Vánoční cukroví: nejlepší recepty klasické kuchyně. • Od anýzek po žloutkové penízky. • Abecední seznam receptů na vánoční cukroví. • Nejlepší išelské dortíčky, nejlepší kokosové cukroví, vanilkové rohlíčky, nejlepší vosí hnízda s vaječným likérem nebo základní těsto na cukroví linecké. • Základní druhy vánočního cukroví s recepty. • Vhod přijdou také recepty na vánoční cukroví na poslední chvíli. • Recepty na perníčky na několik způsobů. •

121225-6 K+J-008a

Ze svého sešitu nejlepších receptů na vánoční cukroví jsem vybrala základní druhy, které jsem (s jednou výjimkou) vyzkoušela a prověřila. Nebudu tvrdit, že je peču stále všechny: některé druhy cukroví jsou „trvalkami“, jiné udělám jen občas. Lexikon – malý receptář vánočního cukroví – může posloužit i pro inspiraci. Třeba si někdo vzpomene, že na určitý druh cukroví zapomněl – a možná na ně má svůj recept.

Vánoční cukroví: Abecední seznam základních druhů

Anýzky smetanové

  • Z 250 g polohrubé mouky, 50 g másla, 120 g moučkového cukru, 1 vejce, 1 dl kysané smetany, lžičky mletého anýzu a trošky prášku do pečiva vypracujte na vále vláčné těsto. Nechte přes noc odpočívat. Druhý den vyválíte z těsta placku a vypichujete tvary. Anýzky pečte ve středně vyhřáté troubě dorůžova. Anýzky nepotřebují dlouho odležet, takže je můžete vyrábět skoro na poslední chvíli.

Datlové Štěpánky

  • 50 g datlí pěkně nadrobno usekáme a promícháme je s hrstí piškotových drobečků. Pak pečlivě dotuha ušleháme sníh ze 3 bílků, do něho postupně přišleháváme 210 g pískového cukru. Do tuhé pěny vmícháme datle s drobečky. Na plech si rozložíme málo slazené kupované sušenky a na ně dáme vždy hromádku datlové pěny. Štěpánky spíše sušíme v mírně vyhřáté troubě. Pokud už se vám při pohledu na troubu protáčejí panenky, vyzkoušejte některý z bohaté zásoby receptů na nepečené cukroví. Z celé hromady vybírám alespoň dva.

Hoblovačky

  • Utřeme tolik moučkového cukru, co váží dvě celá vejce, přidáme za jedno vejce mouky a nezapomeneme ani na dvě vejce. Ze všeho vypracuje těstíčko a můžeme podle chuti přisypat skořici, zázvor, či vanilku. Nahřátý plech vymažeme tukem a necháme vystydnout. Poté nalejeme na plech vypracované těstíčko a nožem jej rovnoměrně rozetřeme. Pečeme v dobře, ne však v příliš vyhřáté troubě. Ještě za horka rozkrájíme na tenké proužky a zatáčíme je za tepla na držadle silné vařečky do tvaru hoblovačky.

Išelské dortíčky

  • 140 g másla,70 g strouhaných mandlí, 70 g cukru, 250 g hladké mouky, šťáva z půlky citrónu, 1 žloutek, pikantní zavařenina na slepování, čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí na ozdobu.
    Příprava išelských dortíčků:  Všechny přísady na vále zpracujeme v těsto, které necháme hodinu v chladu odležet. Potom vyválíme 2 mm silnou placku, formičkou vypichujeme kolečka a pečeme ve středně teplé troubě. Vychladlá kolečka potřeme zavařeninou a spojíme. Přelijeme čokoládovou polevou a išelské dortíčky nakonec ozdobíme půlkou mandle.

Kokosky I.

  • 3 vejce, 40 g másla, 200 g cukru a 250 g kokosu.
    Příprava kokosek: Žloutky utřete se 40 gramy másla a 200 gramy cukru, přidáte sníh z bílků a 250 gramů kokosu. Z přísad vypracujeme těsto, které lžičkou dáváme na vymazaný plech. Pečeme ve středně teplé troubě a sundáváme ještě teplé. Podle tohoto receptu vytvoříme asi sedmdesát kousků. Kokosky je nutno nechat uležet.

Kokosky II.

