – Jamese Bonda. Proto zůstávám v Praze l. p. 1968 a předávám tehdejší recept.
„Dry martini koktajl – suchý, nesladký koktajl
Do míchací sklenice dejte led, přilijte 1/3 Dry ginu, 1/3 sklenky italského vermutu a 1/3 sklenky francouzského vermutu, jednou stříkněte Orange bitters, zamíchejte, nalijte do koktajlového poháru, odřízněte kousek citronové kůry, zalomte ji nad nápojem a upusťte do něj.“
Manhattan koktejl skoro jako od Sugar
Vzpomenete si na scénu z filmu Někdo to rád horké, kdy se hudebnice namačkané v horní kabině lůžkového vozu radují, že mají whisky i vermut, tak ještě sehnat led, a mohou si namíchat Manhattan koktejl? Manhattan je koktejl z whisky a vermutu. Patří mezi oficiální koktejly Mezinárodní barmanské asociace. My jej ovšem nemusíme míchat v gumovém termoforu jako děvčata z bandu Sweet Sue. Ivan Crha například doporučoval tento československý postup:
Manhattan koktajl
Do míchací sklenice dejte led, půl sklenky vermutu, půl sklenky skotské whisky a jeden střik agnostury. Lehce zamíchejte barovou lžičkou a přeceďte přes sítko do koktajlového poháru. Nad nápojem nalomte kousek tence skrojené pomerančové kůry a vhoďte ji dovnitř. Na dno sklenice dejte třešni. Podávejte se slámkou a se lžičkou a pamatujte, že host musí mít kam odložit pecku.“
- Angostura je alkoholický nápoj řadící se mezi kořeněné bittery a rumy. Má červenohnědou barvu, kterou získal z hořkých korových drog, kůry pomerančů, z hořce a anděliky, hřebíčku, muškátového květu, kardamonu, galgantu a skořice. Obsah alkoholu se pohybuje mezi 40 až 48 %. (Zdroj: Wikipedie)
Margarita koktail z dob normalizace
Recept na Margaritu, mezinárodní koktail z tequily, bývá častým předmětem sporů a „handrkování“ (alespoň v českém prostředí). Protože však listujeme nápojovým receptářem z přelomu 60. a 70. let, nikoho nemůže pohoršit, jak v zemi „za železnou oponou“ připravovali koktail Margherita daissy českoslovenští barmani.
Margherita daissy
Do šejkru dejte drobné kousky ledu, asi do poloviny. Pak přilijte šťávu z 1/4 citronu a z 1/4 pomeranče, půl sklenky některého druhu ovocného sirupu a půl sklenky Apricot brandy. Třepejte dost dlouho (máte v šejkru hodně ledu), potom sceďte do pohárů, vhoďte do nich několik třešní, pár bobulí hroznového vína a stříkněte sodovkou. Podávejte se stéblem a lžičkou.
Jestli je tu někdo, kdo nad záměnou Apricot brandy místo tequily, zvedá obočí, je třeba připomenout mu dobové souvislosti. Ta sedmikráska v československém názvosloví a podivný zápis „Margherita“ měly asi upozornit na to, že se nejedná o originální Margaritu.
- Nevím, ale z kontextu celé publikace to tak nějak vyplývá.
Džbán chladivého Toma nebo Johna Collinse?
Skoro až jsem se lekla, když jsem svůj oblíbený koktail Tom Collins (limeta/ citron, oslazená sodovka/voda, džin), v knize Ivana Crhy našla pod názvem John Collins.
- Toma Collinse míchají do džbánů a pijí na osvěžení v horkých dnech protagonisté děl Jeroma Davida Salingera. Ten patří mezi autory, s nimiž bych se po dočtení knihy chtěla sejít (jak říká „jeho“ Holden Caulfield). Proto mám ten long drink ráda.
Začala jsem hledat. A naštěstí našla. Existují totiž oba nápoje.
