Zázvor a jeho účinky. • Zázvor – koření i lék. • Jak se léčit zázvorem. • Co říká o zázvoru pan lékárník. • Kdy zázvor ano a kdy zázvor ne. • Pochoutky nejen pro nemocné: zázvorový pudink a zázvorový kompot s ořechy. • Perlivá zázvorová limonáda osvěží „marody“. •

DSC04648

Zázvoru užíváme na ochucování polévek i masitých pokrmů, pečiva, ovocných dezertů, likérů a limonád. Je ceněn nejen pro neopakovatelnou chuť, ale také pro léčivé účinky – podporuje trávení těžších jídel, pomáhá při nemocech z nachlazení, nevolnostech na cestách a celkově posiluje žaludek. Zázvor ovšem není všelék: může mít i vedlejší nežádoucí účinky. Při některých chorobách se zázvor nemá nebo i nesmí konzumovat.

Zázvor: Koření i lék

Toto orientální koření je u nás známo již od středověku. Už tehdy bylo přiváženo z Indie, Japonska, Číny. Pro staročeskou kuchyni byl zázvor jedním ze základních druhů koření. Přidával se do perníků, marcipánů a jiného trvanlivého pečiva (zázvorky). Spolu s česnekem a majoránkou dával odjakživa zázvor typickou chuť českým zabíjačkovým specialitám – jitrnicím, jelitům, zabíjačkové polévce. Z židovské kuchyně proniklo užívání zázvoru jako koření při pečení husy (a následného šouletu) nebo na hovězí pečeni.

Když k nám asi v 80. letech 20. století začaly pronikat prvky asijské kuchyně, jako jedna z prvních pochutin se začalo doma vařit chuney, čatní. Mletý zázvor je jeho typickou přísadou. V raných „devadesátkách“ jsme v nově vzniklých čajovnách poznali zázvorový čaj a kandovaný zázvor. Emisaři zázvoru do Česka pronikali s poznáváním kuchyně thajské, čínské, vietnamské, takže v první dekádě 21. století mohl do českých domácností doslova triumfálně vstoupit zázvor čerstvý.

Protože zejména zázvorové nápoje chutnají, stal se zázvor doslova hvězdou i domácího samoléčitelství. (Po staletí dovážený sušený zázvor má ovšem tytéž účinky).

DSC04650

Pan lékárník mi řekl…

Zázvoru jsem podlehla jako většina českých žen. Ono se snadno věří, jaký je zázvor všelék, když tak příjemně chutná. Od té doby, co lze zázvor levně koupit i v každé venkovské „sámošce“ (zejména-li provozována vietnamskými obchodníky, kteří zázvor znají) mám kus oddenku vždy doma – stejně jako cibuli nebo kořenovou zeleninu.

Měli byste si přečíst:  Plněná vepřová kýta na zázvoru: Zajímavý oběd, chutná večeře a výtečné pohoštění

Onehdá mi asi osm kamarádek zároveň přeposlalo recept na zázvorový lék. Skládal se ze zázvoru, medu a citronu. Kam se na ten lektvar hrabe divotvorný ženšen! Ta sladkokyselá pasta – už podle složení nadějné chuti – léčila prostě všechno. Mám dojem, že pouze podvrtnutý kotník nebyl v seznamu indikací, ale nejsem si tím jistá. Jen něco mi vrtalo hlavou.

Tak jsem si ten „oběžník“ vytiskla a stavila se v lékárně. „Bude to asi chutné,“ usmíval se pan lékárník. „Ale dokážete mi vysvětlit, jaký je rozdíl mezi tímhle sirupem a nápojem z čerstvého zázvoru s čerstvým citronem a medem? Snad jen, že v tom koncentrátu citronová kůra zhořkne a vitamin C zoxiduje.“ No, a to byl ten můj brouk v hlavě. A že v lékárně nebyli v tu chvíli žádní skuteční zákazníci, poprosila jsem o rekapitulaci, co bychom měli znát, když se chceme zázvorem léčit.

