Bábovka s likérem, recept. Jakou úlohu sehraje v těstě na bábovku likér.  Vaječný koňak do bábovky, není to škoda?  Kávová mramorová bábovka: na počátku byla chyba.  Co s nevypitým domácím likérem? Do bábovky s ním.  Moučník se díky likéru stane obzvlášť slavnostní. 

konakova_babovka_mp

Přidat do těsta na bábovku vaječný nebo jiný likér není žádné novum. Ale v receptech našich babiček bychom tento krok stěží našli. Babičky by řekly, že to je plýtvání. Přidání likéru do bábovky může mít ovšem i jiné důvody než mlsotu a marnotratnost. Dokonce to naopak může být i šetrnost, která stojí na pozadí vzniku bábovky jedinečné chuti. Receptů na bábovku s likérem je dost. Je na každém, aby zvážil pro a proti a vyzkoušel.

Je to, a nebo není rozmařilost?

Asi mi dá zapravdu každá hospodyňka „zubem času už malounko ohlodaná“ ;=), že nám stačí přečíst si recept na českou krmi, a hned poznáme, zda může předpis „fungovat“ a jak asi bude konečný produkt chutnat. Takový vztah jsem měla k receptům na bábovku, do níž byl přidán „ajrkoňak“ nebo jiný likér na mléčné bázi. Uměla jsem si představit tu chuť a vůni moučníku. Ale. Několik výhrad.

  1. Vaječný nebo jiný likér je drahý, a to ať jej koupím nebo udělám doma. Je bábovka ten typ moučníku, který si zaslouží prodražení o několik dalších desetikorun? 
  2. Vaječný likér není surovina, ale produkt. Není hloupost přidávat produkt, když jej mohu rozložit na prvočinitele a místo „ajrkoňaku“ dát do těsta navíc žloutek, lihovinu a smetanu, z nichž se likér skládá? (Stejná situace, jako spojování salátu koupenou tatarkou namísto majonézy.)
  3. Když už mám doma vaječný koňak nebo jiný likér, není z pohledu mlsné kočky lepší vypít jej, než „vrazit“ do bábovky, z níž alkohol vyprchá a chutě se smísí? Není to škoda skoro až národohospodářská?

babovka_kavovy_liker_mp

Až pak jednou…

… sestoupil deus ex machina, aby tvrdě ukončil mé šetřílkovství a mudrování. Osoby blízké/nejbližší přivezly onehdy na sváteční vánoční stůl kávový likér vlastní výroby. Objektivně musím uznat, povedl se jim. Svátky skončily, hosté odjeli, nedojedené zbytky se ukládaly do mrazáku, nedopité lahve do chladničky a do likérníku.

Ne, já to nebyla! Opravdu jsem ten nedopitý kávový likér do likérníku nedala já! Že není v lednici jsem sezdala, až když jsem ho asi po třech týdnech chtěla nalít kamarádce.

Scéna jak z filmu Intimní osvětlení – nakláním lahev, už je kolmo, a nic. „Hoho, látka je tixotropní! Změnila nám, mrška, skupenství. To se roztřepe,“ snažím se zamluvit trochu trapnou chvilku. Roztřepalo se. Jakž takž.

„Člověče, to je dobrota. Dej mi, prosím, nějakou lžičku malou. Já si to budu vyjídat jako jogurt,“ olizuje se kamarádka. Jogurt? Abych s ní držela basu, vzala jsem lžičku i pro sebe. Tak dobrý „jogurt“ jsem ještě nejedla: alkoholový, kávový a přece svěží – a hustý jak z televizní reklamy. „Děvče, ono mi to zkyslo,“ jdu s barvou ven, když jsme likér dojedly.

„Ale smlsly jsme si. Zbytek buď dneska dorazte, dokud to je dobré, a nebo z toho udělej bábovku. Bude luxusní.“ Je fajn mít kolem sebe vlídné a chápavé lidi.

  Kynutá maková bábovka, právě taková jako z Karkulčina košíčku

A tak sem se tehdy poprvé dopracovala k tomu, abych bez stopy výčitek vyzkoušela likérovou bábovku.