„Tom Collins je koktejl podávaný v horkém počasí jako osvěžující long drink. Připravuje se od roku 1876 smícháním tří dílů ginu (nejraději značky Old Tom Gin), dvou dílů citronové šťávy a jednoho dílu cukrového sirupu, vše se doleje čtyřmi díly sodovky. Podává se s ledem a plátkem citronu, tradičně k němu patří vysoká válcovitá sklenice zvaná collins glass o objemu 12 uncí (asi tři a půl deci),“ píše se v české verzi Wikipedie.
Ovšem zmíněný John Collins rovněž existuje. „John Collins je koktejl vyrobený z bourbonové whisky nebo londýnského suchého ginu, citronové šťávy, cukru a sodovky. Recepty jsou uvedeny v příručce Steward a Barkeeper z roku 1869: Čajová lžička práškového cukru, šťáva z poloviny citronu, vinná sklenka Old Tom ginu, láhev obyčejné sodovky. Roztřepejte se nebo rozmíchejte s ledem. Přidejte kousek citrónové kůry.“ Tak to zase najdeme v anglické verzi Wikipedie. V ní se také dozvídáme, že použití Old Tom ginu v receptuře z roku 1869 je zřejmě důvodem, proč se variantě nápoje se džinem začalo říkat Tom Collins a variantě s whisky John Collins. Ivan Crha jen trochu popletl jména těch Collinsů.
John Collins podle Crhy
„ Do limonádového poháru dejte tři menší kousky ledu, dvě lžičky cukru, přelijte šťávou z jednoho citronu a sklenku džinu. Dolijte sodovkou, zamíchejte a podávejte.“
Olomoucký nektar Seliko
Tento ryze domácí koktail je v knize označen za „hanácké fortel“. V současné době je třeba vysvětlení, co je v nápoji olomouckého a tedy i hanáckého.
- Seliko (Severomoravské lihovary a konzervárny) byl totiž původně opavský podnik.
- Likér Praděd zase vynalezl Sigmund Gessler ve slezském Krnově roku 1878.
- Ovšem v roce 1961 byla výroba likéru Praděd přenesena do národního podniku Seliko v Dolanech na Olomoucku.
- V Prostějově se zase vyráběla (a stále vyrábí) Hanácká vodka.
„Do šejkru dejte led, sklenku vodky, půl sklenky Pradědu, lžičku cukru, šťávu z půlky citronu a žloutek. Dobře protřeste, nalijte do limonádového poháru, stříkněte sodovkou a ozdobte dvěma jahodami. Podávejte se stéblem a lžičkou.“
Dědeček na scestí na konec
Zdroj: Ivan Crha, Dědeček na scestí, Merkur 1974; Wikipedie cz, en; alkohol.cz
Foto: Obrázky drinků pocházejí ze serverů pixabay.com a freeimages.com. Fotokopie grafik Spytimíra Bursíka pocházejí z knihy Dědeček na scestí.
https://makova-panenka.cz/recepty/prave-ceskoslovenske-retro-michane-drinky-podle-receptare-50-let-stareho/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/12/margarita_pixabay_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/12/margarita_pixabay_mp-150x150.jpgNápojeRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je mahattan koktail,co je martiny,dědeček na scestí receptury,drink tom collins,ivan crha nápoje,jak namíchat manhattan koktail,jak namíchat martini,john collins,koktaily,koktajly,koktejl manhatan,koktejl manhattan,koktejl margarita,koktejl z martini,manhattan drink,manhattan koktail,margarita,margarita recept,margherita,martini,martini koktail,martini koktajl,martini koktejl,martini recept,míchané alkoholické nápoje,míchané alkoholické nápoje recepty,Míchané nápoje,míchané nápoje recepty,míchaný alkohol,olomoucký drink,olomoucký nektar seliko,short nebo long drinky,silvestrovské pohoštění recepty,silvestrovské recepty,suché martini,tom collinsMíchané alkoholické nápoje, staré receptury. • Co pili současní kmeti v barech a na domácích mejdanech? • Jak se českoslovenští barmani vypořádali s nedostatkem surovin na koktaily? • John, anebo Tom Collins? • Jak se ze světové Margarity stala československá Margherita? • Kdo nebo co je Dědeček na scestí? • Míchané nápoje, koktaily, short nebo long drinky. To není...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Napsat komentář