  • 4 bílky, 80 g krupicového cukru, 200 g moučkového cukru, 150 g strouhaného kokosu, 20 g polohrubé mouky.
    Příprava: Z bílků ušleháme sníh do polotuhé konzistence a po troškách do něj všleháváme krupicový cukr. Pak všleháme moučkový cukr, nádobu se sněhem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na malém plameni šleháme, až se sníh prohřeje. Nádobu z vodní lázně vyjmeme, po částech přisypeme kokos a mouku a šleháme do vychladnutí. Z těsta stříkáme malé kopečky na papír na pečení položený na plechu a pečeme-sušíme v mírně vyhřáté troubě (150 stupňů C), až kokosky zrůžovějí.

Kokosové střapáče

  • 200 g hladké mouky, 200 g Hery, 80 g cukru, 200 g mletého kokosu, 1 vejce, 3 lžíce kakaa.
    Příprava cukroví: Vypracujeme těsto, vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a pečeme ve středně teplé troubě. Upečená kolečko slepujeme nádivkou. Nádivka: 120 g másla, 80 g cukru, 1 vejce, 80 g kokosu, rum podle chuti. Navrchu kokosové střapáče poléváme čokoládovou polevou a ještě vlhké sypeme kokosem.

Kokosové zápalky

  • Využijeme toho, že mletý kokos patří k levnějším surovinám, a nakoupíme ho na výrobu kokosového cukroví dostatek. Budeme potřebovat 130 g. Ke kokosu pak na vále přidáme 100 g hladké mouky, 100 g másla, 60 g moučkového cukru a stejné množství kakaa. Přidáme ještě jeden žloutek a vypracujeme těsto. Vyválíme z něho placku asi půl centimetru tlustou a rozkrájíme ji na tyčky stejně široké, ale dlouhé až 5 cm. Ty pak pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu pěkně zprudka. Konečnou zápalkovou podobu získají kokosové tyčinky namočením jednoho konce do čokoládové polevy.

Ledovky

  • 1/2 kg polohrubé mouky, 36 dkg moučkového cukru, 30 dkg másla, 2 vejce, skořice, kakao, citronová šťáva, 1 prášek do pečiva.
    Příprava: Mouku smícháme s práškem do pečiva a přidáme ostatní přísady a vypracujeme těsto. Vyválíme placku a třemi různě velikými formičkami vykrajujeme hvězdičky. Po upečení necháme vychladnout a slepujeme tři hvězdičky na sebe máslovou náplní: 30 dkg másla, 20 dkg moučkového cukru, 2 žloutky. Slepené hvězdičky poléváme rumovou polevou, kterou zhotovíme ze 40 dkg moučkového cukru, vařícího mléka a rumu.

Linecká srdíčka s růžovou polevou

  • 210 g hladké mouky, 140 g másla, 70 g pískového cukru, citrónová kůra, balíček vanilinového cukru, 2 žloutky a 1 lžíce mléka.
    Růžová poleva: 200 g prosátého moučkového cukru, asi 1 lžíce červené ovocné šťávy (z kompotu – borůvky, aronie, ostružiny, maliny a podobně) a pikantní zavařenina.
    Příprava: Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, vanilinový cukr, citrónovou kůru a promícháme. Uprostřed uděláme důlek, kolem dáme máslo nakrájené na kousky, doprostřed vlejeme žloutky a mléko. Těsto nejprve zpracujeme nožem, potom rukama, upravíme do bochánku a v chladu přikryté fólií necháme asi hodinu odležet. Potom ho rozválíme a vykrajovací formičkou vypichujeme srdíčka, ta klademe na plech vyložený pečicím papírem a upečeme dorůžova. Po vychladnutí spojujeme linecké cukroví pikantní zavařeninou, polijeme růžovou polevou.

Linecké pečivo, recept na základní těsto k různému použití

  • 75 dkg hladké mouky, 50 dkg másla nebo Hery, 25 dkg, práškového cukru, 3 žloutky, citronová kůra. Ze všech surovin vypracujeme těsto, které použijeme k vykrajování a slepování marmeládou nebo krémy, na košíčky, lidičky nebo na rohlíčky protlačované strojkem..

Marokánky

  • 1/4 litru šlehačky, 160 g kandovaného ovoce, 160 g ořechů, 160 g cukru, 1/2 sáčku vanilkového cukru, 20 g hladké mouky.
    Příprava marokánek: Šlehačku, cukr, vanilkový cukr a mouku svaříme za stálého míchání. Odstavíme a přisypeme oříšky a ovoce (vše nasekané na malé kousky). Připravíme si vymazaný a moukou posypaný plech. Na něm lžičkou děláme hromádky či placičky a zvolna pečeme. Po vychladnutí nezapomeneme, máme-li to rádi, zespoda potřít čokoládovou polevou.

