Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Zapečené brambory, bezmasé recepty. Co s mladou cuketou? Zapečené brambory! • Na čem si ještě pochutnat? Na bramborách zapečených s květákem. • Tradiční vejce, obligátní sýr, anebo jemný bešamel na zapékání? • Vyzkoušené recepty pro vegetariány i masojedy. 

1_zapecene-brambory-s-cuketou-kvetakem

Zapečené brambory s cuketou a brambory zapečené s květákem, to jsou dva reprezentanti letního jídelníčku. Pochutnají si na nich lidé, kteří maso nejedí, kteří mají maso rádi, a také ti, kterým to je úplně jedno – s masem jako bez masa. Použití bešamelové omáčky místo obvyklých vajec je příjemnou změnou podoby, ale hlavně chuti pokrmu.

Zapečené brambory s cuketou

Mladá cuketa, rajčata, papriky a cibule, k tomu nové brambory a voňavé koření – to je „dobrá parta“, které to sluší v každé podobě.

Když je společně zapečeme, máme pekáč plný dobrého sezonního jídla – čerstvého, chutného, zažívání nezatěžujícího.  A když je vlastní zelenina, i jídla velmi levného.

2_nejlepsi-recepty-z-cukety

Zapečené brambory s cuketou, suroviny

  • 1000 g kuchyňsky upravených syrových brambor
  • 1 mladá cuketa s dosud měkkou slupkou
  • 2 rajčata
  • 1 paprika
  • 2 – 4 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • 4 – 6 syrových vajec
  • 1 čajová lžička krupice nebo hrubé mouky
  • tuk na vymazání zapékací nádoby
  • 80 – 100 g sýra
  • sůl, pepř, drcený kmín, provensálské koření nebo zelené bylinky

3_recept-na-zapecene-francouzske-brambory

Přípravy

Nové brambory oškrábu a nakrájím na plátky. Brambory není třeba předem vařit, zelenina – i brambory samy – obsahují dost vody, takže se dobře a chutně udusí v puštěné šťávě.

Veškerou zeleninu rovněž nakrájím na plátky. Mladou cuketu není třeba loupat. Z rajčat vyříznu tuhé místo pod stopkou.

4_zapecene-brambory-s-cuketou

Brambory, zelenina, brambory

  • Pekáč vymažu tukem. Dno pokryji bramborami, jemně je posolím.
  • Na ně přijde vrstva zeleniny: cuketa, papriky, rajčata, cibule. Rajčata jsem okořenila pomerančovou mátou, byla by dobrá také bazalka. Když nejsou čerstvé bylinky, hodí se provensálské koření. Také zeleninu posolím a trochu opepřím.
  • Poslední vrstvu tvoří druhý díl brambor.
  • Povrch pokrmu opět okořením solí, drceným kmínem a suchými nebo čerstvými bylinkami.
  • Přikryji poklicí a dám do trouby nastavené na 220 °Celsia. Předehřívat není třeba. Peču, dokud nejsou brambory měkké.
Čtěte také:  Letní tip: Zelenina smažená v těstíčku. Recepty na těstíčka na obalování

5_zapecene-brambory-v-troube

Závěr bude rychlý

Vidličkou rozšlehám vejce. Množství záleží na jejich velikosti – když jsou velká, stačí čtyři. Malých vajec rozklepnu šest. Lehce je osolím, ale jen málo, brambory a zeleninu jsem už solila. Do vajec zašlehám lžičku krupice nebo hrubé mouky. Natáhne se tak přebytečná tekutina a vaječná hmota se zpevní.

Brambory vyjmu z trouby a ještě vřelé je poliji vaječnou směsí. Na brambory přidám sýr. Celkem nezáleží na druhu a jeho formě – jestli je strouhaný nebo v plátcích, beztak se rozpustí.

  • Tentokrát jsem použila goudu v plátcích. „Někdo“ otevřel balíček, odjedl dva plátky a špatně uzavřené vrátil do lednici. Tím chci říct, že tak lze zpracovat jakýkoliv zbytek sýra.

Konečné zapékání bez pokličky bude rychlé – jen aby ztuhla vejce a sýr se rozpustil.

6_zapecene-brambory-francouzske-recept

Zapečené brambory (ale i jiné zapečené pokrmy)  nechám asi deset minut odstát. Chutě se prolnou, a také si nikdo vřelou zeleninou nepopálí pusu. Protože do podobných jídel se chce každý pustit hned. ;=)

Zapečené brambory s květákem a bešamelem

7_zapeceny-kvetak-s-brambory

Zapečené brambory s květákem, suroviny

  • 1000 g kuchyňsky upravených syrových nových brambor
  • 1 středně velký květák + mladé zelené lístky
  • asi 15 cm spodní části pórku
  • sůl, olej na vymazání pekáče

Na bešamel

  • 50 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 600 ml mléka
  • sůl, pepř, muškátový květ nebo oříšek

Příprava

DSC00938Květák a jeho svěží mladé lístky krátce předvařím v osolené vodě. Musí však zůstat tuhý, bude se dál tepelně upravovat.

