Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zmrazený špenátový protlak, recepty, tipy. • Jak naložit s kostkou mrazeného špenátu?  Čím zahustit dušený špenátový protlak?  Které koření se hodí ke špenátu.  Špenát jako mozeček, je to možné?  Dušený špenát s česnekem i bez česneku.  A topinky se špenátem znáte? •

duseny-spenat-recepty

Co by naše prababičky daly za mražený špenátový protlak. Kolik práce by jim ubylo. Dušený špenátový protlak lze podávat v mnoha kombinacích: s vepřovou pečínkou, s dietním kuřetem, s vejcem i samotný. S bramborami, knedlíky i těstovinami. Navíc je špenátový protlak po celý rok stejně levný. Tak která varianta z nabídkové fotografie je vaše gusto?

Dušený špenát v Česku stále vede

V některých zemích světa je špenát tak oblíbený, že jeho listy konzumují syrové, a při každé příležitosti. U nás je zvykem tepelně jej upravovat.

Třebaže jsme za posledních třicet let do jídelníčku zařadili listový špenát v různých evropských úpravách (kde možná dominuje italská kombinace gnocchi s listovým špenátem a parmazánem), na pozadí domácího vaření stále zůstává špenát dušený na cibulce podávaný jako příloha nebo i jako samostatné jídlo.

2_listovy-spenat

Za špenátový protlak jsem vděčná

Tento typ jídla se připravoval ještě dřív, než byla zavedena průmyslová výroba mraženého špenátu. A byla to pořádná „raubírna“, jak jistě přisvědčí ten, kdo připravuje dušený špenát z vlastní zeleniny: natrhat, omýt, povařit, zcedit, pomlet, propasírovat nebo rozmixovat… A jak se ty potvůrky mrňavé svaří! Z plného košíku listí sotva na tři porce…

Ne, ne, prababičky by zcela jistě o špenátovém protlaku neříkaly: „Ten mražený rozplizlý hegeš jak ze školní jídelny,“ což občas slýchám od některých příslušnic nejmladší dospělé generace. Jako většina hospodyň, které si už nějakou tu sezonu u sporáku „odpracovaly“, jsem názoru, že na klasický přílohový dušený špenát se ten mrazený polotovar ideálně hodí. A jsem za něj ráda.

Dušený špenát: Tipy a recepty

3_spenat-recepty

Cibule a tuk, to je základ

Ať už konečná úprava špenátového protlaku vezme jakýkoliv směr, bez základu ze zlatavě osmažené cibulky by to nebylo ono. Množství cibulky nemusí být nijak „úzkoprsé“. Na jednu kostku protlaku obvykle počítám jednu středně velkou cibuli. Na obrázku je příprava na dvě kostky špenátu  – tedy dvě nakrájené středně velké cibule.

Čtěte také:  Gratinujeme: Stehenní kuřecí řízek s bazalkou nebo recept na kuřecí plátek v paprikové krustě

Tuk na smažení zanechá v hotovém pokrmu svou stopu, a s tím je třeba počítat.

  1. Když bude špenát podáván k nějaké pečínce nebo k dušenému masu, hodí se smažit cibuli na sádle.
  2. Jestliže chci dušený špenát podat jen s brambory a třeba s vajíčkem nebo samotný, volím máslo nebo rostlinné máslo.

Ovšem když se použije olej, také se nic nestane. Takže to je věcí každého, na čem cibulku osmaží. Dobrá rada nad zlato, že? ;=)

4_mrazeny-spenat-recepty

S rozmrazováním žádné velké „štráchy“

Ani si nepamatuji, zda jsem četla nějaké odborné informace o tom, jak rozmrazovat špenátový protlak, aby to bylo co nejcitlivější. Takové to: „rozhodně+nikdy+v žádném případě+zásadně…,“ znáte to. Předpokládám, že většina domácích kuchařek zmrazený špenát rozmrazuje stejně jako já:

  1. vyjmu z obalu,
  2. vložím na cibulku,
  3. přikryji poklicí.

Po několika minutách tající kostku obrátím a zase přikryji. Při třetím obratu už je většinou možno špenát „rozbít“.

5_rozmrazeny-spenat

„Cibuli nejím!“

Rozpuštěný protlak dál dusím – odkrytý, při nižší teplotě. Aby se odpařila tekutina, ale aby špenát nestříkal z pánve.

V této fázi je prostor předejít konfliktním situacím. Není nic neobvyklého, že některá naše „zlatíčka“ mají zvýšené nároky na skladbu předkládané krmě a že některým třeba vadí cibule. Stížnostem se dá předejít, když vezmeme ruční mixer a protlak s cibulí promixujeme. Ta jedna ušpiněná tyč mixeru navíc se vyplatí – pro klid u stolu. Už beztak kontroverzní špenát bude „bez cibule“.

6_zahusteni-spenatu

Aby nebyl špenát vodnatý

Špenátový protlak stále odpařuji (při nižší teplotě, protože při vyšší stříká z pánve), ale je stále řídký a vodnatý. Proto jej

    1. buď zasypu dětskou krupičkou (propařím chvíli na povrchu a pak vmíchám do protlaku). Tuto metodu použiji, když hodlám špenát podávat k masu a dochucuji jej česnekem;
    2. nebo do špenátu rozklepnu jedno dvě vejce, zamíchám a zasypu hrstí strouhanky. Samotné vejce bez moučně složky pokrm dobře nesváže, voda se bude oddělovat. Zahušťovat špenát strouhankou jsem naučila podle naší máti (stejně jako dušenou kapustu, dušené kopřivy nebo květák na způsob mozečku).
    3. Špenát se tradičně koření solí, černým pepřem, bílým pepřem, muškátovým květem, česnekem. Květ a bílý pepř nemusí každému „vonět“.

