Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Anglický suchar, recept. Suchary nejsou jen na moře nebo při dietě. Znají Britové anglický suchar? Anglický suchar ze slovenské kuchařky. Máte rádi zázvor? Vyzkoušejte kořeněný suchar se zázvorem, ořechy a rozinkami. Čím vybavit potomky na internát, na kolej? Trvanlivými suchary. Pamatujete na lomnické suchary

anglicky_suchar_mp_tit

Dalo by se říct, že anglický suchar je pečivo s prodlouženou trvanlivostí. Bez újmy na kvalitě vydrží při dobrém skladování mnoho měsíců. Mít krabici sucharů v železné zásobě, to je počin mazané hospodyňky. Protože kdykoliv přijdou nečekané chutě (nebo hosté), je výtečný a originální zákusek okamžitě po ruce.

Suchary nejedí jen námořníci nebo lidé s dietou

Čtenáři historické a dobrodružné literatury si pod pojmem suchar asi představí málo chutnou, zato levnou, sytící a trvanlivou potravu námořníků, traperů, vojáků a jiných „dobrodruhů“.

  • DSC03919Pro lidi s chorobami trávicího ústrojí zase suchar znamená mnohdy jedinou možnou stravu (třeba karlovarský suchar zadělávaný vřídelní vodou).
  • Mlsounům lpících na české tradici se vybaví unikátní suchary lomnické.
  • Prababičkám a babičkám vytanou na mysli cukrářské suchárky, které se dříve běžně pekly jako domácí trvanlivé pečivo.
  • Kapitolu mezi nimi tvořily i suchary dětské. To byl takový předchůdce současným instantních kaší. Maminky si je samy napekly z kvalitních surovin. Před použitím suchary podrtily, zalily teplým mlékem, nechaly nabobtnat – a večerní kaše pro mimino byla na hotova.

Ať jsou suchary vyráběny z jakýchkoliv surovin, technologie je stejná:

  1. Nejdřív se upeče veka podle příslušného receptu.
  2. Ta se nakrájí a krajíčky se dají znovu do trouby, aby při nízké teplotě dokonale vyschly.

Hotový suchar je tvrdý, křehký, nedrobí se, ale láme. Suchar je lehký, trvanlivý. Při dobrém uskladnění (nejlépe v uzavřené plechové krabici), vydrží měsíce až rok.

Při konzumaci si jedlík namáčí sousta do nápoje, aby si nezničil dásně a zuby. Jestli to je rum, voda z potoka, heřmánkový čaj, káva nebo kakao, to záleží na typu sucharu a okolnostech.

DSC03914

Suchary v československé domácí kuchyni

Při listování starými kuchařkami najdeme v oddílech sušenek nebo i vánočního cukroví značné množství receptů na různé suchary (větší) a suchárky (drobnější z tenčích vek).

Čtěte také:  Pohádka o tatarském bifteku. Skrývá i starodávný recept na tatarák podle ČSN

Často a ráda peču peču suchar nazvaný anglický, uvedený v populární knize Moučníky (Múčniky) významné slovenské autorky Márii Hajkové. Je to pečivo vděčné: příprava není obtížná a výsledek zaručený. Při použití toho receptu je i mírný prostor pro vlastní „kreativitu“.

  • Jestli ovšem takový anglický suchar znají i Britové nebo obyvatelé Commonwealthu, tak na to jsem se ještě nikoho nezeptala.

DSC03922

Anglický suchar (Mária Hajková)

  • 280 g hladké mouky
  • Špetka soli
  • 3 celá vejce
  • 150 g moučkového cukru
  • 70 g mandlí
  • 4 – 10 g mletého anýzu
  • 40 g kandovaného ovoce
  • 40 g kandované pomerančové kůry
  • 1 lžíce rumu
  • Případně 2 lžíce mléka
  • Moučkový a vanilinový cukr na případné obalování
  • Forma na chlebíček nebo srnčí hřbet
  • Tuk a troška polohrubé mouky na vymazání formy

DSC03251

Odchylky od původního receptu

  • Místo mandlí lze použít jiné ořechy: lískové, vlašské nebo burské, případně jejich směs.
  • V receptu Mária Hajková uvádí 10 gramů mletého anýzu. Anýz je poměrně dost aromatické koření, navíc na ně nejsme moc zvyklí. Protože jsou v těstě ještě další aromatické přísady, snížila jsem postupně množství anýzu na čtyři gramy – a je to podle naší chuti tak akorát. Kdo má anýz rád – a ví, že konzumentům sucharů nebude anýz vadit, tak samozřejmě dá přepsané množství.
  • Rovněž kandovaná pomerančová kůra je silně aromatická a může někomu vadit nebo i vyvolat alergickou reakci. Sama jsem toho příkladem. A tak jakkoliv ctím zásadu dodržování receptury, v tomto případě kůru vynechávám. Do sucharů dávám sušené nebo proslazované ovoce podle vlastního výběru a chutí mých blízkých. Osvědčil se mi proslazovaný zázvor, ananas, rozinky, brusinky, sušené meruňky. Ale znovu připomínám – kdo má rád a může pomerančovou kůru, ať ji použije.
  • V receptu není uvedena žádná tekutina. Velmi záleží na kvalitě použité mouky. Může se stát, že se těsto stane nezvladatelné. V takovém případě doporučuji – pět nad rámec receptu – přidat jednu dvě lžíce mléka. Pečivo se beztak bude dosoušet, takže to ničemu nevadí.
  • Místo rumu lze použít tresť s rumovou příchutí, a nebo brandy.

tloucek_anyz_orechy

Sólo pro tlouček

Při pečení anglického sucharu se dobře uplatní tlouček – hmoždíř nebo třecí miska. Nejdřív v něm rozetřu anýz na jemný prášek, pěkně se rozvoní. Také mandle/ořechy je lepší potlouct – když je v čem. Tlučením získáme drť různé frakce – od jemně rozetřených ořechů, které ochutí těsto, po drobné a trochu větší kousky, které pak budou příjemné na skus. Kdo nemá tlouček, použije mlýnek na koření a ořechy poseká podle svého zvyku.

