Vaříme bez masa: Zapečené brambory s cuketou nebo brambory s květákem zapečené v bešamelu
Zapečené brambory, bezmasé recepty. • Co s mladou cuketou? Zapečené brambory! • Na čem si ještě pochutnat? Na bramborách zapečených s květákem. • Tradiční vejce, obligátní sýr, anebo jemný bešamel na zapékání? • Vyzkoušené recepty pro vegetariány i masojedy. •
Zapečené brambory s cuketou a brambory zapečené s květákem, to jsou dva reprezentanti letního jídelníčku. Pochutnají si na nich lidé, kteří maso nejedí, kteří mají maso rádi, a také ti, kterým to je úplně jedno – s masem jako bez masa. Použití bešamelové omáčky místo obvyklých vajec je příjemnou změnou podoby, ale hlavně chuti pokrmu.
Zapečené brambory s cuketou
Mladá cuketa, rajčata, papriky a cibule, k tomu nové brambory a voňavé koření – to je „dobrá parta“, které to sluší v každé podobě.
Když je společně zapečeme, máme pekáč plný dobrého sezonního jídla – čerstvého, chutného, zažívání nezatěžujícího. A když je vlastní zelenina, i jídla velmi levného.
Zapečené brambory s cuketou, suroviny
- 1000 g kuchyňsky upravených syrových brambor
- 1 mladá cuketa s dosud měkkou slupkou
- 2 rajčata
- 1 paprika
- 2 – 4 stroužky česneku
- 1 cibule
- 4 – 6 syrových vajec
- 1 čajová lžička krupice nebo hrubé mouky
- tuk na vymazání zapékací nádoby
- 80 – 100 g sýra
- sůl, pepř, drcený kmín, provensálské koření nebo zelené bylinky
Přípravy
Nové brambory oškrábu a nakrájím na plátky. Brambory není třeba předem vařit, zelenina – i brambory samy – obsahují dost vody, takže se dobře a chutně udusí v puštěné šťávě.
Veškerou zeleninu rovněž nakrájím na plátky. Mladou cuketu není třeba loupat. Z rajčat vyříznu tuhé místo pod stopkou.
Brambory, zelenina, brambory
- Pekáč vymažu tukem. Dno pokryji bramborami, jemně je posolím.
- Na ně přijde vrstva zeleniny: cuketa, papriky, rajčata, cibule. Rajčata jsem okořenila pomerančovou mátou, byla by dobrá také bazalka. Když nejsou čerstvé bylinky, hodí se provensálské koření. Také zeleninu posolím a trochu opepřím.
- Poslední vrstvu tvoří druhý díl brambor.
- Povrch pokrmu opět okořením solí, drceným kmínem a suchými nebo čerstvými bylinkami.
- Přikryji poklicí a dám do trouby nastavené na 220 °Celsia. Předehřívat není třeba. Peču, dokud nejsou brambory měkké.
Závěr bude rychlý
Vidličkou rozšlehám vejce. Množství záleží na jejich velikosti – když jsou velká, stačí čtyři. Malých vajec rozklepnu šest. Lehce je osolím, ale jen málo, brambory a zeleninu jsem už solila. Do vajec zašlehám lžičku krupice nebo hrubé mouky. Natáhne se tak přebytečná tekutina a vaječná hmota se zpevní.
Brambory vyjmu z trouby a ještě vřelé je poliji vaječnou směsí. Na brambory přidám sýr. Celkem nezáleží na druhu a jeho formě – jestli je strouhaný nebo v plátcích, beztak se rozpustí.
- Tentokrát jsem použila goudu v plátcích. „Někdo“ otevřel balíček, odjedl dva plátky a špatně uzavřené vrátil do lednici. Tím chci říct, že tak lze zpracovat jakýkoliv zbytek sýra.
Konečné zapékání bez pokličky bude rychlé – jen aby ztuhla vejce a sýr se rozpustil.
Zapečené brambory (ale i jiné zapečené pokrmy) nechám asi deset minut odstát. Chutě se prolnou, a také si nikdo vřelou zeleninou nepopálí pusu. Protože do podobných jídel se chce každý pustit hned. ;=)
Zapečené brambory s květákem a bešamelem
Zapečené brambory s květákem, suroviny
- 1000 g kuchyňsky upravených syrových nových brambor
- 1 středně velký květák + mladé zelené lístky
- asi 15 cm spodní části pórku
- sůl, olej na vymazání pekáče
Na bešamel
- 50 g másla
- 50 g hladké mouky
- 600 ml mléka
- sůl, pepř, muškátový květ nebo oříšek
Příprava
Květák a jeho svěží mladé lístky krátce předvařím v osolené vodě. Musí však zůstat tuhý, bude se dál tepelně upravovat.