  • Pro úplnost: Osoby blízké/nejbližší na mne nezanevřely a na další Vánoce likér přivezly znovu. Jen na etiketě přibylo upozornění: „Skladujte v chladu“

babovka_suroviny_mp

Dvoubarevná kávová bábovka: Recept

Suroviny na likérovou bábovku do menší formy

  • 3 vejce
  • 100 g cukru
  • 1 cukr vanilkový
  • 160 g polohrubé mouky
  • 40 g kukuřičné mouky nebo 1 vanilkový pudinkový prášek
  • 2 čajové lžičky kypřicího prášku
  • 180 ml oleje
  • 180 ml likéru mléčného charakteru
  •  lžíce kakaa
  • 1 lžíce mleté kávy nebo 2 lžíce meltového sirupu

babovka_pečeni_mp

Popis práce na výrobu bábovky je skoro zbytečný

Nejdřív vymažu máslem bábovkovou formu a vysypu ji strouhankou. Mám takovou stařičkou formu z jenského skla, nedám na ni dopustit.

  • Celá vejce, olej a oba cukry vyšlehám do pěny.
  • Přisypu maizenu a mouku s práškem do pečiva a dále šlehám za přilévání likéru. Protože likér obsahuje tekutinu (mléko, smetana,…), není třeba ředit těsto mlékem.
  • Asi dvě třetiny těsta naliji do formy (někdy to neodhadnu a je to jen polovina). Do zbylé hmoty zašlehám lžíci kakaa a lžíci dobré mleté zrnkové kávy. Nebo místo kávy použiji meltový sirup. Případně lze zbylé těsto dochutit troškou mletých ořechů.
  • Druhé těsto naliji na první a vnořenou špejlí nebo jen obrácenou lžicí obkroužím dokola. 
  • Bábovku vložím do předehřáté trouby a peču pomalu při 180 stupních Celsia asi 45 minut. Před vytažením bábovku zkontroluji špejlí, zda je propečena.
  • Nechám asi deset minut odstát a pak překlopím na talíř. Kdyby se bábovka při pečení vyboulila, překlopím ji na talíř hluboký (tak tomu bylo v případě focené bábovky). Bábovka neutrpí na celistvosti ani na vzhledu.

babovka-smetana_preliv_mp

Bábovka se smetanou

Komu je samotná kávová likérová bábovka málo, může ji doplnit třeba kávovinovým (meltovým) přelivem a smetanou. Nejlahodněji s kávovou chutí ladí smetana sladká.

babovka_kompot_mp

Bábovka s kompotem, jako v pohádkách

Aby děti nekřičely (jak už to umí), že je bábovka dusí, můžeme jim ji podat s čerstvým kompotem. Nebo s nějakým kompotem ze zásob – třeba s jahodovým. Četla jsem v Pohádkách z Prahy Vojtěcha Cynibulka, že bábovku s kompotem mají děti moc rády.

babovka_kava_liker_mp

Svůj ke svému – bábovka s likérem

Velmi noblesně působí, když k bábovce a kávě nabídneme i sklenku toho likéru, který je v těstě (pokud ještě zbyl, a pokud se nezměnil v zakysaný „jogurt“). Konzument se sám rozhodne, zda si nalije likér do kávy, pokropí jím řez bábovky a nebo ho prostě „vyzukne“. Podáváme s dezertní vidličkou a jenom osobám starším 18 let. 

  • A kdybyste se mne samé ptali, jak mně bábovka nejvíc chutná, tak se sklenicí studeného mléka.

likerova_babovka

Koňaková bábovka: Recepty ze sešitu výstřižků

Bábovka z vaječného koňaku

  • 4 velká vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 400 g polohrubé mouky, 250 ml rostlinného oleje, 250 ml vaječného koňaku, 1 prášek do pečiva, 100 g předem namočených osušených rozinek, 100 g sekaných ořechů nebo mandlí (nemusí být), tuk na vymazání formy, strouhanka na vysypání formy. 
    Pracovní postup: Vejce, cukr a vanilkový cukr ušleháme ve šlehači do pěny. Potom vmícháme koňak a střídavě mouku smíchanou s práškem do pečiva a olej. Nakonec přidáme rozinky a sekané mandle nebo ořechy. Bábovkovou formu vymažeme tukem a strouhankou. Pečeme při 175 °C cca 50 minut. Upečenou, ještě vlažnou bábovku vyklopíme z formy a pocukrujeme.
  Kynutá maková bábovka, právě taková jako z Karkulčina košíčku