Nepečené cukroví. Brambůrky

  • Dva žloutky vařené natvrdo rozetřete s 60 g másla, 3 lžícemi moučkového cukru a lžicí rumu. Z pečlivě propracované hmoty vytvoříte malé kuličky a dáte je do chladna ztuhnout.
    Ze 100 g mletých ořechů, 100 g strouhané čokolády, stejného množství moučkového cukru, 1 bílku (syrového) a lžíce rumu vyrobíte brambůrkám slupku. Nejprve necháte na mírném ohni prohřát mleté ořechy, pak přidáte čokoládu a ostatní přísady a opět vypracujete hladké těsto. Vytvoříte z něho malé placičky, do nichž zabalíte žluté kuličky. Celé brambůrky navrch ještě obalíme v kakau a necháme ztuhnout a posléze ještě týden odpočívat v chladu.

Nepečené cukroví. Ledová čokoláda

  • 250 g ztuženého tuku, 150 g moučkového cukru, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce sušeného mléka, 1 lžíce škrobové moučky, 1 vanilkovýcukr, mohou být i strouhané oříšky.
    Příprava: Tuk rozehřejeme, vmícháme přísady kromě škrobové moučky a směs přivedeme do varu. Přidáme škrobovou moučku a odstavíme. Hmotou plníme formičky vypláchnuté studenou vodou a ledovou čokoládu dáme zmrazit.

Nepečené cukroví. Ořechové hříbečky

  • 200 g moučkového cukru, 200 g mletých ořechových jader, 1 větší bílek, 1 lžíce kakaa.
    Příprava: Cukr, ořechy a bílek zpracujeme na vále v těsto, do poloviny přimícháme kakao. Světlá hmota vytvoří třeně hříbků, tmavá hmota hlavičky. Spojujeme bílkem. Postavíme je na prkénko lehce poprášené moučkovým cukrem a necháme na malém teple usušit.

Nepečené cukroví. Sójové houbičky

  • 100 g sójové mouky, stejné množství moučkového cukru, 40 g másla, dvě lžíce svařeného mléka, lžící rumu a lžičku fernetu a lžíci kakaa. K tomu všemu ještě přidejte našlehaný bílek a v míse pečlivě prohněťte tuhé těsto. Asi třetinu oddělte a obarvěte kakaem. Z bílé hmoty vyrobte nožky a z hnědé kloboučky houbiček. Přimáčknutím je spojte dohromady a nechte do druhého dne pěkně tuhnout. Pak je můžete uložit, abyste si na nich po týdnu pochutnali.

Nepečené cukroví. Šípkové cukroví

  • Smícháme 200 g cukru s 200 g mletých ořechů, trochou citronové nebo pomerančové šťávy, špetkou skořice a šípkovou (nebo i jinou) zavařeninou v takovém množství, aby se těsto mohlo dobře rozválet. Na cukrem poprášeném vále vykrajujeme různé tvary, sypeme krystalem a na prkénku při mírné teplotě sušíme.

Nepečené cukroví. Rumové kuličky

  • 100 g hrozinek, 1 dcl rumu, 100 g ořechů, 100 g cukru, 100 g čokolády na vaření.
    Recept na rumové kuličky: Rozinky nakrájíme nadrobno, zalijeme je rumem a ponecháme v uzavřené lahvi nejméně 3 dny. Poté je smícháme se shora uvedenými přísadami (čokoládu nastrouháme) a tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Rumové kuličky jsou hotové.

Nepečené cukroví. Vosí hnízda

  • 400 g jemně strouhaných ořechů, 400 g moučkového cukru, 2 vejce, trochu rumu a asi 200 g dětských kulatých piškotů.
    Krém do vosích hnízd: 0,25 l mléka, 3 až 4 lžíce vanilkového pudinku, 100 g másla, 100 g pískového cukru, l žloutek, rum a moučkový cukr na vysypání formičky.
    Recept na vosí hnízda: Všechny přísady zpracujeme v míse ve hmotu, kterou plníme vždy po kousku do formičky „vosí hnízdo“ vysypané moučkovým cukrem. Pomocí druhého konce vařečky uděláme do hmoty důlek, naplníme krémem, přiklopíme piškotem a „hnízdo“ vyklopíme.
    Krém do vosích hnízd (neboli včelích úlků) uvaříme z mléka a pudinku a necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem, žloutkem a rumem. Nakonec opatrně vmícháme pudinkovou kaši a vyšleháme v hladký krém.
    Poznámka: Z této hmoty a do formiček na vosí hnízda se dělají i tučňáci.

