Spekulatius, adventní kořeněné sušenky aneb Co skrývala tajemná plechovka
Recept na sušenky spekulatius. • Adventní sušenky evropského střihu. • Neznámý obsah známé plechovky.• Co znamená spekulatius. • Kořeněné sušenky patří k adventu.
České zvykosloví nezná žádné speciální adventní pečivo. Mikuláš sice tu a tam přinesl kus perníku, ale ten se spíš koupil na Kateřinském jarmarku, než aby se pekl doma. Perníčky byly až na Vánoce. Jinak už jen jablíčka, ořechy – a samozřejmě uhlí a brambory nezbedníkům. Národy na západ od nás však tradici mikulášského a advetního pečiva mají. Jsou to kořeněné sušenky spekulatius. Jsou zvláštní, voní a chutnají jinak než české (rakouské) čajové pečivo. Stojí za vyzkoušení. A když se to nestihne do Mikuláše, nevadí. Adventu „ještě není na krátku“.
Spekulatius, speculaas. Česky zrcátka?
Spekulatius (v Belgii speculaas) jsou sušenky z máslového těsta, kterým dodává pro nás nezvyklou chuť třtinový hnědý cukr a specifická směs koření. Sušenky spekulatius, Němci vyslovují [špekulácius], by správně měly mít i typickou podobu – na povrchu vytlačený obrázek. Sušenky se pekly v předvečer svátku svatého Mikuláše a sloužily k připomenutí jeho životních činů. Snad proto dostaly sušenky své pojmenování: speculum je latinsky zrcátko a na sušenkách se odrážel, zrcadlil Mikulášův život.
Později – a v současné době – se na sušenkách objevují různé motivy. Otiskují se do těsta pomocí válečků nebo forem. Dříve bývaly dřevěné, v současné době se dají koupit i válečky a formy silikonové. Sušenky spekulatius se mohou jíst po celý advent (střídmě, je přece půst), než je vystřídá vánoční cukroví.
„Ty jsi ale spekulatius!“
Kulatá plechová krabice s podivným nápisem spekulatius stála ve spíži. Naše máti v ní uchovávala zásobu pudinkových prášků, vanilinových cukrů, prášků do pečiva, nikdy nepoužitého amonia. A tak. Podivné slovo spekulatius se mně a sestře velmi líbilo. Rozšířilo spektrum našich nadávek. „Ty seš ale spekulatius,“ pošlebovala se jedna. „Spekulatius seš ty, a jakej!“ syčela druhá. „Mami, ať mi nenadává! Ať mi neříká, že jsem spekulatius, když je spekulatius sama!“ ječely jsme jedna přes druhou.
Krabice spekulatius byla v každé druhé domácnosti a možná je dodnes. Já tu svou získala z druhé větve naší současné domácnosti. Mám v ní prášky do pečiva, pudinky, tresti – a tak. A protože mi je milá, chtěla jsem znát její historii.
Výsledek badatelské činnosti: Všechny exempláře plechovky pocházejí z přelomu 60. a 70. let. Tehdy, snad ale prý jen v jednom roce nebo dvou, se na předvánočním trhu objevily sušenky zvláštní chuti, s vytlačenými obrázky, tak jak jsou znázorněny na krabici. Prý moc nechutnaly, dětem už vůbec ne. Ale ta krabice byla tak lákavá, že si ji každý koupil jen kvůli ní samé. Spekulatius byla asi jen jiskřička západní kultury, normalizací uhašená. Zbyly jen plechovky, o kterých už málokdo ví, kde se vzaly.
Třeba někdo pamatuje přesně, proč se sušenky spekulatius začaly a hned zase přestaly vyrábět a řekne nám to. A když ne, nevadí. Můžeme si je upéct doma. Existuje mnoho receptů, nabízím ten svůj pocházející z Německa.
Adventní kořeněné sušenky potřebují přípravu
Koření… Od skořice po kardamom
Aby kořeněné sušenky spekulatius chutnaly tak, jak chutnat mají, je třeba nejdřív udělat inventuru v zásobách koření a dokoupit potřebné druhy. Je potřeba mletá skořice, mletý sušený zázvor, mleté nové koření, mletý hřebíček, muškátový oříšek a kardamom.
Někdy se mleté koření nesežene, potom je třeba na prášek je rozetřít v hmoždíři nebo v lékárenském tloučku. Kdo nic z toho nemá, může použít mlýnek na koření. Muškátový oříšek stačí postrouhat. S kardamomem je někdy shánění. Měl by být k mání ve speciálkách s kořením. Prodává se buď v balíčku po 25 či 50 gramech, ale levněji přijde vážený, patnáct gramů nám vystačí na celé předvánoční pečení a ještě zbude do punče.