Koňaková bábovka

  • 3 vejce, 200 g cukru, 1 vanilkový cukr, 250 ml vaječného koňaku, 250 ml oleje, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 1 lžička mleté kávy, tuk a hrubá mouka na formu.
    Poleva: 1 žloutek, 200 g moučkového cukru, 2 – 3 lžíce vaječného koňaku.
    Postup práce: Žloutky utřete s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Přidejte vaječný koňak, olej a mouku promíchanou s práškem do pečiva. Nakonec do těsta zlehka vmíchejte sníh z bílků. Oddělte třetinu těsta a vmíchejte do ní kakao a kávu. Do tukem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy nalijte část světlého těsta, dejte na něj tmavé těsto, opatrně ho protáhněte lžící světlým těstem a zakryjte zbylým světlým těstem. Vložte do předehřáté trouby a zvolna pečte při 180 °C (horkovzdušná trouba 150-160 °C) asi 45 minut.
    Cukr s koňakem a žloutkem utřete na hustou polevu. Polevou přelijte hotovou bábovku.

Koňaková bábovka

  • 250 g tuku hera, 180 g moučkového cukru, 250 g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 kypřicí prášek do pečiva, 200 ml vaječného koňaku, 100 g čokolády na vaření.
    Postup práce: Cukr s máslem šleháme do pěny, přidáme žloutky, mouku, kypřicí prášek, koňak, nastrouhanou čokoládu, sníh z bílků. Bábovkovou formu vymažeme a vysypeme strouhankou, bábovku zvolna upečeme.

Malinový chlebíček s vaječným koňakem

  • 250 g másla nebo hery, 200 g pískového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, špetka soli, 4 vejce, 200 g hladké mouky, 100 maizeny, 1/2 lžičky prášku do pečiva, 1/8 l vaječného koňaku, 250 g zmrazených malin (případně kompotovaných), tuk na vymazání plechu
    Poleva: 150 g moučkového cukru, 4 polévkové lžíce vaječného koňaku 
    Postup práce: Cukr, máslo, vanilkový cukr a sůl důkladně utřeme do pěny. Postupně přidáváme vejce. Pak promícháme mouku s maizenou a práškem do pečiva a zlehka, ale pečlivě vmícháme do těsta. Nakonec přilijeme vaječný koňak, přidáme maliny a opět zamícháme. Pokud použijeme kompotované ovoce, necháme okapat, aby šťáva nezředila těsto.
    Formu dobře vymažeme tukem nebo máslem a důkladně vysypeme hrubou moukou či strouhankou. Pak nalijeme těsto a pečeme v předehřáté troubě asi 1 3/4 hodiny. Pokud těsto začne příliš rychle tmavnout, přikryjte ho pergamenovým papírem nebo alobalem, aby se vrchní vrstva nepřipálila. Po upečení chlebíček vyklopte a nechte vystydnout.
    Mezitím umíchejte z moučkového cukru a vaječného koňaku hladkou polevu, kterou na vychladlém chlebíčku nechte zaschnout.

Foto: Všechny fotky k článku o koňakové bábovce (receptar)

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/konakova_babovka_mp-1024x768.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2018/01/konakova_babovka_mp-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAbábovka,bábovka recept,Bábovka s kompotem,bábovka s likérem kávová,bábovka s likérem mramorová,bábovka s likérem recept,bábovka s likérem sváteční,bábovka s vaječným koňakem,bábovka se smetanou,Bábovka z vaječného koňaku jak se dělá,Bábovka z vaječného koňaku recept,Bábovka z vaječného koňaku s polevou,bábovky nejlepší recepty,jak se dělá Koňaková bábovka,jak se peče Koňaková bábovka,kávová bábovka s koňakem,Koňaková bábovka recept,mramorová bábovka,olejová bábovka,recept na bábovku,rychlé a levné moučníky recepty,vaječný koňak,vaječný likérBábovka s likérem, recept. • Jakou úlohu sehraje v těstě na bábovku likér. • Vaječný koňak do bábovky, není to škoda? • Kávová mramorová bábovka: na počátku byla chyba. • Co s nevypitým domácím likérem? Do bábovky s ním. • Moučník se díky likéru stane obzvlášť slavnostní. • Přidat do těsta na bábovku vaječný nebo...Blog o zahradničení, pěstování a receptech