1_trnkove-vinoRecepty na speciality z trnek. Trnky pro zdraví. Jak na trnky. Trnky trpké, trnky sladší. Kompot, povidla, likér a víno z trnek. My se trnek nebojíme. Mráz trnkám svědčí. •

Trnky trháme v pozdním podzimu. Je lepší až po prvních mrazících. Když je teplý podzim, lze trnky trhat až do začátku prosince. Trnky „přešlé mrazem“  trochu ztratí trpkost. Když je natrháme dřív, nic se neděje. Na rozdíl od předků máme mrazničku, takže do ní dáme trnky promrznout – stačí jeden den.

Často čteme, že jsou po mrazíku trnky „slaďoučké jako med“. Ne, nejsou. Jsou jen nasládlé a méně svíravé, trpké zůstávají. Vždyť proto to jsou trnky.

Trnka, prababička švestek

Trnka (Prunus spinosa L.) je planý hustý trnitý keř. První kvete, poslední dává plody – kulaté, modročerné, silně ojíněné peckovice. Předpokládá se, že se trnka podílela na vývoji či vzniku nových slivoňových forem. Dužina trnek není nijak silná, jenže co bychom také od pláněte chtěli?

Trnky patří i mezi léčivé rostliny. Plody obsahují cukry, mnoho tříslovin, kolem 20 mg vitaminu C ve 100 g dužniny, provitamin A, vitaminy skupiny B, organické kyseliny, rostlinná barviva, pektin, hodně vápníku, draslíku a hořčíku a glykosid amygdalin. Čerstvé trnky se mohou jíst, ale jen v malém množství. Většinou se však přidávají do kompotů z ovoce nevýrazné chuti, připravuje se z nich víno a likéry, suší se a nakládají. Plody působí proti průjmům, žaludečním potížím a chorobám močových cest.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Múzy mají trnky rády

„A trnky, kde tak kvetou v máji, že lidé zpívají – Toť zemský ráj? Kde jen krásnou zemi mají? Ach, nikde, nikde světa kraj.“ Každý rok se mi ta básnička Zdeňka Kriebla hrne do hlavy, když vidím časně zjara meze bělavé trnkami.
Moc patetické? No dobře, tak jinou. Co třeba dětský taneček? „Pojďte, holky, do oborky, chlapci půjdou s námi. Půjdeme se podívati, jsou-li trnky zrály. Nejsou zralý, jsou kyselý. Půjdem na ně až v naděli.“
A nebo famózní choreografii svazu žen z prvního dílu Slunce, seno? „Ani nevěděla jakou má, trnky brnky, trnky brnky, sukni vyšívanou krajkama, trnky brnky, trnky brnky…“

Tak dost. To bychom se takhle nikam nedostali. Jen jsem chtěla připomenout, že trnky, v běhu roku poslední divoce rostoucí ovoce, k naší krajině odpradávna patří. A náš lid, (tím myslím – abecedně – Čechy, Moravany, Slezany a Slováky), dokáže z divokých trnek zrobit malé zázraky. Bylo by škoda tradice opustit. Krom toho sběr trnek nic nestojí, a je to i důvod, proč si udělat procházku do přírody v pozdním podzimu.

3_recepty-z-trnek

Co s trnkami? Připravujeme trnkové speciality

Trnky v destilátu

Přebrané, oprané a vykapané trnky nasypeme do malých skleniček, a pak zároveň po troškách přiléváme alkohol a sypeme cukr. Trnky jsou mokré, cukr se na ně lepí, musíme jej trochu splachovat. Chceme docílit, aby vrstva cukru dosahovala asi jedné čtvrtiny až třetiny trnek (cukr se tak rychle nerozpustí, takže vrstvu vidíme, alkohol jej splachuje ke dnu). Dolijeme alkohol, otřeme okraj sklenice a zavíčkujeme. Nezavařujeme, ale po několika dnech sklenicemi zatřepeme, aby se cukr rovnoměrně rozpustil.
Použití: Na přípravu horkých punčů a grogů, do dezertů, na výrobu domácích pralinek (jako višně) a podobně.
Tip: Mezi trnky můžeme vložit pár hřebíčků a kousek skořice.