Ořechové loučky

  • 250 g ořechů, 250 g moučkového cukru, 3 bílky, 2 lžíce strouhanky. Citrónová poleva: Šťáva z 1 citrónu, půl bílku, moučkový cukr dle potřeby.
    Příprava: Ořechy umeleme, smícháme s cukrem, strouhankou a bílky a na vále zaděláme těsto. Citrónovou šťávu a bílek smícháme s moučkovým cukrem a doběla vymícháme hustší polevu. Na pomoučeném vále je vyválíme na půl centimetru, silně potřeme citrónovou polevou, rádýlkem krájíme tyčinky, které klademe na vymaštěný plech. V mírné troubě upečeme. Zdobit se nemusí, nejlepší jsou hodně rozleželé.

Ořechové oválky s krémem

  • 100 g másla, 140 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 70 g mletých ořechů, 1 žloutek Z uvedených surovin vypracujte těsto a nechte v lednici krátce odpočinout. Vyválejte plát silný 0,5 cm a vykrajujte oválky. Pečte v mírně vyhřáté troubě.
    Varianta 1. Náplň: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, polévková lžíce mleté kávy.
    Poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, 2 lžíce silné černé kávy. Na polevu položte oloupanou mandli.
    Varianta 2. Náplň: 125 g másla, 100 g moučkového cukru, 1 žloutek, polévková lžíce kakaa.
    Poleva: čokoláda na vaření. Na čokoládu položte vlašský nebo lískový ořech.

Ořechové trubičky

  • 400 g hladké mouky, 120 g mletých ořechů, 180 g másla, 180 g moučkového cukru, 2 vejce.
    Příprava ořechového cukroví: Těsto vypracujeme, dáme chvilku odpočinou a připravíme si formičky trubiček. Na formičky buď naválíme oběma rukama kousek těsta, nebo těsto rozválíme a krájíme rádýlkem obdélníčky, které natočíme na tenčí část trubičkové formičky. Těsto natáčíme do poloviny formičky. Upečené a vychladlé trubičky namáčíme oběma konci v čokoládové polevě a necháme na plechu vedle sebe zaschnout. Oschlé trubičky plníme krémem pomocí stříkačky. Někdy plníme trubičky z jedné strany růžovým a z druhé bílým krémem. Vykukující krém můžeme obalit i v nastrouhaných ořechách. Chceme-li trubičky polít čokoládou celé, namáčíme je na vařečce.

Ořechy do formiček

  • 400 g hladké mouky, 120 g vlašských ořechů, 280 g Hery, 160 g cukru.
    Krém: 200 g másla, 160 g cukru, kakao, vejce, rum, 2 lžíce mletých ořechů, pudink ze čtvrt litru mléka (vanilkový nebo kakaový).
    Příprava: Z přísad vypracujeme těsto, plníme do formiček vysypaných hrubou moukou. Pečeme ve středně teplé troubě. Naplníme nádivkou a dáme dva k sobě.

Ořechy čokoládové, vykrajované

  • 200 g hladké mouky, 80 g moučkového cukru, 20 g kakaa, 60 g vlašských ořechů, 180 g másla (i rostlinného), trochu vanilinového cukru (asi třetina sáčku postačí) a malou lžičku mleté skořice.
    Příprava: Na vále vypracujte v těsto, které můžete nechat odpočinout. Vyválejte z něho plát a vykrajujte oválky, která pečte v mírně předehřáté troubě. Vychladlá kolečka spojujte kremém z mletých vlašských ořechů rozetřených s máslem a podle chuti oslazených. Pak je polijte čokoládovou polevou a nahoru přilepte půlku ořechu.

Perníky, perníčky, poleva na perníky

Perníčky (Tániny)

  • 2 vejce, 200 g pískového cukru, 170 g rozpuštěného medu, 500 g hladké mouky, 1 lžička jedlé sody, tlučené koření do perníku – 2 kuličky nového koření, 1 badyán, 3 hřebíčky, trocha skořice, citrónová kůra, 80 g rozpuštěné hery a 2 žloutky na potření.
    Bílková poleva: 100 g moučkového cukru, 1 bílek a 1 lžička citrónové šťávy.
    Příprava: Vejce, cukr a med třeme 15 minut, pak přidáme mouku s kořením a sodou. Nakonec tuk. Vypracované těsto necháme přes noc odpočinout (může odpočívat i několik dnů). Potom z něj vyválíme plát asi 3 mm silný a formičkami vykrajujeme různé tvary. Potřeme rozšlehaným žloutkem a klademe na plech vyložený pečicím papírem dál od sebe. Když žloutek zaschne, potřeme perníčky ještě jednou a v horké troubě rychle upečeme. Vychladlé zdobíme bílkovou polevou.