Jiné experimenty nemůže nikdo nikomu zakázat, ale osobně bych doporučila „poloprovozně vyzkoušet“ je nejdřív na malém množství pokrmu. Jinak – zkušenost je nepřenosná, každý ji musí získat sám. ;=)

Čtěte také:  Listový špenát: Recepty, tipy i zahraniční fotogalerie

7_duseny-spenat-brambory-krokety

Špenát jako mozeček

Naše máti nedávala do špenátu česnek. Protlak s osmaženou cibulí hodně vydusila, zahustila vejci (na jednu kostku minimálně dvě), zasypala strouhankou, osolila, připepřila, zamíchala, nechala propařit strouhanku a srazit vejce. Tento typ hustého špenátu se u nás jedl jen s bramborami, nanejvýš s volským okem nebo se ztraceným vajíčkem. Ale vždy bez masa.

Tento špenát je jemný a jeho chuť není ničím jiným přehlušena. Oběd měl bezmasý charakter, asi jako květákový mozeček s bramborami.

8_duseny-spenat-s-masem

Špenát s jíškou

Možná nejběžnějším způsobem je dusit špenát na jíšce. Postupuje se tak, že se nejprve připraví menší množství cibulové jíšky, na ní se vloží nejlépe už zcela rozmrazený protlak i s puštěnou tekutinou a s malým množstvím vývaru se vše provaří. Do houstnoucí hmoty se přidá česnek, sůl a pepř.

Někdo to dělá jiným způsobem: špenát rozehřeje v jednom rendlíku, cibulovou jíšku připraví v jiném. Do vroucího špenátového protlaku pak přidá jíšku rozvařenou v malém množství vývaru a česnek. Směs se vaří do zhoustnutí. Někdo ještě zakápne mlékem nebo smetanou.

  • Na obrázku vlevo je dietní varianta: Špenát jenom „natur“ (bez tuku, česneku a cibule), zahuštěný jen malým množstvím krupice a k němu bez tuku s cibulí pečené kuře (podávané bez kůže). Pokrm dochutí netučná šťáva z masa. Diety: žlučník, slinivka, játra.
  • Na obrázku vpravo česnekový špenát k pečenému vepřovému bůčku.

9_duseny-spenat-s-knedliky

Špenát ke knedlíkům

Je to taková spíš restaurační úprava, a i kdyby se to už nevařilo, v paměti je menu udržováno stále opakovanou komedií Což takhle dát si špenát. Ke knedlíkům (houskovým knedlíkům nebo bramborovým knedlíkům) je třeba připravit špenát řidší konzistence. Ne snad, aby se v něm nechala puštěná voda ze zmrazeného bloku protlaku. I zmrazený špenát potřebuje sice málo, ale vařit. Proto je třeba nejdřív přidat trochu vývaru, špenát povařit, pak přidat malé množství jíšky a dál vařit do zahoustlé roztékavé konzistence.

  • Na obrázku vlevo jsou s houskovým knedlíkem a špenátem podána pečená vepřová žebra.
  • Vpravo králík pečený na česneku a bramborový knedlík. Velmi dobrá kombinace je rovněž s pečeným jehněčím nebo skopovým masem.
Čtěte také:  Jíte ledvinky? A víte, jak je připravit před vařením? Vepřové ledvinky dušené na cibulce, po uhersku i jako zabíjačkový guláš

10_topinky-se-spenatem

Topinky se špenátem

Když doma u našich zbyl špenát, namazala si jej naše máti ke svačině na chleba. Postupně sestru a mne „zlanařila“, takže už v poledne jsme se málem těšily, jak si odpoledne dáme repete s čerstvým chlebem.

Já jsem „zvlčela“. Teplým špenátem potírám chlebové topinky opečené na tuku a silně česnekované. Nečekám, jestli něco zbude od oběda. Špenát na topinky k večeři připravím extra. Vzhledem k ceně špenátu to je snad nejlevnější topinková pomazánka.

11_spenatova-polevka

Špenátová polévka

Kdyby nějaký dušený špenát zbyl a kdybychom byli ke stolu jenom dva, rozvařila bych zbytek na špenátovou polévku. Špenátová polévka, to je ovšem další téma, které si zaslouží vlastní povídání.

Foto: Pečený králík a špenátové lístky pocházejí ze serveru pixabay.com. Ostatní fotky (receptar)

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/01/duseny-spenat-recepty.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2019/01/duseny-spenat-recepty-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcož takhle dát si špenát,dušený špenát,gnocchi se špenátem,jak kořenit špenátový protlak,jak rozpustit zmrazený špenátový protlak,jak upravit zmrazený špenátový protlak,krokety se špenátem,mražený špenát recept,recept na mražený špenát,recept na špenát,recepty se špenátem,špenát,špenát recept,špenát recepty,Topinky se špenátem,zmrazený špenátový protlak,zmrazený špenátový protlak na cibulce,zmrazený špenátový protlak rozmrazit,zmrazený špenátový protlak s česnekem,zmrazený špenátový protlak s topinkamiZmrazený špenátový protlak, recepty, tipy. • Jak naložit s kostkou mrazeného špenátu? • Čím zahustit dušený špenátový protlak? • Které koření se hodí ke špenátu. • Špenát jako mozeček, je to možné? • Dušený špenát s česnekem i bez česneku. • A topinky se špenátem znáte? • Co by naše prababičky daly za mražený špenátový protlak. Kolik...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.