Cukr dává sušenkám charakteristickou chuť a barvu
Ale ano, jistě, třtinový cukr hnědý je výrazně dražší než rafinovaný bílý cukr. Hnědé cukry ovšem dávají sušenkám spekulatius další charakteristickou chuť a barvu. Když budeme improvizovat, obejdeme recepturu a místo hnědého cukru použijeme levný bílý, bude to možná dobré, ale nebude to chutnat jako pravé keksy spekulatius. Všechno chce své. Nechci být ošklivá, ale naše babička-selka v takovém případě říkala: „Když to nechceš dělat kloudně, tak to raději nedělej.“
Formičky na sušenky spekulatius
Formičky nebo válečky na sušenky spekulatius, tak to je trochu potíž. Možná se špatně dívám, ale nikde v naší republice jsem je neviděla. Dají se koupit v zemích, kde se spekulatius (speculaas) pečou. Nebo si je také můžeme koupit přes zahraniční e-shop. Nejsou ovšem na naše poměry levné. Formičky se pohybují tak od tří euro za kus, do 25 euro za sadu. Válečky stojí tak od 12 euro výš.
Ale česká (moravská, slezská, slovenská) žena si umí vždy poradit. V obchodech jsou k mání různá vykrajovátka, která zanechávají plastický otisk. Když vybereme nějaké univerzální motivy, můžeme je využít i k jiným účelů. Prodávají to v domácích potřebách nebo v odděleních kuchyňských potřeb.
Spekulatius: Pečeme adventní kořeněné sušenky
Spekulatius: Recept
- 225 g másla
- 210 g třtinového hnědého cukru
- 2 čajové lžičky (dále ČL) mleté skořice
- ¼ ČL mletého zázvoru
- ¼ ČL mletého hřebíčku
- ¼ ČL mletého muškátového oříšku
- ¼ ČL soli
- ¼ ČL mletého nového koření
- ½ ČL mletého kardamomu
- ¼ ČL mandlové tresti
- 480 g hladké mouky nebo půl napůl s polohrubou
- ¼ ČL jedlé sody neb o prášku do pečiva
- 3 lžíce mléka
- 2 vejce
Postup práce
Vejce, cukr a koření vyšleháme do pěny (šlehačem). Kypřidlo rozptýlíme v mouce a mouku zašleháme (zamícháme) do máslové směsi.
Překlopíme na pomoučený vál a oběma rukama vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme do fólie a dáme na minimálně tři hodiny do chladna. Ale může to být i do příštího dne.
Připravíme si dva nebo když máme, tak tři plechy. Můžeme je, ale nemusíme, vyložit papírem na pečení. Není to nutné proto, že se sušenky nepřilepí, ale někdo je zvyklý péct na papíru. Plechy ani papír není třeba mastit.
Odkrajujeme menší kousky těsta a na moukou trochu posypané pracovní ploše vyválíme placku (podle toho, jak hluboké máme formičky).
- Tady malá odbočka: Je opravdu lepší placky shora i zespodu pomoučit. V současné době často vyvalujeme mezi dvěma pláty folie. To se na tyto sušenky moc nehodí, protože reliéf obtisku pak je málo patrný. Z jemně pomoučené placky jsou obrázky líp prokreslené.
Vykrájíme sušenky. Zpočátku to jde pomalu, ale až si osvojíme ten správný „grif“, práce se zrychlí. Z toho důvodu, že se jedná o „piplačku“, je lepší nejdřív sušenky vykrájet a pak teprve péct. Nedělat obě práce najednou. Těsta z uvedeného rozpisu je na tři klasické plechy. Ale kdo nemá, musí postupovat tak, jak je při pečení cukrová zvyklý.
Plechy vkládáme do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a tuto teplotu udržujeme. Spekulatius se musí péct zvolna, ne prudce. Pečení trvá deset až patnáct minut. Dobře upečené keksy mají medovou barvu.
- Pozor: Od trouby se nesmí odejít a nesmí se při pečení dělat nic jiného. Kdo občas vyhodí plech spláleného cukroví, asi ví, jak jsem nabrala tyto zkušenosti.
Sušenky spekulatius jsou křupavé, a tak by měly zůstat. Proto se ukládají do plechových nebo jiných těsnících krabic. Podáváme je s čajem, kávou, punčem, horkým vínem, dětem se sklenicí mléka (to je i můj tip, tak je mám sama nejraději). Na talířek jich dáme jen pár kousků. Je advent, postní doba, tak žádné přejídání.