  1. Dám vařit vodu,
  2. do vroucí vody ponořím květák,
  3. počkám, až se voda znovu začne vařit
  4. a od té chvíle počítám asi minutu.

Kdyby se použil květák syrový, byl by pak v pokrmu sice měkký, ale houževnatý (hlavně krčky). Starší karfiol by navíc byl ještě „cítit“, což nemá každý rád.

Čtěte také:  Zpět ke kořenům: Obyčejné, klasické karbanátky. Aby se na ně nezapomnělo

Protože v sezoně květáku jsou nové brambory, používám je syrové. Mají dost vody a rychleji se udusí do měkka, než brambory podzimní a zimní („na uskladnění“).

8_zapeceny-kvetak-recept

Pracovní postup: Nic neobvyklého

Syrové brambory nakrájím na tenčí plátky, květák rozeberu na růžičky a krčky odkrojím. Pór nakrájím na drobnější kousky, zelené lístky drobně posekám.

Zapékací nádobu vytřu olejem a vyložím vrstvou brambor. Trochu je posolím a naskládám na ně květák i s odřezanými krčky, pórek a lístky. Trochu okořením solí a pepřem. Pokryji zbylými bramborami a pod poklicí dám zapéct na 220 stupňů – asi 15 minut.

9_zapecene-brambory-s-kvetakem-a-besamelem

Bešamel místo vajec a sýra

Mezitím z másla a mouky usmažím světlou jíšku, zaliji mlékem a provařím na hustou omáčku – béchamel, bešamel. Přisolím, lehce okořením mletým pepřem a na špičku nože muškátovým květem nebo mletým oříškem. A to nejen proto, že je zvykem bešamel muškátem kořenit. Také květáku toto koření svědčí.

  • Kdo muškát nemá nebo nemá rád, může do bešamelu přimíchat jemně sekanou naťovou petrželku.

Bešamelem zaliji předpečené, ještě trochu tuhé brambory. Pekáč bez poklice vrátím do trouby a zapeču při 200 °Celsia do zlatohněda (a do změknutí brambor).

10_zapekane-brambory-kvetak

Zapečené brambory s květákem nechám chvíli odstát a pak lopatkou nabírám porce, které dobře drží tvar.

Zapečené brambory s květákem a bešamelem mají jemnou a harmonickou chuť. Ponechané celé růžičky jsou pro strávníky příjemným překvapením. Tak přeji dobré chutnání.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/1_zapecene-brambory-s-cuketou-kvetakem.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/08/1_zapecene-brambory-s-cuketou-kvetakem-150x150.jpgreceptarHlavní jídlaRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAcuketa nejlepší recepty,cuketa recepty,cuketové recepty,francouzské brambory,francouzské brambory v troubě,jak na zapečené brambory,květák recepty,květák recepty zapečený s bramborem,květák zapečený v troubě,nejlepší recepty z cukety,nejlepší recepty z květáku,recept francouzské brambory zapečené,recept na zapečené francouzské brambory,recept na zapečený květák s brambory,recepty na jídla z květáku,recepty s cuketou,recepty z brambor,recepty z cukety,recepty z květáku,zapečená cuketa,zapečená cuketa s bramborami,zapečená cuketa s brambory,zapečené brambory,Zapečené brambory bez masa,Zapečené brambory bezmasé,zapečené brambory recept,Zapečené brambory s cuketou,Zapečené brambory s květákem,Zapečené brambory s květákem a bešamelem,zapečené brambory se smetanou,Zapečené brambory se sýrem,zapečené brambory se zeleninou,zapečené brambory v troubě,Zapečené brambory vegetariánské,zapečený květák,zapečený květák recepty,zapečený květák s bramborem,zapečený květák s brambory,zapékané francouzské bramboryZapečené brambory, bezmasé recepty. • Co s mladou cuketou? Zapečené brambory! • Na čem si ještě pochutnat? Na bramborách zapečených s květákem. • Tradiční vejce, obligátní sýr, anebo jemný bešamel na zapékání? • Vyzkoušené recepty pro vegetariány i masojedy. •
Čtěte také:  Česnek medvědí: Recepty, tipy a inspirace pro sezonu medvědího česneku
Zapečené brambory s cuketou a brambory zapečené s květákem, to jsou dva reprezentanti letního...
Blog o zahradničení, pěstování a receptech

Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.