Perníčky I.

  • 40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 5 dkg másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mletého koření (hřebíček, skořice, nové koření, anýz).
    Recept na perníčky: Cukr a mouku prosijeme, přidáme koření, jedlou sodu, vejce a další suroviny a vypracujeme hladké těsto.

Perníčky ořechové

  • 50 dkg hladké mouky, 15 dkg moučkového cukru, 25 dkg medu, 2 celá vejce, 15 dkg strouhaných ořechů, 1 prášek do perníku, 1 vanilkový cukr. 1/2 lžičky prášku do pečiva.
    Příprava: Všechny přísady zpracujeme v těsto, které necháme přes noc odležet. Perníčky: Poleva. 14 dkg moučkového cukru, 1 bílek, citronová šťáva. Moučkový cukr alespoň dvakrát, lépe víckrát prosejeme a utřeme s bílkem a citronovou šťávou.

Perníčky, osvědčený recept Marie Janků-Sandtnerové

  • 60 g másla, 2 vejce, 200 g moučkového cukru, citronová kůra, 2 tlučené hřebíčky, půl lžičky skořice, 35 g strouhaných neloupaných mandlí, 150 g hladké a 150 g hrubé mouky, tuk a mouka na plech, vejce na potření.
    Příprava: Ze všech uvedených přísad vypracujeme hladké těsto, po odpočinutí v chladu je vyválíme na půl centimetru tlustou placku a vykrajujeme různé tvary. Pečeme ve velmi mírné troubě a všelijak zdobíme.

Perník medový, klasický

  • 65 dkg hladké mouky, 25 dkg práškového cukru, 5 dkg rozpuštěného ztuženého tuku, 10 dkg tekutého medu, 4 celá vejce, 1,5 dkg jedlé sody.
    Koření: hřebíček, skořice, nové koření, fenykl, anýz, badyán umlít, množství asi 1 lžíce na jednu dávku, 1 lžíce kakaa.
    Příprava: Přísady dobře propracujeme a těsto necháme do druhého dne odležet. Vyválíme placku asi 3 5 mm silnou, vykrajované tvary pokládáme na vymazaný plech, potíráme mlékem a pečeme v horké troubě (asi 200 C).

Perník na stromeček

  • 35 dkg hladké mouky, 5 dkg medu, 16 dkg cukru, 2 celá vejce, 1 žloutek, strouhaná citronová a pomerančová kůra, lžička tlučeného hřebíčku, nového koření, mleté skořice, balíček prášku do perníku.
    Příprava: Mouku zpracujeme s medem, cukrem, vajíčky a dalšími přísadami. Vykrajujeme tvary, které zavěšujeme na vánoční stromek.

Perník pardubický

  • 1. těsto: 50 dkg hladké mouky, 50 dkg medu, 1/2dkg hřebíčku, nového koření, anýzu, badiánu, vanilka, citronová kůra, 1 žloutek, 1 dkg amonia.
    Mouku smícháme s horkým medem a přidáme koření. Vše důkladně propracujeme a necháme odležet 14 dní až 6 neděl. potom přidáme do těsta amonium a žloutek a opět těsto zpracujeme.
    2. těsto: 25 dkg moučkového cukru, 2 vejce, 2 žloutky, 20 dkg mletých neloupaných mandlí, 50 dkg hladké mouky.
    Vejce, žloutky a cukr utřeme do pěny, přidáme mandle, mouku a vše důkladně zpracujeme a spojíme s prvním těstem a opět důkladně propracujeme. Vykrajované tvary pečeme v horké troubě. (Nezkoušela jsem.)

Perníčky – poleva

  • 1 bílek + asi 17 dkg dvakrát prosetého práškového cukru, případně trochu citronové šťávy. Poleva musí být mírně tekutá, ale jen tolik, aby z perníků nestékala.
    Zdobíme nejlépe malými kornouty z máslového papíru. Čtverec o straně asi 20 cm rozstřihneme úhlopříčně, takže dostaneme dva trojúhelníky. Odstříhneme roh a ze vzniklého lichoběžníku stočíme kornoutek tak, že jeho špička je uprostřed nejdelší strany. Pevně utáhneme, aby se nerozevíral, a oba špičaté konce zahneme. Kornout je na jedno použití, na dávku asi jedné lžičky, takže je třeba vyrobit jich větší množství.
    Aby poleva v misce během zdobení neosychala, přikrýváme ji mokrou utěrkou. Čerstvé vychladlé perníky jsou tvrdé, později změknou, takže je možné je i jíst. Ovšem děti často na jejich tvrdost neberou ohled.