Další adventní tip: Jak vyrobit adventní věnec z přírodnin. Inspirace.
Něco na zahřátí? Nejlepší recepty na domácí punče, svařené víno nebo grogy
Foto k receptu na domácí adventní sušenky spekulatius: (receptar)
https://makova-panenka.cz/recepty/spekulatius-adventni-korenene-susenky-aneb-co-skryvala-tajemna-plechovka/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/8_cukrovi-recepty-na-uzasne-cukrovi.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/8_cukrovi-recepty-na-uzasne-cukrovi-150x150.jpgRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíadvent,adventní pečivo,adventní sušenky,belgické sušenky,co je to advent,cukroví recepty na úžasné cukroví,domácí sušenky recept,kořeněné sušenky,nejlepší recepty na vanoční cukroví,nejlepší vánoční cukroví,německé sušenky,speculaas,spekulatius recept,sušenky na miluláše,sušenky Spekulatius,vánoční cukroví našich babiček,vánoční cukroví nejlepší recepty,vánoční cukroví recepty,vánoční sušenky,zázvorové sušenkyRecept na sušenky spekulatius. • Adventní sušenky evropského střihu. • Neznámý obsah známé plechovky.• Co znamená spekulatius. • Kořeněné sušenky patří k adventu. České zvykosloví nezná žádné speciální adventní pečivo. Mikuláš sice tu a tam přinesl kus perníku, ale ten se spíš koupil na Kateřinském jarmarku, než aby se pekl doma....receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Sušenky v krabicích pamatuji,dvě má dodnes doma.V současné době se stejné sušenky prodávají v Maxi Marketu,ale už jen v papírovém obalu.Je fakt,že jsem je objvila letos,po cca 40 letech.
Není pravda,že kupované sušenky v kovové kulaté krabici za minulého režimu nebyly dobré!Naopak, měly nedostižnou chuť,jíž ty dnešní nikdy nedosáhnou.Proč?Protože byly mnohem víc voňavé,obsahovaly víc koření a byly tmavší.Domnívám se, že asi obsahovaly kakao,protože jen hnědým cukrem tmavé zbarvení nevznikne.Krabici mám od sušenek dodnes a můj syn vzpomíná, jak mu spekulatiusky velice chutnaly.Mám pocit,že se pekly v Lovosicích?Už mockrát jsme zkoušeli recept napodobit,ale nikdy se nám to nepovedlo jako u těch původních.Ony měly totiž takovou perníkovou vůni a každá námi vyrobená směs ji nikdy nesplňuje.Ani ty originální,německé či holandské se těm československým nevyrovnají.Jo, kdyby se výroby ujal někdo,kdo bývalou firmu zprivatizoval a znal recept,pak bychom byli spokojeni. :o))))
Prosim vas, vedeli by ste mi slovensky vysvetlit co je 1/4 cl MANDLOVE TRESTI? Dakujem 😉
Dobrý den, trochu jste mne zmátla. Ne požadavkem o překlad do slovenštiny, ale tím textem. Pak jsem pochopila.
Takže: „1/4 cl MANDLOVE TRESTI?“ , na což se ptáte, je slovensky „Jedna štvrtina centilitrov mandľovej esencie.“
V rozpisu surovin v článku je ovšem uvedeno „¼ ČL mandlové tresti“, což bude slovensky znít „ Jedna štvrtina čajovej lyžičky mandľovej esencie“.
U položky „mletá skořice“ je vysvětleno, že se bude v rozpisu surovin dál místo „čajová lžička“ používat zkratka „ČL“.
Snad jsem Vám pomohla vyřešit malý problém. ;=)) Děkuji za důvěru. M. P.
Spekulky, pod tímto názvem vyráběla firma Opavia kořeněné sušenky v papírové krabici. Nevím sice jak chutnaly ty z plechovky z konce 60. let, ale spekulky byly úžasné. v regálu se ani neohřály a byly fuč. Nevím proč skončila výroba, ale problém s odbytem to rozhodně být nemohl. Škoda, zase jedna úžasná věc která skončila v propadlišti času.
Vždy před vánoci koupím nějaké sušenky spekulatius co se dovezou z ciziny, ale ani jedny se nepřiblížily chuti spekulek. Zkusím váš recept a těším se jak budou chutnat.
Přeji krásné vánoce a ať se vám vše daří. D.P.