Zázvor: Co je dobré vědět

Zázvor pravý (Zingiber officinale) se od nepaměti používá jako koření a k léčebným účelům.

  • Zázvor tlumí pocity na zvracení. Sice prý není jinak vědecky dokázáno, že pomáhá proti nevolnosti v dopravních prostředcích, ale prakticky mnohým opakovaně pomohl.
  • Co je ale údajně dokázáno, je tlumení nevolností těhotenských. Je však třeba, aby ošetřující gynekolog doporučil přijatelnou dávku, protože vyšší dávkování může naopak způsobit stahy dělohy.
  • Zázvor podporuje trávení.
  • Pozitivně působí při vysokém cholesterolu, astmatu a osteoartritidě.
  • Působí preventivně proti chřipkovým onemocněním.
  • Pomáhá napravovat „kocovinu“.
  • U zázvoru byla vykázána protinádorová, antimikrobiální, antioxidační a imunitu stimulující aktivita.

DSC06367

Je možné předávkování zázvorem?

Při dávkování zázvoru je třeba rozlišit, zda chceme užívat zázvor sušený, čerstvý nebo zázvorový extrakt.

  1. Odborníci počítají, že jeden gram sušeného zázvoru a jeden gram extraktu má asi stejné množství obsažených látek.
  2. Což odpovídá asi pěti gramům čerstvého zázvoru.
  3. To jsou čtyři šálky zázvorového čaje nebo dvě lžíce sirupu.

Dávka obvyklá pro tišení pocitu na zvracení je jeden až dva gramy extraktu rozdělená do dvou až tří denních dávek. Těhotným je doporučován jeden gram. Nejvyšší denní dávka jsou čtyři gramy extraktu nebo prášku. Tak si to přepočítejte na zázvor čerstvý. (Snímky jsou pro orientace, jakou asi má hmotnost malý a střední kousek zázvoru.)

Měli byste si přečíst:  Bylinky, bylinkové směsi a "babské rady" na rýmu, kašel a nemoci z nachlazení

Nežádoucí účinky zázvoru

Při vyšším dávkování může:

  • někoho pálit žáha,
  • objevit se alergická reakce
  • nebo podrážděný žaludek.

To se může u citlivých lidí objevit i při doporučeném dávkování.

  • K nežádoucím účinkům při vysokém dávkování je řazena i možná tvorba žlučových kamenů;
  • zázvor může ovlivnit centrální nervovou soustavu a způsobit deprese.
  • Zázvor nemohou užívat diabetici, lidé s nemocným žaludkem a žaludečními vředy.
  • Zázvor nesmějí jíst lidé, kteří užívají warfarin, heparin, aspirin a jiné léky, které ovlivňují srážlivost krve.

Recepty na ovocné pochoutky se zázvorem

DSC03969

Lehký zázvorový pudink

  • 750 g očištěných jablek
  • 2 vanilkové pudinkové prášky
  • Kousek čerstvého zázvoru podle obliby a snášenlivosti ± 15 g
  • Citronová šťáva
  • Případně cukr
  • 200 ml voda

Oloupaná jablka nakrájím na kostky, zázvor oškrabu lžičkou a nakrájím velmi drobně. Dám do rendlíku, podstříknu asi deci vody a pod pokličkou rozdusím.

Když se jablka začínají rozpadat, ochutnám, přidám šťávu z půlky nebo celého citronu – záleží na kyselosti jablek, případně přisladím tak polévkovou lžicí cukru (med ne). Ve druhé deci vody rozmíchám dva pudinkové prášky, vliji do horkých jablek a asi minutu dvě povařím. Vliji do vodou vypláchnuté misky nebo do tvořítek.

Tento jednoduchý a odlehčený jablečný pudink chutná při nemocech z nachlazení – chladí a je lehce štiplavý do krku, což je příjemné třeba při rýmě, a tak.

Ovšem téměř „nebeská“ je kombinace zázvorového pudinku s čerstvým jablečným závinem nebo s jablečnými řezy. Možnost korunovat dílo kopečkem šlehačky už jistě každého mlsouna napadla.