Trnky ve víně

Obrané opláchnuté bobule trnek vrstvíme do skleniček a prosypáváme krystalovým cukrem. Naplněnou skleničku zalijeme bílým vínem. Zavíčkujeme a sterilujeme 15 minut při teplotě 85 stupňů Celsia.
Použití: Jako „kompot“ pro dospělé podávaný v malém šálku s lžičkou nebo na přípravu ovocného punče.

Destilát s trnkami

Do láhve o obsahu 0,7 l nalijeme 0,5 l destilátu, přidáme 0 až 150 g cukru (podle vlastní chuti) a doplníme rozmačkanými trnkami. Necháme louhovat podle síly vůle – měsíc až půl roku. Pak přecedíme přes
4_co-z-trnekfiltrační papír.
Trnky nasáklé alkoholem buď sníme, nebo je ti šetřivější použijí do dezertů.

Když máme alkohol „čistý“ (líh, vodka, rakije a podobně), můžeme trnky macerovat s kořením: pár hřebíčků, kousek celé skořice, hvězdička badyánu, kousek muškátového ořechu. Když použijeme kvalitní aromatickou pálenku (slivovice, meruňkovice), koření ani není třeba. Líh je třeba zředit z 80 na 40 procent.

Šťáva z ovoce lihovinu trochu málo zředí, přesto bude likér poměrně silný. Někdo proto nakládá trnky do lihoviny bez cukru, jen s kořením a po přefiltrování ředí cukerným sirupem (3/8 l vody svařit s 500 g krystalového cukru). Tím se získá jemný méně alkoholický „dámský“ likér lahodné chuti.
Použití: Silnější trnkový likér nabízíme v malé odlivce, slabšího může být víc – 0,5 dl. Nabízíme ale jen jednu sklínku – silnější pro zahřátí, slabší třeba k zákuskům a kávě.
Tip: Angličané trnky nakládají do džinu – a bez cukru. Komu přebývá džin nebo borovička, může vyzkoušet – já to ale nikdy nedělala.

5_trnkova-marmelada

Trnkový kompot

Stejné váhové množství trnek, cukru a vody. Vodu svaříme s cukrem, kouskem skořice a několika hřebíčky. Přisypeme trnky, asi tři minuty prudce povaříme, odstavíme a necháme do druhé dne. Pak svařenými trnkami a sirupem naplníme malé skleničky a 20 minut sterilizujeme při 80 stupních Celsia. Nebo trnky v sirupu vaříme s kořením asi 15 minut, pak naplníme skleničky, zavíčkujeme, převrátíme. Vyzkoušela jsem oba návody a neshledala mezi nimi rozdíl.
Použití: Na polévání pudinků, mléčných kaší, tvarohových dezertů, flameri, přípravu ovocných míchaných nápojů a podobně.

6_trnkova-povidla

Trnková povidla

Trnky přebereme, opláchneme, dáme do kastrolu, zalijeme vodou, aby byly tak akorát ponořeny, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a asi 15 minut pod pokličkou vaříme, až jsou docela měkké a dřeň se snadno oddělí od pecky.

Pak nalijeme do cedníku s většími otvory – někdo možná má dokonce speciální starodávný cedník na odpeckování. Já jej nemám, ale docela dobře se mi osvědčil plastový  univerzální cedník s podmiskou. Vytrvalým mícháním docílíme, že se dřeň propadne do mísy a v cedníku zůstanou jen pecky. Během pasírování se mi osvědčilo do cedníku vrátit již zachycenou dřeň – směs v cedníku to zvlhčí.