Pokračujeme v abecedním seznamu

Pracny neboli medvědí tlapky

  • 300 až 350 gramů hladké mouky, 280 gramů másla, 230 gramů moučkového cukru, 140 gramů oříšků nebo mandlí, asi dvě lžíce kakaového prášku. Ještě horké pracny vyklepáváme z formiček.

Pracny kokosové

  • 100 g moučkového cukru, 1 vejce, 100 g tuku (Hera), 250 g hladké mouky, 100 g jemně mleté kokosové moučky.
    Příprava: Suroviny promneme rukama a vypracujeme z nich hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme ho asi hodinu odpočinout v chladnu. Kousky těsta potom vtiskujeme do formiček a pečeme v troubě vyhřáté na 220 stupňů Celsia. Lze použít i formičky se složitějšími tvary, protože těsto velmi dobře formu kopíruje a v konečném výsledku všechny detaily dobře vyniknou. Pracny jsou upečené, když na okrajích začínají červenat. Po vyjmutí z trouby je necháme mírně zchladnou a ještě vlahé je z formiček vyklopíme. Jde to velmi dobře, cukroví podle tohoto receptu se neláme. Ihned po upečení můžemepracny obalit v horkém cukru. Je dobré je nechat alespoň několik dní rozležet v chladnu.
    Když zvolíme formičku košíčků, použijeme je jako korpusy k dalšímu plnění (krémy, pěny, ovoce…)

Pusinky oříškové

  • 6 bílků, 150 g oříšků, 300 g moučkového cukru.
    Příprava: Čtyři bílky, umleté oříšky a část moučkového cukru umícháme na sporáku do zhoustnutí. Necháme vychladnout a přimícháme sníh ze 2 bílků a druhou část cukru. Přemícháme a na vymaštěný plech nastříkáme pusinky, které ve středně teplé troubě usušíme. Nemusíme dále zdobit.

Rohlíčky klášterní

  • 140 g hladké mouky, 100 g másla, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 30 g moučkového cukru, 50 g strouhané čokolády na vaření a 1 žloutek.
    Čokoládová poleva: 100 g čokolády na vaření a 100 g másla.
    Příprava klášterních rohlíčků: Všechny přísady zpracujeme v těsto a necháme ho asi 30 minut odležet. Potom vyválíme váleček, nakrájíme na stejné dílky, vytvarujeme rohlíček a v troubě při mírné teplotě upečeme. Vychladlým klášterním rohlíčkům namáčíme špičky v čokoládové polevě. (Rozpustíme ve vodní lázni, umícháme dohladka.)

Rohlíčky mandlové

  • 300 g hladké mouky, 120 g jemně mletých mandlí, 120 g cukru moučky, 120 g másla, 50 g kakaa, 1 vejce, špetku prášku do pečiva, vanilkový cukr, 100 g čokoládové polevy, 2 lžíce kakaa.
    Příprava: Z mouky, cukru, másla, vajíčka a špetky prášku do pečiva vypracujeme těsto, vmícháme mandle a necháme asi hodinu odpočinout. Potom z těsta uštipujeme kousky a tvarujeme rohlíčky, které klademe na lehce vymazaný plech. Okraje rozhlíčků k plechu mírně přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě. Hotové rohlíčky necháme vychladnout a přichystáme si horkou čokoládovou polevu. Oba konce každého rohlíčku namáčíme v polevě a posypeme kakaem.

Rohlíčky ořechové

  • 250 g strouhaných ořechů, 250 g moučkového cukru, 250 g strouhanky, 1 vejce strouhaná citrónová kůra, skořice, kakao.
    Příprava: Všechny přísady vyhněteme a pak pomocí sáčku s trubičkou stříkáme rohlíčky přímo na vymazaný plech. Upečeme v předehřáté troubě.

Rohlíčky s čokoládovou náplní

  • 120 g hladké mouky, 150 g másla, 100 g pískového cukru, citrónová kůra, vanilkový cukr a 1 žloutek Náplň: 120 g másla, 100 g jemně strouhané čokolády, 100 g jemně strouhaných loupaných mandlí, 2 lžíce rumu, čokoládová poleva a půlky loupaných mandlí.
    Příprava: Ze všech přísad vypracujeme na vále těsto, vyválíme ho v tenkou placku a formičkou vykrajujeme rohlíčky. Upečeme v teplejší troubě. Vychladlé opatrně plníme nádivkou (jsou křehké) a slepujeme. Poléváme polevou a zdobíme půlkou mandle.

