Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Koláč z litého kynutého těsta s náplní z křížal, domácí recept. Kdy je čas na náplň z křížal? Na jaře. Jak uvařit mazání na koláč z křížal? Není lité kynuté těsto zase nějaká novodobá „vychytávka“? Ne, není. Důkaz ve starých kuchařkách. Kdo zbavil mnohé české ženy obav z kynutého těsta?

Naložit hospodárně s tím, co jsme si sami nachystali do zásob, to není „šetření na jídle“. Naopak, mnohdy se jedná o obohacení jídelníčku. Přehnali jsme to vloni se sušením křížal? Nevadí. Když není ovocná sezona, uvaříme z křížal „mazání“ na koláč. Naše předkyně to tak také dělaly.

Jarní koláč s křížalami

Jarní koláč, není to podivný název pro moučník, jehož náplň je vytvořena z křížal? Právě, že není. Přece nebudu dělat náplň ze suchého ovoce v době, kdy sady, sklepy a tržnice oplývají čerstvým ovocem? Uvařím ji tehdy, když křížaly už svůj díl práce vykonaly, když posloužily, ale zbyly v domácích zásobách.

Do jahod či jiného prvního čerstvého ovoce je ještě daleko, mák není právě levný, zavařených ovocných produktů ve sklepě ubylo, „správný“ tvaroh na pečení nemají v našem obchodě každý den… Zato křížal moc neubylo.

  • Ostatně, z čeho dělaly paňmámy na Valašsku mazání na frgály? Ze sušených hrušek. Vypůjčím si jejich recept a udělám náplň koláče ze sušených jablek.

Náplň z křížal: Suroviny

90 g jablečných křížal

Kousek celé skořice, hřebíček, badyán (komu nevadí)

Šťáva z půlky citronu

Lžíce tuzemáku, nebo tři kapky tresti

Sladidlo podle chuti a zásad (cukr, diasladlo, med, melasa, přírodní sladidlo)

Lžíce strouhanky

Křížaly dám do kastrolku, přidám koření, zaliji vodou (aby byly ponořené) a povařím. Vyjmu koření, měkké a nabobtnalé ovoce rozmixuji, přidám citron, rum. Promíchám a ochutnám. Někdy je třeba přisladit, ale jen mírně. Měl by měla mít spíš nakyslý než sladký charakter (jablka mají jinou chuť než hrušky na frgály). Podle potřeby přidám strouhanku, aby náplň nebyla roztékavá). Nechám vychladnout.

Čtěte také:  Ať se jí říká rajská nebo rajčatová polévka, z čerstvých rajčat je vždy výtečná

Kynuté těsto: Situace se změnila

Před časem jsme si povídali o vztahu některých hospodyněk ke kynutému těstu. Od té doby se mnoho změnilo. České domácí kuchařky/kuchaři se už kynutého těsta nebojí. Řekla bych, že příčinou změny byly dvě okolnosti. Jedna dobrá, jedna špatná:

  1. Soutěž Peče celá země (dobrá)
  2. Pandemie a lockdown (zlá)

Tehdy před časem jsem dávala takový „startovací“ tip: Začít s kynutým těstem litým (Švestková metýnka z litého těsta).

Aby se na lité kynuté těsto nezapomnělo, upečeme si z něj i jarní koláč s křížalami. Lité kynuté těsto není žádné „šizení“ technologie, žádná „chytristika“, či jak se říká „vychytávka“. Lité kynuté těsto je jeden z druhů poctivých tradičních kynutých těst. (Je ale hustší než třeba těsto na lívance.)

Lité těsto: Suroviny na koláč Ø 270 mm

250 g hladké mouky

1/2 čajové lžičky soli

200 – 250 ml mléka

40 g másla nebo Héry

40 g cukru

1/4 kostky droždí (asi 10 gramů)

1 vejce

Máslo na vymazání formy a potření koláče

Na drobenku

80 g hladké pšeničné mouky

30 g krupicového cukru

1 vanilkový nebo vanilinový cukr

40 g másla

Mouku promíchám v míse s cukrem a solí, přiliji 100 ml vlažného mléka. Rozdrobím do něj kvasnice a nechám vzejít. Přiliji dalších 100 ml mléka, rozpuštěný tuk a vejce. Hnětačem začnu zpracovávat. Přitom vidím, jak je těsto husté. Kdyby příliš, doliji zbytek mléka. Obvykle na to dojde. Těsto zakryji utěrkou a dám na 25 – 30 minut kynout. Lité těsto kyne rychleji než klasické kynuté těsto.