DSC06019

Kořeněný zázvorový kompot s ořechy

  • Jablka 1000 g
  • Zázvor čerstvý 15 – 20 g
  • Vlašské ořechy 100 g
  • Lžíce džemu dle volby
  • Skořice, hřebíček, kardamom, badyán

Jablka buď oloupeme nebo neoloupeme – jak komu vyhovuje (ale slupky znamenají vlákninu). Zalijeme vodou, aby byla všechna ponořená. Přidáme drobně nakrájený zázvor, ořechy (v kusech, jak zůstanou po vylousknutí), lžíci pikantní zavařeniny, ¼ lžičky mleté skořice nebo půl svitku celé, trochu hvězdičku, hvězdičku badyánu a dvě špetky kardamomu.

  • Kdo má zkušenosti s kořením a má ho rád, zvolí poměr podle svého.
  • Nemáme-li všechny uvedené druhy koření, nic se neděje.
Měli byste si přečíst:  Plněná vepřová kýta na zázvoru: Zajímavý oběd, chutná večeře a výtečné pohoštění

Jablka přivedeme k varu a asi pět minut vaříme. Ochutnáme. Obvykle už není nutno dochucovat ani víc sladit.

Podáváme horké i studené. Stejně jako zázvorový pudink, i tento kompot se dobře hodí pro nemocné. Po horkém se vypotí, studený je osvěží. A dostanou po něm chuť k jídlu.

  • Dětem ale uvaříme kompot jen z jablíček, kořeněná zázvorová pochoutka se hodí pro dospělé.

Jiná varianta receptu: Když neoloupeme jablka, nedáme ořechy a zalijeme menším množstvím vody, můžeme směs rozmixovat na kořeněné jablečné pyré. I toto pyré si velmi rádi dají nemocní upoutaní na lůžko s nějakou virózou – zahřívá i chladí a zlepší střevní peristaltiku.

DSC06373

Perlivá zázvorová limonáda

V době rýmy, bolestí v krku, viróz a jiných nemocí příjemně osvěží perlivá zázvorová limonáda.

Návod na domácí výrobu šumivých limonád je detailně popsán v samostatném článku na domácí limonády.  V případě zázvorové limonády se místo bylinek použije asi 50 g očištěného strouhaného čerstvého zázvoru.

DSC05745

Zázvor nejen do jitrnic

Mletý sušený zázvor je v tradiční české kuchyni neopominutelné koření. V domácích zásobách býval naprosto běžně – já sama si neumím vybavit, že by u nás doma či u babiček zázvor nebyl – asi tak jako byla vždy majoránka nebo pepř. Kořenily se jím  zabíjačkové speciality – prejt do jitrnic, barvené kroupy do jelit, zabíjačková polévka. Pro zpestření se jím někdy ochucovaly hovězí roštěnky, vepřové plátky, někdo kořenil zázvorem husu...

Ve své domácnosti ráda zázvor používám na maso v různých kombinacích s cibulí, česnekem, pepřem a majoránkou. A nebo ve směsích na asijský způsob. Ale o tom zas někdy příště.

Foto: (receptar)

TIP: Recept na plněnou vepřovou kýtu na zázvoru

http://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/DSC03969.jpghttp://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2016/02/DSC03969-150x150.jpgreceptarMoučníkyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAčerstvý zázvor recepty,domácí zázvorová limonáda recept,hovězí na zázvoru,účinky zázvoru na lidský organismus,zázvor a jeho nežádoucí účinky,zázvor a jeho účinky,zázvor citrón med recept,zázvor recepty,zázvor v těhotenství,zázvorová limonáda,zázvorový kompotZázvor a jeho účinky. • Zázvor – koření i lék. • Jak se léčit zázvorem. • Co říká o zázvoru pan lékárník. • Kdy zázvor ano a kdy zázvor ne. • Pochoutky nejen pro nemocné: zázvorový pudink a zázvorový kompot s ořechy. • Perlivá zázvorová limonáda osvěží 'marody'. • Zázvoru užíváme na ochucování...Blog o zahradničení, pěstování a receptech