Rohlíčky vanilkové podle M. Sandtnerové

  •  15 dkg hladké mouky, 2 dkg cukru, 5 dkg loup. mandlí, 1 cm tlučené vanilky, citr. kůra, 11 dkg másla, 1 žloutek, 8 dkg cukru s vanilkou na obalení.
    Příprava: Na vál připravíme hladkou mouku, moučkový cukr, jemně utlučenou, prosátou vanilku, na špičku nože strouhanou citronové kůru a loupané, jemně ustrouhané mandle. Do toho rozsekáme velkým nožem dobré máslo, přidáme žloutek a vypracujeme dobře, ale lehce těsto, které uložíme do studena na 15 minut. Potom z těsta vyválíme dlouhý váleček, nakrájíme z něho stejné kousky, děláme rukou malé rohlíčky, složíme je na suchý, papírem vyložený plech a v mírně troubě je upečeme do bleděrůžova. Upečené, ještě teplé opatrně obalíme vanilkovým cukrem.

Rohlíčky vanilkové I.

  • 140 g hladké mouky, 110 g másla, 40 g moučkového cukru, 50 g mletých mandlí nebo ořechů.
    Příprava vanilkových rolíčků: Z uvedených přísad zpracujeme těsto, chvilku necháme odpočinout. Pak je rozdělíme na menší dílky, vyválíme tenčí válečky, pokrájíme na stejné kousky a vyválíme tyčinky, které zahneme v rohlíček a klademe na vymazaný plech. Vanilkové rohlíčky pečeme rychle, ale opatrně a ještě teplé je obalujeme v cukru s vanilkou.

Rohlíčky vanilkové II.

  • 100 g hladké mouky, 50 g bramborové moučky, 50 g moučkového cukru, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 100 g másla, vanilkový cukr, moučkový cukr na obalení.
    Příprava vanilkových rohlíčků: Mouku prosejeme s bramborovou moučkou a cukrem na vál, přimícháme ořechy, 1 lžičku vanilkového cukru, do směsi rozsekáme tuhé máslo, přidáme žloutek a rychle zpracujeme těsto. V chladu je necháme odpočinout, pak rozkrájíme na malé kousky a upravíme rohlíčky. Pečeme je na suchém plechu ve středně teplé troubě. Rohlíčky mají být jen vespod zarůžovělé. Teplé vanilkové rohlíčky obalíme v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem.

Škeble

  • 200 g hladké mouky, 150 g másla nebo tuku, 1 vejce, trochu mléka.
    Příprava: Z mouky, tuku, vejce a mléka vypracujeme těsto, vyválíme a vykrajujeme kolečka. Na ně klademe náplň, přehneme napůl, přitiskneme okraje a pečeme v mírné troubě. Ještě teplé obalujeme v cukru. Náplň: 100 g mletých oříšků, 100 g cukru, 1 vejce, rum.

Šlehačkové cukroví

  • 400 g tuku (Hera aj.), 1 šlehačku, 700 g polohrubé mouky, 1 žloutek a 1 prášek do pečiva.
    Příprava šlehačkového cukroví: Ze surovin zpracujeme těsto, které necháme půl hodiny odpočinout. Následně ho rozválíme na půl centimetrový plát a formičkami vykrajujeme rozmanité tvary. Pečeme v horké troubě a následně je balíme v cukru. Výborné je slepené marmeládou. A pozor, je toho hodně.

Vánoční stromeček

  • 2 bílky, 2 lžíce studené vody, 1 vanilinový cukr, 100 g pískového cukru, 2 žloutky, 40 g polohrubé mouky, 1 balíček vanilkového pudinku, čtvrtka prášku do pečiva, čokoládová poleva a zlaté perličky na ozdobu.
    Příprava: Bílky s vodou ušleháme na tuhý sníh, přišleháme polovinu cukru, druhou část lehce vmícháme. Přidáme žloutky, mouku smíchanou s práškem do pečiva a pudinkem. Těsto nalejeme do vymaštěné a moukou vysypané formy stromku nebo podobné vánoční formy (ryba, zvonec) a v předehřáté troubě zvolna upečeme. Vychladlý korpus přelijeme čokoládovou polevou a ozdobíme zlatými perličkami.

Zázvorky

  • 5 žloutků a jedno celé vejce, 250 g moučkového cukru, 200 g hladké mouky a poctivou kávovou lžičku zázvoru.
    Recept na zázvorky: Žloutky a vejce ušleháme s cukrem do bělavé pěny. Do napěněné hmoty přidáme mouku střídavě se zázvorem. Na vále vykrajujeme tvary, které přeneseme na vymazaný plech a necháme několik hodin nebo přes noc odpočinout. Pa dáme péct do mírně vyhřáté trouby. Pečeme do temně žluté barvy.