Dobrá zpráva: Lité těsto lze zpracovat pouhým důkladným ručním vymícháním, bez hnětení

  • Poznámka: Onehdy jsem vyčetla upozornění, že se kvasnice „V ŽÁDNÉM PŘÍPADĚ! „ nesmějí přidávat do těsta, v kterém je sůl, protože pak těsto nevykyne.
    Svědomí mi nedá, předávám dál, i když bez capslocku, zvýraznění a imperativního vykřičníku.
    Kdo se tím chce řídit, ať se tím řídí.
    Kynuté těsto dělám „asi tisíc let“ vždy se solí, nedosoluji až po vykynutí. Jak to dělají ti přísní rádci, to nevím. Technologický popis postupu nebyl k té radě připojen. ;=))
Čtěte také:  Pečárky: Jak si pochutnat na polních žampionech. Recepty z hub 10x jinak

Organizace práce

Zatímco těsto kyne, připravím drobenku (žmolenku, moučku). Kdo má vlastní způsob a poměr na drobenku, připraví ji podle svého. (Když mi nějaká zbude, nasypu do skleničky, zavřu a uložím do lednice. Však ona nepřijde nazmar.)

Troubu u zapnu na 250 °Celsia.

Vykynuté těsto (dělají se v něm bubliny) vliji do máslem vymazané formy. (pro těsta kynutá se forma / plech jen vymaže, nevsypává se moukou, ani ničím jiným). Namaštěnou stěrkou a prsty těstu pomůžu rozprostřít se po celé ploše.

Než koláč naplním, ještě pokyne

Pírem plochu zlehka potřu rozpuštěným máslem (ale není to nutné).

  • Rozetřu nádivku z křížal.
  • Na křížaly se hodí nějaké „jádro“: Ořechy, oříšky, semínka – jak kdo rád a co je právě doma (u nás byla slunečnice a sezam).
  • Nakonec koláč posypu drobenkou.

Než koláč dokončím, těsto má čas ještě trochu „pokynout“. Bez dalšího čekání jde do trouby. Teplotu v ní okamžitě stáhnu na 200 °C, a tak nechám.

Asi za 30 minut je upečen: okraje je a drobenka jsou nazlátlé, koláč odskočil od boků formy. Raději se však píchnutím špejle přesvědčím, jestli není vprostřed nedopečený. Nebyl, a tak z trouby ven a chladit se.

Koláčem z křížal nikoho neohromím, ale pochutnáme si

Jarní koláč z křížal, to je takový domácký výrobek. Nikoho jím neohromíme, ale docela si na něm pochutnáme – když máme rádi kynuté koláče s ovocnou náplní. Ke svačině, ke snídani, pro malý hlad mezi hlavními jídly. Prostě „prima obyčejný koláč“. Tak si nechte chutnat.

  • A ještě: Co k němu? Navrhuji mléko s melasou (ať máme sílu), nebo čaj se lžičkou tuzemáku.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/04/lity_kolac_krizaly_mp9.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2021/04/lity_kolac_krizaly_mp9-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAco je lité kynuté těsto,co z křížal,jablečné křížaly,jablečný koláč,jak na lité kynuté těsto,koláč s jablky,koláč s jablky a drobenkou,koláč se sušenými jablky recept,křížalová nádivka na koláč,křížalová nídivka na koláč,křížaly,křížaly z jablek,kynuté těsto lité na koláč,lité kynuté těsto,lité kynuté těsto koláč,lité kynuté těsto recpet,lité těsto na koláč,lité těsto na plech,mazání na koláč z křížal,na co použít křížaly,na co použít lité kynuté těsto,nádivka do koláče,ovocná nádivka do koláčů,peče celá země,peče celá země recepty,peče celé česko,poctivé lité kynuté těsto,soutěž peče celá země receptyKoláč z litého kynutého těsta s náplní z křížal, domácí recept. • Kdy je čas na náplň z křížal? Na jaře. • Jak uvařit mazání na koláč z křížal? • Není lité kynuté těsto zase nějaká novodobá 'vychytávka'? Ne, není. Důkaz ve starých kuchařkách. • Kdo zbavil mnohé...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.