- Dám vařit vodu,
- do vroucí vody ponořím květák,
- počkám, až se voda znovu začne vařit
- a od té chvíle počítám asi minutu.
Kdyby se použil květák syrový, byl by pak v pokrmu sice měkký, ale houževnatý (hlavně krčky). Starší karfiol by navíc byl ještě „cítit“, což nemá každý rád.
Protože v sezoně květáku jsou nové brambory, používám je syrové. Mají dost vody a rychleji se udusí do měkka, než brambory podzimní a zimní („na uskladnění“).
Pracovní postup: Nic neobvyklého
Syrové brambory nakrájím na tenčí plátky, květák rozeberu na růžičky a krčky odkrojím. Pór nakrájím na drobnější kousky, zelené lístky drobně posekám.
Zapékací nádobu vytřu olejem a vyložím vrstvou brambor. Trochu je posolím a naskládám na ně květák i s odřezanými krčky, pórek a lístky. Trochu okořením solí a pepřem. Pokryji zbylými bramborami a pod poklicí dám zapéct na 220 stupňů – asi 15 minut.
Bešamel místo vajec a sýra
Mezitím z másla a mouky usmažím světlou jíšku, zaliji mlékem a provařím na hustou omáčku – béchamel, bešamel. Přisolím, lehce okořením mletým pepřem a na špičku nože muškátovým květem nebo mletým oříškem. A to nejen proto, že je zvykem bešamel muškátem kořenit. Také květáku toto koření svědčí.
- Kdo muškát nemá nebo nemá rád, může do bešamelu přimíchat jemně sekanou naťovou petrželku.
Bešamelem zaliji předpečené, ještě trochu tuhé brambory. Pekáč bez poklice vrátím do trouby a zapeču při 200 °Celsia do zlatohněda (a do změknutí brambor).
Zapečené brambory s květákem nechám chvíli odstát a pak lopatkou nabírám porce, které dobře drží tvar.
Zapečené brambory s květákem a bešamelem mají jemnou a harmonickou chuť. Ponechané celé růžičky jsou pro strávníky příjemným překvapením. Tak přeji dobré chutnání.
https://makova-panenka.cz/recepty/varime-bez-masa-zapecene-brambory-s-cuketou-nebo-brambory-s-kvetakem-zapecene-v-besamelu/https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/1_zapecene-brambory-s-cuketou-kvetakem.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/1_zapecene-brambory-s-cuketou-kvetakem-150x150.jpgHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,cuketové recepty,francouzské brambory,francouzské brambory v troubě,jak na zapečené brambory,květák recepty,květák recepty zapečený s bramborem,květák zapečený v troubě,nejlepší recepty z cukety,nejlepší recepty z květáku,recept francouzské brambory zapečené,recept na zapečené francouzské brambory,recept na zapečený květák s brambory,recepty na jídla z květáku,recepty s cuketou,recepty z brambor,recepty z cukety,recepty z květáku,zapečená cuketa,zapečená cuketa s bramborami,zapečená cuketa s brambory,zapečené brambory,Zapečené brambory bez masa,Zapečené brambory bezmasé,zapečené brambory recept,Zapečené brambory s cuketou,Zapečené brambory s květákem,Zapečené brambory s květákem a bešamelem,zapečené brambory se smetanou,Zapečené brambory se sýrem,zapečené brambory se zeleninou,zapečené brambory v troubě,Zapečené brambory vegetariánské,zapečený květák,zapečený květák recepty,zapečený květák s bramborem,zapečený květák s brambory,zapékané francouzské bramboryZapečené brambory, bezmasé recepty. • Co s mladou cuketou? Zapečené brambory! • Na čem si ještě pochutnat? Na bramborách zapečených s květákem. • Tradiční vejce, obligátní sýr, anebo jemný bešamel na zapékání? • Vyzkoušené recepty pro vegetariány i masojedy. • Zapečené brambory s cuketou a brambory zapečené s květákem, to jsou dva reprezentanti letního...receptar jezzina@seznam.czAuthorMAKOVÁ PANENKA
Variantu s bešamelem jsem prvně vyzkoušela asi 2 roky zpátky. A je to stálice, vařím pravidelně, kombinace brambor-květák-bešamel je tak dobrá, jemná… už ji mám přepsanou i ve svém sešitě s recepty 🙂