Žloutkové kroužky

  • Uvaříme natvrdo 3 vejce a vyloupeme žloutky. Rozetřeme je spolu s 150 g hladké mouky, 100 g hrubé mouky, 120 g práškového cukru, 170 g másla, s trochou prášku do pečiva, čerstvým žloutkem a vanilkovým cukrem.
    Příprava: Těsto dobře vypracujeme a necháme 15 minut odpočívat. Vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které pečeme v mírně vyhřáté troubě. Vychladlé spojujeme ořechovu náplní. Náplň: 100 g cukru a trochy vody, 150 g ořechů jemně mletých a 2 lžic rumu. Cukr svaříme s vodou, zamícháme ořechy a do vychladlé náplně vmícháme rum. Nakonec ještě můžeme polít čokoládovou nebo žloutkovou polevou.

Žloutkové penízky

  • 2 žloutky, 100 až 120 g práškového cukru (podle velikosti žloutků) a 1 balíček vanilkového cukru.
    Příprava: Žloutky vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny a na dobře vymaštěný plech stříkáme malé penízky. Aby byly stejné, můžeme si předem na plech vyznačit skleničkou namočenou v mouce jejich velikost. Pečeme při teplotě 80 až 100 stupňů Celsia. Penízky navzájem slepujeme džemem nebo je spojíme se stejně velkými kolečky z lineckého těsta. Slepené je zdobíme čokoládovou polevou.

121225-6 K+J-001a

Foto nejlepší vánoční cukroví – recepty: (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/121225-6-K-J-001a.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/12/121225-6-K-J-001a-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAVánoční cukrovíanýzky,anýzky recept,anýzové cukroví,cukroví z datlí,cukroví z kokosu,datlové cukroví,hoblovačky,išelské cukroví,išelské dortíčky,išelské dortíčky recept,išlské dortíčky recept,klasické vanilkové rohlíčky,kluci v akci linecké,kokosky,kokosové cukroví,kokosové pracny,kokosové vánoční cukroví,krém do vosích hnízd,ledová čokoláda,ledovky,ledovky cukroví,linecká srdíčka,linecké cukroví,linecké cukroví hned měkké,linecké cukroví recept,linecké těsto,linecké těsto podle pohlreicha,linecké těsto recepty,makronky,mandlové rohlíčky,marokánky,medová perník,nejlepší išelské cukroví,nejlepší kokosové cukroví,nejlepší nepečené vánoční cukroví,nejlepší ořechové cukroví,nejlepší recept na linecké cukroví,nejlepší recept na pracny,nejlepší recepty na vanoční cukroví,nepečené cukroví,nepečené cukroví kokosové kuličky,nepečené vánoční cukroví recepty,ořechové cukroví,ořechové hříbečky nepečené,ořechové loučky,ořechové oválky s krémem,ořechové perníčky,ořechové trubičky,pardubická perník,perníčky,perníky,plněné rohlíčky,poleva na perníčky,poleva na perníky,pracny,pracny s kokosem,recept na linecké těsto,recept na pracny,recept na včelí úlky,recept na včelí úly,recept na vosí hnízda,řloutkové cukroví,rohlíčky plněné krémem,rumové kuličky,šípkové cukroví,šlehačkové cukroví nejlepší,šlehačkové vánoční cukroví,sněhové pusinky,sójové houbičky,staročeské čípkové cukroví,staročeské cukroví,staročeské zázvorky,těsto na linecké cukroví,trubičky z ořechů,tučňáci,vanilkové rohlíčky,vánoční cukroví,vánoční cukroví ledovky,vánoční cukroví medvědí tlapky,vánoční cukroví na poslední chvíli,vánoční cukroví našich babiček,vánoční cukroví nejlepší recepty,vánoční cukroví ořechové rohlíčky,vánoční cukroví recepty,vánoční cukroví recepty s fotkou,vosí hnízda,vosí hnízda s vaječným likérem,základní linecké recept,zázvorky,zázvorky receptVánoční cukroví: nejlepší recepty klasické kuchyně. • Od anýzek po žloutkové penízky. • Abecední seznam receptů na vánoční cukroví. • Nejlepší išelské dortíčky, nejlepší kokosové cukroví, vanilkové rohlíčky, nejlepší vosí hnízda s vaječným likérem nebo základní těsto na cukroví linecké. • Základní druhy vánočního cukroví s recepty. • Vhod...Blog o zahradničení, pěstování a receptech