Čtěte také:  Co vyzkoušet na podzim? Originální perníkový dort se švestkami a jogurtem

Z dalších příprav odvážím mouku a cukr a nožem nasekám odvážené proslazené či sušené ovoce. Dávám 40 g proslazeného zázvoru a 40 g rozinek. Tukem vymažu a polohrubou moukou vysypu formu – používám formu na srnčí hřbet, protože se pak podle prolisovaných obloučku suchary dobře krájí na stejně silné plátky. Dala by se použít i forma na chlebíček, ale ta má stěny hladké.

angl_suchar

Od veky po suchary

  • Celá vejce ušlehám s cukrem, špetkou soli a anýzem do husté pěny. Použití elektrického šlehače usnadní práci.
  • Zašlehám ořechy, ovoce, rum a mouku, v případě potřeby mléko.
  • Těsto vliji do formy a při 170 stupních Celsia zvolna upeču. Upečenost poznám vpichem špejlí – když je po vytažení suchá, je těsto upečené.
  • Vyklopím a nechám dokonale vychladnout.
  • Pak veku nakrájím na stejně silné plátky.
  • Rozložím je na plech stylem „šupina“, aby se vysoušely z obou stran.
  • Dám do trouby vyhřívané na 100 stupňů Celsia.
  • Asi po pěti minutách pootevřu dvířka trouby a něčím je zaklíním, aby se nezavírala.
  • Tak plátky suším asi hodinu. Jestli jsou dobře suché podle toho, že při zlomení suše a ostře prasknou.
  • Část ještě horkých sucharů obalím v moučkovém cukru ochuceným cukrem vanilinovým.
  • Na plechu nechám suchary vychladnout a pak uskladním v plechové krabici na pečivo, kterou jsem vyložila ubrousky. Do krabice přidám pro vůni kousek vanilkového lusku.

DSC03313

Jak jíst suchary

Suchary v zásobní plechové krabici vydrží i několik měsíců. Poslouží za situace, když člověka přepadne náhlá chuť na sladké, když přijde nečekaná návštěva (stylový zákusek k dobrému čaji), lze si je vzít na cestu (v batohu se nerozdrobí a nezplesniví), na chalupu někde v pustině, je možno jimi vybavit potomka na internát nebo na kolej…

Suchary se jedí k teplému nápoji, v němž se namáčejí. Tento typ sucharů nejlépe chutná s čajem, se slabší kávou nebo s cereální kávovinou (například s Meltou).

suchar_caj_mp

Lomnické suchary žijí!

Pamatujete na lomnické suchary? Na ty báječné křehké oříškové suchary obalené ve speciální cukrové vrstvě, která neopadávala? A zdalipak víte, že se už zase vyrábějí?

Čtěte také:  Banketky: Tiché společnice studených lahůdek. Recept na sezamové banketky

Lomnicke suchary_cesky_raj

Zkraje 90. let byla sice jejich výroba zastavena, ale s novým miléniem povstala tato světově proslulá česká specialita „jak pták Fénix z vlastního popela“. Dokonce v roce 2007  získaly takzvané chráněné zeměpisné označení PGI (Protected Geographical Indication), které spolu s další známkou – tradiční zaručenou specialitou TSG (Traditional Speciality Guaranteed) – zajišťuje, že se výrobek částečně nebo zcela vyrábí v určité zeměpisné oblasti a pro zákazníky je zárukou jedinečnosti.

Jestli vás zajímají podrobnosti z historie a současnosti lomnických sucharů, navštivte web regionálních specialit zkrajů.cz. 

  1. V oddíle Regionální výrobky/Krkonoše je kapitola Lomnické suchary, která se věnuje historii lomnické výroby od roku 1810 po současnost.
  2. Recept na domácí suchary pečené po vzoru lomnických zde: Originální lomnické suchary dělají jen v Lomnici. Nápodobu můžeme upéct doma.
  3. A protože Lomnice nad Popelkou leží v kraji jako předurčeném k výletům nebo k aktivní dovolené, je v oddíle Kam na výlet, v článku Cesta za originálními lomnickými suchary, tip na výlet do regionu, kde jsou lomnické suchary doma, vyrábějí se podle tradiční a chráněné receptury a lze si je koupit v celé jejich výrobní škále.

Foto: Obrázky vinět lomnických sucharů pocházejí ze serveru cesky-raj.info. Ostatní fotky v článku o anglickém sucharu (receptar)

Zdroj: Recept z knihy Moučníky, Mária Hajková, Vydavateľstvo osveta, 1984

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/05/suchar_caj_mp.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2017/05/suchar_caj_mp-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAanglické suchary,anglický suchar recept,anglický suchárek,bílkové suchary recept,dětské suchary recept,domácí pečivo,jak na anglické suchary,jak se pečou suchary,lomnické suchary,oříškové suchary,suchar k čaji,suchar s kandovaným ovocem,suchar s ořechy,suchar s proslazovaným ovocem,suchar se zázvorem,trvanlivé pečivo,výtečné sucharyAnglický suchar, recept. • Suchary nejsou jen na moře nebo při dietě. • Znají Britové anglický suchar? • Anglický suchar ze slovenské kuchařky. • Máte rádi zázvor? Vyzkoušejte kořeněný suchar se zázvorem, ořechy a rozinkami. • Čím vybavit potomky na internát, na kolej? Trvanlivými suchary. • Pamatujete na lomnické...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.