Dřeň potom odvážím a přichystám stejné váhové množství cukru. Dám znovu na plotu, přivedu k varu. Přisypu cukr a opatrně svářím ještě asi 15 až 20 minut, aby se cukr provařil a směs zhoustla. Při delším varu by už mohl karamelizovat. Nalévám vřelé do malých sklenic, obrátím na víčko, nesteriluji.

Trnkových povidel nedělám velké množství. Jen asi z půldruhého litru trnek. Beru je jen jako takovou specialitu. Není to zavařenina, které by se mnoho snědlo. (Pokud doma ovšem nemáte slečnu ve věku, kdy ráda předvádí, že má výstřední chutě.)
Použití: Trnková povidla výtečně chutnají třeba na bavorských vdolečkách s tvarohem, hodí se jako přízdoba méně výrazných a méně sladkých pudinků nebo ji používám na slepování určitého druhu vánočního cukroví či na přípravu horkého ovocného nápoje.

TIP: Vyzkoušejte také můj oblíbený recept na legendu zvanou šípková marmeláda

7_vyroba-domaciho-vina

Trnkové víno

Největší díl natrhaných trnek u nás padne na výrobu trnkového vína. Předem upozorňuji, že na jeho přípravu existuje víc receptů, tak jako všech domácích výrobků. U nás je děláme velice jednoduše, tak jako to dělaly naše babičky.

  • Oprané trnky odvážíme, pomačkáme,
  • nasypeme do demižonu (osvědčila se jednorázová nálevka vystřižená z petky),
  • zalijeme prochladlým sirupem,
  • přidáme živnou sůl a vinné kvasinky (podle návodu).
  • Necháme bouřlivě kvasit.

Poměr: na 1000 g trnek 350 g cukru a 1 l vody.

Když kvašení ustane (poznáme podle toho, že trubičkou v kvasné zátce neprocházejí skoro řádné bubliny a ovoce, které nejdřív vystoupilo k povrchu zase kleslo), víno přetočíme do menšího demižonu a necháme dál pod kvasnou zátkou čistit. Když se jeví čisté (zjistíme průhledem přes demižon, ale ještě lépe opatrným odebráním vzorku), hadičkou opatrně stočíme do skleněných lahví. (Je dobré na konec stáčecí hadičky připevnit špejli. Hadička neklesne až na dno a nebude nasávat kal.) Uzavřeme korkem. Celý proces trvá pět až sedm týdnů.

In vino veritas.

DSC0482MMM

Mezi námi děvčaty…

Trnkové víno je důvodem, pro který se námi na sběr vydají i mužové. A třebaže nám dovolí „asistovat“  (= vykonat ty nejméně příjemné práce), do nakládání a ošetřování vína se nejspíš pustí sami. Je to přece jenom „vysoce odborná“ práce, kterou bychom, my, ženské, stěží pochopily.

Foto: Za obrázky trnek na keřících děkuji serveru freeimages.com, ostatní fotky receptar.

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/3_recepty-z-trnek.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2015/11/3_recepty-z-trnek-150x150.jpgreceptarRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAZavařováníco z trnek,domácí trnkové víno recept,jak na trnky,jak nakládat trnky,jak trhat trnky,jak zavařovat trnky,kompot z trnek,marmeláda z trnky,povidla z trnek,recepty na trnkové víno,recepty z trnek,recepty z trnky,trnková marmeláda,trnková omáčka,trnková povidla,trnkové víno,trnkové víno bez kvasinek,trnkové víno recept,trnkový kompot,trnky,trnky vitaminy,trnky zdravotní účinky,víno z trnekRecepty na speciality z trnek. • Trnky pro zdraví. • Jak na trnky. • Trnky trpké, trnky sladší. • Kompot, povidla, likér a víno z trnek. • My se trnek nebojíme. • Mráz trnkám svědčí. • Trnky trháme v pozdním podzimu. Je lepší až po prvních mrazících. Když je teplý podzim, lze trnky...Blog o zahradničení, pěstování a receptech